Op een extra veilige manier gebruik maken van internet

Het is bijna standaard geworden, verhalen over hackers die sites platleggen, phishing berichten van criminelen die je gegevens willen stelen en ga zo maar door. We zijn wellicht allemaal wat naïef geworden als het gaat om het gebruik van het internet en de gegevens die we via het internet versturen. Toch kun je met minimale inspanning voorkomen dat ook jij het slachtoffer wordt van dergelijke internetcriminelen. Een VPN verbinding is de ultieme oplossing.

Wat is een VPN verbinding

Een VPN verbinding is een beveiligde verbinding die de gegevens die je via het internet verstuurt, codeert en je een anonieme toegang tot internet geeft. Elke keer wanneer je gebruik maakt van het internet, worden er pakketjes met gegevens verstuurd en binnengehaald. Denk hierbij aan je wachtwoorden en bankgegevens. Met een VPN verbinding worden deze pakketjes met informatie versleuteld, dus onleesbaar gemaakt. Zou iemand deze informatie onderscheppen, dan kunnen ze er niets mee. Ook heb je de mogelijkheid om je locatie en IP-adres naar iedere andere locatie te veranderen. Al je internetverkeer wordt verstuurd via een beveiligde VPN server. Deze server zorgt dan voor de versleuteling en zorgt voor veranderen van je locatie en IP-adres.

Voordelen van VPN

Nu de vraag, wat is een VPN verbinding, is beantwoord, wil je wellicht meer weten over wat je er mee kunt doen?. Allereerst is het gebruik maken van openbare WiFi netwerken veel veiliger wanneer je dit via een VPN verbinding doet. Op deze manier kunnen andere gebruikers van deze netwerken geen misbruik maken van je gegevens. Ook ben je anoniemer op het internet en kunnen bijvoorbeeld adverteerders je minder goed volgen. Daarnaast kun je ook als je in het buitenland op vakantie bent, gebruik maken van Nederlandse diensten die normaliter voor buitenlands gebruikers geblokkeerd zijn. Dit doe je door simpelweg net te doen alsof je in Nederland bent.

Nadelen van VPN

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van een VPN verbinding, al is het de vraag of deze wel opwegen tegen de vele voordelen ervan. Een VPN verbinding kan je internetverbinding een stuk trager maken. Dit kan vooral hinderlijk zijn wanneer je bijvoorbeeld graag online games speelt of bij het kijken van video’s.

Een VPN aanbieder kiezen

Voor het gebruik van een VPN heb je een betrouwbare aanbieder nodig. Deze aanbieder biedt jou het gebruik van een veilige VPN server aan. Er zijn gratis – en betaalde varianten waarbij het belangrijk is om de voorwaarden goed met elkaar te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de snelheid van het internet en of er sprake is van een datalimiet.

De VPN aanbieder  verstrekt je software waarmee jij vervolgens verbinding met internet kunt opzetten. Eerst start je je reguliere openbare verbinding op. Daarna maak je met behulp van de software een verbinding met de VPN server van je aanbieder. Vanaf dat moment kun je veilig internetten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Bestaat er ook een trol vrije verbinding? Misschien een idee voor DDS.

  1. Rosasolis

   @Ni28. “Wouldn’t it be lovely?” Als onze dagelijkse belangrijke, favoriete Nederlandse
   internet site DDS, iets kon doen tegen al die vreselijke trollen op dit site, die het leven voor zoveel trouwe commentaren zuur trachten te maken. En dan komt mensen zoals jij en ik en actie, te schrijven dat je niets moet gaan aantrekken van die stomme trollen.
   Waarschijnlijk zijn het zielige werklozen, die niets anders hebben te doen, dan uren achter hun laptop te zitten, en eerst sensatie internet artikelen uit Amerika lezen, en daarna regeren op onze DDS leden, die misschien anders denken. Of tegen mensen zoals ik, die hoewel ik jaren in Nederland woon soms nog steeds een taal foutje maak, zoals:
   de in plaats van het, of ij in plaats ei. Oh wat erg is het als je soms een spelling foutje maakt, dan wordt je door een van de heilige trollen, die alles beter weten, aangevallen!
   Maar als dat met je gebeurt, lieve vrienden, moet je helemaal niets van aantrekken!
   Deze mensen zijn vaak werkeloos en hebben niets anders te doen dan berichten te lezen op internet van hoe geweldig het nu gaat met Trump’s Amerika, en hoe geweldig extreem-rechts in Europa doet. En dan, later in de middag, gaan ze volop reageren op leden van DDS, die DURVEN een andere mening te hebben!

 2. Rosasolis

  Vorige week krijg ik een nep bericht van het Justitie Incasso Bureau, (de J.I.B.) uit Leeuwarden, compleet met hun officiele merk. Volgens dit bericht van de nep J.I.B.
  heb ik “heel hard door een rode licht ben gereden” en daardoor moest ik 500 euro gaan betalen aan de nep-J.I.B…binnen 10 dagen. In volle paniek heb ik eerst de J.I.B. opgebeld om meer van te weten. En daarna de KPN waarbij ik internet krijg. Zowel de J.I.B. als de KPN hebben verteld dat dit zijn nep berichten, en dat ik niet de enige ben die deze valse berichten heb gekregen. Toen ik beide instanties vertelde dat ik geen rijbewijs heb, en dus nooit rijdt, vonden zij dit een heel merkwaardig leuke grap! Kortom als je een valse bericht krijgt op je laptop, gewoon negeren. Je moet een Officiele Justitiele Brief in de post krijgen, of bezoek van een deurwaarder!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.