Jordaanse prins en VN-commissaris confronteert Israël met felle kritiek en een wijzend vingertje

Geen categoriemei 18 2018, 15:00
Nu bemoeit de VN zich ook steeds meer met de conflicten tussen de Palestijnen en Israël. VN-commissaris en tevens Jordaanse prins, Zeid Ra'ad Al Hussein, heeft zeldzame felle kritiek geuit op Israël en hoe het land is omgegaan met de demonstraties van de Palestijnen. Ergens is dat geen verrassing, want de Arabische wereld heeft steeds meer invloed op de VN en hun 'mensenrechtenbeleid'.

De 1,9 miljoen Palestijnen leven in Gaza "gekooid in een giftige achterbuurt van hun geboorte tot hun dood", zei Zeid. "Niemand is veiliger geworden door de gruwelijke gebeurtenissen van afgelopen week." Volgens Zeid zijn de Israëlische veiligheidstroepen verantwoordelijk voor de 60 Palestijnse doden die alleen al maandag vielen in Gaza.

"Beëindig de bezetting en het geweld, en de onveiligheid zal grotendeels verdwijnen", voegde de Jordaanse prins en VN-chef eraan toe. De kritiek van Zaid ziet de ambassadeur als bewijs dat de Mensenrechtenraad weer terug is bij "de ergste vorm van zijn anti-Israël-obsessie." Volgens haar is het hele betoog van Zaid ingegeven door politieke belangen.

Politieke belangen en invloed zijn bijzondere factoren binnen de Verenigde Naties en de Arabische wereld heeft de afgelopen jaren veel macht verkregen binnen dit hoge orgaan. Hierdoor komen veel onderwerpen, zoals het Israël-Palestina conflict op scherp te staan en krijgt de behandeling van het onderwerp een hele andere lading. Objectief lijkt de uitspraak van deze VN-commissaris dan ook niet te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten