Voormalig Kamerlid Ton Elias: ''De VVD is nu behoorlijk 'niksig. We hebben Rutte, Rutte, Rutte''

Geen categorieapr 07 2018, 17:00
Ton Elias, onze grote vriend en voormalig VVD Kamerlid, spreekt zich uit over zijn partij. Lieve woordjes zijn het niet, want hij maakt zich grote zorgen over zijn partij en de toekomst van de liberalen. Voor nu is de partij volgens hem nogal hol geworden, zonder echte identiteit. Het gaat alleen maar om Mark Rutte.

,,Er is een ja-en-amencultuur ontstaan. Ik zie bleke politici. Die door trainingen allemaal hetzelfde zeggen. Als je honderd jonge VVD'ers die van ons opleidingsinstituut vandaan komen, apart neemt en vraagt 'wat drijft je bij de VVD?', dan hebben ze allemaal precies hetzelfde verhaal. Dat is nogal ongezond voor een liberale partij. Allemaal dat 'je iets van je leven moet maken'. Allemaal dezelfde teksten die Rutte uitsprak toen hij in 2006 voor het lijsttrekkerschap ging. Precies dezelfde tekst! En dat wordt bewust aangemoedigd.''

Het is iets wat ik ook al vaker heb uitgelegd, de bestuurderscultuur binnen de VVD zal de partij op de lange termijn opvreten en daar zal de partij aan ten onder gaan. Dit gebeurde ook bij het CDA vorig decennium en dit decennium was de PvdA aan de beurt. Het CDA is weer aan het terugkrabbelen, omdat het terug ging naar haar conservatieve roots, maar de PvdA zal er niet meer bovenop komen. Dit zal de VVD ook gebeuren, maar hiervoor is eerst een heftig zetelverlies nodig, anders voelt men zich niet genoodzaakt om iets te veranderen.

,,Nou, dat was een privégesprek. Maar daar werd over en weer geen Spaans gesproken. Tegen Rutte heb ik ook gezegd: 'Je hoeft niet met een glad verhaal te komen'. Nou, dat deed hij ook niet. Ik heb uitgelegd dat je loyaliteit niet moet verwarren met een ja-en-amencultuur. Je kunt namelijk ook buitengewoon loyaal zijn door op een cruciaal moment iemand buitengewoon hard tegen de schenen te schoppen.''

Het is de normale cyclus van een politieke partij, het stijgt in zetelaantal, het gaat regeren en door bestuurderszucht zal de partij misvormd worden: grijsgedraaid en inhoudsloos. Een partij verliest heftig in zetelaantal en gaat dan weer terug naar de 'ideologische wortels', zodat het weer oogt als een authentieke partij. Daarna zal de cyclus zich weer herhalen.
Het grappige is, iedereen ziet het, maar elke partij maakt elke keer weer dezelfde partijen. Leer van het verleden, liberale vrinden, of accepteer de politieke consequenties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten