Wederom een bende bij de overheid: ruim 21.000 DNA-profielen van veroordeelden ontbreken

Geen categoriejun 13 2018, 20:00
Je duikt ook van de ene verbazing in de andere wanneer het om nalatigheid gaat bij de overheid, zo ook nu weer bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Aldus de NOS.
Nieuwsuur heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid DNA-profielen en veroordeelden en wat blijkt? Een flink aantal veroordeelden staan niet in de DNA-database van het ministerie. Wat het nog erger maakt is het feit dat in 2016 dit al een probleem was maar ging het toen nog om 10.000 veroordeelden zonder DNA-profiel. Daar zijn er in twee jaar tijd dus gewoon 11.000 bijgekomen terwijl beterschap werd beloofd!
Hoe moeilijk is het om bij een veroordeling even een wattenstaafje door z'n mond te roeren en te kijken of de man ergens opduikt of direct uit te sluiten is? Nou heel moeilijk blijkbaar want daar hebben ze bij het ministerie van Incompetentie en Laksigheid totaal geen kaas van gegeten. Er vallen letterlijk honderden misdaden op te lossen met deze profielen en database waar iedere Janlul even kan kijken 'Goh, komt dit DNA nog ergens anders voor?', maar nee, gewoon achterover leunen omdat Microsoft Office al te moeilijk is voor sommigen.
Van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie, heeft een effectief voorstel: "Laten we het direct doen op het moment dat mensen aangehouden worden. Als er toch vingerafdrukken worden afgenomen en een foto wordt gemaakt, neem dan ook meteen een wangslijmmonster. Als die persoon veroordeeld wordt, kan het monster naar het Nederlands Forensisch Instituut."
Het vereist slechts een kleine aanpassing in de wet en heeft de potentie om honderden zaken mee op te lossen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten