Onderzoek Rekenkamer: Bij vluchtelingencrisis is het ieder land voor zich, stik er maar in

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de statistieken en het beleid aangaande de vluchtelingencrisis de afgelopen jaren. Volgens de instantie is het vrij duidelijk dat Europese landen elkaar niet wilden ontlasten, ook al kwamen er asielzoekers van uit andere Europese landen. Volgens de afspraken moeten vluchtelingen asiel aanvragen bij het Europese land waar ze aankomen. Afgelopen jaren ‘asielshopte’ men erop los. 

Uit cijfers van de Rekenkamer blijkt echter dat Nederland weliswaar probeerde om die asielzoekers die hier terechtkwamen terug te sturen naar landen waar die zich al eerder hadden gemeld, maar dat die lidstaten dat slechts in 14,8 procent van de gevallen honoreerden. Van de 19.979 claims die Nederland tussen 2014 en 2016 bij andere EU-lidstaten neerlegde, bleken er eind 2016 slechts 2953 te zijn geëffectueerd. Vooral Polen, maar ook Oostenrijk en Bulgarije wezen tal van claims af.

Het devies was toch vooral: elk land moet maar om zien te gaan met de asielzoekers die het te verwerken krijgt. Zeker van Griekenland en Italië was die houding wel te begrijpen: zij hadden in eerste instantie vele tienduizenden asielzoekers  moeten opnemen. De vraag is of andere landen toen snel hadden bijgesprongen om hen te ontlasten.

Dit is symbolisch voor een continent dat in geen enkel opzicht initiatief toont of solidariteit toont als het er op aankomt. Hoe komt dat? Niet door te weinig EU, maar door te veel EU. Afgelopen jaren is er te veel ‘solidariteit’ afgedwongen, zoals in de economische crisis, of bij de vluchtelingencrisis in de vorm van migrantenquota. Als je solidariteit gaat forceren, gaat dat ten koste van de vrijwillige solidariteit, échte solidariteit.

Wat het beste zou helpen is weer teruggaan naar grotere nationale soevereiniteit waarin solidariteit op basis is van wederzijds respect, zónder dwang. Op dit punt lijkt meer dwang de oplossing voor alles te zijn en ‘straf’ gemeengoed tegenover landen die niet meedoen met de ‘status quo’. Dan krijg je situaties zoals de Rekenkamer schetst in het onderzoek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Frits Jansen

  Pleit DDS voor vrijblijvendheid bij de opvang van vluchtelingen? Lijkt me een slecht idee.

  De EU zal vooral samen naar structurele oplossingen moeten zoeken. Nee geen muur met machinegeweren, maar oorzaken wegnemen.

  1. B. Pascal

   En wat is de oplossing? Een grote volksverhuizing?
   Je weet net als ik dat daar strijd van komt. Burgeroorlogen!

   Er is geen beleid te voeren massa migratie! Tegenhouden bij de grens van de EU.
   Desnoods met wapens. Het kan niet anders!

   Geen beleid geeft dat niemand het naleeft, logisch toch?

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Volksverhuizing

   1. Ritter

    “Er is geen beleid te voeren massa migratie! Tegenhouden bij de grens van de EU.”
    —————–

    Deze illegalen migranten willen naar Noord/West Europa. Waarom is dat?

    Vanwege ons sociaal stelsel; dus vanwege de gratis uitkeringen en “goodies”.

    Deze illegale migranten weten precies waar de “honingpot” staat; in Noord/West Europa en daar willen ze naartoe.

    Dus als men deze illegale massa migratie wil afremmen moet men twee dingen doen.

    1: (buiten) grenzen sluiten.

    2: geen uitkeringen en geen gratis huizen.

    Als men deze maatregelen invoert is het snel gedaan met de illegale migratie naar Noord/West Europa.

    Maar zolang illegale migranten weten dat ze rijkelijk beloond worden (in de vorm van een verblijfsvergunning en uitkeringen) als ze naar Noord/West Europa migreren (onder het mom van “vluchteling”) zullen ze blijven komen.

  2. HW

   Oorzaak is vooral de onderlinge verdeeldheid onder moslims en voor Afrikanen is het vooral een economisch probleem.

   Zolang soennieten en sjiieten elkaar de kop inslaan kan Europa hier niets mee en zolang Afrika een grote corrupte slangenkuil blijft verandert er niets.

   Werk daar aan en het probleem lost vanzelf op.

  3. sjun

   Er moet eens een referendum komen over het binnenlaten van geluk- en geldzoekers en de sociale, curatieve, psychische, juridische en economische kosten daarvan voor de maatschappij die doorgaans onderin die maatschappij het meeste ervaren worden.

   Daarnaast is het begrip vluchteling aan erosie onderhevig. Het is domweg onmogelijk dat iedereen overal vandaan zijn problemen maar in Europa op kosten van Europese belastingbetalers parkeert. Het systeem valt om en er zal burgeroorlog ontstaan. De onverantwoorde o.m.v.o.l.k.i.n.g.s.politiek moet maar eens worden voorgelegd aan de bevolking van de verschillende Europese natiestaten.

 2. Svetlana

  Er bestaat geen vluchtelingencrisis. Deze mensen zijn een verrijking voor Europa en we moeten dankbaar zijn dat ze naar ons toekomen

  1. Adriaan

   @Svetlana, je bent ziek, ernstig ziek. Hou op met dit soort onzin neer te kalken, want je meent er geen donder van.

   1. meijer61200

    Wat een gelul weer van die sletvana. Beetje poken voor die paar euro’s per maand die ze vangt om te trollen, samen met die andere randdebielen.

  2. NoDoubt

   Door de komst van de ‘vluchtelingen’ is Europa stabieler geworden. Is er geen tweespalt ontstaan. Is er in geen enkel Europees land een discussie over immigratie. Het moet gezegd, je hebt er wel kijk op. Iedereen in Europa leeft in harmonie en er zijn geen no go zones in Europa. Als de ‘vluchtelingen’in het land komen, worden ze zelfs in huis opgenomen en worden ze ook door deze mensen onderhouden. Wat grappig want waarom nemen ze deze mensen wel in huis en kost het de staat niet maar wel zit 10% van de eigen bevolking bij de voedselbank. En moet de eigen bevolking op een wachtlijst voor een huis. Nee zeker het is een verrijking. Er is ook geen fatwa uitgesproken en bestaat er gelukkig geen islamofobie. Wat ook opvalt nu je het zegt dat ze zich zo goed aan onze cultuur aanpassen. Geen burka’s, goed geïntegreerd en spreken al een aardig woordje Nederlands. Ze willen ook geen uitkering. Gelukkig krijgt Geert geen stemmen van ons en is er ook geen gevaar te duchten van Baudet.

  3. Mart

   Laat je ”pendek” maar op je enkels hangen Svet….zo van ”kom hier ook maar vlug binnen”.Dat wil je toch?

 3. Ni28

  Het is duidelijk dat bij een crisis de ingestelde regels niet werken zoals die van Dublin. Merkel gaf ook al eindelijk aan dat de quota’s als een splijtzwam werken voor de EU. Hoe eerder de EU de migratie stopt hoe meer kans voor het voorbestaan van de unie. Steeds meer landen willen vanaf en de politiek correcte opstelling biedt geen mogelijkheid meer. Hopelijk zal premier Kurz voldoende overredingskracht hebben om dit probleem te keren de volgende halfjaar.

 4. Ritter

  Het is geen “vluchtelingencrisis”…………..maar een migratiecrisis.

  De meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” die veiligheid zoeken maar illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa migreren vanwege economische/financiële voordelen ( lees uitkeringen en dat soort dingen).

  Daarvoor maken ze (mis) gebruik van de asielprocedure.

  Ook de “vluchtelingen” die oorspronkelijk uit oorlogsgebied komen (zoals b.v. Syriërs) zijn illegale migranten omdat ze vanuit veilige gebieden in de regio ( b.v. Turkije, Libanon, enzovoorts) naar Noord/West Europa reizen vanwege ons sociaal stelsel.

  Behalve het financiële plaatje is er ook en sociaal/religieus plaatje. De meeste illegalen zijn moslims en die nemen hun religie mee naar Europa en houden daaraan vast. Ook de tweede en derde generatie.

  Als gevolg daarvan vind er een sluipend proces van islamisering plaats met zelfs de oprichting van islamitische partijen die ieder jaar sterker zullen worden.
  ——–
  Karskens: Vluchtelingenpolitiek grootste bedrog van de 21e eeuw

  De verslaggever bezocht zelf het land en hoorde van bronnen ter plaatse dat tussen de 40.000 en 80.000 Eritreërs elk jaar daar vakantie vierden. “Dat zijn niet allemaal vluchtelingen, maar overwegend wel”, aldus Karskens, die sprak van “Eritrea Asiel Holiday Tours”.

  “Het moment dat ze een Nederlands paspoort hebben gaan 9 op de 10 terug”, aldus de oorlogsverslaggever. De uitzonderingen worden gevormd door mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van het regime in het land. “Die zijn te bang.”

  https://www.youtube.com/watch?v=DstSklx-p8s

 5. Jantje

  In al die verdragen staat “het eerst veilige land”. Dan kan je dus niet van Syrië helemaal hierheen lopen.
  Turkije is het eerste veilige land en hebben, nota bene, ook nog eens dezelfde godsdienst en een cultuur die veel dichter bij de Syriërs staat dan de onze.

  1. Ritter

   Jantje

   Saudi Arabië is ook een veilig land; dichtbij Syrië en een relatief veilig route en korte route over land.

   Maar daar willen de Syriërs niet naartoe. Die willen massaal naar Noord/West Europa en reizen door meer dan 6 veilige landen om Noord/West Europa te bereiken.

   Eenmaal hier houden ze vast aan hun islam en bijbehorend gedrag met alle gevolgen (en problemen) van dien.

 6. denk eens na

  Wie wil er nou vrijwillig de pest tot je land toe laten?

  1. Steve Van der Vekens

   Ebola ook.

 7. Adriaan

  De migratie van mensen vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa is een Europees probleem. We kunnen dit niet per land oplossen. De EU moet duidelijk laten weten dat Europa geen paradijs is. We pamperen deze mensen door ze een bed, bad en brood aan te bieden. En dat weten ze. Tot hiertoe kan dat allemaal nog gefinancierd worden. Deze mensen hebben nauwelijks iets te makken. Ze hebben wel geld gespaard om mensensmokkelaars te kunnen betalen, maar voor de rest vertrouwen ze erop dat wij ze in bescherming nemen. Je zal er maar geboren zijn. Wat zouden jullie doen?

  Echte vluchtelingen moeten we opvangen, maar we mogen ze geen garantie geven dat ze hier op onze kosten een bestaan kunnen opbouwen. Een enkeling zou dat op termijn kunnen terugverdienen voor het land, maar het merendeel zal op kosten van de staat leven. En daar zal het fout gaan. Er zijn nu al veel autochtone Europeanen die ook niks meer te verhapstukken hebben. En die groep groeit. Hoe kan het toch bestaan dat ‘vluchtelingen’ op vakantie gaan naar hun eigen land? Dit moet toch onmogelijk worden gemaakt? Zo snel mogelijk iedereen terugsturen naar het land van herkomst.

  1. wheelboy

   Gewoon de Australische oplossing hier gebruiken .A de eerste 10 jaar werken anders totaal geen sociale voorzieningen .Dan alles dumpen op een onbewoond eiland en minimale zorg geven.Dat houd in water en brood . En reclame uitzenden in die landen . Met een waarschuwing boodschap . Dat je wordt terug gestuurd of gedumpt word op een onbewoond eiland met alleen water en brood . En illegaal verblijf straffen . Uitgeprocedeerd eruit of totaal geen zorg meer verlenen .

 8. Ni28

  Bij een crisis blijkt snel wie je vrienden zijn. De EU stelt in deze weinig voor en benaming als unie is nogal ongepast. Iedereen hoopt dat een ander het oplost. Nederland in de rol van de beste uit de klas maakt zichzelf onnodig kwetsbaar. In nood zijn er plotseling geen vrienden te vinden. De enige oplossing is voorkomen dat mensen die de status vluchteling niet verdienen ook niet binnen komen. Je krijgt ze nooit weg. Ethiek wordt grotendeels misbruikt, dat valt niet meer te ontkennen.

 9. Two Ravens Black Kettle

  In Oost- en Centraal Europa en het dappere Denemarken kiezen de bevolkingen voor hun kinderen.
  In het moreel failliete West-Europa stemmen ze op de gretige hulpjes van de slagers.

 10. glazenbol

  Gelukkig hebben we een instantie als de rekenkamer anders hadden we dit nooit geweten

 11. shidaian

  Vluchtelingencrisis? Migrantenprobleem zal hij toch wel bedoelen maar niet durven zeggen

 12. Willem Alexander

  Heel eenvoudig. Luister naar de Europese burgers uit de landen. De EU en regeringen hebben de hulpvaardigheid van de burger kapotgemaakt door bedrog en leugens. Altijd hebben mensen in de Europese landen klaar gestaan om (echte!!!) vluchtelingen te helpen. Die goedwil is misbruikt en vernietigd. Enorme problemen in de landen: geen werk, geen huisvesting, geen veiligheid, geen vrije pers, geen vrije meningsuiting en geen diversiteit. Een echte “burger” oorlog dreigt.
  Om de huidige problemen op te lossen of in ieder geval proberen er wat aan te doen en het bovenstaande te herstellen:

  1. Sluiten grenzen, geen nieuwe meer. Bevolking heeft overduidelijk laten weten overal en in overgrote meerderheid: zeker geen moslim migranten meer. De invasie moet worden gestopt. Boten op sleep touw terug naar Afrika/MO.
  2. Laat zien dat je serieus bent en ergens voor staat: alle illegalen/uitgeproduceerden direct deporteren of opsluiten;
  Was dit meteen gedaan dan hadden we net zoals Australie duizenden mensen van de verdrinkingsdood gered, de mensenhandel ontmoedigd.
  3. Laat ze ons niet wijsmaken dat “het niet kan” …. “onmogelijk om die mensen terug te sturen” flauwekul. Natuurlijk kan dat. Het zijn allemaal jonge kerels, terug naar mama, gezin die ze als lafaards hebben achtergelaten. (en die we ook voor hen onderhouden in de kampen elders).
  4. Bescherm onze vrouwen en kinderen, zodat ze vrij kunnen rondlopen.

  FREE TOMMY ROBINSON

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.