Discriminatie: in twee cafés in Tiel mogen alleen nog maar Nederlanders komen

In deze multiculturele samenleving zijn er veel problemen en dat komt voornamelijk, omdat een multiculturele samenleving geen geheel kan worden. Het is een samenleving die bestaat uit gesegregeerde delen. Om deze reden komen er ook discriminatoire ontwikkelingen boven water. Zij het een moskee of organisatie die mannen en vrouwen segregeert, of cafés die alleen maar een bepaalde groep binnen laat.

Zo zijn er ook twee cafés in Tiel, ze zijn verbonden met elkaar, die alleen nog maar Nederlanders toe laten. Je moet je paspoort laten zien en je moet ‘goedenavond’ zeggen. Dit komt volgens de eigenaren, omdat ze veel last ondervonden van buitenlanders en dan voornamelijk Polen.

Hij vindt dat hij niet discrimineert met de huisregel. “Of het nou om iemand uit Polen, Marokko of Turkije gaat, als ze geen Nederlands kunnen en niet begrijpen wat een ander zegt, loopt het al gauw hoog op. Als ik tegen een klant zeg, ‘je hebt er genoeg op, wil je het pand verlaten’ en hij snapt het niet, krijg je meteen trekken en duwen.” De cafés De Kikker en De Tijd zijn met een doorgang met elkaar verbonden.

Natuurlijk begrijp ik de dynamiek en de problemen, maar op het moment dat dit wordt toegelaten en wordt toegestaan, dan is de kans groot dat meer horecagelegenheden hier aan mee zullen doen en dat ze dan om allerlei redenen bepaalde groepen wel of niet binnen laten. Dan krijg je Turkse-, Marokkaanse-, of Nederlandse restaurant en kroegen. Dan segregeert de samenleving nog meer. Dan is het einde zoek en is er geen sprake meer van een algehele verbinding of überhaupt een samenleving. Discriminatie kan in een democratische rechtsstaat niet worden toegestaan.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. JubbeFeenstra

  Voor iemand commentaar geeft moeten ze eerst maar eens in Tiel gaan kijken.
  Bij voorkeur op een zaterdag middag in het centrum.
  Dan waan je jezelf in het buitenland en niet in een Nederlandse plaats.
  Die maatregel van de café eigenaar is prima te begrijpen.

 2. Meester Kong

  Lars je kunt zo bij Story of Privé gaan werken, …

  Ernste heeft de horecazaken vorige maand overgenomen en de regel ingesteld. Volgens hem proberen veel meer zaken gasten die geen woord Nederlands of Engels begrijpen buiten de deur te houden. „Wij zijn daar gewoon eerlijk over”, stelt hij.

  Dus buitenlanders die geen Engels of Nederlands spreken of begrijpen.

  Zit natuurlijk wel iets in, maar of het mag?

 3. Ni28

  Multiculturele samenleving werkt niet. Kennelijk ook niet in de kroeg.

  1. Steve Van der Vekens

   De oorspronkelijke Nederlander verlaat de cafe’s wegens het gevaar omgebracht te worden, zoals die islamieten die na een banale caferuzie de persoon in kwestie overreden…
   Waar hebben we dat nog gehoord?
   Wanneer komen de bordjes: “Hier geen hoofddoeken uit respect voor de Nederlander,” aan de cafedeuren?
   Ga jezelf in je bed wat bedekken, zodat niemand je buitenaardse schoonheid kan zien.
   Lelijke, vrouwelijke, knobbelneuzen.

   1. Ernst Quispel

    Arme verwarde man!

 4. palko

  Ik kan me voorstellen dat je als café zich totaal lam zuipende Polen graag buiten de deur wilt houden. Waar dit Poolse gedrag toe kan leiden heeft een goede kennis van mij recent aan den lijve ondervonden. Die zichzelf ’s avonds laat terug vond in het ziekenhuis. Maar of het idee van de Tielse kroegbaas de beste oplossing is? Ik waag het te betwijfelen.

