14 tips om te besparen op de zakelijke autokosten

Het is als ondernemer belangrijk om het bedrijf financieel gezond te houden. Daar kunnen allerlei besparingen aan bijdragen. Zo heeft u bijvoorbeeld talloze mogelijkheden om te besparen op de zakelijke autokosten. Wilt u weten hoe? Dan komen de onderstaande 14 tips zeker van pas.

1. Koop een occasion
Het is goedkoper om een tweedehands auto van hetzelfde merk en model te kopen dan een gloednieuwe wagen.

2. Koop een betrouwbare gebruikte auto
Bij het kopen van een occasion is het belangrijk om een betrouwbare gebruikte auto aan te schaffen. Dat voorkomt reparaties en onderhoud waar niet in is voorzien.

3. Sluit een goedkope autoverzekering af
Maak de keuze om een goedkope autoverzekering af te sluiten. Hiervoor kunt u gemakkelijk een vergelijking maken tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

4. Maak gebruik van rittenregistratie
Door van rittenregistratiesysteem gebruik te maken, is aan te tonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de zakelijke auto. Dit voorkomt fiscale bijtelling.

5. Tank zo voordelig mogelijk
De benzineprijzen zijn niet overal gelijk. Het loont de moeite om op zakelijke autokosten te besparen door zo goedkoop mogelijk te tanken.

6. Profiteer van investeringsaftrek
Een zakelijke auto kan tot het bedrijfsvermogen gerekend worden. Dat betekent dat de auto op de balans komt te staan en u van een investeringsaftrek profiteert.

7. Voorkom onderhoudskosten door rustig rijgedrag
Het is aangetoond dat rustig en bewust rijgedrag een positieve invloed heeft op de onderdelen in de auto. Op deze manier voorkomt u kosten voor extra onderhoud die niet nodig zijn.

8. Vorder btw terug
Bij de aanschaf van een zakelijke auto is het mogelijk btw terug te vorderen. De betaalde btw kan verrekend worden met de te ontvangen btw.

9. Kies financial lease
Financial lease is een optie om een zakelijke auto aan te schaffen. De auto wordt direct uw economisch eigendom en is tot het bedrijfsvermogen te rekenen. Hierdoor gelden weer voordelen als investeringsaftrek en terugvordering van btw.

10. Privé auto zakelijk rijden
Indien u vooral privé rijdt, is het mogelijk om voor het zakelijk rijden 0,19 euro per kilometer af te trekken.

11. Beperk het autogebruik
Een andere manier om op de zakelijke autokosten te besparen is door het autogebruik indien en voor zover mogelijk te beperken.

12. Voorkom parkeerkosten
Parkeerkosten kunnen hoog oplopen en het is dan ook aan te raden om een parkeerplek te zoeken waar minder of niet voor hoeft te worden betaald. Ook kunt u de afspraak plannen bij een wegrestaurant langs de snelweg. Dit bespaart parkeerkosten, brandstof en tijd.

13. Voer stallingskosten op
Als ZZP-er is het mogelijk om de stallingskosten van een zakelijke auto die in de privégarage van de woning wordt neergezet voor een deel als bedrijfskosten op te voeren.

14. Deel eventuele bijtelling met partner
De laatste tip voor het besparen op zakelijke autokosten heeft betrekking op het delen van de bijtelling met de partner. Dit is bijvoorbeeld een optie als de ZZP-er samen met zijn partner werkt en de zakelijke auto ook voor het bedrijf en privé gebruikt. Dit zorgt voor een besparing op de inkomstenbelasting.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.