Bizar! Uitbater van vreetschuren zet Joodse gemeente van Deventer zomaar uit hun synagoge: ‘Ik wil haast maken!’

Een privaatrechtelijke vorm van antisemitisme, zo zou je de behandeling van de Deventer joden door één moraalloze ondernemer uit de stad wel kunnen noemen. Ondernemer Ayhan Sahin sodemietert een hele synagoge uit het pand, want hij wil nu eenmaal zo graag een nieuwe vreetschuur aanbieden. De Joden kunnen lekker de pot op, aldus Sahin.

Er moet met grote spoed een vreetschuur worden gevestigd in het pand waar nu nog de Joodse gemeente van Deventer zit. En niet zomaar: het is hun synagoge. Maar het spirituele gebedshuis moet plaatsmaken voor aardse vreetpartijen, als het aan de horeca-ondernemer Ayhan Sahin ligt. Hij wil er dat mensen zich helemaal gaan volproppen in een fonkelnieuwe “foodhall”. Dat hij daarmee het laatste beetje jodendom sloopt in een stad die ooit – tot de Tweede Wereldoorlog – bloeide met Joodse cultuur boeit hem niets. De Deventer Joden moeten maar eens een nakba doen en elders hun heil zoeken, aldus de onverbiddellijke Sahin. Hij zegt de huurovereenkomst op en wil dat uiterlijk 17 juni die vervelende israëlieten zijn opgesodemieterd:

“De joodse gemeenschap Beth Shoshanna moet 17 juni de synagoge aan de Golstraat in Deventer verlaten. Via een advocaat hebben pandeigenaar Carlus Lenferink en ondernemer Ayhan Sahin dat aan de joodse gemeente laten weten. Sahin wil een foodhal in de synagoge vestigen en in de tussentijd vrij over het pand kunnen beschikken.

Het opzeggen van de huur verbaast voorganger van de joodse gemeenschap, Tom Fürstenberg. ,, Dit is ongelooflijk’’, zegt Fürstenberg. ,,We worden gewoon uit de sjoel gezet, met onze heilige torarol de straat op. We gaan om te beginnen juridisch advies inwinnen of dit zomaar mag.’’ De joodse gemeente heeft een mondeling en schriftelijke huurovereenkomst. Dat is jaren geleden afgesproken met de vorige eigenaar van het pand.”

Wie doet er nu zoiets, behalve een cynische en op geld beluste antisemiet? Heeft Ayhan Sahin dan geen enkel ontzag meer voor de joodse gemeenschap? Is er dan echt geen ander pand in Deventer te verbouwen tot fastfoodparadijs? Het is werkelijk waar ongelooflijk, dit gebrek aan respect voor een ander geloof.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernst Quispel

  Het begrip antisemitisme wordt hier steeds verder opgerekt: inmiddels vallen commerciële activiteiten waar Joden nadeel van ondervinden ook onder de definitie.

  Het is dezelfde logica volgens welke grootgrutters antiracistische ideologieën worden aangewreven omdat ze het voor de omzet niet meer zo slim vinden om Zwarte Pieten af te beelden.

 2. Beukman

  Kwalijk: ja. Antisemitisch: nee.
  Wél een direct gevolg van antisemitisme, Tim vergat het te melden, is het feit dat deze sjoel van 1951 tot 2010 niet is gebruikt door joden maar door christenen.

  Enfin. Het zou de gemeente Deventer sieren als ze ruggengraat toont, en het gebouw weet te behouden voor de joodse eredienst. Al was het maar om iets terug te doen voor een bevolkingsgroep die het, óók in Deventer, tijdens WOII zwaar te verduren heeft gehad.

  http://reliwiki.nl/index.php/Deventer,_Golstraat_23_-_Synagoge

 3. lugar

  Wat fijn dat Israël wel een veilige enclave is! 🙂

 4. Ni28

  Zou hij hetzelfde gedaan hebben als het een moskee betrof?

