Mark Rutte schaart zich achter EU en vindt Donald Trump ‘lomp’ handelen

Mark Rutte, de man die altijd erg goed zijn woorden uitkiest, heeft nogal grote woorden gebruikt om Donald Trump te kwalificeren. Op een Europese top heeft de president van de EU, Donald Tusk, zich erg negatief uitgelaten over de Amerikaanse president en Rutte is pal achter hem gaan staan.

Tusk zei op de EU-top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat “je na de recente beslissingen van Donald Trump kunt denken dat je met zulke vrienden geen vijanden meer nodig hebt”. Ook zei hij dat als Europa nu hulp nodig heeft, het alleen nog op zichzelf kan vertrouwen.

Premier Rutte sluit zich daarbij aan. “Na lang aandringen vanuit Europa om het niet te doen, zegt Amerika vrij lomp toch het akkoord met Iran op. Ook op andere punten doet Amerika dingen uit zichzelf, zonder rekening te houden met bondgenoten. En dat is niet goed.”

Volgens Rutte blijft de vriendschap met de Verenigde Staten belangrijk. “Maar de vanzelfsprekendheid dat je goed naar elkaar luistert wanneer de één iets van plan is en dat afstemt met zijn partners en bondgenoten, lijkt op dit moment doorbroken.”

Ik heb in een vorig artikel gezegd dat Iran de VS en de Europese landen niet tegen elkaar uit moet spelen, omdat de laatst genoemden altijd voor de VS zullen kiezen, maar daar moet ik helaas op terugkomen. Dit had ik niet verwacht en zeker niet van iemand als Mark Rutte, die toch vrij voorzichtig is in zijn woordkeuze.

Is het Midden-Oosten dan toch uiteindelijk het onderwerp dat de schisma tussen de Amerikanen en de Europeanen zal bewerkstelligen? Komt uit een vorm van Europese hybris toch de overmoed om het eigen ego op te blazen en net te doen alsof de Europeanen het wel alleen aankunnen? Het is vast een vorm van het eenwordingsproces binnen de Europese Unie. Europees nationalisme, maar het zal meer consequenties hebben dan men verwacht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Rutte
  Rutte…
  Ik ken die naam ergens van.
  O ja
  Dat is toch die man die NL’rs midden op straat laat slachten
  Met de gretige goedkeuring van de MSM

  De moderne Mengeles en Eichmanns of de Goebbelsiaanse 1984-MSM kunnen zich betere vriend wensen dan deze Beenloze collaborateur en voetveeg van verkrachter-vriendinnetje en moordenaarshulpje Frau Merkel.

  1. Guus Geluk

   Nee, verwarde Kettle, dat moet een andere “Rutte” zijn.

 2. Vit

  Rutte vindt dat Trump lomp handeld, ja en wat is daarmee?

  1. hans-e-pans

   Als je de moeite neemt om op het internet te zoeken naar de uitleg waarom Trump het nodig vond om het accoord met Iran op te zeggen, dan zul je na het lezen ook kunnen begrijpen waarom Trump dit gedaan heeft.

   Het is helemaal niet lomp moet ik dan constateren.

   1. Janna47

    hans-e-pans

    Natuurlijk is het niet lomp, maar verstandig en uitstekend voor Israel…
    Rutte durft nogal met zijn uitspraak, maar ja zijn EU vriendjes kan hij niet afvallen natuurlijk…..hoe schoon zijn zijn handen? Hypocriet figuur…

   2. Vit

    @hans-e-pans

    Ik denk dat Rutte het in z’n algemeenheid bedoeld en daar is niets mis mee.

 3. Pescador

  Ja ja, natuurlijk loopt rutte achter de eu aan want mischien kan die daar straks wel een mooi baantje krijgen zodat tie verder kan als landverrader

 4. Two Ravens Black Kettle

  Ik ga een paar keer per jaar naar festivals
  Minder dan vroeger
  Was toen minder politiek
  Je hebt dan van die dixies.
  Twee dagen in het festival
  Je zit dan in de hitte en de stank
  Maar wat moet dat moet
  Zie je een velletje wc papier voor je liggen
  Nat, gescheurd
  Misschien zijn er al duizenden mensen overheen gewalst.
  Ik denk dat de beroepsleugenaar Rutte jaloers zou zijn op dat wc papiertje
  ‘had ik maar zo’n ruggengraat’
  Denkt de collaborateur
  Terwijl hij teruggekeerde jihadisten ‘gratis’ geld geeft op de kinderen afstuurt.

 5. Guus Geluk

  “Het is vast een vorm van het eenwordingsproces binnen de Europese Unie. Europees nationalisme, maar het zal meer consequenties hebben dan men verwacht.”

  De eurofielen in Brussel mogen Trump wel dankbaar zijn voor deze kans, eindelijk krijgt de EU immers de gelegenheid zichzelf als economische supermacht te profileren en op die wijze een rol op het wereldtoneel te spelen.

  Nederland steunt de deal vooral, omdat het zaken wil doen met Iran. Natuurlijk is de rasechte VVD-er Rutte niet blij met het, inderdaad, lompe besluit van de VS om zich direct terug te trekken. Het gaat hem immers vooral om het belang van Nederland.

  Tegelijkertijd is dat de mentaliteit van de kaaskoppen: handeldrijven en niet kijken naar mensenrechten en dergelijke. Zie China, Turkije en dergelijke.

  1. sonar

   Guus Gans je komt echt uit een ei,Rutte die voor het belang van Nederland is .
   Hij is voor de grote bedrijven en de mening van burgers lapt hij aan zijn laars.
   Jij bent voor alles als het maar tegen de Nederlandse bevolking is met jouw welbekende rugtuffers.

   1. Guus Geluk

    Sonart,

    Rutte steunt de deal, omdat het goed is voor de Nederlandse economie en bedrijven.

    Kortom: hij handelt in het belang van Nederland.

    Begrijpt u?

    1. meijer61200

     “Hij handelt in het belang van Nederland”??? Waar,wanneer??? Typisch toch, dat denken van het VVD gespuis, en uiteraard kant noch wal rakende.

     1. Guus Geluk

      Nu, nu de zaken van Nederlandse bedrijven op het spel staan. Want dat is waar het hier werkelijk om gaat: de economische belangen van EU-lidstaten in Iran.

  2. Mart

   Staan bekend als “de Joden van het Noorden” ook hier.

 6. Ernst Quispel

  Trump is voor de EU een zegen in vermomming. Het narcistische kind dwingt de EU om zich als zelfstandig machtsblok te gaan ontwikkelen en een koers te kiezen los van de V.S.
  Het was al duidelijk dat de V.S. aan invloed en macht verliest in de wereld maar Trump brengt dit proces in de versnelling.

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek/uitkeringstrekker en totaal malloot! O.T.

   1. palko

    @Top, je drukt je nog erg eufemistisch uit over de zich Ernst noemende hallal
    maloot. Die blijkbaar met zijn alter ego’s van zijn alsmaar wanhopig wordende psycholoog opdracht kreeg om dagelijks als een soort bezigheidstherapie kritiek te spuien op Donald Trump, Geert Wilders, Thierry Baudet, Israel, Joden en op mensen die tegen ’s werelds meest verwerpelijke ideologie (de isam) zijn.
    OT: Wat bezielt Mark Rutte om zich voor het karretje van met name Frankrijk en Duitsland te laten spannen. Landen die vanwege zakelijke belangen het meeste vrezen voor de gevolgen van de door Donald Trump afgeblazen Iran-deal. Zelfs een klein kind snapt dat de EU in de huidige vorm totaal geen toekomst heeft. En dat het een zegen voor Europa zou zijn als de volkomen ontspoorde EU met een verschrikkelijk harde klap implodeert.

    1. palko

     (de isam) moet uiteraard (de islam) zijn. Zelfs een ongeletterde begrijpt dat de islam de meest verwerpelijke en misdadige ideologie op deze aardkloot is. Toch?

  2. Koos sssss

   Ja, dat zal het wel gaan worden. De defensie in Europa steunt wel zwaar op de USA inzet. Het Nederlandse en het Duitse leger zijn op sterven na dood.

   Qua economie zijn het vooral de Noord Europese premium merken, die wereldwijd goed verkocht worden. Daar hebben we echt geen EU voor nodig. In tegendeel.

 7. Ben Zine

  Bijzonder domme uitspraak van Angela’s Kofferträger. Er is een gezegde dat luidt: “Bijt nooit in de hand die je voedt”.
  Toch is dat precies wat Rutte hier doet, een trap uitdelen aan je voornaamste bondgenoot. Wat is het toch een waardeloze onbenullige flapdrol.

  1. Ernst Quispel

   De V.S. zijn in afnemende mate onze bondgenoot. EU worst gedwongen een eigen koers te varen en dat was toch al onvermijdelijk.

   V.S. is niet meer de hand die voedt maar de hand die alleen voor zichzelf zorgt met onnozele politiek.

   1. Ernst Quispel

    worst = wordt

   2. meijer61200

    blablaba blaaskaak/pisvlek/uitkeringstrekker

 8. henk vintage

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, maar dat schijnen de slappe Nederlandse regering en de linkse EU niet door te hebben.
  Hadden wij maar een Trump om schoon schip te maken.

 9. Heinz

  Trump zou meer een president zijn voor pakweg 150 jaar geleden. Anders gezegd een ideaal figuur om te acteren in een wild west stripverhaal. Lompheid is toch niet teveel gezegd op de manier van handelen.

 10. Frits Jansen

  Rutte heeft groot gelijk. Als de Amerikanen ergens ingrijpen is dat om de binnenlandse politiek te bevredigen. De gemiddelde Amerikaan komt nooit zijn land uit, en ze weten niet eens waar Iran ligt.
  De Amerikanen hielpen ons bevrijden in de Tweede Wereldoorlog, maar sindsdien is het bergaf gegaan met hun buitenlandse politiek, van Vietnam tot Irak.
  Eigenlijk is het een opluchting dat we nu een goed excuus hebben de Amerikanen niet meer te volgen.
  Maar DDS zal het wel met Trump eens zijn dat Iran kapot gemaakt moet worden. Alles moet kapot. Dat kapotte landen een broedplaats worden voor terrorisme doet er niet toe, integendeel, dat geeft opnieuw een excuus om gewelddadig in te grijpen.

  Ouders die een stout kind steeds harder slaan worden uit de ouderlijke macht ontzet. En een staat die almaar keet schopt?

  1. Ernst Quispel

   Sterk betoog, Frits!

   1. Signaal

    Blablabla! Blaaskaak/pisvlek/uitkeringstrekker en totaal malloot! O.T.

    1. Onno

     Oeff…Waarom spreekt U zo negatief over Uzelf. Dit is een fout Signaal waarbij U kunt ontsporen.

  2. Fortiori

   De kern van de zaak. Talloze Iraniërs snakken ook naar een normaal leven.

 11. poldi

  De premier betreurt bovendien dat Trump vaak beslissingen neemt zonder rekening te houden met bondgenoten.
  —–
  Fraaie bondgenoten zijn wij.
  Geen enkel land en vooral Nederland komt de investeringsafspraken voor defensie na. Onbetrouwbare zeurpieten zijn we wel.

  En ach, de mening Rutte; daar veeg ik mijn achterste mee af.

  1. poldi

   En de premier betreurt bovendien dat Trump vaak beslissingen neemt zonder rekening te houden met bondgenoten.
   —–
   Nou dat is in ieder geval veel beter dan de EU, die beslissingen neemt tegen de wil van de volkeren wiens belangen zij zou moeten vertegenwoordigen.

   1. Ben Zine

    Precies…
    Waarschijnlijk denkt Trump: Who the fuck is “Mark Rutte” ? Een slap weekdier dat alleen maar kan likken en slijmen bij die muts in Berlijn. Een vent zonder ballen, zonder karakter, een gladjakker die zich overal doorheen grijnst en glibbert, als een paling in een emmer snot. Daar houden ze in Amerika niet zo van.

 12. poldi

  Plagiaat (aangepast)
  ———————-

  Het is lomp om de wil van het volk te ignoreren,
  het is lomp om een mogelijke coalitie bij voorbaat uit te sluiten,
  het is lomp om de 2de kamer voor te liegen niets af te weten van het dividend accord,
  het is lomp om te zwijgen als je zou moeten spreken en het is zelfs hypocriet om met loze beloften aan te komen en met onderste stenen.

  Zeker als je vervolgens deze mensen nu al geruime tijd in de kou laat staan.

  Het is zo jammer dat vele kiezers korte termijndenkers blijken te zijn, want we zitten nu al voor lange termijn opgescheept, met een notoire leugenaar die er werkelijk niets van bakt.

  Het in de wind slaan van achtergrondinformatie vanuit Israël geeft wel aan dat er in de EU hooguit eencellige denkers zitten.

  Regimes als in Iran maak je alleen maar wat duidelijk als je met de botte bijl op de proppen komt, op de lange termijn zal blijken dat dit besluit van Trump mogelijk helemaal niet zo bot is als dat het lijkt

 13. Kees

  We zagen op de tv weinig verheffende beelden uit het Iraanse parlement. En die mensen moeten we vertrouwen?? Geen controles over de raketsystemen en geen controles op de militaire installaties. Je kunt goed van vertrouwen zijn…..Maar de EU is een unie voor het grootkapitaal, dus die steunen nu Iran.

 14. EllyD18

  Rutte zit bij de EU in de tang.
  Ze hebben hem een worst voorgehouden en hij kan niet anders meer dan jaknikken. Wedden dat hij een klein onbenullig baantje gaat krijgen ?

 15. DolleDries

  Het is duidelijk dat de lompe liegende Rutte moeite heeft met iemand die zijn verkiezingsbelofte nakomt

  1. poldi

   Die is 100% raak !

 16. sjun

  Na deze strapatsen begint de politieke houdbaarheidsdatum van Mark Rutte in zicht te komen. Zijn vervanger zal in elk geval het Nederlandse volk moeten gaan vertegenwoordigen.

 17. Ni28

  De EU wist het al lang dat Trump voornemens was om de slechte Iran deal niet meer te steunen. Omdat de EU het een goede deal vindt, voornamelijk om Trump zelf dwars te zitten vinden zij de beslissing eenzijdig. Dat kan Trump natuurlijk ook zeggen en een feit is dat deze deal is ontstaan uit zwakte van Obama en de EU. Nu wilt de EU zonder de VS verder alleen weten zij niet hoe. Dat is makkelijk, dat kan de EU niet en dat is een feit. De EU is al sinds het einde van de WO2 afhankelijk van de VS gewoonweg omdat het de weg van de grootste gemak was. Het kost niets en de Amerikanen draaien overal voor, financieel en met mensenlevens. Alleen een idioot kan denken dat dit eeuwig zal zo blijven. En de EU alleen is met al die knappe koppen aan de top gewoonweg niet in staat om zich te redden en vervalt verder ten prooi aan de islamieten door nog verder toe te geven. EU zou zich moeten bezinnen en eindelijk eens ook een goede keuze maken. Die ligt niet in het Midden Oosten dat is duidelijk. Gas terug nemen met sterke worden voordat de schande nog groter wordt.

 18. meijer61200

  Moederskindje Rutte mag Trump lomp vinden hoor! Ze kunnen je beter lomp noemen dan een leugenachtige hypocriete landverrader die de reet likt van Juncker voor een baantje bij het schorremorrie van de EU.

 19. nienke

  Schandalig dat Rutte en de hele EU. het er niet mee eens zijn met Trump.
  Hoe kun je dat levensgevaarlijke Iran nou steunen? wat denken zij van de mensenrechten die daar constant geschonden worden.
  Homo’s die dagelijks worden opgehangen, vrouwen die worden gemarteld.
  Het gaat de EU. en Rutte alleen maar om het geld, mensenschending interessert hun geen bal.
  Nederland heeft altijd een grote bek over mensenschending maar zijn wel bevriend met de landen waar de mensen het meest worden gemarteld, China,Iran enz enz.
  Als het ons maar geld oplevert daar gaat het Rutte en het EU geboefte om.
  Dapper van Trump om Iran op de plaats pas te zetten zo hoort het met dit soort geboefte, laat ze het maar voelen die smerige Ayahtollah’s, ga je eigen boontjes maar doppen.

 20. Rosasolis

  IK ben niet altijd met Rutte eens. Maar wel met dit uitspraak over Trump.
  Trump is niets meer dan een spoiled brat. Dit onstabiele man is een gevaarlijke narcist, die denkt dat wegens zijn grote bek alle leiders van alle regeringen, naar Zijn pijpen zullen gaan dansen. De relaties tussen Noord- en Zuid Korea zijn alweer gekoeld,
  en waarschijnlijk gaat de ontmoeting tussen Kim uit Noord-Korea en Trump helemaal niet door, volgende maand. Waarom was dit grootbek lafaard niet in Jeruzalem afgelopen maandag met de opening van de Amerikaanse ambassade, in het oude consulaat gebouw in dit stad?

  1. Kees

   Rosalis behoort tot die stumpers die liever zien dat er geen akkoord komt tussen ZK en ZK, bang om te moeten zeggen dat Trump uiteindelijk NK tot onderhandelen dwong.

   1. Rosasolis

    @Kees…Fout! U bent de “Stumper”! De eerste onderhandelen tussen de 2 Korea’s zijn begonnen kort voor, en tijdens de recent gehouden Olympische Spelen in Seoel.
    En Trump had helemaal niets te doen met deze onderhandelingen tussen de 2
    Koreas.

 21. Peter Loosduinen

  Als eenvoudige boerenlul snap ik hier geen snars van.
  Israël heeft bewezen dat Iran nog steeds een kernwapenprogramma heeft. Ondanks de nucleaire deal die in 2015 werd gesloten met onder meer Amerika en de Europese Unie.
  Bewijzen van Israël worden in de wind geslagen, maar een mogelijke gifgasaanval in het Syrische Douma wordt direct afgestraft ZONDER dat er een OVERTUIGEND bewijs is.

  1. Kees

   Goed gezegd Peter!

 22. meijer61200

  Hoor die Rutte eens! Beter lomp dan corrupt, intrinsiek slecht, baantjesjager en likken bij Druncker en zijn trawanten. Vreselijk dit schorem.

 23. Paaldanseres

  Vieze rat.

 24. Duckday

  Beide hebben een misselijk makende lach daar ga je van over je nek Dictators van de eerste orde

 25. Duckday

  De EU is gewoon uit op een 3e wereld oorlog

 26. cor wit

  Mark Rutte is een vies gluiperig mannetje die met alle winden mee waait zolang hij maar veren in zijn reet krijgt
  Dat soort mensen moet je achter slot en grendel zetten
  Met TBS gevaarlijk voor ons Nederlanders
  Hij verraad zijn eigen moeder nog als het moet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.