Sybrand Buma (CDA) probeert trucje: ”Ik heb de stukken niet gelezen, dus ik kan u niet vertellen welke me bekend voorkomen”

Het meest ongeloofwaardige moment van een politicus in decennia is wel de beantwoording van Sybrand Buma (CDA) op de vragen van de oppositie. Op de vraag wat Buma wist van het proces geeft de CDA’er dit antwoord: “Ik heb de stukken niet gelezen, dus ik kan u niet vertellen welke me bekend voorkomen en welke niet.” 

Neen, sterker even later vertelt Buma dat die wel heeft gezegd dat die de memo’s heeft gelezen en even later heeft die het weer niet gedaan, want hij heeft geen/wel/misschien een dossier. ”Ik probeer hier heel bewust weg te komen..*stilte*..” en ja hoor, de oppositie walst er overheen. Het is typerend voor de discussie met Sybrand Buma.

Als jong politicus gaf ik in sommige debatten een zo lang en gecompliceerd antwoord, dat men gewoonweg geloofde dat ik wel gelijk zou moeten hebben terwijl ze later zich afvroegen wat ik toen in vredesnaam écht gezegd had. Ik heb het natuurlijk niet van mezelf, maar Buma gebruikte precies hetzelfde trucje in het debat. ”Ik kan niet een vraag beantwoorden over of ik iets had moeten weten op een moment dat ik het wel of niet wist, want dat weet ik niet, we krijgen veel documenten te lezen.” Herhaal dit in verschillende vormen en dan krijg je het antwoord van Buma.

Farid Azarkan (DENK), vandaag sowieso in topvorm, vraagt het op een andere manier: ”Wanneer heeft u niet kennis genomen van welke stukken?” Hij heeft de lachers op zijn hand, want het debat heeft een Kafkaiaanse wending gekregen. Toch was dit niet het hoogtepunt, die kwam van SP’er Marijnissen. Lilian Marijnissen vraagt aan Buma of hij een van de stukken had die vrij waren gegeven. ”Ik bleek het stuk zelf wel te hebben.” Hierop volgt een lachsalvo, want nu is het wel heel erg duidelijk dat het volledig ongeloofwaardig is geworden. De VVD en het CDA zijn nu geweest, nog twee coalitiepartners te gaan.

UPDATE: Sybrand Buma vertelt Lodewijk Asscher dat Economische Zaken, in tegenstelling tot Financiën, het afschaffen van de dividendbelasting een goed idee vond. Dat stond ook in de stukken die verschenen waren en Asscher reageert geweldig daarop: ”Oh u blijkt zich dingen te beginnen te herinneren.” Hierop klapt Buma dicht en stamelt verder dat hij ”het bijna moeilijk vindt om erop te antwoorden”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. DolleDries

  Ich Lebe in einer bananenrepubliek

 2. Ni28

  Buma in de nieuwste klucht van deze regering. Vandaag opgevoerd in de Tweede Kamer. Uitverkocht!

  1. DutchDropveter

   Wie nu pas doorheeft dat het CDA door en door rot is heeft dik 13 jaar liggen slapen.. Vergeet nooit wat het CDA in 2005 heeft geflikt (kijk eens uit welke partijen dat kabinet bestond…. horror dit echt horror)

   1. Rosasolis

    @DutchDropveter. Hoe je het doet, is het NOOIT goed, niet waar?
    Omdat u denkt het VEEL beter te weten dan de CDA, die nu de Grootste Winner was van de recentelijke gemeente verkiezingen, moet u of aansluiten met de een of andere ALT-rechts partijen of een ALT- linkse partij. Want alles is beter dan lid worden van onze grootste partij, de CDA, die je regelmatig een grote nationale magazine stuurt met informatie over vele belangrijke zakken in al ons land, en
    samen met een nieuwsbrief over provinciale zakken. En ook een nieuwsbrief over wat de CDA doet in de EU regering in Brussel. Wat wij willen zien veranderen in het EU beleid sta ik voor helemaal achter. De CDA vindt het tijd dat er een gezamelijke EU militaire eenheid komt, voor land, zee, en lucht. En omdat ik ben opgegroeid met Canadese ouderen die zowel WW. 1 en WW. 2 hebben meegemaakt, steun ik het militaire beleid van de CDA. Ik heb veel voor de veteranen gezongen. En ik heb veel van hun verhalen gehoord. Voor jullie die het waard vindt komt onze CDA op voor onze militairen.

 3. Original NL

  Een verstandig mens zit niet op een Kabinetscrisis te wachten……aldus een sukkel.
  Dit zooitje mag gerust weg hoor…wordt nl echt niet slechter van.
  Tijdens de formatie begon de economie uit het dal te klimmen een duidelijker voorbeeld is er niet!
  En welke belangrijke besluiten zijn er nu door dit “kabinet” genomen waar wij – de kiezers- beter van zijn geworden?
  Opzouten rutte!!

  1. Rosasolis

   @Original NL. Ik ben niet met je eens. Hoewel Rutte was niet eerlijk, zitten wij inderdaad niet op een Kabinetscrisis te wachten. Geef de schuld aan Rutte en zijn eigen partij medewerkers, als je wil…maar niet aan de coalitie partijen. Dit formatie was zo moeilijk te krijgen, het heeft maanden geduurd. Andere ministers en staatssecretaressen doen hun best. Er zijn veel te veel politieke partijen nu in ons land, en velen zijn nieuw.
   Een ding hebben ze allemaal: zij denken te weten het veel beter. Zoals wij weten zijn er heel vreemde praktijken in sommige oppositie partijen, en sommige uitspraken van hun “hoog begaafde” leden zijn ongelofelijk. Ik hoop dat Rutte een harde les heeft geleerd, en dat de VVD eerlijker wordt, en meer respect toont voor de positie van hun coalitie partij leden. Nogmaals, er is geen reden voor de huidige coalitie te vallen…alleen omdat Rutte was “vergeetachtig”. Als hij weer voor grote problemen zorgt, dan moet hij aftreden….Maar dat kan je ook over Trump zeggen.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Misschien een parlementaire enquete optuigen die het gedrag van alle fractieleiders van deze bespottelijke regering gaat onderzoeken.

  En maar liegen en draaien.
  Volgens mij zijn zij de enigen die van al dat gedraai en gelieg niet misselijk worden.

 5. Ernst Quispel

  Het wonderlijke van Buma is dat hij de meest onwaarschijnlijke en tegenstrijdige verhalen opdist en tegelijkertijd de indruk weet te werken volstrekt oprecht te zijn.

  1. swetsnek

   ????

  2. DutchDropveter

   Je hebt inderdaad gelijk voor jan modaal praat hij als een tweedehands telsell verkoper… en men slikt dat. Echter met je er goed naar luisteren en doorheen prikken want de verdediging is flinter dun. Het is dat ze een meerderheid hebben in de kamer dat dit waarschijnlijk het kabinet zal redden.

   1. denk eens na

    Als je naief bent wel ja

  3. Rosasolis

   @E.Quispel. Heeft u ooit gedacht dat de verhalen van Buma waar zijn, zover dat hij ervan weet. S. Buma is de leider van de CDA en niet van de Vvd.

 6. DolleDries

  Mocht je nog enig respect hebben voor de christelijke gelovigen onder ons dan is dat na die leugen lul verhalen van Guus hier en van Buma en Segers in de kamer dat wel totaal verdwenen. Waar je alleen de hoop kunt uitspreken dat er een God bestaat en die hun genadeloos gaat afrekenen.

