Voormalig Kamerlid Ton Elias: ”De VVD is nu behoorlijk ‘niksig. We hebben Rutte, Rutte, Rutte”

Ton Elias, onze grote vriend en voormalig VVD Kamerlid, spreekt zich uit over zijn partij. Lieve woordjes zijn het niet, want hij maakt zich grote zorgen over zijn partij en de toekomst van de liberalen. Voor nu is de partij volgens hem nogal hol geworden, zonder echte identiteit. Het gaat alleen maar om Mark Rutte.

,,Er is een ja-en-amencultuur ontstaan. Ik zie bleke politici. Die door trainingen allemaal hetzelfde zeggen. Als je honderd jonge VVD’ers die van ons opleidingsinstituut vandaan komen, apart neemt en vraagt ‘wat drijft je bij de VVD?’, dan hebben ze allemaal precies hetzelfde verhaal. Dat is nogal ongezond voor een liberale partij. Allemaal dat ‘je iets van je leven moet maken’. Allemaal dezelfde teksten die Rutte uitsprak toen hij in 2006 voor het lijsttrekkerschap ging. Precies dezelfde tekst! En dat wordt bewust aangemoedigd.”

Het is iets wat ik ook al vaker heb uitgelegd, de bestuurderscultuur binnen de VVD zal de partij op de lange termijn opvreten en daar zal de partij aan ten onder gaan. Dit gebeurde ook bij het CDA vorig decennium en dit decennium was de PvdA aan de beurt. Het CDA is weer aan het terugkrabbelen, omdat het terug ging naar haar conservatieve roots, maar de PvdA zal er niet meer bovenop komen. Dit zal de VVD ook gebeuren, maar hiervoor is eerst een heftig zetelverlies nodig, anders voelt men zich niet genoodzaakt om iets te veranderen.

,,Nou, dat was een privégesprek. Maar daar werd over en weer geen Spaans gesproken. Tegen Rutte heb ik ook gezegd: ‘Je hoeft niet met een glad verhaal te komen’. Nou, dat deed hij ook niet. Ik heb uitgelegd dat je loyaliteit niet moet verwarren met een ja-en-amencultuur. Je kunt namelijk ook buitengewoon loyaal zijn door op een cruciaal moment iemand buitengewoon hard tegen de schenen te schoppen.”

Het is de normale cyclus van een politieke partij, het stijgt in zetelaantal, het gaat regeren en door bestuurderszucht zal de partij misvormd worden: grijsgedraaid en inhoudsloos. Een partij verliest heftig in zetelaantal en gaat dan weer terug naar de ‘ideologische wortels’, zodat het weer oogt als een authentieke partij. Daarna zal de cyclus zich weer herhalen.

Het grappige is, iedereen ziet het, maar elke partij maakt elke keer weer dezelfde partijen. Leer van het verleden, liberale vrinden, of accepteer de politieke consequenties.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Floris

  Deze keer heeft die dikke gelijk.

 2. Duke

  Voormalig Kamerlid Ton Elias: ”De VVD is nu behoorlijk ‘niksig. We hebben Rutte, Rutte, Rutte”
  Een stem op Rutte is een stem op Merkel en haar Wir Schaffen Das-beleid. Je krijgt daar ook nog heel veel cultuurverrijking, belastingverhoging, werkloosheid, woning tekorten, zorgkosten verhoging, organenroof, democratieverslechtering, en privacyschending voor terug. Dat is meer dan niksig.

 3. Ernst Quispel

  De VVD zit al lang in het centrum van de macht en doet het met Rutte als bestuurderspartij heel erg goed. Dat leidt tot een gematigde en politiek weinig geprofileerde middenkoers, zoals CDA en PvdA eerder ervoeren.

  Het is welhaast een politiek mechanisme.

 4. buitenbeentje

  mag hij erewacht op Waalsdorp zijn ?

  1. sadeyes

   waarschijnlijk te dik

 5. Guus Geluk

  “Het is een man van plichtsbesef. Ik herinner me nog heel goed dat hij in 2009 met een verstandskiesontsteking en 40 graden koorts een groot debat deed. Niemand iets van gemerkt. De man is spijkerhard! Hij gaat niet halverwege weg als er nog iets in de kan zit.'”

  Zelfs de rancuneuze faalhaas moet toegeven dat Rutte bekwaam en vol plichtsbesef is.

  1. Ni28

   Is dat een stukje tekst van je oudejaarsconference? Het zou best kunnen.

   1. Guus Geluk

    :-)), nee, dat is een citaat uit het artikel.

    1. wheelboy

     Idd zeer bekaam in liegen draaien en een gedeelte van de domme bevolking in hem laten geloven. Hoe kan je een man steunen die belooft niet nakomt liegt bedriegt. Voor rijke aandeelhouders de dividend belasting afschaft. En de bevolking het laat betalen door de BTW te verhogen. Die de ww verlaagt na 24 maanden waardoor het voor oudere werknemers nog moeilijker wordt. Al jaren de asiel sluizen open laat staan. En meerdere malen roept schande en totaal niets doet als het om zelfverrijking gaat van bankiers. En dat noem je kapabel!!!

 6. Ni28

  De VVD is al sinds Dijkstal een waardeloze partij geworden maar Rutte zet echt de kroon op. Een vals kroon wel te verstaan.

  1. Guus Geluk

   De kroon is ongetwijfeld dat Rutte de VVD driemaal tot een verkiezingsoverwinning bracht.

   1. Vit

    Niet dankzij maar ondanks.

    1. Vit

     Volgens mij hebben ze de laatste verkiezingen behoorlijk wat zetels verloren en dat was wel dankzij.

