Bizar! Uitbater van vreetschuren zet Joodse gemeente van Deventer zomaar uit hun synagoge: 'Ik wil haast maken!'

Geen categoriemei 18 2018, 10:00
Een privaatrechtelijke vorm van antisemitisme, zo zou je de behandeling van de Deventer joden door één moraalloze ondernemer uit de stad wel kunnen noemen. Ondernemer Ayhan Sahin sodemietert een hele synagoge uit het pand, want hij wil nu eenmaal zo graag een nieuwe vreetschuur aanbieden. De Joden kunnen lekker de pot op, aldus Sahin.
Er moet met grote spoed een vreetschuur worden gevestigd in het pand waar nu nog de Joodse gemeente van Deventer zit. En niet zomaar: het is hun synagoge. Maar het spirituele gebedshuis moet plaatsmaken voor aardse vreetpartijen, als het aan de horeca-ondernemer Ayhan Sahin ligt. Hij wil er dat mensen zich helemaal gaan volproppen in een fonkelnieuwe "foodhall". Dat hij daarmee het laatste beetje jodendom sloopt in een stad die ooit - tot de Tweede Wereldoorlog - bloeide met Joodse cultuur boeit hem niets. De Deventer Joden moeten maar eens een nakba doen en elders hun heil zoeken, aldus de onverbiddellijke Sahin. Hij zegt de huurovereenkomst op en wil dat uiterlijk 17 juni die vervelende israëlieten zijn opgesodemieterd:

"De joodse gemeenschap Beth Shoshanna moet 17 juni de synagoge aan de Golstraat in Deventer verlaten. Via een advocaat hebben pandeigenaar Carlus Lenferink en ondernemer Ayhan Sahin dat aan de joodse gemeente laten weten. Sahin wil een foodhal in de synagoge vestigen en in de tussentijd vrij over het pand kunnen beschikken.

Het opzeggen van de huur verbaast voorganger van de joodse gemeenschap, Tom Fürstenberg. ,, Dit is ongelooflijk’’, zegt Fürstenberg. ,,We worden gewoon uit de sjoel gezet, met onze heilige torarol de straat op. We gaan om te beginnen juridisch advies inwinnen of dit zomaar mag.’’ De joodse gemeente heeft een mondeling en schriftelijke huurovereenkomst. Dat is jaren geleden afgesproken met de vorige eigenaar van het pand."

Wie doet er nu zoiets, behalve een cynische en op geld beluste antisemiet? Heeft Ayhan Sahin dan geen enkel ontzag meer voor de joodse gemeenschap? Is er dan echt geen ander pand in Deventer te verbouwen tot fastfoodparadijs? Het is werkelijk waar ongelooflijk, dit gebrek aan respect voor een ander geloof.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten