Prominente AfD’er Gauland heeft geen spijt van zijn nazi-uitspraak: ”Erger kan ik ze niet beledigen”

Alexander Gauland, een kopstuk en prominent lid van de Duitse partij, Alternative für Deutschland, heeft geen spijt van zijn uitspraak over de nazi’s. Hij heeft in een toespraak bij de jongeren van de partij gezegd dat de nazi’s slechts een ‘vogelpoepje’ was in de geschiedenis van Duitsland. Veel mensen zijn daar overheen gegaan en hebben gezegd dat het een schandelijke uitspraak is. Gauland zelf vindt dat je geen grotere belediging kan geven.

Duitsland heeft een “roemrijke geschiedenis, die langer duurde dan die verdomde twaalf jaar”, sprak Gauland op een jongerenbijeenkomst van zijn partij in Seebach, Thüringen.

Vandaag zegt Gauland: “Ik heb het nationaal-socialisme als vogelpoep bestempeld. Dat is een van de meest minachtende karakteriseringen die je kunt bedenken in de Duitse taal.” Volgens de AfD’er worden zijn uitspraken dan ook ten onrechte uitgelegd als het belachelijk maken van de slachtoffers van “dit criminele systeem”.

Ik wil hierin niet naar doen of slecht overkomen, maar Gauland heeft in dit specifiek geval natuurlijk wel gelijk. Je kan Duitsland niet veroordelen door middel van zo een kleine periode. Ook heeft hij niet gezegd dat het een goede tijd was. Sterker nog, hij is er helemaal niet positief over. De boosheid lijkt vooral te zitten in de relativering van die tijd in vergelijking met de wereldgeschiedenis en in concreto de geschiedenis van Duitsland als natie.

In die context mag Gauland zeker zo een uitspraak maken, omdat het inderdaad tijdsmatig gezien een smal onderdeel is van de Duitse geschiedenis. De Duitsers mogen ook wel wat trotser zijn op hun natie en de nationale geschiedenis zonder gelijk voor nazi-sympathisant uitgemaakt te worden. Belachelijk. Het is raar dat men zo negatief doet over specifiek deze uitspraak en het is vooral overdreven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

82 reacties

 1. Ernst Quispel

  Lars vindt het wel een passende uitspraak.

  🙁

  1. lugar

   Second

   🙂

  2. Bloem

   Van u als antisemiet had ik wel enige bewondering verwacht heet Quispel

 2. Koos sssss

  Los daarvan.

  HitlerDuitsland heeft 4 problemen.
  – Voor het eerst in de geschiedenis had een land technisch de gelegenheid om een
  grootschalige mensenvernietiging zo snel uit te voeren.
  – Voor het eerst in de geschiedenis, was er zoveel documentatie mogelijk vanwege foto
  en film.
  – Het is nog relatief kort geleden gebeurd
  – Links heeft dit thema gegijzeld.

  In de millennia voor 1940 zijn er genoeg van dit soort oorlogen geweest en was het menselijk leed niet minder. Alleen, wat de Fransen in 1672 in ons land aanrichtten ligt,
  heel juist- te ver achter ons. Om nog maar te zwijgen van de Perzische, Griekse en Romeinse veldtochten, of de uitbreidingsoorlogen van de moslims.
  En Stalin, Castro, Mao, Pol Pot -om een paar linkse lieverdjes te noemen- waren absoluut niet minder wreed.

  In Duitsland grijpen de Gutmenschen van o.a. SPD deze uitspraak aan, om er vreselijk schande van te spreken.

  De facto heeft Alexander Gauland groot gelijk.
  Over 10 jaar zijn alle mensen die die tijd hebben meegemaakt overleden. Over 30 jaar worden alle linksmenschen uitgelachen als ze hierover beginnen.

  1. Blue monday

   Voorop gesteld, historisch onbenul, zijn de sociaal democraten door de nazi’s opgejaagd tussen 1933 en 1945.

   Me dunkt dat het recht hebben om er schande van te spreken.
   Daarbij, hebben met name de sociaal democraten ook voor de communisten gewaarschuwd, als de nieuwe fascisten….deze uitspraak komt dan ook niet van Churchill.

   Verder, dat je het eens bent met de heer Gauleiter, geeft wel aan wat voor donkerbruine sympathieën u er op na houdt…en dat, vermoed ik, hangt de vlag uit op 5 mei.

   Ik moet spontaan kotsen

   1. Seneca

    @monday
    als u een stelling poneert dan wel graag een correcte voorstelling van de stand van zaken. de nationaal socialisten zijn aan de macht gekomen omdat hun broeders in het kwaad, de sociaal democraten tijdens de bewuste verkiezingen, met hun geestverwanten, de nationaal socialisten onder een deken lagen. het resultaat is u bekend.

    1. Blue monday

     Zucht….als je de geschiedenis zo slecht kent..

     Hitler heeft het aan von Papen en de conservatieven de danken.

     Bij het woord sociaal democraat denkt u aan Samsom en Asscher ofzo, dat u niet meer objectief kunt reagere

     1. Floris

      “Hitler heeft het aan von Papen en de conservatieven de danken.”
      ——————————————————————-
      Zo simpel ligt het niet. De conservatieve president Von Hindenburg heeft alles gedaan om Hitler buiten de regering te houden. Hij kon hem niet luchten of zien.

      Het probleem van de Weimar Republiek was dat er geen regeerbare meerderheid te vinden was en er steeds per decreet geregeerd moest worden. De ene na de andere regering viel.

      Uiteindelijk stelde Von Papen aan Hindenburg voor om Hitler in een regering op te nemen. Hij hoopte hiermee ofwel het monster te temmen ofwel ten val te brengen als zou blijken dat ook deze regering geen potten zou kunnen breken.

      Het liep evenwel anders. Binnen de kortste keren veroverde Hitler de absolute macht (ik laat de details even voor wat ze zijn) en na de dood van Hindenburg in 1934 was er geen houden meer aan.

   2. Holland

    Het is te hopen dat je in je kots stikt, Blauwe Onbenul.

    1. Holland

     Blauwe, ik neem mijn woorden terug en wens je nog een lang en gezond leven toe.

    2. Blue monday

     Een stukjegeschiedenis en zo’n opmerking? De frustratie zit wel heel diep…

     En flikker verder een eind op met je verontschuldiging

     1. Holland

      Blauwe, een stukjegeschiedenis zijn twee woorden ‘stukje’ en ‘geschiedenis’. En aan het eind van de zin “En flikker verder een eind op met je verontschuldiging” hoort een punt.

      Ik neem graag mijn verontschuldiging terug: zo’n proleet, patser en patjepeeer als jij is het niet waard. O ja, en stik in je kots graag.

     2. Beukman

      Holland en Maandag

      Excuses voor mijn voorbarigheid, maar ik wil bij deze alvast alle verontschuldigingen terugnemen die ik ooit nog ga maken.
      🙂

   3. Koos sssss

    Huilie huilie, boo boo.

    Wat tussen 1933 en 1945 gebeurde is detail. Het zal niet fraai zijn, maar het is detail. uitvergroot op dat ene moment.
    Op de wereldhistorie is dat slechts een moment waarop het even niet zo goed ging.

    En vwb. uw maag. Laten we hopen, dat u op tijd uw toiletpot bereikt hebt.

    1. Ernst Quispel

     “Wat tussen 1933 en 1945 gebeurde is detail. Het zal niet fraai zijn, maar het is detail.”

     Dit is het type trieste uitingen dat Lars met zijn artikel opriep.

     Heel jammer dat dit gebeurt.

     1. lugar

      @Ernst: Ken je het verhaal van Johnny Toetoet?

   4. sjun

    Wat een spontane moraalclaiming en uitbarsting van fatsoenspopulisme. En dat terwijl Alexander Gauland bepaald niet complimenteus over de nationalistische variant van het socialisme was. Politieke neefjes van deze politiekreligieuze stroming spelen dezelfde mediapropagandistische spelletjes als de Bok van de Bökelberg destijds. Het opmerkelijke interview van vooral Max van Weezel met Hans Janmaat had qua toonzetting uit de rechtszaal van Roland Freissler gekopieerd kunnen zijn.

    Je lijkt met je goede bedoelingen precies dezelfde kant op te gaan als de Alternatieve für Deutschland aan de orde komen om maar in een moeite door mensen die zich wel kunnen vinden in het alternatief voor CDU/CSU en SPD tot bijzonder fout na de oorlog te verklaren. De hel en verdoemenis van de linkse kerk.

    Zo onderhand halen steeds meer mensen de schouders op voor zulke platgetreden paden van sentimentbespeling en identiteitspolitiek bij gebrek aan argumenten. Een tactiek waar in haar tijd vooral Femke Halsema dermate bedreven in was is dat het haar de beklijvende bijnaam “Famke Halszaak” opleverde en die maakte dat ze in Amsterdam bepaald niet als representante van de Amsterdamse gulle lach zal worden beschouwd..

   5. wheelboy

    Blue monday .
    Jij kent je geschiedenis schijnbaar ook niet helemaal . Lees mijn verhaal en kijk eens naar de overeenkomsten met nu . Mijn verhaal is summier maar denk dat er dan wel een lichtje bij je gaat branden wie de aanstichters van de 2e wereld oorlog waren en hun handen erna in onschuld waste.

    Na het aflopen van de 1e wereldoorlog werd Duitsland veroordeeld tot het betalen van alle schade die door die oorlog waren veroorzaakt .Dit zorgde voor een hyper inflatie gaarkeukens en grote werkeloosheid . Uiteindelijk hebben de herstelbetalingen tot politieke en economische instabiliteit van de eerste Duitse democratie bijgedragen .Om na de 2e wereldoorlog te voorkomen dat zoiets weer gebeurde hebben ze het radicaal anders aangepakt door oa de Marshall hulp .

    Vraag je dan eens af .Wie was er fout de de Duitsers die op Hitler stemde .Of diegene die de Duitse economie gijzelden . En kijk nu eens wat er nu gebeurd .Wie is er verantwoordelijk dat zon partij als de AFD in de bundestag kan komen . Merkel en consorten met haar domme uitspraak wer shaffen das

    1. Blue monday

     Ik wil gerust een paar uur met u praten over de Weimar-republiek, het verdrag van Versailles, de hyper-inflatie, de angst voor het Bolsjewisme, de massa-werkeloosheid, de dolkstootlegende en de Fransen die na 1870 revange zochten voor de Pruisisch-franse oorlog.

     Maar zeg niet dat ik de duitse geschiedenis tussen pak em beet 1870 – 1945 niet ken.

     1. Holland

      Je geeft er anders overduidelijk blijk van geen snars van die periode af te weten.

    2. Frits Jansen

     Een heel belangrijke factor voor de rampen in de jaren ’20 van de vorige eeuw is dat al die schattige Europese landjes op hun eigen manier op de economische crisis van die tijd reageerden, zodat ze elkaar – onbedoeld – tegenwerkten. Daarom hebben we nu de EU en de ECB!
     Een akelige overeenkomst met de huidige tijd is wel dat Duitsland in die tijd massa’s (alweer schattige) politieke partijtjes had, zodat het land praktisch onbestuurbaar was.
     Nog had Duitsland gered kunnen worden, ware het niet dat die halve gare Oostenrijkse schilder met zijn lok de wind in de rug kreeg van de financiële crisis die vanuit de VS overwaaide.

     Vervolgens zagen we een fenomeen dat we vaker zagen in de geschiedenis: dictators zijn in het begin vaak heel populair, omdat ze orde op zaken stellen, zonder “democratisch geneuzel”. Alleen ontsporen ze op den duur altijd, maar tegen die tijd zitten ze zo vast in het zadel dt alleen een atoombom ze er uit krijgt. In het geval van de Tweede Wereldoorlog zelfs letterlijk.

  2. van Urk

   Over de Namibische genocide heeft men het in Duitsland tegenwoordig ook niet meer over. “Wie heeft het vandaag de dag nog over de vernietiging van de Armeniers?” vroeg Adolf Hitler op retorische wijze aan zijn generaals toen hij de legertop kenbaar maakte om Polen aan te vallen.

  3. Ernst Quispel

   Ongelooflijk.

   1. van Urk

    Inderdaad Quispel. Ongelooflijk. De uitspraak van Gauland komt bijna overheen met die van Hitler. Hij heeft niet door dat het kleine vogelpoepje een langdurige stinkend luchtje heeft nagelaten in de Duitse geschiedenis.

   2. hans-e-pans

    Meneer Quispel, u gelooft dus ook niet in Sinterklaas en zijn maatje Zwarte Piet?

  4. Frits Jansen

   Gelukkig heeft Duitsland nog steeds een massaal schuldgevoel over de nazi-tijd, ook al leeft niemand meer die die tijd nog bewust heeft meegemaakt.

   Vorige week zondag was ik in Berlijn getuige van een miezerige AFD demonstratie, en massale tegendemonstraties. Nazi’s raus!

   Voor mij kunnen er niet genoeg overjarige nazi’s in de AFD opduiken, dan is tenminste duidelijk dat die partij niet deugt, ook niet een beetje.

   Partijen verbieden doen ze in Duitsland terecht niet graag, omdat dan bewegingen ondergronds gaan en helemaal niet meer grijpbaar zijn.

   Intussen zie ik voor me dat Wilders zenuwachtig door zijn bunker ijsbeert. Intuïtief voelt hij veel voor de AFD en hun onverholen racisme, maar ja, Wilders profileert zich als Jodenvriend, en de AFD bestaat uit jodenhatende neonazi’s.

   In elk geval ben ik blij dat de AFD geen charismatische “Führer” heeft, want dan was de ellende niet te overzien geweest.

 3. Ernst Quispel

  Lars heeft een beerput geopend.

  Misschien een goed idee om dit item te wissen.

 4. DolleDries

  qq

  1. DolleDries

   Hij heeft wel gelijk als we ieder land gaan afrekenen op hun afschuwelijk daden in het verleden dan blijft er niet veel over.

 5. Floris

  Duitsland was al vanaf Frederik de Grote (vanaf 1740) een agressieve staat. Toen nog Pruisen, maar vanaf Bismarck was het de Pruisische geest die Duitsland domineerde. Dat maakte WO1 mogelijk en die oorlog leidde tot WO2.

  Dat is bepaald geen vogelpoepje.

  Verzachtende omstandigheid is dat de andere 2 grote monarchieën, Rusland en Oostenrijk-Hongarije, geen haar beter waren en dat ook de koloniale grootmachten Engeland en Frankrijk bergen boter op hun hoofd hadden.

  Laat het verleden rusten en kijk naar de problemen van vandaag.

  1. Blue monday

   Klopt helemaal, ook uw nuance bij von Hindenburg en von Papen.

   Fijn dat iemand hier de geschiedenis wel kent….

   En feit blijft dat de communisten het mede mogelijk gemaakt hebben dat
   de nazi’s aan de macht kwamen.

   Het redelijke midden werd verscheurd door de partijen op de flanken, ook dat klinkt nu bekend….

  2. lugar

   @Floris: “Duitsland was al vanaf Frederik de Grote (vanaf 1740) een agressieve staat.”

   Dat is Duitsland nog steeds. In feite voltrekt zich nu de wens van Adolf op één groot Europa. Natiestaten moeten daarvoor hun soevereiniteit inleveren ten gunste van een sterk Duitsland. Laten we maar hopen dat die EU-waanzin snel ten einde zal zijn, met de EEG was niets mis.

   #nexit

 6. Beukman

  Gauland heeft geprovoceerd op een wijze die doet denken aan de wijze waarop sommige islamisten wel eens provoceren. “Ik heb het national-socialisme met poep vergeleken, en dan is het weer niet goed!”aldus de arme Gauland, zich wentelend in zijn onschuld.

  Iedereen weet echter dat de associatie met een vogelpoepje die is van een klein vuiltje dat je met de punt van een zakdoek wegveegt. Dat is het Derde Rijk echter allerminst, nee ook niet in tijd; het vrijwel ausradieren van de joden alleen al heeft ernstige en eeuwigdurende consequenties.

  Gauland is een gore nazi. Mogen de ratten zijn ballen eraf happen.

  1. Ernst Quispel

   Het verontrustende is dat Lars Benthin het goedpraat.

   DDS gaat hier behoorlijk in de fout.

   1. Beukman

    @Ernst
    Ja, het lijkt mij een beoordelingsfout van Lars, mogelijk door een gebrek aan ervaring met dit soort dingen.
    Het is verder een goeie jongen volgens mij, die bovendien over het algemeen geen slechte stukkies schrijft. Daarom zoek ik er verder ook niks achter.

 7. DolleDries

  Wie heeft het bij over de Chinezen nog over de massa moorden van Mao.

  1. DolleDries

   Het is verontrustend dat met name links niet geleerd heeft van de geschiedenis en nu met open armen een Joden hatend religie binnen halen.

   1. Holland

    Zo is het helemaal Dolle: spijker en kop.

   2. Beukman

    Wie is of zijn dat dan precies @Dries, “links”?

 8. DolleDries

  Laat ik ook maar een kopje geven Lars heeft gewoon gelijk en prima omschreven.

 9. palko

  Persoonlijk vind ik de opmerkingen van Alexander Gauland over de nazi’s, eufemistisch gezegd, niet echt slim. Kom dan niet met een vogelpoepje aan, maar zeg gewoon dat de AfD de jaren van Nazi Duitsland (1933-1945) als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Duitsland beschouwt. Meer of iets anders hoeft Gauland over die donkere tijd niet te roepen. Verder hoeft het huidige Duitsland zichzelf wat de tijd van het Derde Rijk betreft geen schuldgevoel meer te laten aanpraten. En mogen ze, wat mij betreft, best een veel kritischer standpunt innemen t.a.v. de ongebreidelde instroom van nepvluchtelingen uit Afrika en Azië.

  1. Ernst Quispel

   “maar zeg gewoon dat de AfD de jaren van Nazi Duitsland (1933-1945) als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Duitsland beschouwt. ”

   Dat zegt hij niet omdat hij dat niet vindt.

   1. lugar

    @Ernst: Ik zwom laatst in het buitenbad van het plaatselijke zwembad. Na een paar baantjes zag ik Johnny Toettoet, zo noemen wij hem omdat hij zo’n baltoeter op z’n driewieler heeft.

    Ineens, vanuit het niets, popte er een drol uit het water. Johnny had een drolletje gelaten in het water, de drol was los en dreef op het water. Het zwembad was binnen twee minuten helemaal leeg, alle zwemmers op het droge, zelf Johnny kon de stank niet verdragen.

    De badmeester (ze bestaan nog) heeft de drol er met een schepnet uitgevist, maar de meeste recreanten gingen eruit. Een drol in het water is toch smerig hoor, het hele bad stonk ernaar en niemand had nog plezier in het zwemmen in de wetenschap dat de drol van Johnny Toetoet het water had bevuild.

