Neo-nazi band krijgt geen podium in Nederland: is dit censuur, of juist een goed voorbeeld?

De Poolse band Infernal War kan niet optreden in Nederland. Poppodia in Nederland hebben de optredens van de controversiële band afgeblazen, nadat ze te horen hebben gekregen wat voor uitlatingen de bandleden hebben gedaan en de geschiedenis van de band. De bandleden hebben namen die refereren naar nazistische oorlogsmisdadigers. Is dit nu censuur, of juist goed?

De groep heette aanvankelijk Quintus en hernoemde zich later Infernal SS, een duidelijke verwijzing naar de SS, de elite-eenheden van de nazi’s. De leadzanger heeft de artiestennaam Herr Warcrimer aangenomen en een van de gitaristen wordt Zyklon genoemd, een verwijzing naar het gas zyklon B dat in de gaskamers is gebruikt. Op het promotie-shirt staat “Pure Elite Aryan Terror”, wat verwijst naar het Arische gedachtengoed van de nazi’s.

De band ontkent zelf nazistisch te zijn. Knap hoor, al die kenmerken en keuzes en dan nog durven te stellen dat je geen nazi bent. Wat ben je dan in vredesnaam wel? Het Centraal Joods Overleg had al geklaagd en de organisatie is blij dat de shows niet doorgaan. De poppodia vond deze band te ver gaan, al stellen ze dat meer bands extremistische uitingen doen en ze wel een podium krijgen.

Moeten we hier wel zo blij om zijn? Het zijn private partijen (met subsidie soms, dat wel) die ervoor kiezen om een band geen podium te geven. Als liberaal zeg ik dan ook dat ze in hun recht staan, maar de vraag is wel waar de grens ligt. Wanneer is een band te extremistisch? Alleen om de teksten of de esthetische uitingen? Er zijn inderdaad genoeg bands die extreem zijn en dat ook esthetisch uitdragen. Zij het vanwege satanisme, of de Dood, je kan het zo gek niet bedenken.

Daarnaast loop je nu het risico, als land, dat dit soort bands ‘ondergronds’ gaan. Het valt niet meer te controleren, sociaal of juridisch. Dat is wel het laatste wat we willen, als dit soort bands en hun fans zich ‘ondergronds’ verschuilen en daardoor steeds extremer zichzelf gaan uiten en gedragen, geïsoleerd van de wereld. John Stuart Mill, de bekende liberale filosoof, schreef al over censuur, sociale controle en de vrijheid van meningsuiting. Als extreme uitingen zichtbaar zijn, kunnen ze verbaal aangevallen worden. Dan kan het bekritiseerd worden en op die manier heb je een transparantere en veiligere samenleving.

Aan de andere kant moet je je afvragen of het tolereren van intolerantie niet uiteindelijk zorgt voor het verval van de tolerante samenleving, zoals de filosoof Karl Popper stelt in zijn idee, ‘de Paradox van Tolerantie’. Moeten we niet juist als samenleving soms bepaalde vorm van censuur toepassen, zodat we de tolerantie beschermen, door middel van intolerantie? Je kan ook de band aanklagen en de juridische gevolgen accepteren en hanteren. Wat vindt u?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Roepen ze op om tijdens hun nummers andere mensen geweld aan te doen ?
  Ja verbieden.
  Doen ze dat niet
  Vrijheid van meningsuiting.
  Het is allemaal zo g*ddam eenvoudig.
  (maar gelukkig hebben de betere menschen er een compleet circus omheen gebouwd met allerlei universiteitsvakken en subsidie-rioleringen)

  Vrijheid van meningsuiting
  Oproepen tot geweld: Nee
  Rest: ja
  Je kunt altijd naar de rechter voor dat schimmig grijs gebied daar tussen in (bv, mensen beschuldigen van nazisme of racisme terwijl ze dat niet zijn zoals dagelijks gebeurd op de Staatsmedia en hun appendix RTL)

  1. Ernst Quispel

   Ik ben het met Two Raven eens, het zal ongetwijfeld een vies bandje zijn maar de vrijheid van meningsuiting maakt het bezwaarlijk het te verbieden.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Ik ben nog jong

  Ik ben nog uit de tijd dat Slayer niet mocht spelen vanwege de Betere Inquisitie
  Later Type O’Negative
  (p.s ik hou ook van Simon & Garfunkel en Natalie Merchant)

  Enfin
  Ik ken deze band niet
  Het enige dat ik weet is dat de censuurspook in de loop der eeuwen veel slachtoffers heeft gemaakt.
  Het waren exact 0 % heksen die de laatste 1000 jaar verbrandt zijn.
  Wel hebben veel heksen/boe-roepers van al die verbrande ‘heksen’ ontzettend veel profijt gehad.
  Die deugden toendertijd ook zo ont-zet-tend.

 3. Justus Maximus

  Als islam mag, moet dit zeker kunnen.

  Dat is dus het probleem, linksmensch…

  Beide of beide niet.

 4. Ni28

  Dat een Neo-nazi band geen podium krijgt is natuurlijk censuur maar dat vinden wij prima. Het moet echter ook gelden voor een Marxistische band mocht deze bestaan. Kortom, geen extremistische uitingen. Het mooiste is wel dat zij beide wel podium krijgen maar geen publiek.

 5. Equilibrium

  Infernal War is a black metal band from Czestochowa, Poland formed in 1997. Their lyrical themes are death, hatred, satanism, anti-Christianity and the Second World War. Due to the latter, they are commonly mislabeled as an NSBM band.

  Laatste album aan het luisteren, klinkt lekker.
  En ik ben absoluut geen nazi o.i.d.

  Heb wel meer Poolse bands (b.v. belphegor, vader , behomoth).
  Lekkere deuntjes.

 6. Frits Jansen

  We hebben al het Forum voor Democratie dus nog meer neonazi s zou “des Guten zuviel” zijn.

  1. DolleDries

   Zielig zo reactie.

  2. swetsnek

   Fritzke leeft nog steeds onder het hakenkruis… Sieg Heil jonge zet hem op

   1. Ernst Quispel

    Zielig, zo’n reactie.

 7. denk eens na

  Of het een neo nazi band is valt nog te betwisten , zoals zo vele kunst vormen maken ze muziek met een knipoog , een beetje zoals antifas die later in bed duiken met een rechts persoon ,

  1. Ernst Quispel

   Ik denk inderdaad dat provocatie het hoofdmotief is.

 8. Jozias Visser

  Die muziek klinkt trouwens nergens naar.

 9. Jantje

  Dan graag ook de koran verbieden, om dezelfde redenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.