Duits-Turkse voetbal topper Özil stopt met voetballen in Duits elftal: ‘voetbalbond is racistisch’

Misschien is niet iedereen ermee bekend, maar de Duits-Tuske voetbalspeler Özil heeft nu al een aantal weken bonje met de Duitse fans en voetbalbond. Door een foto die hij nam samen met de Turkse president Erdogan kreeg hij veel kritiek te verduren in Duitsland. Na een tijd van grote spanning en sensatie heeft Özil besloten om niet meer voor de Duitsers te voetballen. Volgens hem is het racisme te groot bij de Duitse voetbalbond.

In een verklaring die hij op Twitter heeft gezet licht de creatieve middenvelder zijn besluit toe. Met name DFB-president Reinhard Grindel moet het bij Özil ontgelden. “In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen”, schrijft Özil.

Na de foto met Erdogan werd Özil via verschillende kanalen racistisch bejegend. “Het representeert het Duitsland uit het verleden, een Duitsland dat niet openstaat voor nieuwe culturen en een Duitsland waar ik niet trots op ben.”

De manier waarop de Duitse voetbalbond met hem is omgegaan na de foto heeft Özil doen besluiten te stoppen als international. “Ik voel me ongewenst. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect.”

Hij heeft steevast beweerd dat er niets politieks achter de foto met de Turkse president zat, maar moest het alsnog ontgelden in Duitsland. Sowieso is dit WK een spiegel geworden van de culturele fricties binnen landen. In een tijd waarin Stef Blok al is aangevallen op zijn kritiek op het multiculturalisme, en het Franse team dat bijna geheel ‘Afrikaans’ was, ‘nationalistische’ Albanische Zwitsers, is dit het volgende hoofdstuk in het Europese multiculti drama.

Misschien is het een goed idee voor de Duitsers en de Nederlanders om na te denken over een maatregel waar de Zwitsers ook over nadenken: alleen spelers in het elftal met één nationaliteit. Dan heb je niet meer die ruzie en discussies over gespleten ‘loyaliteit’ en andere multiculti-debatten in voetbal. Dat lijkt mij het meest respectvolle en logische om te doen. Misschien helpt het, misschien wel niet, maar nadenken erover heeft niemand nog pijn gedaan.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. slayer

  arme jonge ,ga maar uithuilen bij oom erdo

  1. C.von Gelbkirchen

   Hehe… jawel.
   Het was wachten op dit bericht.

   https://www.eurosport.co.uk/football/premier-league/2018-2019/mesut-ozil-retires-from-international-duty_sto6858862/story.shtml

   Ik denk dat het inderdaad beter is dat ‘ie gaat. Hoe meer hij huilt, hoe meer de Duitse bevolking hem minder serieus neemt. (Met megalomane Erdo op de foto)…

   1. C.von Gelbkirchen

    Edit*
    Sommige denken dat hij is opgestookt door Erdogan tijdens hun ontmoeting.

 2. Guus Geluk

  Erdogan is een vieze dictator, maar in ruil voor geld en een lucratief handelsakkoord houdt hij de migratiestromen wel onder controle. Hij is de knuffeldictator van de EU.

 3. Ries

  De man met de slaapogen is zwaar verongelijkt. Heel typisch voor een moslim. Overigens…als hij op een plaatje wil met dictator Erdogan, dan is dat zijn zaak, maar niet als Erdogan hem gevraagd heeft om op te draven, teneinde goed aan te komen bij de Duitse Turken. Dat met het oog op de verkiezingen in Turky. Als je dat dan ook nog doet, dan begrijp je een paar dingen niet en ook dat is geheel eigen aan moslims. Business like usual…

 4. TheWarPope

  Het representeert het Duitsland uit het verleden, een Duitsland dat niet openstaat voor nieuwe culturen en een Duitsland waar ik niet trots op ben.”

  -Bah, Altijd slachtoffer spelen. Gelijk een heel land rascistische bestempelen, en uitmaken voor ‘het echte probleem ligt bij jullie’ als ze even hun zin niet krijgen. Niets is toleranter dat het Westen. Altijd maar klagen.

 5. Ben Zine

  “Misschien is het een goed idee voor de Duitsers en de Nederlanders om na te denken over een maatregel waar de Zwitsers ook over nadenken: alleen spelers in het elftal met één nationaliteit.”

  Misschien is het een goed idee om de dubbele nationaliteit af te schaffen.

 6. Viertel

  Deze Turkse voetballer was al over zijn top. Werd nog wel geselecteerd voor het Duitse elftal, maar was geen vaste waarde meer. Hij wist dat het einde er aan zat te komen. En ziet zijn kans schoon er een mooi dramatisch nummertje van te maken. Typisch mediterraan slachtoffergedrag.

 7. Ritter

  Sinds wanneer zijn Turken een “ras”?

 8. Ni28

  Dit gebeuren tekent de standpunt van de Turken in Europa. Zij hebben niets met ons behalve het locket van de sociale dienst. Hun president is Erdogan, niets Merkel en niets Rutte. Zo krijgt Erdogan van Özil een shirt met “Mijn president” er op gedrukt. Als Özil daarentegen voor Duitsland scoort tegen Turkije wordt hij door Turkse supporters uitgefloten. De Turken kunnen beter naar Turkije terug gaan voor hun geestelijke rust. Voor de Europeaan is duidelijk dat de Turken niet komen integreren maar bezetten. Zij vormen de vijfde colonne voor sultan Erdogan.

 9. Nasrani

  Dubbele loyaliteit. Je ziet welke nationaliteit de voorkeur heeft. Alleen zijn we te slap geworden om dit ruiterlijk te erkennen. Dus mijn voorkeur gaat uit naar een turk en marrokaan vrij Nederland, oftewel, iedereen maar één nationaliteit. Dan mogen ze zich echt Nederlander noemen en zich daarna gedragen.

 10. sjun

  Hij voetbal als een krant en ging op de foto met Erdogan. Het is dus niet racistisch maar realistisch dat de man op zijn prestaties in en buiten het veld wordt bekritiseerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.