 10. Bes Tolen

  Frederik de Grote had veel geluk met zijn overwinningen. Hij verdient ”de Grote” te worden genoemd omdat hij een keurkorps had, dat uit uitsluitend heel lange mannen bestond. Voor het overige dus: ”het had met weinig anders heel anders kunnen lopen”. Pruissen had een leger dat nog wat voorstelde omdat men zich vanuit het oosten, Polen, nogal eens agressief opstelde. Maar de strenge organisatie als in Engeland was er niet. De tragiek van Duitsland en daarmee van Europa is dat het lang nooit een eenheid was, erg archaïsch en meestal niet met macht wist om te gaan en te veel was niet op centraal niveau georganiseerd. Voor dat laatste zorgde Hitler pas en met Hitler ging dat helemaal fout.
  Duitsland op zich is een rompstaat. Dat had niet zover mogen komen maar de Duitsers lieten zich altijd veel op de mouw spellen en zagen hun belang nooit. De oorsprong, dat er niet meer tijdig eenheid ontstond, ligt in politieke naïviteit en in voortdurende tegenwerking en manipulatie vanuit het zuiden van Europa, Rome in het bijzonder. Per 1870 namen Engeland en de VS een groot deel van de rol van het zuiden over. Frankrijk bleef vijandig maar Pruissen deed te weinig om de historische agressieve rol van Frankrijk voorgoed aan banden te leggen. Dat zou Duitsland later opbreken.
  Zoals het nu gaat, wordt het niet met Duitsland en dat heeft voor ons ook slechte gevolgen. Blijkbaar christelijk geaarde onnozelheid, die politiek slechte uitkomsten geeft, zal op zijn minst Duitsland verdeeld houden.

 11. PMG

  De moffen zijn een stelletje gevaarlijke ratten wanneer het erop aan komt. Een hele enge samenleving waar een permanente grafstemming heerst. Niet voor niets zijn ze gek op Nederland waar het allemaal veel vrijer en onbezorgder is. Wat de moffen hebben gedaan mag en zal nooit vergeten worden, niet alleen Joden maar ook invaliden, homo’s zigeuners, mongolen en ga zo maar door, het moest allemaal wijken voor het superieure ras. Schijtlijsters zijn het met een hele grote bek, kijk maar naar Merkel die denk alles aan te kunnen (en Rutte denkt al net zo)

  1. van Urk

   Gauland heeft met zijn uitspraak gewoon een spiegel voor gehouden aan zijn tegenstanders dat alles wat met Rechts politiek te maken heeft, meteen vergelijkt met het nationaal socialisme van Adolf Hitler. Genocide en antisemitisme is van alle tijden en niet alleen in de periode van nazi-Duitsland. Het is het goedpraten van een regime door te verwijzen naar de andere regime. Zo was de Groen Linkser Paul Rosenmoller een grote fan van het regime van Pol Pot. En Links zullen hem ook wel kennen: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-antisemitisme-van-domela-nieuwenhuis/

   1. DolleDries

    Vergeet niet dat de EU de deuren wijd open zet voor een instromende religie wie ze boek niet onder doet dan die van Mein Kampf vol gespeend van Joden haat .

 12. Gerard Boerma

  De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland wil leiders als Alexander Gauland in Europa ondersteunen. “Ik wil mij absoluut sterk maken voor andere conservatieve leiders in Europa”, zei ambassadeur Richard Grenell in een interview met Breitbart London.

  “Ik denk dat er een voedingsbodem is voor conservatief beleid door het falende beleid van links”, zei Grenell. “Daar is geen twijfel over en voor mij persoonlijk is het een spannende tijd. Ik kijk naar het landschap en we hebben veel werk te verzetten, maar ik denk dat de verkiezing van Donald Trump ertoe heeft geleid dat mensen zeggen dat ze niet kunnen toelaten dat de politieke elite voorafgaand aan de verkiezingen bepaalt wie mee mag doen of wie wint.”

  Het is ongebruikelijk dat een ambassadeur zich zo expliciet uitlaat over politieke aangelegenheden van andere landen. Over het algemeen uiten diplomaten zich neutraal. Maar nu lijkt Amerika zich in te zetten het Nationaal Socialisme weer voedingsbodem te verschaffen.

  1. sjun

   Je geeft hem alweer weg Willem H. AfD vergelijken met de nationalistische variant van het socialisme doet het hem naast je voorliefde voor een noordse nick eindigend op a. Guilt by association, een truc met baard.

   1. lugar

    @Sjun: Het viel jou dus ook op!

   2. Ernst Quispel

    Niet zo paranoïde, Sjun.

