Nederlandse 'jihadisten' in een cel in het Midden-Oosten kunnen gewoon bijstand aanvragen

Geen categoriejun 01 2018, 21:00
Volgens de autoriteiten zitten zes Nederlanders vast in cellen in het Midden-Oosten wegens terrorisme. Van die zes personen zijn er vijf mannen en een vrouw. Het Kabinet heeft aangegeven dat als deze mensen erom vragen ze consulaire bijstand kunnen krijgen.
Natuurlijk, we weten natuurlijk niet of deze mensen allemaal échte jihadisten zijn of terroristen, maar dat deze constructie bestaat, is wel erg curieus. Sowieso is het van een aantal van die mensen wel bekend dat ze veroordeeld zijn voor specifieke terroristische praktijken of deelname aan IS. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat jihadisten en terroristen geld kunnen krijgen in het buitenland om zo lang mogelijk tegen het juridisch systeem daar te vechten.

"We gaan ze niet actief weghalen uit strijdgebied. Maar als ze in een buitenlandse cel zitten en er om vragen, dan hebben ze recht op consulaire bijstand", zegt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Buitenlandse Zaken verleent bijstand als de gevangenen daar zelf om hebben gevraagd. Het kan dan gaan om gevangenisbezoek, bijwonen van rechtszittingen of juridisch advies.

Misschien is het een goed idee dat we eens gaan kijken naar dit soort juridische en financiële constructies, want het is niet de bedoeling dat deze mensen als ze echt terroristen zijn of IS-jihadisten dat ze dan bijstand kunnen krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten