Macron beëindigt ‘bromance’ met Trump en slaat handen ineen met Canadees Justin Trudeau

Donald Trump heeft met zijn handelsoorlog geen vrienden gemaakt. Sterker nog, de vrienden die hij had heeft hij van zichzelf verwijderd door deze actie. Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, had een hechte politieke ‘bromance’ met Donald Trump. Naar eigen zeggen was Macron de politieke vertaler van Donald Trump in Europa. Die bromance lijkt nu verleden tijd door de handelsoorlog. Macron is naar de Canadese politiek-correcte mooiboy gegaan, premier Trudeau. 

De Canadese premier Justin Trudeau en de Franse president Emmanuel Macron komen voor aanvang van de top samen om een verbond te sluiten tegen de Verenigde Staten. Beiden zijn voorstanders van vrijhandel en tegen de importheffingen die Trump wil invoeren op staal en aluminium. ‘Voor aanvang van de G7 moet je altijd van tevoren zeker weten waar iedereen staat,’ zegt Macron. Volgens de Franse president komt de top op een kritiek moment.

Ook Trudeau waarschuwt voor een felle top. ‘Er zullen open en eerlijke discussies worden gevoerd, vooral met de Amerikaanse president over handel en over heffingen,’ meldt het Franse dagblad Le Monde.

Voor zover de vriendschap tussen Trump en Macron. Natuurlijk, de politieke verschillen zijn immens, maar Trump had tot nu toe een goede aan Macron in de Europese Unie. Nu lijkt de Fransman een nieuwe buddy te hebben gevonden in Noord-Amerika. Hoe zich dit gaat vertalen naar concrete acties in de geopolitieke context, dat zullen we nog gaan zien.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Ernst Quispel

  Trump loodst de V.S. in een politiek en economisch isolement.
  Daarmee zal hij de conomische opleving die Obama realiseerde weer teniet gaan doen.

  1. Ritter

   Ernst Quispel

   Kennelijk bent u niet goed op de hoogte. Onder Trump floreert de economie en is de werkeloosheid naar haar laagste punt gegaan.

   Trump wil betere handelsovereenkomsten omdat in het verleden ,voor de VS, slechte handelsovereenkomsten zijn gesloten. Trump wil dat rechttrekken.

   Overigens heeft de EU ook voor China heffingen ingevoerd/aangevraagd. Ze doen dus hetzelfde als Trump.

   Dat Trump het zo goed doet is kennelijk pijnlijk voor zijn criticasters die rampen voorspelden maar die rampen zijn dus niet uitgekomen.
   ————
   Amerikaanse groei valt sceptici Trump rauw op dak

   “De Amerikaanse economie gaat als een trein. Wat zeg ik, als een hogesnelheidstrein! In mei kwamen er 223.000 banen bij, zo bleek dit weekeinde. Dat is zelfs 20 procent meer dan de forse groei die al werd verwacht.”

   https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/06/amerika-groeit-trump-sceptici-verbaasd-playwall-621963/

   1. Ernst Quispel

    Ja, Ritter, de economie die Trump van Obama erfde floreert goed. Hij is hard bezig die weer om zeep te helpen.

    1. Ritter

     Ernst Quispel

     Zoals de cijfers laten zien is de economie onder Trump snel gegroeid en de werkeloosheid sterk gedaald.

     Maar voor de Trump haters tellen de feiten kennelijk niet.

     1. Ernst Quispel

      Ja, de erfenis die hij van Obama mocht overnemen was niet slecht en al een tijd bezig uit een diepe crisis omhoog te kruipen. Daar krijgt hij een staartje van mee en de clown is schaamteloos genoeg om dat als zijn verdienste te presenteren.

      Hij werkt nu hard aan een handelsoorlog en een politiek en economisch isolement van de V.S. De gevolgen daarvan zullen we over een paar jaar merken.

     2. Ritter

      Ernst Quispel

      Ja, het is kennelijk zuur voor de Trump haters dat Trump zo succesvol is , ondanks alle tegenwerking door de politieke elite en de gevestigde media die zich gedragen als anti-Trump activisten.

 2. Uiterst Links

  Heel goed van Macron om te laten zien dat Frankrijk (en de EU) voor de verandering laten zien dat Europa geen onderdanige speeltje mag zijn van de VS. Maar toch is het too little too late!

 3. Uiterst Links

  Ik heb trouwens weinig hoop dat de EU echt is veranderd. Elk huwelijk kent zijn conflict

 4. DolleDries

  Trump is goed bezig het failliete Frankrijk is nog nauwelijks serieus te nemen. Trump gaat het zooitje wat Obama achter gelaten heeft weer op het spoor zetten en als zakenman weet Trump dat je er niet bent om vrienden te maken of prijsjes te winnen.Het gehuil van de EU is bijna zielig om aan te zien maar wat wil je geleid door een dronkaard met mee huppelende glazen in schenkers.

  1. Guus Geluk

   Failliete landen zitten niet op de G7.

 5. DolleDries

  De nieuwe populistische regering in Rome zal de afkeer tegenover Brussel verder doen toenemen, waardoor bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar de eurosceptische stem niet meer genegeerd zal kunnen worden. Dat betekent niet het einde van de Europese Unie, maar de mensen willen wel hun land terug.”
  Dat heeft Steve Bannon, de voormalige strategisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gezegd bij een bezoek aan Rome.Volgens Bannon is de golf van populisme die de regering van Lega en Movimento Cinque Stelle (M5S) aan de macht heeft gebracht enkel de voorbode van nog meer proteststemmen volgend jaar.
  “In Italië woedt een strijd tussen nationalisten en globalisten en wordt de wereld getoond hoe het moet,” aldus nog Bannon.

 6. palko

  Als je Canadese zakenlui spreekt dan hebben ze het helemaal gehad met Justin Trudeau. Die, als je hen met geloven, een kruising is tussen Alexander Pechtold en Jesse Klaver. Twee van de foutste politici die Nederland telt. Ik kan me niet voorstellen dat Donald Trump één moment wakker ligt van de opzichte toenadering van Emmanuel Macron tot Justin Trudeau. Van mij kan de economie van Frankrijk die vooral gebaseerd is op het zo veel mogelijk binnenhalen van Europese subsidies, niet snel genoeg totaal naar de knoppen gaan. Het is te hopen dat andere Europese landen zich niet gek laten maken door of voor het gammele karretje laten spannen van de Franse president.

  1. sonar

   Palko een juiste constatering ,top.++++++++++

 7. Jantje

  Als je ineens van de ene kant van het politieke spectrum (Trump) naar de andere kant gaat (Trudeau), dan is het een opzetje of je bent niet goed bij je hoofd.

  1. Seneca

   @jantje
   ik denk de laatste optie.

 8. DolleDries

  De economische situatie ziet er voor Frankrijk somber uit. Door de hoge loonkosten en het verlies aan concurrentiekracht, is de Franse export, in vergelijking met andere landen, laag, waardoor er weinig geld geïnvesteerd kan worden in onderzoek en innovatie. Daarnaast kampt Frankrijk met een hoog werkloosheidspercentage. De laatste jaren schommelt het percentage rond de 10%
  De cijfers van het Europees Semester 2016 bevestigden de moeilijke economische situatie voor Frankrijk. Hoewel de Franse economie geleidelijk herstelde, bleef de Franse groei onder het gemiddelde van de eurozone. Economisch herstel kon, zo stelde de Europese Commissie in het rapport, alleen plaatsvinden als het concurrentievermogen en het vertrouwen in het bedrijfsleven werden verbeterd.
  Hoewel er in 2017 enkele maatregelen getroffen zijn om de Franse economie te versterken, is de verwachte groei over het jaar 2017 minimaal: de Franse economie groeit met slechts 1%.

 9. Guus Geluk

  Canafda exporteert veel staal naar de Verenigde Staten, waar nu dus importtarieven worden opgeplakt. Frankrijk is een Europees land dat eveneens wordt getroffen door de heffingen – om in breder verband maar even te zwijgen over de Nederlandse staalindustrie.

  Logisch dat de beide heren elkaar hier kunnen vinden.

 10. Two Ravens Black Kettle

  De woorden-fascist Trudeau heeft misschien nog wel minder natte ruggenwervels dan Rutte.

