Nederlandse ‘jihadisten’ in een cel in het Midden-Oosten kunnen gewoon bijstand aanvragen

Volgens de autoriteiten zitten zes Nederlanders vast in cellen in het Midden-Oosten wegens terrorisme. Van die zes personen zijn er vijf mannen en een vrouw. Het Kabinet heeft aangegeven dat als deze mensen erom vragen ze consulaire bijstand kunnen krijgen.

Natuurlijk, we weten natuurlijk niet of deze mensen allemaal échte jihadisten zijn of terroristen, maar dat deze constructie bestaat, is wel erg curieus. Sowieso is het van een aantal van die mensen wel bekend dat ze veroordeeld zijn voor specifieke terroristische praktijken of deelname aan IS. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat jihadisten en terroristen geld kunnen krijgen in het buitenland om zo lang mogelijk tegen het juridisch systeem daar te vechten.

“We gaan ze niet actief weghalen uit strijdgebied. Maar als ze in een buitenlandse cel zitten en er om vragen, dan hebben ze recht op consulaire bijstand”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Buitenlandse Zaken verleent bijstand als de gevangenen daar zelf om hebben gevraagd. Het kan dan gaan om gevangenisbezoek, bijwonen van rechtszittingen of juridisch advies.

Misschien is het een goed idee dat we eens gaan kijken naar dit soort juridische en financiële constructies, want het is niet de bedoeling dat deze mensen als ze echt terroristen zijn of IS-jihadisten dat ze dan bijstand kunnen krijgen.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. NoDoubt

  Laten ze eerst maar bewijzen hoe ze daar terecht zijn gekomen. Indien met criminele ideeën om IS, dan NL paspoort intrekken.

 2. Babaji538

  Thierry Baudet, stinkt weer in dezelfde valkuil.
  Je gaat toch niet met zo’n hufter als Frank Dane, in zee?
  Petra Hermans

 3. Adriaan

  @Lars, de wet zegt dat Nederlanders die in een buitenlandse cel verblijven door de staat ondersteund worden op juridisch gebied. Ze hebben een Nederlands paspoort en zijn daardoor Nederlander. Ik heb daar een heel andere mening over, maar dat telt niet. Ze krijgen geen geld, zoals jij suggereert. Ze worden in de gelegenheid gesteld om te procederen en dat wordt dan wel weer door de staat betaalt. Toch een iets andere invalshoek. In Nederland hebben misdadigers helaas ook rechten.

  1. Adriaan

   betaald

  2. Frits Jansen

   Verdachten hebben recht op een eerlijk proces. Betreurt u dat? Dan bent u vast een crypto-moslim die ze liefst hun handen zou afhakken, uiteraard zonder proces.

   1. sonar

    Frits de sufferd ,zoals de kop van dit sul aangeeft hadden ze er ook niet meer mogen zijn ,want dan war opruiming op zijn plaats geweest.
    Als je zulke misdaden pleegt heb je geen recht van leven meer.
    Maar het is lastig als islam lover de waarheid te erkennen.

 4. Pindas

  Hebben ze dat bij Poch ook gedaan in Argentinie die vuile landverraders!!

 5. Frits Jansen

  “Consulaire bijstand” is iets anders dan “in de bijstand zitten”. Bij consulaire bijstand gaat het niet om geld. Dat mensen van een ambassade met deze mensen praat is alleen maar informatief, en als ze niet eerlijk behandeld zijn kan daar wat aan gebeuren, langs diplomatieke weg.

  Van een mug een olifant maken is tot daar aan toe, maar hier wordt van gebakken lucht een olifant gemaakt. Laat Marianne Thieme het niet horen!

  1. lugar

   “Consulaire bijstand” is iets anders dan “in de bijstand zitten”. Bij consulaire bijstand gaat het niet om geld.

   Wordt ambassadepersoneel dan niet betaald?

  2. Stanly2000

   Fritsje bedankt je les, maar als je goed gelezen had was je opmerking volledig overbodig.

   1. Guus Geluk

    U moet het Frits niet kwalijk nemen: hij praat zo ontzettend graag. 🙁

   2. Frits Jansen

    Nee, want ook ik dacht eerst dat het om bijstandsuitkeringen ging.
    Ja, ambassadepersoneel wordt ook betaald, maar dat is iets anders dan een uitkering in geld. Er is pas aanleiding om te schrikken als plotseling enorme budgetten moeten worden uitgetrokken voor een gigantische uitbreiding van ambassades. Maar daar heb ik niets van gehoord.

 6. Steve Van der Vekens

  Pfff, hebben jullie het nieuws gehoord over die twee IS-vrouwen die de Belgische staat aanklaagden?
  Je houdt het niet voor mogelijk.
  Zulke mensen hebben hun rechten als Belg of Nederlander verspeelt.

  1. Top

   Jammer, dat ‘het volk’ de door ISIS gemaakte opnames niet mag zien, waarbij een 12 jarige jongen, het hoofd wordt afgesneden en zijn moeder verplicht is om het te kussen. En zijn oudere broer ‘onthoofd’ wordt met een zwaar luchtafweer kanon. Zijn drie zussen worden verkracht en in een kuil dood geschoten en moeders wordt opgehangen als laatste. Ik denk dat die sneeuwvlokje van liefde heel snel zullen smelten. En voor het triefel, wat het opneemt voor het barbarisme van de Islam? Uw tijd is beperkt.

   1. lugar

    @Top: De grootste vijand van islam is inderdaad de waarheid.

   2. sonar

    Top het makkelijker om weg te kijken en te ontkennen,voor de islam lovers is alles goed als het maar tegen de Nederlanders is ,het bekende groepje u allen bekend.

 7. Pescador

  Ja het zijn dan mischien wel nederlanders maar je kunt ze ook gewoon dood schieten wel zo goedkoop

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.