Morgen start de Europese Unie met policor project voor 18-jarigen: gratis reizen door Europa

Je mag het eigenlijk niet zo noemen, maar ik vind het toch ergens een verkapte vorm van ‘omkoping’ en propaganda. De Europese Unie die een nieuwe generatie gaat klaarstomen om mee te gaan in het policor project ‘diversiteit’, ‘multiculturalisme’ en de ‘Europese Unie’. Jongeren van 18 jaar mogen dan dertig dagen rondreizen door Europa en maximaal vier lidstaten aandoen. Een hele volksbeweging.

Ze kunnen zich op die manier een idee vormen van de diversiteit en culturele rijkdom van het continent, ze kunnen nieuwe vrienden maken en misschien zelfs voorzichtig werken aan iets wat volgens Wilders en Baudet helemaal niet bestaat: hun Europese identiteit.

Natuurlijk, gooi Wilders en Baudet er ook nog maar even bij. Volgens mij hebben zij nooit beweerd dat er geen Europese identiteit is, alleen hebben ze benadrukt dat die niet bestaat als ‘collectieve’ identiteit, maar wel als gedecentraliseerde culturele identiteit waarin de natiestaten en nationale culturen in hun diversiteit een mooi geheel vormen. Dus niet het benadrukken van een collectieve a priori identiteit, maar een andere karakterisering. Gelukkig is niet iedereen op zijn achterhoofd gevallen en ziet het project ook wat het is: morele omkoping:

In het Parlement is niet iedereen zo enthousiast. ‘Symboolpolitiek’ en ‘fanfarepolitiek’, gromt SP-Europarlementariër Dennis de Jong, net voor hij zelf ook op de trein stapt, voor zijn maandelijkse reis naar Straatsburg. ,,Dit is een heel goedkope… Correctie: een financieel heel dure, maar moreel heel goedkope manier om een bepaald segment jongeren tot bondgenoot van Europa te maken, en ze volgend jaar naar de stembus te lokken. Ik denk dat Europa moet proberen jongeren voor zich te winnen met beleid in plaats van met dit soort halve omkoopprojecten. Bijvoorbeeld door meer te doen aan de nog steeds heel hoge jeugdwerkloosheid in delen van de Unie.”

Voor je het weet krijgen mensen ‘gratis wifi’, om zo als symbool te fungeren voor de ‘Europese identiteit’. Als die collectieve identiteit bestaat, dan is dit wel een hele dure goedkope manier om het te laten zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. denk eens na

  van u en mij belastinggeld.

 2. Ernst Quispel

  Jongeren zijn veel positiever over de EU, zoals ze ook veel negatiever waren over de Brexit.
  Het verzet tegen de EU leeft vooral onder ouderen.

  Deze aaltje is dus heel logisch.

  1. Stanly2000

   Als de jongeren positiever zijn dan de ouderen, waarom dan toch deze poging tot beïnvloeding? Zijn er echt geen andere zaken waar het geld aan uitgegeven kan worden?

   1. Henk-Jansen

    Het is helemaal geen beïnvloeding. het geeft jongvolwassenen de mogelijkheid om het continent te ontdekken, cultuur op te snuiven en leeftijdsgenoten uit andere landen te ontmoeten. Een fantastische mogelijkheid voor de jongens en meisjes die hier aan mee mogen doen. Ik wou dat ik deze kans had gehad toen ik 18 was!

    1. Uiterst Links

     Het is pure geldverspilling. Er lijken me betere manieren om het geld uit te geven dan het financieren van rijke, verwende 18 jarige kakkers

    2. Stanly2000

     Natuurlijk moet dat van mijn belastinggeld. Wat een onzin, kan alleen maar bedacht zijn in Brussel, die hoeven niet op een eurootje meer of minder te kijken.

    3. HaZ

     Het continent te ontdekken ??
     Dat hebben ze al geflikt toen ze meer dan 5 veilige landen doortrokken na hun landing op Lampedusa, onder de bezielende begeleiding van de EU-NGO’s.
     Prima als men dat weer wil doen maar dan alleen de retourreis !!

   2. Svetlana

    Blablabla blabla

  2. Mart

   Natuurlijk Ernstig,jongeren zijn langer en beter gehersenspoeld op de scholen,dan de sufferige oudere generaties, dus zullen waardevoller zijn bij het verwezenlijken van het ”nieuwe europa”.

 3. Stanly2000

  Ja hoor je moet ANDERMANS geld laten rollen.!

 4. Rosasolis

  Dit is een fijne initiatief van de EU parlement om zo een treinreis aan te bieden voor
  18 jarigen, om Europa te kennen. Ik wou dat ik dit kans had, zoveel jaren terug toen in als studente 2 keer per jaar moest met de trein reizen tussen Toronto en Winnipeg, Canada. En de volle pond betalen voor de lange reizen die een hele dag en nacht duurden. Maar ik hield van die lange supertrein reizen. Je kon je rustig zitten om je gedachten bij elkaar te krijgen, of kletsen met anderen in de bar, en genieten van lekkere de maaltijden. En toen ik naar Nederland kwam, en als zangeres overal aan concerten deelnamen, ging ik altijd met de trein. Maar dan reisde ik eerste klas, zodat ik rustig in mijn partituur kon kijken, en me voorbereiden voor de concert.
  Ik heb op het nieuws gehoord dat als dit EU initiatief voor 18 jarigen een succes is,
  dat volgende jaar het ook voor alle volwassenen doorgaat. Ik hoop het…zodat ik de Int. trein naar Halle, Duitsland reizen. De geboorte plaats van G.F. Handel, mijn favoriet componist. Er is in dit staat nu de Handel Conservatorium en een speciale barok orkest. Misschien kan ik ze naar ons land krijgen voor een schitterende Handel concert, met vocalisten die de mooiste arias zingen van die grootste vocale componist alle tijden.

  1. Stanly2000

   Ja hoor Rosasolis, een gratis treinkaart voor alle volwassenen. We zijn toch maar met zo’n kleine 500 miljoen volwassenen x €200 is een behoorlijk bedrag.

   1. Rosasolis

    @Stanly2000. Ik ben heel benieuwd als wij volwassenen ook zo’s gratis EU reis krijgen aangeboden, volgend jaar. Fijn is het dat de NS 1 of 2 keer per jaar wel een gratis reis in Nederland bied.

  2. Mart

   Ene Hitler had ook door”wie de jeugd heeft,heeft de toekomst”……Uit zijn Hitlerjugend kwamen vele latere officieren….Jammer voor Ernst dat ie daarvoor te laat geboren is , ik niet…heb ze nog horen zingen en marcheren…Beangstigend was het toen.

 5. Guus Geluk

  De jeugd heeft de toekomst, zegt men, en de toekomst van de Europese Unie ligt bij de jeugd.

  Hoewel zelfs een kind kan zien dat een Nexit slecht is voor Nederland.

  1. Viertel

   Aan deze bijdrage van Guus Gelul kan men zien dat trollen ook heel goed zijn in het intrappen van open deuren.

   1. Henk-Jansen

    Dus als iemand een andere mening heeft dan jijzelf is hij gelijk een trol? Dat staat genoteerd!

    1. Guus Geluk

     Henk-Jansen,

     Viertel is hier uitsluitend op de man aan het spelen. Negeren van zulk getrol is raadzaam.

     1. Henk-Jansen

      Bedankt voor de tip, personen als Viertel zijn onze aandacht niet waard.

    2. Ernst Quispel

     Ja, Henk, die logica is hier meer regel dan uitzondering.

     1. Guus Geluk

      Het echte trollentrio omvat momenteel Lugar, Top en Svetlana. Mijzelf heb ik voorgenomen hun bijdragen te negeren en lekker bij de inhoud te blijven.

     2. HaZ

      mijzelf heb ik
      😉

     3. Guus Geluk

      U bent opmerkzaam.

     4. lugar

      De inzittenden van de trollentrein zijn o.a.: Ernst, Guus, EU kok, Svetlana, Meester Kong, JanKlaasen, Frits Jansen, e.v.a.

      🙂

 6. Ni28

  Met gratis lok je mensen aan. Maar niets is gratis in deze wereld moet je bij bedenken. De belastingbetaler zal weer meer belasting moeten ophoesten en de jeugd wordt met gratis aanbiedingen verziekt in de hoop dat zij de EU op deze manier leuk vinden. Totdat zij ouder worden en gaan voelen wat geld verdienen is. Misschien komt dan het besef dat niets gratis is in deze wereld. Ik gun de jeugd een meevallertje maar het eigenlijke promotiedoel van de EU vind ik vals.

  1. Ni28

   Dit verklaart tegelijk waarom de jeugd positiever is dan de ouderen. En de jeugd is altijd positiever want zij hebben ook minder zorgen. Heel erg logisch, hebben wij allemaal meegemaakt.

   1. Henk-Jansen

    Jongeren hebben helemaal niet minder zorgen dan ouderen. Ouderen zitten de hele dag in hun huisje te genieten van hun aow en pensioen terwijl ze sudoku’s en kruiswoordpuzzels maken en bingo spelen. Jongeren maken zich zorgen over de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het milieu etc. Want zij zijn de personen hun hele leven nog voor zich hebben en moeten leven in de wereld die de babyboomers achterlaten!

    1. Kees

     Meen je nou wat je schrijft, of heb je iets verkeerds gegeten of zo?

     1. Henk-Jansen

      Wat klopt er niet aan mijn reacties als u het er niet mee eens bent?

     2. Henk-Jansen

      reactie*

    2. Henk-Jansen

     reactie*

    3. Uiterst Links

     lekker generaliseren weer

  2. Frits Jansen

   Het zit anders. Omdat goedkoop vliegen onbedoeld zwaar wordt gesubsidieerd (door BTW vrijdom op kerosine) moeten ook dr spoorwegen worden gesubsidieerd, willen we niet stukken in CO2. En toen bedacht een slimmerik dat ze voor die subsidie wel iets terug kunnen doen, namelijk armlastige jongerenbsubsidiëren die zich geen Interrail kaartje kunnen veroorloven, of het initiatief missen dat zelf te kopen.

   Voor de Eurofoben totale horror: wie weet ontstaan er wel liefdesrelaties over grenzen heen, tot huwelijken toe. Waar blijft dan die zogenaamde Nederlandse identiteit? Misschien gaan mensen zich wel Europaan voelen!!!

   Enfin, alle mensen hebben een “adapter” die op de andere helft van de mensheid past.

   Ik ga me pas zorgen maken als iemand de culturele identiteit van de wereldbevolking ontkent en het bed induikt met een buitenaards wezen. Zo’n lekker groen mokkel met grote groene “koplampen”. Om dan te merken dat zijn pik niet past op buitenaardse wezens.

   1. lugar

    “Eurofoben”

    Je bedoelt eurocritici. Een fobie is een onterecht panische angst. Angst is iets anders dan kritiek.

   2. Guus Geluk

    Frits:

    …en het bed induikt met een buitenaards wezen. Zo’n lekker groen mokkel met grote groene “koplampen”. Om dan te merken dat zijn pik niet past op buitenaardse wezens.

    Steeds duidelijker wordt dat Frits Jansen last heeft van seksuele frustraties.

 7. Kees

  Ze moeten iets, de steun voor de eu wordt met de dag kleiner.

 8. Zcooby

  En maar afvragen waarom de EU begroting omhoog gaat

 9. Pescador

  Wat een mafklappers, gewoon thuis blijven het sterft de moort van allerhanden culturen thuis , daar hoef je niet voor op reis

 10. Uiterst Links

  Dit is idd een achterlijk project een een vorm van omkoping. Misschien zouden de vooroordelen tegen Brussel minder op hun plek zijn als ze dit belachelijk dure project anders zouden besteden, de jeugdwerkloosheid tegen te gaan bijvoorbeeld.

  Dit is slechts een cadeautje voor verwende rijkelui kindjes van VVD en D66 ouders. Gadverdamme!

