Minister Hoekstra: de generaal tegen een eurozone-begroting met zijn leger van twaalf landen

Er zijn plannen voor een speciale begroting voor de eurozone, de groep landen die de euro hebben ingevoerd. Dit wordt gezien als een grote stap naar een ‘ever closing union’ en een transferunie. Het zal een opmaak zijn naar een constructie waarin de noordelijke EU landen zullen betalen voor de zuidelijke EU landen. Voor zover dat natuurlijk niet al gebeurt. Gelukkig is er een coalitie van landen die daartegen wil strijden!

Minister Hoekstra van Financiën heeft namens twaalf EU-landen gepleit tegen het opstarten van gesprekken over een eurozone-begroting. Hij heeft dat gedaan in een brief aan Eurogroep-voorzitter Centeno, zeggen bronnen rond Hoekstra tegen de NOS.

Volgens Hoekstra en zijn elf collega’s was er gisteren bij een vergadering van de Eurogroep duidelijk geen consensus over de te volgen koers. Alleen al over de financiering van het project zijn er grote vraagtekens, zeggen de ministers. Er zijn plannen om de begroting te betalen uit een Europese belasting op financiële transacties, maar niet alle landen zijn voor zo’n belasting.

“We hebben aangegeven dat er nog veel verschillende meningen zijn”, zegt Hoekstra. “Sommige landen willen het überhaupt niet, sommige landen willen het misschien en weer andere landen willen het alleen als er een consensus is.”

Zo wordt het Europees toneel toch weer een strijdveld voor de belangen van individuele landen. Je moet je afvragen of het op deze manier wel verder kan gaan, want des te langer het duurt, hoe heftiger de politieke debatten worden. Er komen ook steeds meer scheuren in de Europese Unie. Op cultureel gebied een groot verschil tussen West en Oost en op financieel gebied een groot verschil tussen Noord en Zuid.

Laten we hopen dat deze zuinige Nederlander veel kan bewerkstelligen en wat zwaarte kan geven aan de houding tegen deze speciale begroting. Het zou niet zo moeten zijn dat het uiteindelijk het geval is dat binnen korte tijd er een geïntegreerde transferunie is opgesteld.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Guus Geluk

  Een logische volgende stap van het zuinige Nederland. Merkel heeft toegegeven aan Macron op een onderwerp waar Nederland fel tegen was.

  Ik begrijp dat het legertje naties inmiddels is uitgegroeid tot het getal van twaalf.

  Een goede zaak.

  1. DutchDropveter

   Als je eerst het complete leger kapot bezuinigd moet dit niet worden aangedragen als het briljante idee. Daarnaast hebben we in 2005 (net zoals frankrijk) tegen de EU-grondwet gestemd.

   Daarnaast is de UK eruit gestampt en wordt het in Duitsland ook onrustig. Rondom de Eiffeltoren staat een glazen Baltische muur.

   Nee dat het zo uit de klauwen loopt komt niet door slecht beleid naar door het expres uit de hand laten lopen om draagvlak te kweken. Dit is burgertje voor de gek houden en dat weet Guus ook wel.

   Hij heeft alleen een ander idee over de EU en dat mag maar blijf wel rieël

   1. lugar

    Guus is een trekpop, een islambeciel, een rugridder en een trol. Mijn advies is om niet op hem te reageren. Dat heb ik ook besloten en bevalt zeer goed.

    1. DutchDropveter

     Ach Guus is dit je tweede account? Gefeliciteerd met de bevalling!

     1. Guus Geluk

      Nee, “Lugar” is één en dezelfde persoon als Rechtsaf, Control, enzovoorts. Deze enigszins psychisch gestoorde man heeft met mij niets te maken.

      Het commentaar in deze draad van hem is bijvoorbeeld enkelt geplaatst om te stoken.

     2. DutchDropveter

      en zie hier Guus die er als de kippen bij is… jongens wat doen jullie hier nog? worden jullie niet ontzettend moe van jezelf en je eigen gedrag?

     3. lugar

      @DutchDropveter: Jij hebt het in de gaten, waarvoor hulde! Islambecielen kun je maar beter mijden.

   2. Guus Geluk

    DutchDropveter,

    Uw commentaar is enigszins warrig: welk punt wilt u nu precies maken?

    1. sonar

     Guus dat jij niet meer serieus genomen word en komt door jouw eigen reacties die alleen maar anti Nederland zijn ,voor rest vind jij alles normaal met betrekking tot de Islam.

     1. Guus Geluk

      Sonart,

      U springt van de hak op de tak: het gaat hier over de eurozone, en het verzet tegen het geld dat van Noord naar Zuid loopt, niet over de islam.

      Tot slot: ik denk altijd vanuit ’s lands belang. Waar ben ik ooit anti-Nederland geweest?

  2. Stanly2000

   We zien wel hoelang ze het volhouden?

   1. Guus Geluk

    Ik ben een optimist.

    1. Stanly2000

     Als Mark niet tekent kan hij zijn Europese carrière vergeten. Dus wat wil Mark EU of Unielever?

     1. Guus Geluk

      Stanly2000,

      Ik gok nog steeds op Unilever.

   2. lugar

    @Stanly: Guus schreef: “Ik ben een islamist”

    Dat klopt, hij is ook islambeciel, een rasechte!

 2. Ni28

  De EU is net een grote familie met heel veel aangenomen kinderen. Zolang deze klein waren ging het maar naarmate deze ouder werden en eigen mening kregen en vooral het besef dat de ene minder vaak de vaat doet dat de andere en de beloning daarvoor ook niet al klopte, dan beginnen de problemen. De kinderen zijn nu bijna allemaal volwassen en hebben hun eigen mening en vooral wil. Qua karakter zijn ze niet allemaal even leuk dus misbruiken ze elkaar vaak. De tot waanzin gedreven ouders hebben ook al vele rare ideeën uitgeprobeerd hoe zij de kinderen in toom moeten houden vooral met omkoping als de slechtste idee maar het moment dat je het moet uiteindelijk laten gaan komt dichterbij. Een kind is nu bijna al van huis af en dat met ruzie en wil op eigen benen staan. De rest sputtert nog en twee ervan willen de rest de les gaan lezen in hun paniekpoging. Een aantal van de kinderen komt daar in opstand voor. Anderen kijken de kat uit de boom en denken na hoe zij een voordeel uit kunnen slaan. Daar krijg je natuurlijk oorlog van want het gaat over geld. En grote geld maakt families vaak kapot.
  Het kan natuurlijk ook goed gaan maar dat kan ik niet zo goed bedenken.

 3. Gerlos

  Het hele intergratie probleem is gedoemd te mislukken ook in EU verband, het wordt volgens mij nu dat elk land zijn eigen plan moet maken. Dus dat wordt grenzen sluiten en uitgeprocedeerde wegwezen.

 4. Pescador

  Het begind ook binnen de gelederen te brokkelen

 5. Gerlos

  Poot stijf houden voor het gedrocht EU oftewel rupsje nooit genoeg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.