    1. lugar

     Hoe harder je wrijft hoe groter de vlek Ernst! Je valt gewoon door het mandje en iedereen ziet het.

 13. Guus Geluk

  Ik heb een grootvader die hier anders over denkt.

  Duitsland wordt door hem doorgaans nog steeds aangeduid als Mofrika.

  En – o ja – Gauland is duidelijk nazisme. AfD heeft al blijk gegeven van een “schaamteloze verplatting” in de politiek.

  1. wheelboy

   Onzin Guus .Ook in de BRD zijn ze er goed in rechts zwart te maken . Zeker nu de AFD in het Duitse parlement is gekomen . En vraag je eens af wie heeft ze die kans gegeven!! Ik zal het je verraden Merkel met haar stomme opmerkingen wer shaffen das . Heb in Duitsland maar eens een bijstand uitkering daar moeten ze het van 600 euro doen en is het asiel vraagstuk vele malen in percentage groter als hier .

   1. Guus Geluk

    Gauland bagatelliseert de Nazi-periode niet alleen, ook geeft hij aan dat men respect kan hebben voor de prestaties van de Wehrmacht.

    Malloot.

   2. Guus Geluk

    Steeds meer wordt duidelijk over deze viezeriķken.

    https://tinyurl.com/yd8b9r2t

    1. Holland

     Dat is niet ‘meer nieuws’ Guus. Dat is de door links opgestelde demoniseringspagina op Wiki over alles wat in hun ogen rechts is en waar dus ook AfD ongenuanceerd door de linkse mangel gehaald wordt.
     Iedere idioot en charlatan kan zo’n Wiki pagina opstellen.

     1. Guus Geluk

      Tuurlijk, Holland.

  2. Holland

   “En – o ja – Gauland is duidelijk nazisme.”
   ————————————————————
   Wil je dat even hard maken Guus?

   1. Guus Geluk

    Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.

    1. Holland

     Kortom, Guus lult een eind in de ruimte en doet demoniserende uitspraken die hij niet kan bewijzen.

     1. EU kok

      Tot zo ver onze Hollandse bratwursten-verkoper bij onze oosterburen.

     2. Holland

      Stottert de patatverkoper uit Lloret de Mar. Hij heeft zijn -kuch-‘onderneming’ overgedaan aan zijn kinderen en geniet daaruit nog een bijdrage in zijn onderhoud – levenslang gratis patat met mayonaise!

     3. EU kok

      Kortom, Holland lult een eind in de ruimte en doet demoniserende uitspraken die hij niet kan bewijzen.

    2. lugar

     @Guus: Een prachtige metafoor die je 1op1 kunt overnemen op de islam en haar broedsels. Hoe was de kerkdienst kerel, nog wat geleerd of is het alleen liturgie?

     1. Guus Geluk

      Lugar,

      Als trouw bijwoner van de diensten van de Hervormde Kerk weet u toch dat er zelden in diensten enkelt uit de liturgie wordt gelezen?

     2. lugar

      @Guus: Sorry, met liturgie bedoel ik eigenlijk meer de vorm en volgorde in het algemeen.

      – Mededeling
      – Lied
      – Gebed
      – Preek
      – Lied
      – Gebed
      – Koffie

      In de meeste kerken kun je de klok gelijk zetten op die volgorde (liturgie) en zijn er nauwelijks verrassingen. Vreemd want in de drie jaar dat het grote Voorbeeld op aarde was leek geen één dag hetzelfde en was er bijna altijd rumoer.

     3. Guus Geluk

      Lugar: “In de meeste kerken kun je de klok gelijk zetten op die volgorde (liturgie) en zijn er nauwelijks verrassingen.”

      Vindt u? Ik zie grote verschillen tussen bepaalde stromingen, zowel in de volgorde als in de inhoudelijke leer die er wordt verkondigd. Vergelijk bijvoorbeeld de diensten van de (Oud)-Gereformeerde Gemeente en de Pinkstergemeente maar eens met elkaar.