 11. Rosasolis

  Goed van Macron om Amerika te latten vallen. De EU kan veel beter samen werken van Canada. Het lijkt alsof “Trump’s Amerika First” een fantastische idee is om de economie in dit land op te bouwen, en tegen de werkloosheid te gaan. Maar dit euforie zal niet zo lang meer duren. Dit idee is, trouwens niet van Trump afkomstig. Toen Amerika onafhankelijk werd, heeft G. Washington besloten dat alles Amerikaans moest zijn. Hij dronk alleen Amerikaanse bier. Een wijzer regeringslid vertelde dit nieuwe president, dat Amerika kon beter zorgen dat de graanoogst en de katoen stoffen productie goed kon draaien, omdat hij vreesde een boycot van van Europa, en andere landen voor niet-noodzakelijk Amerikaanse producten. Toen al! En nu keert dit onvriendelijk en onverantwoordelijk situatie terug. De krant van gisteren (Trouw) vermelde als top nieuws dat alle EU landen gaan strenge heffingen op alle Amerikaanse import artikelen doen. Voorbeelden zijn: Amerikaanse autos en motorfietsen, levensmiddelen, hygienische producten, make-up, whisky en wijn, en kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Europa kan veel beter zaken met Canada doen. Canada is een veel jonger, vriendelijker land, met heel veel immigranten uit Europa. Behalve de kwaliteit producten van Hudson’s Bay, wij kunnen ook een aantal producten uit Mexico importeren. Trudeau is geen idiot, hij wil internationale
  economische samenwerking bevorderen. En dit is wat de EU ook wil.
  Het is me wel opgevallen, dat behalve de vele ruzies dat Trump heeft met zijn collega’s
  met leidende functies, hij heeft nu weinig vrienden in het buitenland meer over!
  In het begin was hij een trouwe vriend van Poetin, maar nu is het koude oorlog tussen de 2 leiders. Hoewel Trump houdt niet van de EU, hij verklaarde zijn bewondering voor Macron toen hij premier van Frankrijk werd. Dit “vriendschap” is nu ook helemaal afgekoeld Ik vraag me af: hoeveel internationale politieke vrienden Trump nu over heeft?

  1. DolleDries

   Genoeg ,het gaat niet om vrienden maken het gaat om zakelijk belangen en zijn bedrijf de USA weer gezond te maken

 12. DolleDries

  De Canadese economie is zeer sterk verbonden met de Amerikaanse. Het aantal inwoners is echter aanzienlijk kleiner in vergelijking met de Verenigde Staten (VS). Ondanks dat het land enorm groot is, wonen de meeste mensen in een strook van 200 kilometer langs de grens van de VS. Canada is een economisch divers land.
  Denk je nu echt dat de Canadezen Amerika laten vallen.

  1. Rosasolis

   @Dolle Dries. Ik ben geboren en opgegroeid in Canada. Tijdens mijn studiejaren heb ik overal met de trein gereisd. Inderdaad, Canada is niet zo vreselijk overbevolkt als de meeste staten van Amerika. Maar het is helemaal onwaar wat u schreef dat de meeste mensen van Canada “wonen in een strook van 200 kilometer langs de grens van de VS.
   Ook in de hoge noorden van Canada zijn er nu grote steden. Ik ken Churchill, Manitoba nog heel goed.

 13. DolleDries

  De allerhoogste heffingen gelden voor levensmiddelen die stuk voor stuk veel goedkoper uit de VS zouden kunnen worden gehaald.
  Niet leuk voor onze sector maar dodelijk voor de Fransen die zelfs niet eens binnen de EU kunnen concurreren.
  De smoes die nog steeds gebruikt wordt voor de heffingen is voedselveiligheid die met Amerikaanse producten niet geborgd kan worden.
  Totale onzin, zeker als we een lijstje maken van onze eigen voedselschandalen van de afgelopen 10 jaar.

 14. Two Ravens Black Kettle

  Ik betwijfel overigens of Justin een echte Canadees is.
  Volgens mij is het iets gekweekt uit een laboratorium.

  1. DolleDries

   Telegraaf is helemaal van streek Trump zet een flesje water ergens anders neer

 15. Ritter

  Video over de gunstige economie onder Trump en de zeer lage werkeloosheid…………..en een Obama die beweerde dat de banen nooit zouden terugkeren.

  Trump heeft “jobs” beloofd……….en die zijn er gekomen.

  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1004750401709715457

 16. Ritter

  Trump heeft “jobs” en nog eens “jobs” beloofd en hij heeft woord gehouden.
  ———————-
  Totaal aantal werkloze claims op het laagste niveau in 44 jaar

  Total jobless claims running at lowest level in 44 years
  https://www.washingtonexaminer.com/policy/economy/total-jobless-claims-running-at-lowest-level-in-44-years

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.