Geen D66-rechters voor IS-vrouwen in Irak: Uitspraak levenslang en doodstraf is routinewerk

Geen categoriemei 05 2018, 10:00
Irak begint aan haar grote schoonmaak nu het kut kalifaatje van IS aan stukken is gereten. Al die 'Wir haben es nicht gewusst'-vrouwen die halsoverkop met kind en al naar IS trokken ervaren nu de consequenties.
Rechtspraak in Bagdad: Processen duren gemiddeld tien minuten, er wordt even gevraagd waar je vandaan komt en wat je bezielde, je pro deo-advocaat verdedigt je voor €20,- met 'toon genade, het is maar een vrouw' en dan krijg je levenslang en is de volgende aan de beurt. Voor terrorisme staat de doodstraf maar 'alleen leven onder IS-bewind' is goed voor minimaal 15 jaar of levenslang. Dit noemt rechter Abdullah Sahar 'best barmhartig'.
Vanaf je negende levensjaar kun je in Irak al verantwoordelijk worden gehouden voor je daden, de kinderen van deze vrouwen zijn veelal jonger dan dat en daar is dan ook niet echt een oplossing voor. De meeste kinderen blijven bij de moeder in de gevangenis, hoewel wel wordt erkend door de rechtbank dat dat geen ideale omgeving is voor zo'n kind. Bij voorkeur repatriëren ze deze kinderen om ze nog iets van een toekomst te kunnen geven.
Verder is het 'onbespreekbaar' voor de Irakese rechtbank om verdachten in land van herkomst te laten berechten. Dit is gewoon ouderwets met de bezem erdoor waar slechts een enkeling wordt vrijgesproken en de rest een dikke vinger van Irak in hun gezicht krijgen gedrukt. Klinkt makkelijk maar zo is het natuurlijk niet. Menig dossier wordt nu het 'IS-labeltje' opgeplakt in de hoop dat het zo snel kan worden afgerond. Zo worden er beschuldigingen van moord genoemd van personen die nog leven. Ook mensen die al in de gevangenis zaten en dus niet voor IS hebben kunnen werken worden van alles en nog wat beschuldigd.
Er is dus nog werk aan de winkel maar we hoeven niet te rekenen op soft beleid van Irak!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten