Onderzoeksteam geeft geen verdachten vrij op presentatie MH-17, maar buk-raket was van Russisch leger

Hoe je officieel niet zegt dat Rusland de MH-17 heeft neergehaald, maar hoe je wel op andere manieren onofficieel Rusland als verdachte aanwijst. Dat is eigenlijk een samenvatting van de presentatie van het onderzoek naar MH-17. Natuurlijk kan het nog zijn dat andere groeperingen het wapen hebben gebruikt, maar de buk-raket komt in elk geval van het Russisch leger, stelt hoofd landelijke recherche Wilbert Paulissen.

De Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. Dat heeft Wilbert Paulissen, het hoofd landelijke recherche, bekendgemaakt op een persconferentie van het JIT. Dat is het internationale team dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

Het JIT wil nog weten in hoeverre de 53ste brigade zelf actief betrokken was bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig. Het onderzoeksteam gaat er in elk geval van uit dat mensen binnen de 53ste brigade meer weten van de noodlottige raketlancering en van de mensen die erbij betrokken waren.

Veel meer details wil het onderzoeksteam niet prijsgeven, om het proces verder niet te schaden en de verdachten niet de tijd te geven om zichzelf uitgebreid te kunnen voorbereiden. Aangezien er een aantal landen meedoen, zoals Oekraïne, is het natuurlijk een farçe dat het binnenskamers blijft.

Alles wijst er op, volgens het bewijs van JIT, dat Rusland het heeft gedaan, of in elk geval een brigade van het Russische leger, of in het minste geval, een partij die van de brigade de wapens heeft gekregen, wat dus Oost-Oekraïne kan zijn. Al met al is het voor de Russen steeds moeilijker om zichzelf te verdedigen, naast de ”het bewijs slaat nergens op” uitspraken van Russische officieren. Vanuit Rusland is er in elk geval nog geen reactie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Guus Geluk

  Wat het leeuwendeel van het Nederlandse volk vermoedde ziet men bevestigd door het JIT: de BUK was eigendom van de Russische krijgsmacht. Ondertussen gaat het onderzoek een nieuwe fase in. De daders zijn in het vizier, het net begint zich te sluiten, de onderste steen komt boven.

  Gelukkig dat het JIT goede resultaten heeft geboekt. Hopelijk helpt het voor de nabestaanden ook iets van afsluiting te krijgen.

  1. Stanly2000

   Guus de eeuwige optimist!

   1. Guus Geluk

    Hopelijk ben ik vandaag dan niet te optimistisch.

    Snapt u ‘m? 🙂

  2. denk eens na

   schitterend staaltje fake news

   1. denk eens na

    Heeft guus dan geen enkele moraal in zijn donder , om de mh17 gedupeerde een dolk in de rug te steken, hoe laag kun je gaan guus

  3. toetssteen

   @GG
   Mjah, het probleem is dat het soort BUK die zou zijn gebruikt al een behoorlijke tijd geleden van de had zijn gedaan. O.a. aan Oekraïne. Rusland heeft al geruime tijd een nieuwere soort BUK.

  4. Ernst Quispel

   Ja, Guus, maar ik kan het sterker zeggen: wat elk normaal mens al binnen een paar uur duidelijk was (een stelletje oerdomme separatisten schoot, in de verwachting een Oekraïense bommenwerper te treffen, een burgervliegtuig neer met een BUK die oom Putin hun had geleverd) wordt nu drie jaar later door onderzoek overtuigend ook hard gemaakt.

   De Russen zullen er over blijven liegen (die hebben lak aan feiten) en de Putin-aanhangers op dit blog liegen vrolijk mee.

   Veel meer valt er niet over te zeggen.

   1. Guus Geluk

    Zo is het precies, Ernst. En het onderzoek was heel overtuigend.

 2. DolleDries

  Wat een los zand verhaal hopeloos. Een vliegtuig zonder radar bescherming een oorlogsgebied in sturen en dan met de vinger naar andere wijzen.
  Beschamend dit in elkaar geflats beetje

  1. JanKlaasen

   @DD, is dat alles dolle dries? Ik had toch wel een heel verhaal van jouw verwacht om dit sluitende bewijs onderuit te halen. Beetje mager verweer hoor.

   1. DolleDries

    Turkse inflatie stijgt naar 39% – Provocaties: Turkse luchtmacht schendt op één dag 56 x Griekse luchtruim

    Moslimdictator Recep Tayyip Erdogan, hard op weg om een serie grote oorlogen te ontketenen. (Afbeelding: (6)).

    Met een torenhoge inflatie stevent Turkije in snel tempo op een financieel-economische instorting af, zo schrijven inmiddels ook veel reguliere analisten. Dit is dan ook de echte reden van de vervroegde verkiezingen op 24 juni, want na de komende crash kan de islamofascistische dictator Recep Tayyip Erdogan een herverkiezing wel vergeten. Daarom zorgt hij er nu voor dat hij voor onbepaalde tijd de totale macht kan houden (2). Om de schuld van de komende ellende zoals gewoonlijk op het buitenland af te schuiven, probeert hij actief om oorlogen te beginnen tegen Griekenland, Cyprus en Israël.

    Ondanks een hoge economische groei gaat het niet goed met Turkije. De inflatie is gestegen naar ruim 39% (5). Vijf jaar geleden kostte een Amerikaanse dollar nog 1,85 lira, nu is dat al 4,55. Alleen al de afgelopen maand werd de lira 10% minder waard tegenover het dollar/euro ‘mandje’. Olie werd zelfs 19% duurder. Omdat Turkije bijna al zijn energie moet importeren, is dit funest voor de economie.

    Veel Turken sluizen hun financiële reserves daarom weg naar het buitenland, reden waarom de centrale bank van het land de rente gisteren in één klap met 3% verhoogde naar 16,5%.

    Dat was niet alleen zeer tegen de zin van Erdogan in (8), maar bleek tevens zinloos; de lira verloor na een korte stijging van 2% vandaag maar liefst 3,5% aan waarde, een record. Analisten van grote financiële spelers zijn het erover eens dat de rente verder verhoogd zal moeten worden naar misschien wel 20% om de situatie voor langere termijn te stabiliseren, en de staat misschien zelfs kapitaalcontroles moet invoeren. (3)(4) Turkije heeft al aangekondigd al zijn opgeslagen goud uit de VS terug te willen halen, in de hoop los te kunnen komen van de dollar (6).

    Oorlog met Griekenland en Cyprus?

    Voor het geval het land toch instort en er grootschalige paniek uitbreekt, probeert Erdogan oorlogen te beginnen met Griekenland, Cyprus en Israël, zodat de schuld aan het buitenland kan worden gegeven. Zo schonden Turkse vliegtuigen en helikopters op één enkele dag maar liefst 56 x het Griekse luchtruim (1). In alle gevallen werden ze onderschept door Griekse toestellen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg vindt de opgelopen spanningen echter ‘geen zaak voor de NAVO’, ondanks het feit dat beide landen lid zijn van het bondgenootschap.

    Turkse politici claimen openlijk de Griekse eilanden voor de Turkse kust. Sommigen stellen dat ze gewoon veroverd dienen te worden. Ook claimt Ankara de grote gasvelden onder de Middellandse Zee rond Cyprus, het eiland èn EU lid waarvan het noorden al tientallen jaren lang door Turkije bezet wordt. Turkse marineschepen blokkeerden eerder dit jaar een boorschip, en dreigden zelfs het vuur te openen. Erdogan noemt de Cypriotische boorpogingen ronduit een ‘bedreiging voor onze veiligheid’ (7).

    Israël belangrijkste doelwit

    Israël is echter al jaren het belangrijkste doelwit van het regime Erdogan. Keer op keer weer wordt de ‘bevrijding’ van Jeruzalem op de ‘Zionistische bezetter’ aangekondigd. In het naïeve Europa denkt men dat het zover nooit zal komen, maar de dag gaat onvermijdelijk komen dat Turkije zijn al talloze malen geuite oorlogsdreigementen waarmaakt, en de Joodse staat aanvalt.

    De EU en de NAVO zullen dan een keus moeten maken, en gezien de almaar feller wordende anti-Israëlische houding van Brussel is de kans groot dat de Europeanen werkeloos zullen toekijken hoe er een nieuwe Holocaustpoging onder hun neus wordt ondernomen, deze keer in naam van de islam, door de zichzelf verklaarde Kalief (‘Mahdi’, zo sommige Turken inmiddels hopen) van de moslimwereld.

    We schrijven poging, want voor het eerst in de geschiedenis zijn de Joden tot de tanden toe bewapend en kunnen ze zich verdedigen. Als het eigen overleven op het spel staat, zal Israël niet aarzelen om zijn kernbommen (minimaal 80, volgens andere schattingen mogelijk het dubbele of meer) te gebruiken om de aanvallende machten te vernietigen. Dat we op dat moment dankzij Erdogan al ruim en breed in de Derde Wereldoorlog terecht zijn gekomen, behoeft geen uitleg.

    1. JanKlaasen

     Wat heeft dit nu weer met het onderwerp te maken?

    2. JanKlaasen

     En natuurlijk geen bronvermelding dus alles uit je duim gezogen. Inflatie is trouwens maar 10,8 % in Turkije, is nog wel veel maar geen 39%!

   2. DolleDries

    Welk bewijs Jan.

   3. Beukman

    @Jan Klaasen
    Beschouw het maar als een schuldbekentenis van Dries. Hij ontkent tenminste niet meer dat de BUK uit Rusland kwam. Ook de off topic spam die onze Dries erachteraan heeft geplakt, kan worden beschouwd als een rookgordijn.

 3. Ni28

  De volgende deel uit de oude soap is uit. Jammer voor de nabestaanden maar meer is het niet. De schuldigen zullen niet gevonden worden en in het ergste geval zal iemand “zelfmoord” plegen en opgelost zonder claims of zelfs enige erkenning. Is de moord op Kennedy echt opgelost? Ook niet.

  1. Guus Geluk

   Laten we hopen dat het zo niet loopt, vurig.

   1. Control

    Ik betwijfel of jij dat hoopt Ernst!

    🙁

 4. Tguard

  Dus de onderste steen komt boven, Oké het zijn heel waarschijnlijk de Russen
  Dan weten we dat en wat wordt er vervolgens dan tegen gedaan. Wat kan je doen? Waarom is het gedaan
  Afsluiten????? Beste nabestaanden we weten wie verantwoordelijk is voor de tragedie met uw geliefden en nu we dit weten zullen we ………………..

 5. Fortiori

  Putin weet van de hoed en de rand. Er is niemand die iets achterhoudt voor hem of durft achter te houden. Een ervaren en geharde ex KGB die van niks weet in zo’n drama

 6. WWW

  Wow, is dit onderzoek nog niet afgerond? Leven de nabestaanden nog wel? Ik weet het dit is een beetje oneerbiedig, maar dat is dit flutonderzoek ook.

 7. DolleDries

  Je mag best concluderen met een van de verdachten n/m/ de Oekraïne in de onderzoekscommissie dat er geen enkel geloof aan gehecht mag worden. De show van Rutte is ook belachelijk om eerder terug te komen.

  Onderstaand verhaal Bron Telegraaf is gewoon de waarheid
  MOSKOU – Rusland ontkent dat ooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Het Russische ministerie van Defensie zegt volgens Russische media dat bewijsmateriaal is gepresenteerd dat wijst op Oekraïense betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.

  De mededeling volgde op de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) in Nederland. Dat maakte bekend dat de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde afkomstig was van een legerbasis bij het Russische Koersk.

  BEKIJK OOK:

  Nabestaanden MH17 geschokt na harde feiten
  BEKIJK OOK:

  ’Relatie met Rusland nog niet normaliseren’
  Het Russische ministerie van Defensie neemt afstand van die conclusie. Het departement stelt dat de onderzoekers voorbij gingen aan verklaringen van ooggetuigen. Die zouden hebben aangegeven dat het projectiel werd afgevuurd vanuit een gebied dat in handen was van Oekraïense regeringstroepen.

  BEKIJK OOK:

  Rutte eerder terug uit India voor MH17
  ’Nooit de grens overgegaan’
  „Tijdens de samenwerking met de Nederlandse politiediensten, heeft Rusland overweldigend bewijs gepresenteerd dat aantoont dat Oekraïense BUK-systemen zijn gebruikt”, citeert persbureau TASS uit een verklaring van het ministerie. „Geen van de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger zijn ooit de grens tussen Rusland en Oekraïne overgegaan.”

  1. Guus Geluk

   Nee, dat is Russische overheidspropaganda.

   1. Control

    @Ernst: Voor propaganda kun je gewoon afstemmen op de NPO, grappige man!

    🙂

   2. denk eens na

    guus weer fake news van je

    1. denk eens na

     stopt het ooit? links is nep en maakt gebruik van de nep msm om haar gelijk te willen krijgen

    2. Control

     Ja het is een grappige man, pist vast vaak in z’n eigen broek van het lachen.

     🙂

 8. Bes Tolen

  In ieder geval zijn er medeschuldigen aan te wijzen voor het neerhalen van het vliegtuig MH17. Immers menselijkerwijs gezien was het onverstandig over Oekraïens oorlogsgebied te vliegen. In ieder geval heeft denkelijk minstens een Nederlandse autoriteit gefaald en dat is niet voor het eerst. Ook bij Srebrenica bleek de Nederlandse naïviteit groot. Eigenlijk al in de hele Joego Slavische kwestie. De twee Nederlandse militaire doden door een ongeluk in Mali is mogelijk het gevolg van het onverantwoord los laten van de gestelde normen bij het aannemen van personeel. Dat vereist onderzoek maar het gebeurt niet. De vredesmissies mogen dan ook wel eens kritischer worden bekeken. Nederland laat zich voor allerlei lenen waar ze veel beter achterwege kunnen laten. Nederlanders mogen zich wel vaker afvragen of ze dankzij naïviteit (of wat het anders mag zijn) op hoger en hoog politiek en ambtelijk niveau, onnodig in risicovolle toestanden worden gebracht.
  De omvang van het conflict in de Oekraïne wordt voor ons verzwegen.
  De oostelijke Oekraïne is er erg aan toe en het aantal vluchtelingen dat toevlucht in Rusland zocht, is bijzonder hoog. Het zou ver boven het miljoen zijn.
  Daarnaast zijn er nog interne vluchtelingen, die zich veelal in steden bevinden vrij dicht bij het oorlogsgebied. In Mariapul bijvoorbeeld boven de 100,000 met een oorspronkelijke bevolking van 175.000. Mariapul, dat in 2014 korte tijd in opstand was. Het onderscheid tussen Russen en Oekraïners is trouwens vaak lastig vast te stellen. Officieel is dan ruim 44% Oekraïiens en ruim 48% Russisch. Evenwel spreekt iedereen Russisch. Russisch als enige taal voor liefst 90%. Daar zal Kiev wel met spoed afbreken.
  Velen, die naar Polen zijn gekomen, noemen zich ook vluchteling. Naar Polen zijn zo’n miljoen mensen gekomen.
  Ergens is het natuurlijk om te vloeken, dat West Europese regeringen doen alsof hun neus bloed.

  1. Robert Leiden

   @toetssteen
   Oud bericht uit 2015. Wat dacht je hiervan? Twee jaar later?
   https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2017/07/mh17-5-russische-theorieen-die-elkaar-uitsluiten

 9. DolleDries

  Nederland dreigt grote rol te gaan spelen bij veroorzaken geplande NAVO oorlog tegen Rusland

  Het JIT krijgt zware kritiek uit Rusland vanwege het negeren van getuigenverklaringen en radarbeelden, en het niet onderzoeken van grote aantallen wrakstukjes en lichaamsdelen. (Afbeelding (1)).

  Zoals we van meet af aan hebben voorspeld heeft Rusland ook van het JIT (Joint Investigation Team) de schuld gekregen van het neerschieten van vlucht MH-17 van Amsterdam naar Maleisië. Deze ‘conclusie’ was overigens al bij voorbaat ingeprogrammeerd, zeker als bedacht wordt dat de nu gepresenteerde ‘bewijzen’ vooral afkomstig zijn van het extreem anti-Russische, na een illegale staatsgreep door de VS en de EU geïnstalleerde fascistische marionettenregime, dat al jaren probeert een oorlog tussen de NAVO en Rusland te ontketenen. Daarom is het nu gepresenteerde JIT rapport niet alleen absurd, maar ook gevaarlijk. Bovendien is het intriest dat de vele nabestaanden opzettelijk worden voorgelogen, en ze zonder het te beseffen als pionnen worden gebruikt in een doortrapte nepnieuws campagne, waar ook de zogenaamde vergiftiging van de voormalige spion Skripal van deel uitmaakt.

  Behalve de Oekraïense veiligheidsdienst leverde ook de beruchte Britse, uiterst tendentieuze ‘onderzoeks’groep Bellingcat beelden waaruit zou blijken dat een Russische eenheid stiekem de grens met Oekraïne was overgestoken, om vanaf daar een Buk raket op de Maleisische Boeing, met 298 mensen aan boord, af te schieten. De afgelopen jaren is meerdere malen aangetoond dat Bellingcat niets anders dan een werktuig in handen van Westerse geheime diensten is, en louter propaganda verspreidt.

  De vele getuigenverklaringen uit het oosten van Oekraïne en de aangeleverde Russische radarbeelden, die een heel ander plaatje schetsen van wat er in juli 2014 ècht is gebeurd –namelijk dat MH-17 hoogstwaarschijnlijk door Oekraïne is neergehaald, juist om een oorlog tegen Rusland uit te lokken-, werden zoals verwacht kon worden door het JIT genegeerd of verdraaid.

  Rapport gebaseerd op propaganda/ nepnieuws bureau Bellingcat

  Het Russische ministerie van Defensie wijst er nogmaals op dat het JIT zich enkel baseert op ‘beelden van sociale netwerken, die door experts met fotobewerkingsprogramma’s zijn veranderd.’ Door de 53e Russische luchtafweerraket brigade uit Kursk als schuldige aan te wijzen, neemt het JIT exact dezelfde conclusie die Bellingcat een jaar geleden trok over, zo stelt het ministerie. ‘De afgevaardigden (van het JIT) zouden hun verklaringen enkel op feiten en getuigen moeten baseren, in plaats van op de producties van de nep(nieuws)makers van Bellingcat of de SBU (Oekraïense geheime dienst).’

  Zo heeft het JIT gemakshalve ‘vergeten’ dat dit type verouderde Buk afweerraketten al jaren niet meer in gebruik waren bij de Russische strijdkrachten, maar nog wel bij de Oekraïense, en dat op de ongemanipuleerde radarbeelden is te zien dat er vanaf het gebied dat door de pro-Russische groepen werd gecontroleerd geen object op het ramptoestel is afgeschoten.

  De door het JIT gebruikte kaart waarop staat aangegeven dat de veronderstelde Buk lancering wèl op ‘Russisch’ territorium plaatsvond, werd –heel handig- aangeleverd door de SBU en het Oekraïense leger. Enige objectiviteit bij het onderzoek werd alleen al hierom door het JIT onmiddellijk in de vuilnisbak gekieperd.

  Luchtvaartexperts en journalisten weerlegden deze ‘bewijzen’ al eerder

  Mocht u desondanks weinig waarde hechten aan wat de Russen aandragen, dan kan het geen kwaad te bedenken dat in de loop der jaren de rapporten en ‘bewijzen’ van Bellingcat door tal van luchtvaartexperts, onderzoekers en journalisten uit diverse landen, ook het Westen, zijn weerlegd. (zie hyperlinks onderaan voor veel meer informatie)

  Hieronder bevonden zich ook Nederlandse journalisten, die vorig jaar nog de crashlocatie van MH-17 bezochten. Zij uitten openlijk hun bedenkingen over de grondigheid van het JIT onderzoek, omdat een groot aantal wrakstukjes en lichaamsdelen niet nader zijn onderzocht. Extra verdacht is dat alles wat deze journalisten in Oekraïne hadden verzameld na aankomst in Nederland samen met hun mobieltjes en laptops door de politie in beslag werd genomen. (1)

  Nederland grote rol gekregen bij rechtvaardigen NAVO oorlog tegen Rusland

  Voor de onafhankelijke toeschouwer staat het daarom zo goed als vast dat Nederland met de conclusies van het JIT-neponderzoek een grote rol aangewezen heeft gekregen bij het rechtvaardigen en veroorzaken van de geplande toekomstige NAVO oorlog tegen Rusland. Helaas zijn er nog steeds te weinig politici en landgenoten die deze fatale koers die ons land wordt opgedrongen willen inzien, laat staan veranderen. Maar laten we hopen dat het gezonde verstand in Den Haag terugkeert – daarvoor is het nog niet te laat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.