 5. poldi

  Als je overspoeld wordt door Polen die de taal niet machtig zijn en zich ook nog eens volledig het leplazerus zuipen, kan ik mij voorstellen dat er problemen ontstaan.
  Als je café ‘Polencafé’ genoemd wordt is er duidelijk iets mis.
  Ze kunnen dan wel voor een flinke omzet zorgen maar bij teveel problemen kan de tent ook door de burgemeester gesloten worden.
  En dat laatste wil geen enkele kroegbaas.
  Dus dan maar dit.

 6. ayreonaut

  Lekker suggestieve titel.

  Mensen die géén Nederlands spreken komen er niet in. Dus kom je uit Swahili en spreek je Nederlands wordt je gewoon toegelaten.

  Probeer dit nog even in die slappe tekst te verwerken.

  1. Guus Geluk

   “Probeer dit nog even in die slappe tekst te verwerken.”

   Zo, ayreonaut.

   Met het verkeerde been uit bed gestapt. 🙁

   1. ayreonaut

    yep

    1. Guus Geluk

     Oh, zo.

     1. ayreonaut

      Er zijn van die dagen. Of het nu uit de linkse hoek, de rechtse hoek of uit het midden komt. Boeit me niet, ik ben tegen.

      Gewoon ff lekker tegen alles aan schoppen.

      En als ik dan alles in ogenschouw neem op DDS, heb ik mij direct aangepast aan zo’n 99 procent van alle cliënten hier aanwezig.

      PS,
      Voor iedereen die zich aangesproken voelt, u mag reageren. (verwacht van mij geen reactie terug)

     2. Guus Geluk

      ayreonaut,

      Cliënten? 🙂

      Persoonlijk tracht ik mijzelf juist zo min mogelijk aan te passen aan de 99% forummers. Daarmee bots ik nog weleens frontaal met andere reaguurders.

  2. Ernst Quispel

   DDS heeft een politieke agenda, ayrenaut, die realiseer je niet door je strikt aan de feiten te houden.

   1. ayreonaut

    Dat geldt voor alle politieke idioten.

 7. Pit

  De huisregels in het Pools vertalen…

  https://i.imgur.com/nukA53x.jpg

 8. Ruud562

  Als je telkenmale gedonder hebt met een bepaalde soort (of ras?) mensen is bij realisten de grens bereikt en gaat de deur op slot! Héél begrijpelijk!

  Alleen bij de dwaze deugmens blijft de deur dan wagenwijd open en als het dan geheel uit de klauwen is gelopen mag de rest het weer opknappen!

  1. Pit

   Je kunt de huisregels ook in het Turks vertalen:

   https://i.imgur.com/nukA53x.jpg

  2. Pit

   En weet je wat, we doen eens gek, ook in het Arabisch:

   https://i.imgur.com/YPzV5MR.jpg

   Waarom zou je in Nederland eigenlijk Nederlands leren?

 9. Peter Loosduinen

  De Nederlanders worden besodemieterd !!

  De twee Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) mogen voorlopig toch in Nederland blijven. Zij dreigden vandaag te worden uitgezet naar Armenië. Maar volgens hun advocaat Patricia Scholtes is de vlucht geannuleerd en mogen zij hun nieuw opgestarte verblijfsprocedure in Nederland afwachten.

  Weer kan de Nederlandse belastingbetaler geld ophoesten voor deze soap !
  Schandalig !! Uitzetten en nooit meer terug op Nederlandse bodem.
  Meer dan 700.000 euro heeft dit ons gekost.

  1. Frits Jansen

   Armeniërs zijn christenen. Het is zelfs een van de oudste christelijke volgen ter wereld.

   Die kinderen hebben nog een leven voor zich. Ze hebben net zo veel kans op werk als kinderen die niet van Armeense afkomst zijn. Dus niet zeuren!

   1. Duke

    Waarom moet er een uitzondering komen op de regels voor christenen? En waarom moet hun toekomst per se in Nederland liggen en niet in Armenie?

    1. palko

     @Duke, de toekomst van deze Armeense kinderen ligt inderdaad niet in het veel te druk bevolkte Nederland. Maar in het veel en veel minder dicht bevolkte Armenië. Los van de godsdienstige komaf van hen. Want dat vind ik niet relevant.

     1. Frits Jansen

      Ik lees op deze website voortdurend nare verhalen over moslims, maar speelt het opeen *geen* rol als mensen geen moslim zijn?