  1. Svetlana

   Als het nou alleen maar voor moslim 18 jarigen zou gelden kun je de kosten omlaag brengen 🙂

 11. DolleDries

  Binnen Europa wordt nog altijd gedaan of de grootste problemen al weer lang achter ons liggen, maar buiten Europa wordt daar totaal anders over gedacht. Verreweg de meeste analisten zijn het er daar over eens dat de eurozone, en vermoedelijk zelfs de hele EU, op de niet meer te vermijden ondergang afstevent. De enigen die dit nog niet lijken te beseffen zijn de eurocraten zelf, en natuurlijk het gros van de Europese burgers, die de propaganda van de massamedia blijven geloven. Voor hen zal de botsing van de ‘EU Titanic’ met de ‘ijsberg’ van een ongekende megacrisis totaal onverwacht en snoeihard aankomen.

  Neem nu Alasdair Macleod op GoldMoney.com, die in zijn analyse ‘De rustig in diepe schulden verder wegrottende EU’ geen spaan heel laat van Brussel. ‘Als politieke constructie verkeert de EU in een staat van dodelijk verval,’ begint hij. ‘Dat weten we door alleen al het feit dat het kernprincipe is dat deze staat superieur is aan zijn onderdanen. Een overheidssysteem kan op de langere termijn alleen werken als het erkent dat het de dienaar van het volk is, niet de meester.’

  1. Frits Jansen

   Wat wilt u nou helemaal suggereren? Ook de EU dient het volk, dat de EU dubbel controleert: via het Europees Parlement en via de Raad van Regeringsleiders (die stuk voor stuk door hun nationale parlementen worden gecontroleerd).

   Hoe je het wendt of keert, het beleid in Europa moet worden gecoördineerd, anders maken Poetin, Trump en de opper-spleetoog hier de dienst uit met een verdeel-en-heers politiek. In de 1920-er jaren gebeurde dat al.

   Helemaal sneu zijn de niet- leden als Zwitserland en Noorwegen en straks ook het perfide Albion die de EU noodgedwongen volgen zonder er iets te vertellen te hebben. De voorstanders van een “Nexit” moeten zich realiseren dat zij vooral de EU minder democratisch zullen maken, niet minder invloedrijk. De duivel uitdrijven met Beëlzebub heet dat.
   En Poetin, de slimme schaker, kraait van plezier hoe hij steeds meer invloed krijgt in West-Europa, en zijn subsidie aan subversieve bewegingen als FvD en PVV rendement oplevert.

 12. Svetlana

  Ik vind dit een leuk initiatief

  1. Holland

   Natuurlijk trol. Alles wat gratis is vind jij prachtig. Helaas ben je niet onder de 18, maar een oude, verzuurde, droge pruim. Nog te slecht voor de Turkse bakker.

   1. Svetlana

    Nou Holland ik hoef niets te betalen voor mijn brood bij de Turkse bakker, ofterwel ik betaal op een andere manier 🙂

    1. Mart

     En Svetje….vindt die bakker dat lekker?

 13. Frits Jansen

  Ik vind het ook maar een eigenaardig project.
  De laatste tijd maak ik regelmatig langere (internationale) treinreizen en dan tref ik vaak Interrailers, jeugd die ook veel landen aandoet maar dat wél zelf voor betaalt.
  Dit project is dus voor een achterhoede van sukkels en gierigaard.

 14. Babaji538

  Denial is the best confirmation.
  Petra Hermans

 15. Frits Jansen

  Er is al lang een ander project om jongeren pro-Europees te maken: het Erasmus-programma dat het mogelijk maakt in het buitenland te studeren.
  Toen ik studeerde waren onze universiteiten nog puur Nederlands, en ik benijd de huidige generatie die een bredere blik wordt gegund.

  Voor doodsbange Eurofoben natuurlijk pure horror: dat je overal in de EU kunt studeren, wonen en werken, zodat de Nederlandse “identiteit” langzaam opgaat in de Europese. Moppert Baudet? Dan moet die Belg terug naar eigen land. Wat denkt hij wel om de zogenaamde Nederlandse identiteit te omarmen? Straks gaan moslims zich daar nog mee bemoeien.

  1. lugar

   “Eurofoben”

   Je bedoelt eurocritici. Een fobie is een onterecht panische angst. Angst is iets anders dan kritiek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.