Wederom een bende bij de overheid: ruim 21.000 DNA-profielen van veroordeelden ontbreken

Je duikt ook van de ene verbazing in de andere wanneer het om nalatigheid gaat bij de overheid, zo ook nu weer bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Aldus de NOS.

Nieuwsuur heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid DNA-profielen en veroordeelden en wat blijkt? Een flink aantal veroordeelden staan niet in de DNA-database van het ministerie. Wat het nog erger maakt is het feit dat in 2016 dit al een probleem was maar ging het toen nog om 10.000 veroordeelden zonder DNA-profiel. Daar zijn er in twee jaar tijd dus gewoon 11.000 bijgekomen terwijl beterschap werd beloofd!

Hoe moeilijk is het om bij een veroordeling even een wattenstaafje door z’n mond te roeren en te kijken of de man ergens opduikt of direct uit te sluiten is? Nou heel moeilijk blijkbaar want daar hebben ze bij het ministerie van Incompetentie en Laksigheid totaal geen kaas van gegeten. Er vallen letterlijk honderden misdaden op te lossen met deze profielen en database waar iedere Janlul even kan kijken ‘Goh, komt dit DNA nog ergens anders voor?’, maar nee, gewoon achterover leunen omdat Microsoft Office al te moeilijk is voor sommigen.

Van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie, heeft een effectief voorstel: “Laten we het direct doen op het moment dat mensen aangehouden worden. Als er toch vingerafdrukken worden afgenomen en een foto wordt gemaakt, neem dan ook meteen een wangslijmmonster. Als die persoon veroordeeld wordt, kan het monster naar het Nederlands Forensisch Instituut.”

Het vereist slechts een kleine aanpassing in de wet en heeft de potentie om honderden zaken mee op te lossen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  De verbazing wordt steeds kleiner, het went.

 2. lugar

  Volgens mij is de Staat op weg naar 100% DNA van iedereen, zo kun je een volk beter mennen. Niet voor niets staat Nederland vol met camera’s en is er een heus digitaal sleepnet opgetuigd dat met de snelheid van het licht door de Kamer werd geloodst.

  https://www.vrijbit.nl/dossiers/veiligheids-en-inlichtingendiensten/item/1090-definitieve-uitslag-van-het-referendum-over-de-wiv-2017-bekendgemaakt-een-meerderheid-van-3-317-496-kiezers-stemde-nee.html

 3. Pescador

  Bij de geboorte al een dna profiel trekken en van al die profiteurs die het land binnnen komen ook, op deze manier wordt de pakkand groter en de misdaad waarschijnlijk lager. Maarja dan moet rutte ook dna afstaan en dat durft tie vast niet

  1. lugar

   @Pescador: Adolf zou er een moord voor hebben gedaan.

 4. glazenbol

  Niet wederom een bende bij de overheid maar wederom een bende veroorzaakt door de zeer incapable overheid!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.