  1. Janna47

   Absoluut verdwenen ja, al was dat al het geval. Gisteren nog weer eens duidelijk bevestigd door Segers, Buma en vooral ook Van der Staay, wat een geslijm van die man t.a.v. Rutte….Walgelijk!
   Trouwens ook de oppositie speelde een prima toneelspel….want ze blijven allemaal graag op het pluche zitten….wat een zooi!

 7. Duke

  CDA is CMA, christenen met alzheimer.

 8. Ni28

  Iets geleerd, je moet nooit zeggen : Ik weet het niet maar ik herinner mij dat niet. Je herinneringen zijn niet strafbaar maar feiten wel.

  1. denk eens na

   Zwijgen is ook niet strafbaar , criminelen moslims doen niet anders.

 9. Marius Feenstra

  Ja, Ja, Vrijheid van Godsdienst, ik weet niet of ik de Bijbel heb gelezen.

 10. Zcooby

  Dit item zal toch wel uitvoerig worden behandelt in de Oudejaarsconference van dit jaar. Zeg maar bijltjesdag voor het kabinet Rutte III :).

  En ik heb liever dat het groten leugen kabinet nu valt dan nog 3 jaar doormodderen en leugens verkopen aan de NL-burgers en het parlement.

 11. Peter Loosduinen

  Howick en Lily terecht terug naar Armenië !!!
  De Armeense asielkinderen Howick en Lily, die vorig jaar onderdoken om uitzetting te voorkomen, moeten alsnog terug naar het geboorteland van hun moeder. Een laatste rechtszaak waarmee de twee hoopten in Nederland te kunnen blijven, liep voor hen uit op een teleurstelling.
  DEZE soap heeft de Nederlandse belastingbetaler meer dan 700.000 euro gekost.
  Linkse advocaten bleven maar door procederen.
  Alle verzoeken zijn door de rechter afgewezen.
  Nu einde oefening : In het vliegtuig terug naar Armenië, een prachtig groen land zonder horizon vervuilende windmolens.
  Hier kunnen politici niet omheen !!

 12. Rosasolis

  Zo blijkbaar hadden iedereen in de hele regering alle stukken. Maar omdat ze hadden die papieren van maanden geleden niet goed gelezen of vergeten, is de hele coalitie schuldig aan dementie of opzettelijk zwijgen. Zijn parlement leden mensen of machines?
  En natuurlijk weet de hele oppositie veel beter hoe het moet gaan: Laat ieder minister en staats-secretaris een test ondergaan om te bewijzen dat ze niet dement zijn of onstabiel zijn. En stuur de resultaten naar alle partijen, ook naar de oppositie…Maar eerlijk is eerlijk, de vele geknipte leden van een aantal oppositie partijen zouden niet zo goed varen in zo’n psychologisch test. Zoals die Rama…van de F.v.D. die beweert dat mensen van Afrikaanse afkomst veel minder intelligentie hebben. En hoe is het met het zeer stiekem societeit de P.V.V. die geen gewone leden toelaat, na 12 jaar van hun bestaan? Onze Geert heeft noch steeds een grote bek, maar de PVV is alleen van en voor Gorgeous Geert….Wordt wakker mensen die dit vreemde partij wil steunen. Waarom zou je dat doen? Of meteen vallen voor de F.v.D. die niet van kleuringen houdt, en ook heeft verklaard dat zij liever weinig vrouwen in de partij van Thierry & Theo willen hebben?
  Wordt wakker mensen. Hoewel wij niet meer houden van Rutte de Rat, en allang hem niet vertrouwen, laat onze andere partijen doorgaan. Rutte heeft zijn fout erkend, en excuses doorgegeven. Veel erger is het met D66. VVD zit in de knel met de economie, CDA wil veel meer voor onze politie en Int. militaire, en D66 wil de gezondzorg gaan radicaal veranderen. Dit zijn zeer actuele zorgen, die alleen hoog opgeleide mannen en vrouwen kunnen oplossen of in ieder geval controleren. De oppositie kan dit niet doen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.