‘Haat’moskee in Den Haag moeilijk aan te pakken volgens Kabinet: totale onzin stelt Pieter Omtzigt

In Den Haag is de as-Soennahmoskee vaak negatief in het nieuws gekomen. In deze moskee komen predikers met verhalen over vrouwenbesnijdenis, ‘haat’ jegens ongelovigen’ en steniging voor. Daarnaast krijgt de moskee financiering uit conservatieve Golfstaten, maar toch geniet de moskee ondanks alles een zogeheten ANBI-status. Volgens de wet is deze moskee dus financieel gezien een ‘goed doel’. Het Kabinet kan er naar eigen zeggen niet veel aan doen.

Staatssecretaris Snel erkent dat zulke uitingen ‘evident in strijd zijn met het algemeen belang’, maar benadrukt tegelijkertijd dat het ‘niet vanzelfsprekend’ is dat de moskee daardoor zijn ANBI-status verliest. De Belastingdienst moet daardoor eerst een onderzoek doen. ‘Het gaat dan met name om de vraag of aan de wettelijke norm van ten minste 90% het algemeen nut dienend nog wordt voldaan en overeenkomstig de daartoe bestemde gelden wordt besteed’, aldus Snel. Of het prediken van vrouwenbesnijdenis en steniging onder die overige tien procent valt, is onduidelijk.

De moskee geeft op de website daarnaast geen duidelijkheid over de exacte bestedingen en activiteiten, terwijl de ANBI-status dat wel verplicht. Ook dit zou volgens Snel reden kunnen zijn om de belastingvoordelen af te nemen, hoewel het in de praktijk eigenlijk nooit zo ver komt. ‘Geconstateerde omissies die voortvloeien uit de publicatieplicht worden nagenoeg altijd na een oproep daartoe door een instelling hersteld’, schrijft hij.

Het is af en toe heel frustrerend dat door bureaucratische rompslomp dit soort instellingen niet aangepakt kunnen worden. Het is lachwekkend en ik kan mij ook best voorstellen dat die mensen van de moskee daar net zo over denken. Op een positieve manier natuurlijk, want zij genieten nog steeds de financiële voordelen, terwijl de Belastingdienst nog een onderzoek moet starten. Hoe lang zo een onderzoek gaat duren, dat is dan ook nog maar de vraag. Als we Snel moeten geloven is het dan nog geen eens zeker dat er iets aan gedaan kan worden na het onderzoek.

Gelukkig hebben we nog steeds oplettende kritische Kamerleden, zoals Pieter Omtzigt. Hij mag dan wel parlementariër zijn van een partij die in de coalitie zit, dat betekent niet dat hij stil zit. Sterker nog, Omtzigt stelt dat het Kabinet totaal aan het verkeerde eind zit:

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de beantwoording van Snel ‘schokkend’. Volgens hem is ingrijpen bij de moskee wel degelijk mogelijk. ,,Bij meer dan duizend niet-kerkelijke ANBI’s is de status ingetrokken omdat ze niet aan de publicatie-eisen voldeden. Dat kan dus ook gewoon bij de As-Soennahmoskee.”

Omtzigt spreekt van een ‘vrijbrief’ voor religieuze ANBI’s. ,,Bij ‘gewone’ ANBI’s wordt de status ingetrokken als zij niet aan de publicatievoorwaarden voldoen. Bij religieuze ANBI’s wordt de status dus helemaal nooit ingetrokken, ook al voldoen ze niet aan de voorwaarden.” Hij roept de Belastingdienst op te handhaven op die publicatieplicht.

De regering en de overheid lijken dus vooral een nadruk te leggen op niet-kerkelijke ANBI’s. Dit zou regelrecht in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. In deze tijden waarin moslimextremisme een groot gevaar vormt in de Westerse wereld, moet er juist een strengere controle zijn op dit soort organisaties en alle voordelen die ze genieten. We weten vaak niet wat er achter de deuren gebeurt, maar als we iets constateren dat niet door de beugel kan, dan moeten we kunnen ingrijpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Viertel

  Ah, daar hebben we Pieter Omtzigt weer. Hij heeft gelijk hoor, zoals meestal. Alleen…het begint wel op te vallen dat Omtzigt altijd hele stoere taal uitslaat in zijn tweets. Komt het echter op daden aan, dan is Pieter helemaal niet zo stoer. Braaf stemt hij mee met de kudde onder leiding van herder Buma. Zo sterk zelfs dat hij tegen een motie stemde waarvan hij zelf de tekst had gedicteerd.

  Jammer is dit. Ik was aanvankelijk behoorlijk geporteerd van Omtzigt. Maar hij was, is en blijft een katholiek lulletje. Even zondigen en dan snel weer biechten.

  1. Top

   Ik ga volledig mee, in uw betoog!

  2. Rosasolis

   @Vierel. Iedereen kan een keer van zijn oorspronkelijk mening veranderen. Ook medewerkers van een politieke party. Misschien had P. Omtzigt onvoldoende informatie voordat hij zijn tekst had gedicteerd. Of misschien geen overleg met zijn CDA collegas gehad, wie weet? Jij niet. Katholieken hoeven niet “lulletjes” te zijn. De meeste vertellen dat zij van Katholieke afkomst zijn, gaan niet (meer) naar de mis, en biechten niet voor hun zonden. Er zijn veel ongelovigen, die dagelijks vreselijke “zonden” uithalen tegen hun familie en collega’s en buren. Dit zijn de echte “lulletjes”.

 2. Ruud562

  Tja, betreft hier geen uitspraken van Wilders, hé, maar gaat weer om de islam.
  Dan wordt alles weer héél duidelijk ….

 3. lugar

  Een van de moskeegangers heeft gister een politiehond de dood ingehakt.

  https://www.ad.nl/rotterdam/politie-deze-held-bracht-het-hoogste-offer~ac2c9d8d/

  1. Rechtsaf

   @lugar Ernst, Guus Beukman zullen waarschijnlijk zeggen dat het de schuld van de hond en dat de islam hier niets mee van doen heeft..

   1. lugar

    Klopt, dat is altijd de eerste reactie, dat moet vanwege taqiyya.

   2. Original NL

    Genoemde trollen zul je bij dit soort berichten niet zo snel zien.
    Quispel en beuk zit nog vol te trollen over de verklede pvv’er.
    En natuurlijk was quispel er als eerste bij.

   3. Vit

    Voor Beukman is het ‘maar’ een hond.

 4. Rosasolis

  Peter Omtzigt heeft helemaal gelijk. Ik dacht dat er een nieuwe wet is, dat verbied moskeeen in onze land geld uit moslim landen aan te nemen. Er kan voor de moskee in Den Haag geen uitzondering komen. Maar helaas is er wel een oneerlijke manier om aan de buitenlandse gelden te komen: Een rijke familie lid in een van de midden-oosten landen kan geld sturen naar de bank-rekening van een zoon of neef in Nederland. Die dit geld vervolgens aan de moskee geeft, als een “persoonlijke donatie”.
  En verder heeft de AIVD mensen in dienst in die naar de moskeeen gaan om naar de vrijdag preken te luisteren. Zij kunnen ook Arabisch volgen. En als er tijdens de dienst
  een gast imam haat predikt, dan wordt hij onmiddellijk opgepakt, en uit ons land gezet. Trouw heeft van ochtend vermeld dat de Haagse haat imam niet langer mag preken in de moskee, en ook dat hij mag niet meer komen in de Schilders en Transvaal wijken van Den Haag. Omdat hij behalve haat te preken, ook probeert jongeren te radicaliseren tot de fanatieke Salafistisch moslims van Den Haag, juist in die 2 bekende arme wijken.

 5. poldi

  Dit vreselijk kabinet en vooral Grappenhaus schuilen zich achter zogenaamde juridische “obstakels” en zijn te bang om zich aan koud water te banen.
  Stelletje schijtlijsters !

  Wat een verschil met Denemarken die een wet hebben aangenomen die boerka’s en niqab’s in het openbaar verbied.

 6. Ego-non-solus

  Het Kabinet heeft gelijk, dit is NIET aan te pakken. Althans niet zonder dat betrokkenen zich gekwetst zouden voelen. Een aangezien het voorkomen van gekwetstheid tot regeringsbeleid is verheven, de kiezer heeft dat blijkbaar zo gewild, is het aanpakken van deze situatie een onmogelijke zaak.
  Dat ík mij dan gekwetst voel is geen probleem, ik val buiten de doelgroep van dit beleid.

 7. Rechtsaf

  Voor de status van ‘goed doel’, de ANBI-status, is het nodig dat de instantie het algemeen nut dient.

  Ze moeten die haatbunkers allemaal opblazen

  1. Rechtsaf

   Ja Ernst je leest het goed op-bla-zen

   1. lugar

    Opblaasbare moslim?

    1. Rechtsaf

     @lugar de nieuwe carnavals kraker wordt dat, alaaaaaf, alaaaaaaf, alaaaaaf

 8. NoDoubt

  Niet alleen de heer Omtzigt, de heer Hiddema heeft al aangegeven dat ogv wetboek van Strafrecht art 140 criminele organisaties en mensen die zich ermee inlaten art 137 c en d, de moskee moet sluiten en de geldstromen naar de Staatskas gaan. Zo worden ook motorbendes aangepakt. In Belgie hebben ze zo de geldkraan uit Saoedi Arabië dicht gedraaid, hoewel SA zei dat ze niet financierden.

 9. J.C.

  Typisch CDA. Wat hij voor de bühne met veel bombarie zegt is heel iets anders dan wat hij daarna doet. Keer op keer. Typisch CDA………….

 10. gummybears

  Niet verwonderlijk, omzigt is ook een religieus gehandicapte, dus hij en zijn cda zullen nooit moslims en hun moskeen aanpakken.

 11. denk eens na

  Hoe dan ook het doel van de eu is het islamiseren van de eu, het verdrag is enkele weken geleden ondertekend door rutte en co, dus iedereen kan zo hard schreeuwen hoe het wel moet , we zijn al gedoemd om aan het kortste end te trekken , vele op DDS hebben zich al op het ruggetje gerold .

 12. Babaji538

  Mijn vader weet met zijn hakbijl
  het juiste beukenbos finaal neer te maaien.
  Petra Hermans

  1. Original NL

   Geeuw!!

   1. lugar

    Nou Original, het is toch fijn dat Petra’s vader met zijn hakbijl
    het juiste beukenbos finaal weet neer te maaien?

    Ik heb mijn vader niet meer, op 28 mei j.l. is hij gestorven.

    1. Roughwood

     Mijn oprechte deelneming.

     1. lugar

      Dankjewel Roughwood!

 13. EllyD18

  Omzigt mag laten weten dat het ook anders kan maar dat is het. Zijn baasje heeft onvoorwaardelijke trouw beloofd aan een een stelletje klungelige koekenbakkers.

 14. Frits Jansen

  Aan zo’n “plan” hebben we echt helemaal niets – al vind je het nog zo erg wat die radicale moslims daar verkondigen.
  De letters “ANBI” staan voor “Algemeen Nut Beogende Instelling”. Dat is het tegendeel van een commerciële instelling. Nu zijn er wel commerciële kerkgenootschappen (zoals de Scientology “kerk”) maar moskeeën horen daar echt niet bij.
  Dat die status in een aantal gevallen is ingetrokken komt doordat die instellingen niet voldeden aan de publicatieplicht, d.w.z. niet tijdig een goed jaarrekening indienden.
  En stel dat toch de ANBI-status van die moskee wordt ingetrokken? Dan krijgen ze gewoon nog iets meer geld van de Arabieren – die dan om nog meer invloed zullen vragen: voor wat hoort wat.

  Conclusie: Omtzicht promoot de radicale islam door een volslagen ondoordacht voorstel.

  1. van Urk

   Nederland is gewoon veel te ruim met het erkennen van goede doelen.

   1. Frits Jansen

    ANBI betekent niet dat het een “goed doel” is, alleen dat het niet commercieel is.

 15. Gerlos

  Niet meer lullen maar aanpakken dit zooitje haat ratten die ons niets maar dan ook niets goeds brengen.

 16. nienke

  Er zijn nu toch genoeg bewijzen wat er allemaal wordt gepreekt in die moskeeen het lijkt me toch stug dat op deze gronden, haat predikers, vrouwen besnijdenis, kind huwelijken, stenigen van vrouwen die overspel plegen enz enz.
  Zijn dit nog steeds geen goede argumenten om die hele tent dicht te gooien?
  Hoever kunnen ze gaan voordat er wordt ingegrepen!!!!!!!

  1. meijer61200

   Deze opmerking van Frits Jansen in een eerder comment;
   “Heeft u wel eens een vrouw in Burka gezien? Ik wel, in Londen een keertje. Ik stond versteld hoe vrouwelijk ze overkwam, met prachtig opgemaakte donkere ogen. Ik raakte er opgewonden van.”
   Jansen laat even zijn fetish zien. Zelden zo’n gestoorde sukkel gezien/gelezen. Nog gekker dan die gestoorde Kwispel en die andere islamlikker Geluk. Neem dit uitschot eens tegen zichzelf in bescherming DDS! Straks kan dit volk niet meer veilig de straat op.

 17. falschirmjager

  Waar ik mij dood aan erger is wat er allemaal bij de politie in dienst kan komen 1e klas vuilnisbak agent die een politie hond afstuurd op een achterlijke moslim met een hakbijl Totaal geen inschat vermogen Ongeschikt de schooier

  1. meijer61200

   Het was vermoedelijk een ongelovige Duitse Herder…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.