Geen D66-rechters voor IS-vrouwen in Irak: Uitspraak levenslang en doodstraf is routinewerk

RussianWomenAFP
Foto: Russische IS-vrouwen in Irakese rechtbank

Irak begint aan haar grote schoonmaak nu het kut kalifaatje van IS aan stukken is gereten. Al die ‘Wir haben es nicht gewusst’-vrouwen die halsoverkop met kind en al naar IS trokken ervaren nu de consequenties.

Rechtspraak in Bagdad: Processen duren gemiddeld tien minuten, er wordt even gevraagd waar je vandaan komt en wat je bezielde, je pro deo-advocaat verdedigt je voor €20,- met ‘toon genade, het is maar een vrouw’ en dan krijg je levenslang en is de volgende aan de beurt. Voor terrorisme staat de doodstraf maar ‘alleen leven onder IS-bewind’ is goed voor minimaal 15 jaar of levenslang. Dit noemt rechter Abdullah Sahar ‘best barmhartig’.

Vanaf je negende levensjaar kun je in Irak al verantwoordelijk worden gehouden voor je daden, de kinderen van deze vrouwen zijn veelal jonger dan dat en daar is dan ook niet echt een oplossing voor. De meeste kinderen blijven bij de moeder in de gevangenis, hoewel wel wordt erkend door de rechtbank dat dat geen ideale omgeving is voor zo’n kind. Bij voorkeur repatriëren ze deze kinderen om ze nog iets van een toekomst te kunnen geven.

Verder is het ‘onbespreekbaar’ voor de Irakese rechtbank om verdachten in land van herkomst te laten berechten. Dit is gewoon ouderwets met de bezem erdoor waar slechts een enkeling wordt vrijgesproken en de rest een dikke vinger van Irak in hun gezicht krijgen gedrukt. Klinkt makkelijk maar zo is het natuurlijk niet. Menig dossier wordt nu het ‘IS-labeltje’ opgeplakt in de hoop dat het zo snel kan worden afgerond. Zo worden er beschuldigingen van moord genoemd van personen die nog leven. Ook mensen die al in de gevangenis zaten en dus niet voor IS hebben kunnen werken worden van alles en nog wat beschuldigd.

Er is dus nog werk aan de winkel maar we hoeven niet te rekenen op soft beleid van Irak!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

24 reacties

 1.   

  In ieder geval een rechtspraak die recht doet aan rechten en vooral plichten die mensen hebben. Voor de duidelijkheid, ik ben geen voorstander van de doodstraf. Verder vind ik het een geweldige zaak dat verdachten niet buiten Irak mogen worden berecht. Waarbij ik ook hoop dat veroordeelden geen deel van hun straf in een ander land dan Irak mogen uitzetten. Een strafje uitzitten in een penitentiaire inrichting in Nederland, noem ik geen straf maar noem ik genieten van een veredelde vakantie, op kosten van de vaderlandse belastingbetaler.

 2.   

  Het lijkt mij niet meer dan normaal als je zich aansluit bij een misdadige groepering als is, IS heeft mensen levend verbrand , met tanks overreden , onthoofd , in kooien levend verdronken en nog meer d gruweldaden , een gepaste straf levens lang of terdood veroordeeld worden

 3.   

  D66…

  #prinspenthousepechtold

 4.   

  Ontroerend.

  In NL staat de D’66 magistratuur voor de volle 110% achter de daders. Rechters hebben al honderden doden op hun geweten, verkrachtte kinderen, kapotgeslagen ouderen.
  Keer op keer sturen ze de slagers weer af op de samenleving.
  Nl’se rechters zijn verworden tot mededaders en hebben inmiddels oceanen aan bloed aan hun misdadige, geperverteerde en amorele klauwen.

  1.   

   @Two Ravens Black Kettle: Juiste analyse. Ons rechtssysteem is gericht op resocialiseren en op de terugkeer in de maatschappij. Zulks in het voordeel van de dader(s).

   #annefaber

   1.   