 5. Ni28

  Antisemitisme manifesteert zich niet alleen door uitspraken maar vooral daden die soms verkapt zijn. Iemand die een etalage kapot maakt en de vlag vernielt of iemand die een gebouw aanpast zodat een synagoge verdwijnt. Het eerste is duidelijk de tweede is indirect. Beide gevallen zijn echter duidelijk vergelijkbaar als de daders moslim zijn. Alleen een willens en wetens blinde en dove beweert de tegendeel.

 6. Blue monday

  Niet zeiken DDS, dit is een gevolg van jullie gedroomde maatschappij van de vrije marktwerking.

  hypocriet tot op het bot

 7. waakhond

  Tim je bent gelukkig nog goed in vorm.
  Goed om te lezen.
  Gelukkig is het hier geen gekkenhuis zoals op YouTube pufffffff!!!!!
  Wat draait iedereen toch door met hun conploten!!!!!
  Helaas wordt Israël daar blind beschuldig als schuldige voor 9/11
  Dat weten ze niet maar dat denken ze.
  Of Amerika heeft zel de aanslag uitgevoerd.
  YouTube een vuilnisbelt voor de geest!!!!!!!!

 8. EU kok

  Een rasecht DDS l*lverhaal.
  Ten eerste wil de eigenaar zijn vastgoed rendabel maken, een rechtse hobby.
  Ten tweede mag de Joodse gemeente het gebouw blijven gebruiken tegen de geldende prijs.
  Ten derde loopt dit akkefietje van voor een dubbeltje op de eerste rang zitten al maanden.

 9. Seneca

  helaas, helaas. de heer Fürstenberg is meer dan dom geweest! hij heeft een moslim vertrouwd en zoals iedereen op dit ondermaanse wel weet, is dat een moslim niet te vertrouwen is want hij volgt de leer van Mohammed, ook wel islam genaamd. Mo heeft geschreven – althans dat zegt men want het staat in het boekje – dat men alles en iedereen mag bedriegen zolang het de meerdere glorie van Allah betreft. van de gemeente Deventer heeft de Joodse gemeenschap niets te verwachten ook deze zijn helemaal in de ban van Ramadan want dat is een heilige maand, althans dat zegt men want het staat in het boekje.

 10. VarAway

  Vraagje…
  Waarom heeft de Joodse Gemeente niet het pand gekocht toen de vorige eigenaar het wilde verkopen?
  Ik denk vast dat vermogende Joodse relaties hen wel geholpen zouden hebben?

 11. Rosasolis

  Ik heb in Trouw enkele dagen geleden gelezen dat de synagoge van Deventer is nu
  eindelijk gered! Er was veel belangstelling om de mooie oude gebouw te restaureren, met veel financiele support. Er komt geen vreet-tent in dit oude synagoge. Het kleine orgel ziet er mooi uit. Als vroegere zangeres ben ik overtuigd dat de synagoge van Deventer een prachtige ruimte zou zijn voor concerten van kleine ensembles van solisten, koren, en orkesten. Als het gemeenschap concerten zouden gaan organiseren, zou er regelmatig geld kunnen komen door kaarten verkoop. En ik heb nog een tip: de Nederlandse Quilters Gilde organiseert regelmatig quilt tentoonstellingen in kerken. Dit synagoge zou ook een quilt tentoonstelling kunnen hebben. Omdat quilten steeds belangrijker wordt in ons land, weet ik zeker dat velen die van kunst en naadwerken houden, zullen een tentoonstelling in Deventer steunen.

 12. Bes Tolen

  Een artikel dat onvoldoende aangeeft, wat het pretendeert. Namelijk antisemitisme. Er wordt zoveel gesloten in het land. Terecht dan. Waarom is het hier dan niet terecht?

 13. Gerlos

  Boycotten dit restaurant en geen euro spenderen bij deze idioot.

 14. Frits Jansen

  Als je echt rechts bent vind je dat zaken voorgaan. Zo’n synagoge levert weinig op, ook aan de belastingbetaler.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.