      Doet me tot uw vraag komen: de dienst was niet slechts Liturgie. Er werd een prediking gehouden met betrekking tot Psalmen 42 als voorbereiding op de dienst van het Heilig Avondmaal volgende week zondag.

 14. wheelboy

  Dit is weer een typisch verhaal om de AFD net als hier wilders en Baudet in een slecht daglicht te zeggen . Als rechts schijn je ieder woord te moeten afwegen want owee er kan iets anders van gemaakt worden .
  uitspraken op een partijbijeenkomst voor de jongerenafdeling van de AfD in de deelstaat Thüringen. Hij vindt dat Duitsland verantwoordelijkheid moet nemen voor de daden van de nazi’s, maar zei daarbij dat de “glorieuze Duitse geschiedenis langer duurde dan die verdomde twaalf jaar”.
  Lees het bovenstaande is en oordeel dan of de man (zijn woorden )Nazisme aanhangt en goedkeurd. Persoonlijk vind ik dat eea uit zijn verband wordt getrokken

 15. Uiterst Links

  Een klein lepeltje tar kan de hele honingpot verkloten

 16. Peter Loosduinen

  eens met het bovenstaande !
  De tegenstanders van de AFD is er alles aan gelegen om deze partij in een kwaad daglicht te plaatsen !!

  1. Blue monday

   Dat vogelpoepje is niemand vergeten en we zien nog steeds idioten die deze verderfelijke ideologie in min of meerdere mate verdedigen.

   Voorlopig is duitsland nog lang niet klaar om alleen maar te pochen over Goethe, Beethoven of Einstein.

   Dat wil meneer Gauleiter maar wat graag, anders komt zijn bruine agenda nooit helemaal van de grond.
   Die droomt al steikem om een standbeeld op te richten voor von Braun.

 17. Ben Zine

  Het is een ronduit idiote uitspraak van Gauland, omdat het overkomt alsof die periode niets voorstelt en gebagatelliseerd moet worden. Duitsers schieten zichzelf altijd weer in de voet als het hierover gaat. Er was die voorzitter van Pegida (Lutz Bachmann) die zichzelf uitdoste als Hitler, met snorretje en vet opzij gekamd haar. Er was die andere voorzitter van de AfD (Björn Höcke) die riep dat ze maar eens op moeten houden over de Holocaust. En nu weer die Gauland, met z’n “vliegenpoep”-vergelijking. Wat zijn dat toch voor een stel idioten bij mekaar ? Gewoon knettergek… Zo wordt het nooit wat met die AfD.

 18. Ni28

  Dit soort uitspraken maken het de andere partijen makkelijk om de AfD voor neonazisten uit te maken en het is erg dom van Gauland. Met Frauke Petri had de AfD kans om een serieuze rivaal voor de zittende coalitie te worden die ook erg nodig is maar met mensen zoals Gauland gaat de partij snel ten onder met een nare bijsmaak. Dat is jammer, een vergooide kans. Niemand loopt warm voor nazi uitspraken die door Merkel zeker uitgebuit worden en zo gooit de AfD eigen glazen in.

 19. Ni28

  De linkse trol inbreng is werkelijk van zo laag niveau dat je verder nauwelijks kan zakken. En deze lieden verwijten anderen gebrek aan discussie. Discussie? Dat moeten wij even opzoeken.

 20. falschirmjager

  Stel dat Duitsland de oorlog gewonnen had,dan waren de moslims het volgende probleem geweest wat ze tegen deze tijd alweer vergeten waren eenvoudig efficiënt er zou er geen 1 meer zijn.

 21. john737

  Rechts heeft het graag over de tekortkomingen van andere volkeren en religies, echter de tekortkomingen van het eigen volk worden onder het tapijt geveegd en mogen niet besproken worden.

  1. lugar

   Wie komt eerst John, de bewoner of de gast? En als de bewoner geen bewoner meer is wat is de gast dan?

 22. Gerlos

  Een heftige uitspraak van dit heerschap, kan je niet serieus nemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.