     1. Guus Geluk

      Vit,

      Dat is een zwaktebod. Met z’n 33 zetels won Rutte ruimschoots op de andere partijen. Daarmee kreeg hij een breed mandaat van de kiezer voor nog vier jaar Torentje: een mandaat waar veel andere partijen alleen maar van dromen.

     2. Vit

      Hoeveel waren het daarvoor ook alweer hmm? Iets van 41? Nou zwak hoor.

     3. Ernst Quispel

      Inderdaad, Guus, ook in de huidige peilingen torent de VVD boven alle andere partijen uit.
      Dat is in belangrijke mate de persoonlijke verdienste van Rutte, een van de beste bestuurders die Nederland de afgelopen eeuw heeft gekend.

     4. Guus Geluk

      “Dat is in belangrijke mate de persoonlijke verdienste van Rutte, een van de beste bestuurders die Nederland de afgelopen eeuw heeft gekend.”

      Hear, hear.

     5. robroy

      Vit jongen hou vol het is bijna zondag pffffff

   2. Holland

    Bij iedere ‘verkiezingsoverwinning’ liep het aantal zetels terug. Rutte is al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen. Bijna toe aan rot en bederf.

    1. Guus Geluk

     Nee, de houdbaarheidsdatum van een politicus is niet verstreken als diens partij zich voor de derde keer op rij de grootste partij van het land mag noemen en de politieke opponenten in peilingen ver achter zich laat.

     1. Vit

      Er blijven altijd mensen zijn die denken dat het morgen weer beter gaat, de diehards dus

     2. Holland

      Rutte is een zwakke politicus die alleen nog in het zadel zit door de totale afwezigheid van echt talent. Je kunt hem moeilijk een staatsman noemen, kijk alleen naar zijn babyface dat hij op zijn 76e nog zal hebben. Rutte is een hypocriete manipulant die Merkels togus likt en knipmessend Macron door zijn torentje leidt. De man is walgelijk.

     3. Guus Geluk

      Rutte zit in het Torentje, omdat het volk hem en de VVD de grootste partij heeft gemaakt. Dat is de democratie.

      Rest Holland nog zijn onderbuik te laten lekken.

     4. Vit

      Een deel van het volk Guus.

     5. Guus Geluk

      Vit,

      Ja, een groot deel van het volk maakte de VVD de grootste partij. Het is dankzij de kiezer dat Rutte in het Torentje zit. Voor de derde maal.

     6. Vit

      8 zetels minder maar toch.

     7. Guus Geluk

      Dat verlies was te verwachten na de bezuinigingen van Rutte II, maar toch – de derde verkiezingsoverwinning op rij.

     8. Vit

      Ja maar zij doen het ook, wat weet ik nog niet maar daar kom ik nog wel op. 😉

     9. Guus Geluk

      Vit,

      Mogelijk zit je in de verkeerde draad.

     10. Vit

      Nee hoor, ff stil ik denk nog steeds.

   3. wheelboy

    Ehm Guus niet voor een of ander maar de laatste keer moest Rutte toch een verlies incasseren van 8 zetels . oftewel 20% van de VVD kiezers haakte af tov 2012 .Of je dat een overwinning mag noemen?

 7. Vit

  Als Rutte per ongeluk een voorbips ziet vraagt hij wat is dat voor ’n ding, net als die halve tamme dus.

  1. Pit

   @Vit: Wat denk jij Vit? Zou best kunnen dat Rutte van de mannenliefde is, van de achterbips dus.

   1. Ernst Quispel

    Homohaat is hier helaas meer regel dan uitzondering.

 8. Ernst Quispel

  Het lijkt me niet geheel zonder betekenis dat Elias vorig jaar door zijn partij tegen zijn zin aan de kant is gezet.
  De man reageert waarschijnlijk uit rancune.

 9. Pit

  Als je besodemieterd wil worden dan heb je op de VVD gestemd. Als je die partij met droge ogen eert ben je van hetzelfde soort.

  1. Janna47

   Je kan het ook anders zeggen…als je niet wijzer bent en in sprookjes gelooft…stem je VVD….daarnaast word je ook nog besodemieterd….mooi meegenomen voor als je niet al te slim bent..

   1. Pit

    +1

 10. Babaji538

  De mens, zonder daadwerkelijk aan één gehechte
  intrinsieke waarde, kent geen één oplossing
  tot 1 probleem.

  Petra Hermans

 11. Frits Jansen

  Ooit was de VVD een partij van gezellige overjarige studenten, zoals Wiegel en Nijpels. Toen kwam machtswellusteling Bolkestein, de quasi-intellectuele opportunist die zag dat islamofobie het spreekwoordelijke gat in de electorale markt is. Hij was het voorbeeld voor Fortuyn, Wilders, Verdonk en Baudet. En werkte de intens populaire Wiegel er vakkundig uit.

  Maar het Rutte komt die gezellige studentikoze sfeer weer terug. Het is dan ook geen toeval dat de inmiddels hoogbejaarde Bolkestein nog ver over zijn graf heen regeert, en lobbiet om Rutte een baantje in Brussel te bezorgen. Om hem weg te promoveren! Maar Bolkestein is nog niet klaar, want nr. 2, Klaas Dijkhoff, is ook al zo’n vrolijke figuur, die het zelfs verdomt om geaffecteerd te praten. Vermoedelijk moeten ze de aartsconservatieve Edith S. uit de diepvries halen. Die is een tegenstander van de (klassieke) rechtsstaat. Dat zal Bolkenstein wel bevallen.
  Ton, luister je naar Pechtold? Die zei dat een echte liberaal niets bij de VVD te zoeken heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.