Verdeel en heers: ‘De Europese Unie probeert Centraal-Europa tegen elkaar uit te spelen’

Wie denkt dat de Europese Unie een bron is van beschaving moet nog maar eens achter zijn oor krabben, want dat zou een erg naïeve gedachte zijn. De Europese Unie is een organisatie waarin de oude tactieken van ‘verdeel-en-heers‘ op een ander niveau zijn geïntegreerd. Dat het allemaal op een mooi niveau plaatsvindt is een fijne manier van denken, maar onwaar.

Tijdens een bijeenkomst van de Visegrad-landen in Bratislava eerder deze week werd duidelijk dat de vier landen het niet eens zijn over de manier om de Brusselse invloed te verminderen. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz moeten voorstellen voor verdere EU-integratie worden afgewezen. Daarmee wordt de ‘wil van de elite’ aan het volk opgedrongen, aldus de minister.

De kleinere landen Slowakije en Tsjechië zijn op hun beurt echter bang om het zonder al te veel steun op te nemen tegen Brussel, uit angst dat landen als Frankrijk en Duitsland nog meer aan invloed zullen winnen binnen de EU. De Slowaakse staatssecretaris voor Europese Zaken Ivan Korcok zei daarover: ‘Het zou een slechte zaak zijn als we een proces in gang zetten waarbij Europa van een gemeenschapsgestuurde institutie naar een intergouvernementele institutie gaat.’

Het gaat in dit geval om EU-fondsen en EU-geld. Het is een vernieuwde vorm van ‘ontwikkelingsgeld’ waarbij landen afhankelijk worden gemaakt van een specifiek institutioneel systeem. Het lijkt allemaal koek-en-ei in de Visegrad-groep, maar uiteindelijk wordt deze samenwerking opengebroken door de steun die landen wel en niet krijgen.

Het is een moderne manier van landen tegen elkaar uit spelen, een manier waarin de Europese Unie heel erg vaardig is geworden. Zij het Noord tegen Zuid, zij het West tegen Oost, zij het landen die naast elkaar bestaan en tegen elkaar worden opgezet op een subtiele manier. Hieronder vindt u een mooi filmpje waarin alles op een humoristische wijze wordt uitgelegd:

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. poldi

  Miljoenen burgers vinden dat de Visegrad niet in de pas van Timmermans hoeft te lopen, maar worden volkomen genegeerd.
  Visegrad wil geen stadsdelen zoals in Nederland, Frankrijk, Duitsland gescheiden werelden, vlaggenzwaaiende derde generaties, primitieve orthodoxe patriarchale islamitische cultuur, mensen die niet voor de Verlichting komen.
  Dat zou iedereen willen, als je opnieuw zou kunnen beginnen.
  Daarom, je rug recht houden Visegrad en geld maakt niet gelukkig.

 2. poldi

  Plagiaat (aangepast)
  ———————–

  Brussel, …..Juncker, Timmermans, Mogherini…zij allen kunnen op één lijn
  worden gesteld met de Maffia. Door middel van verdeel en heers- politiek tracht de
  Brusselse Maffia grip te kijgen op de tegenstribbelende Oost-Europese landen, de Visegrad.
  De uitkomst staat vast……..dat gaan de Maffiosi in Brussel NIET lukken!
  De corrupte Brusselse elite halen alles uit de kast om onwillige honden in het gareel te krijgen, maar onderschatten de eensgezindheid van de Oost- Europeanen.
  Zowel Juncker, als de volgevreten Timmermans kunnen géén wig drijven in het Oost-Europese Bastion. Ook Jodenhaatster Mogherini kan de hechtheid van Oost- Europa niet vebreken.
  Ook Oostenrijk wil niet mer aan de leiband van Brussel lopen.
  En wat te denken van de opsteliing van het nieuwe kabinet in Italie.
  Brussel gaat zware tijden tegemoet….. Brussel is op sterven nà dood.

  HEERLIJK !

  1. Tov

   ‘Brussel is op sterven nà dood.’

   Eerst zien en dan geloven, dit gaat nog jaren duren helaas!

  2. palko

   Het hedendaagse, compleet doorgeschoten, Brussel kan wat mij betreft niet snel genoeg imploderen. Met Jean Kloot Juncker, Frans Timmermans en Guy Verhofstadt voorop. Hopenlijk houdt een gidsland als Hongarije zijn poot stijf en zijn grenzen dicht voor ongewenste culturen en vreemdelingen.

  3. Fortiori

   Last gehad van een nare droom? Dat het vroeger beter was, geen geld, een lege maag maar toch dolgelukkig in armoede. Want dat was het en wordt het weer. De subsidies zijn natuurlijk wel welkom. Het platte land (de bevolking) krijgt het voor haar kiezen. De uiterst noodzakelijke herstructuering van de landbouw gaat op slot. Voortgang mbt modernisatie van de industrie maar vergeten. Lekker aanmodderen, dat is pas heerlijk.

   1. poldi

    Weet je wat heerlijk is, dat wij af zijn van dat ondemocratische monster EU, weer baas zijn over ons eigen land en niet meer aan de leiband van Brussel lopen.
    En die “natte” droom zal waarschijnlijk niet lang uitblijven.

    1. Fortiori

     En U denkt echt dat dit ook de wens is van Hongarije en de andere Visegrad landen.
     Helemaal los, geen bijdrage meer ontvangen. Op de man af vragen aan Orbàn, oké ?
     Geen cent meer, wij zijn zuinig. Het grote voorbeeld is Engeland wat terugkrabbelt en het Pond zag kelderen. Benieuwd wat de Florint zal gaan doen. Een devaluering vermoed ik en duurdere import. Je raakt toch uit een comfortzone.

    2. palko

     Het grappige is dat juist het Hongaarse platteland en masse op de partij van Viktor Orbán heaft gestemd. En dat de socialisten (lees: oud-communisten) het met name moesten hebben van kiezers die in Boedapest wonen. Overigens helemaal niet zo vreemd omdat vooral de ambtenaren met lede ogen moeten aanzien dat de pensioengerechte leeftijd fors is opgetrokken. En dat de buitensporige pensioenen van ambtenaren stevig omlaag gaan. En volkomen terecht. Met dank aan Viktor Orbán!

   2. swetsnek

    nee joh, jij bent gewoon bang dat je weer aan het werk moet links rakkertje, geef het maar toe

 3. jasper38

  Bij de volgende crisis is het sprookje over niks

 4. EllyD18

  Ik zou zeggen Visegradlanden laat zien wat je waard bent en buig niet voor mannetjes die hele vreemde streken uithalen.

  1. Hans Zimmer

   Ben jij ooit bij de EU betrokken?

  2. Heinz

   Nooit doen EllyD18…daar komen ongelukken van.

 5. Frits Jansen

  Er is nog een generatie halve communisten die eerst moet uitsterven. Polen, Tsjechische Republiek, Hongarije: ze hebben allemaal economisch geweldig geprofiteerd van de EU.
  Als je vroeger bij Frankfurt de Oder overstak sloeg de armoede je tegemoet. Dat is nu helemaal niet meer zo.
  Opvallend is dat ze aan de overkant meteen geen woord Duits meer spreken. Maar genoeg Engels.

  1. Stanly2000

   Fritsje in de DDR was het niet veel beter, toch? En het westen, de grote bedrijven uit de EU, hebben enorm geprofiteerd van de toetreding. Daar is het grote geld verdwenen en niet zo zeer naar de gewone burger.

 6. poldi

  De toenmalige Sovjet Unie zette haar militaire macht in om landen tot de orde te roepen, zoals gebeurd is in Hongarije en Tsjecho-Slowakije, de EU met geld.
  Wat een democratisch houding is dat toch om niet met argumenten en dialoog tot elkaar te komen.
  Gezien het verleden van die Visagradlanden met de Sovjet Unie en de negatieve voorbeelden van de voortwoekerende islam en afrikanisering in west Europa is het begrijpelijk dat ze zich verzetten tegen het centralistisch gezag van de EU.