      Verder gaat het hier om de problematiek van de “gewortelde kinderen”. Het lijkt me goed ernaar te streven dat buitenlandse kinderen hier niet wortelen maar als dat toch gebeurt is het steed ze weg te sturen. Dat past niet bij onze Hollandse cultuur, en die willen we toch juist behouden?

 10. Frits Jansen

  Dit is een typisch voorbeeld van (verboden) discriminatie: het ten onrechte maken van een onderscheid. Heel simpel omdat er verschrikkelijk haatbaarden zijn met een Nederlands paspoort, en keurig geïntegreerde lieden met een buitenlandse nationaliteit.

  Pikante bijzonderheid is dat orthodoxe moslims geen alcohol drinken. Zijn ze niet welkom in cafés omdat ze te weinig omzetten? Dat kan wel een reden zijn om ze te weigeren. In elk geval zullen ze zich niet bezondigen aan alcohol-gerelateerd wangedrag, een van de grootste ordeproblemej in de horeca.

  Kan “een multiculturele samenleving” geen geheel worden

 11. Rosasolis

  Een prima idee! In eerste plaats om nog meer geweld van buitenlanders te voorkomen, en op de 2 de plaats om onze nationaliteit te tonen en bevorderen…Hoe moeten de personeel weten WAT er besproken wordt in een vreemde taal rond een tafel, met nogal grof uitziende klanten? Wanneer moeten ze de beslissing nemen om de politie bellen,
  wanneer de taal (van buitenlanders) steeds luidruchtiger wordt, en er een ruzie dreigt aan te komen? Dit kan ook gebeuren tussen gewone Nederlanders, maar dan kan de personeel hen een waarschuwing geven om op te houden, of de cafe te verlaten. Maar dat gaat moeilijker met buitenlanders die ons taal niet kunnen spreken, of dat niet willen doen. Dit initiatief van de 2 cafe’s moet doorgaan, en als voorbeeld dienen voor andere cafe’s en restauranten in ons land. Er is niet voor niets een wet in ons land, dat iedereen vanaf 18 jaar een identiteitsbewijs bij zich moet hebben. Maar ik vindt het nogal discrimineren als cafe houders gewone EU burgers niet willen accepteren…
  nadat zij hun identiteitcard of paspoort tonen. Ik woon in een kleine dorp met een aantal keurige, hardwerkende en studerende Polen. Zij spreken allemaal Nederlands met een grappige accent…net als ik jaren geleden, toen ik naar dit land uit Canada
  emigreerde, om te kunnen door te gaan als concert zangeres en musicus. Kortom:
  als eerlijke klanten kunnen hun identiteit bewijs tonen, vooral klanten uit EU landen,
  kan een medewerker hun gegevens op een computer vast zetten…of ook op een stuk
  papier. Laat deze mensen komen voor een gewone fris-drank of een glas wijn. Toon wat begrip voor een paar eerlijke EU klanten, die niemand kwaad willen doen!

 12. Duke

  Als ze slim zijn presenteren ze ‘Nederland’ als themaweek, net als een soort van Sensation Black etc. dat elke maand op het programma staat. Verzin drie andere Nederlandse/lokale thema’s om de maand te vullen en niemand die je discriminatie kan verwijten.

 13. Pedrito

  Niks mis met een taaleis in een café. Zeker voor Oostblokkers. Als die tondeuzeverslaafden bezopen zijn versta je ze helemaal niet meer. Hoe moet je ze dan helpen als ze totalloss zijn ?

 14. Lex

  Ik heb zelf ik een bar gewerkt.

  Ik heb daar heel wat mee gemaakt we hadden een goede contact met de plaatselijke politie en elke dag moesten ze wel komen om lat zatte polen naar buiten te werken. Gelukkig krijgen die veelal een kroegverbod voor bepaalde tijd.

  Ik kan dus wel begrip voor opbrengen de lasten wegen niet op tegen de baten. Noem dit dan maar positieve discriminatie.

  Dit zouden meer horeca ondernemingen moeten doen.

  Lex

  Ik weet uit eigen ervaring dat die gasten voor behoorlijke overlast kunnen zorgen. Tot vechtpartijen

 15. Roelette

  ‘Als ze (?) geen Nederlands KUNNEN’; waarschijnlijk is deze kroegtijger reeds in groep 7 van school gegaan en in de horeca terecht gekomen…… Overigens, moslims ( Turken, Marokkanen etc. enz. ) drinken géén alcohol; ( nou ja, een wijntje, voor de lol).

 16. Mariposa78

  Beste Lars, wat ben jij lekker naïef er zijn al eigen kroegen, restaurants en supermarkten waar B.V. alleen maar polen welkom zijn.
  Dus geld dat ook voor andere groepen mensen die in Nederland verblijven.

 17. henk vintage

  Als deze bedrijfsvoering nodig is om de kroeg zonder problemen te exploiteren,
  dan moet het zo.
  Niemand kan je verplichten om jouw bedrijf failliet te laten gaan door gasten binnen te laten, waarvan je kan verwachten, gezien de ervaringen uit het verleden, dat het tot problemen leidt.

 18. Bes Tolen

  De kroegbaas, de barkeeper e.d. moet tamelijk ongemerkt een eigen publiek kunnen kiezen. Zo was het altijd al. In het andere geval en dat is dat de café- of barexploitant die kwaliteit mist, verloopt de zaak. Het eigen publiek blijft dan steeds meer weg en met wat er meer van het andere binnen komt, zal de exploitant het niet redden.
  Er zijn meer uitgaansgelegenheden waar selectie een voorwaarde is om te kunnen bestaan. Een geringe afwijking accepteert het publiek nog wel maar fijn vinden ze dat veelal ook al niet. Meestal zien de mensen zelf wel dat ze niet tot de groep behoren en ook niet zullen behoren.
  Er zijn in het verleden ook min of meer besloten clubs gevormd om publiek te selecteren. Met extra voorwaarden en verplichtingen. Dergelijke clubs doen het vaak goed maar ook daar is de vrees dat ze zich tegen inmenging van buiten niet staande zullen houden. Mensen zijn vaak jarenlang lid van zo’n club. Sommige hebben leeftijdsgrenzen. Andere niet.
  Natuurlijk is het altijd de kunst de loop er in te houden. Daar kan de overheid en de door haar bevoorrechte activisten nog heel wat aan kapot maken.
  De kroegbaas in kwestie heeft zich nu al laten intimideren. Zijn publiek had volledig achter hem moeten gaan staan. Zo niet dan gaat de zaak op de wat lagere duur failliet. Wacht maar af.

  1. Ernst Quispel

   Bes Tolen ziet geen been in discriminatie.

   Gelukkig denkt de wetgever daar anders over.

   1. Holland

    Bes Tolen legt uit hoe een kroeg functioneert, dweil. Zoals hij het beschrijft is het precies. Daar weet jij als obsessionele gemankeerde natuurlijk helemaal niets van.

    1. Ernst Quispel

     Ik wijs op het feit dat discriminatie in dit land niet is toegestaan.

     In het land waar jij woont gelden mogelijk andere regels.

     1. Rechtsaf

      @Ernst ik weet niet in welk land jij woont NSB-er, maar als ze jou huis structureel slopen zeg jij ook die wil ik niet binnen.
      Maar de discriminatiekaart wordt snel getrokken door NSB-ers zoals jij, je bent niet alleen een snits maar ook een miezerig vervelend islamitische islamprostituee, superlatieven te kort om jou te omschrijven wat een smiecht jij bent..

   2. Rechtsaf

    @Holland Ernst ziet het liefst veel meer Poolse, Roemeense, Hongaarse, liefst islamitische migranten de kroegen vullen natuurlijk.
    Ernst is echt een NSB-er die alles schoffeert als het gaat om eigen volk..

 19. Bes Tolen

  Luml Q doet net of de overheid niet discrimineert en dat juist op horecagebied. Heel ernstig maar blijkbaar valt daar niet veel tegen te doen: overheidsterreur. Subsidiëren wat van heel ver komt. Nog erger: moslims uit Bosnië kregen wel subsidie en anderen daar vandaan niet. Enzovoort. Te veel om op te noemen. De tandartsopleidingen worden al tientallen jaren vals beïnvloed, om wat te noemen.

  1. Hetzalwelweer

   Moslims drinken geen alcohol dus wat hebben ze in een kroeg te zoeken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.