    Een rechtssysteem gericht op resocialisering leidt tot een veel lager recidive dan een rechtssysteem die vooral op straffen gericht is. Wat mij betreft gaan wij hier zelfs nog niet ver genoeg in en moeten wij in de richting van het Noorse rechtssysteem gaan!

    1.   

     @Henk vertel dat maar eens aan de slachtoffers, vertel dat maar eens aan de ouders van Anne Faber, of die vrouw in Leeuwarden die op klaarlichte dag overhoop wordt gestoken.
     Gasten zoals jullie denken teveel in het voordeel van de daders, daders dienen helemaal geen aandacht te krijgen, die dienen gewoon keihard gestraft te worden

     Straffen moeten nog veel zwaarder worden, sterker nog, we moeten af van de 2/3 uitzitten en dan wegens “goed” gedrag vervroegd vrij..

     1.   

      “Gasten zoals jullie denken teveel in het voordeel van de daders” Nee wij denken in het voordeel van de samenleving, want met lagere straffen en meer compassie voor de daders is er sprake van een veel lager recidive!

    2.   

     Ik hoop van ganser harte, dat de ellende hier besproken, uw deurtje voorbij gaat. Verder bent u geen commentaar waard!

     1.   

      @Top: Verder bent u geen commentaar waard!

      Exact!

      #annefaber

    3.   

     @Henk-Jansen: Hoe heet jouw dochter?

     #annefaber

     1.   

      Dat gaat jou geen reet aan!

     2.   

      Kalm aan, Henkie, volkens mij betrof dit een retorische vraag.

     3.   

      Pit maakt even duidelijk dat hij een vies kereltje is.

    4.   

     Het komt mij voor dat de doodstraf tot de laagste recidive leidt.

 5.   

  Een voor zich sprekende foto van Russische vrouwen in een Irakese rechtbank. Allemaal voorzien van een schaamlap op hun kop. Waarschijnlijk om deemoedig aan te geven hoe zeer ze zich schamen voor alle misdaden die door aanhangers van de profeet Mohamed overal ter wereld worden gepleegd. Of zouden ze die schaamlappen dragen omdat ze hun schaamhaar willen bedekken? Doorhalen wat niet van toepassing is.

 6.   

  Wie zijn/haar billen brandt, moet op de blaren zitten…

 7.   

  Niet levend terug.
  Een fantastische opruimactie van Irak.
  Oftewel : Opgeruimd staat netjes.

 8.   

  Het Amerikaanse systeem 3 slag uit , hoef je ook niet meer aan resocialisatie te denken , slagtoffers blij , maatschappij blij, win win.

 9.   

  Waarom Wout er ook toe overgaat om de term “wir haben es nicht gewusst” te gebruiken ontgaat mij. Misschien krijgt het verhaal hierdoor een meerwaarde. Nog deze week is meerdere keren uitgelegd waarom lange straffen niet werken. (1/3 strafvermindering) . Nee, in tegendeel, een veer voor het rechtssysteem in Irak is op zijn plaats.

 10.   

  Eigen schuld dikke bult of zoiets, geen medelijden, sorry.

 11.   

  Als een advocaat alleen maar moet zeggen: “Heb genade, het zijn maar vrouwen,” dan zou ik een goede advocaat zijn.

 12.   

  Ze wisten vooraf de consequenties. En zijn te laf om hun daden onder ogen te zien. Stevige rechtspraak. Helemaal niets mis mee.

 13.   

  Iemand die bewust heeft gemoord verdiend de doodstraf, als je iemaand perongeluk vermoord gevangenis straf, dronken achter het stuur iemand doodrijden is bewuste moord, actief lid van een moord clubje doodstraf .

  En zo kan ik nog wel effie door gaan in nederland bepaald de rechter blijkbaar de strafmaat waardoor de ene moordenaar een andere straf krijgt als de andere , en die suffe advocate benedictes ( of zoiets ) mag die moordenaars graag helpen om onder dat kleine beetje straf wat ze in holland krijgen weg te komen.

  Alleen de nabestaanden krijgen de zwaarste straf in nederland ,
  Bravo Irak

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!