  1. Step one

   Wat te denken van dat deze verstandige Visegrad landen niet de last hoeven te dragen van de cumulerende meerkosten van de omvolkong van Europa, simpelweg omdat ze deze niet-Westerse Islamitische parasieten niet op hun eigen grondgebied hebben toegelaten? En geef ze eens ongelijk. Want ze kosten alleen maar geld en brengen alleen maar ellende. Nederland zou er verstandiger aan doen deze gidslanden te volgen.

 7. Ni28

  De EU schuwt geen dictatoriale maatregelen om de democratie te handhaven. De subsidies vanuit Brussel zijn hetzelfde als ontwikkelingsgeld en wie betaalt die regeert. De Visegrad landen moeten beseffen tegen welke prijs zij deze steun willen. De EU gebruikt het als een dwangmaatregel en het doet denken aan de koloniale tijdperk waar het Westen ruime ervaring mee heeft. Andersom moet Brussel beseffen dat afzetlanden ook iets kosten en ook het postkoloniale tijdperk leren te begrijpen. Die kost altijd geld en dat heeft het Westen al lang gemerkt vanuit de oude kolonies.

 8. Rosasolis

  Reeds erkende, vreedzaam, en EU bewuste Oost-Europese landen moeten zeker meer
  erkenning kregen in de EU. Er moet geen heerschappij zijn vanuit Frankrijk en Duitsland. Sommige EU landen hebben zeer zwaar geleden gedurende de laatste 5 jaren, n.l. Griekenland en Italie. Maar Hongarije toont een zeer onsympathieke beeld. Niet ieder vluchteling is een potentiele terrorist. Echte, geregistreerde vluchtelingen via de Rode Kruis bestaan. Velen zijn ook Christenen. Wat er was het onmenselijk hoe vorige jaar dat de regering van Hongarije hun achter de hekken hielden (maanden lang, onder alle weer omstandigheden!). Vele gewone burgers hebben broodjes, gepakte maaltijden, en was en toilet producten over die 2 meter hoge hekken gegooid om te laten zien dat gewone Hongaren niet zo wreed en onmenselijk zijn als V. Orban. Omdat dit man zo ongevoelig is voor mensenleed…ook onder zijn bewolking zou ik zeggen dat
  de EU moet zeker zeer voorzichtig te werk gaan, met het opbouwen van de EU in Oost-
  Europa. Maar er zijn wat licht punten met sommige goede regeringen in Oost-Europa.
  Zoals Roemenie, Tchijkie, Kroatie, Slovakie, Slovenie, Slavie.
  En ook de Baltische landen. Ook zij zijn reeds een aantal jaren lid van de EU. Ik heb het eerder geschreven dat er spoedig een EU gebouw moet komen in Oost-Europa.
  Heel erg dringend nodig! Die 2de EU gebouw in Frankrijk is helemaal niet nodig. De kantoren in Brussel kunnen veel doen voor samenwerking van West-Europese landen.
  Maar er moet een EU gebouw komen voor onze Oosterse EU landen. En waarom niet?
  Deze nieuwe erkende EU landen hebben nu ook recht van inspraak in EU wetten.
  Maar er moet geen overheersing komen van de huidige leider van Hongarije.
  Ik zou een nieuwe EU gebouw willen plaatsen in Roemenie, die aanzienlijk beter doet dan Hongerije, en geen haat heeft getoond tegen de vluchtelingen, die ook zij hadden gekregen. Maar ik vindt het niet de tijd dat er zomaar alle nieuwe landen moeten geaccepteerd als nieuwe lid van de EU. Waarom moeten wij een provincie van Servie erkennen dat zich “Kosovo” noemt. die wil voor de moslim bewoners een moslim land oprichten, die ook erkenning van de EU zou kregen?
  Ik kom op voor een zeer vernieuwde, sterke EU beleid. Die niet zal accepteren dat een moslim provincie zomaar verklaard dat zij een officiele onafhankelijke land wordt geaccepteerd in de EU.

  C

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.