Duits-Turkse voetbal topper Özil stopt met voetballen in Duits elftal: 'voetbalbond is racistisch'

Geen categoriejul 23 2018, 9:00
Misschien is niet iedereen ermee bekend, maar de Duits-Tuske voetbalspeler Özil heeft nu al een aantal weken bonje met de Duitse fans en voetbalbond. Door een foto die hij nam samen met de Turkse president Erdogan kreeg hij veel kritiek te verduren in Duitsland. Na een tijd van grote spanning en sensatie heeft Özil besloten om niet meer voor de Duitsers te voetballen. Volgens hem is het racisme te groot bij de Duitse voetbalbond.

In een verklaring die hij op Twitter heeft gezet licht de creatieve middenvelder zijn besluit toe. Met name DFB-president Reinhard Grindel moet het bij Özil ontgelden. "In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen", schrijft Özil.

Na de foto met Erdogan werd Özil via verschillende kanalen racistisch bejegend. "Het representeert het Duitsland uit het verleden, een Duitsland dat niet openstaat voor nieuwe culturen en een Duitsland waar ik niet trots op ben."

De manier waarop de Duitse voetbalbond met hem is omgegaan na de foto heeft Özil doen besluiten te stoppen als international. "Ik voel me ongewenst. Er is sprake van racisme en een gebrek aan respect."

https://twitter.com/MesutOzil1088/status/1021093637411700741
Hij heeft steevast beweerd dat er niets politieks achter de foto met de Turkse president zat, maar moest het alsnog ontgelden in Duitsland. Sowieso is dit WK een spiegel geworden van de culturele fricties binnen landen. In een tijd waarin Stef Blok al is aangevallen op zijn kritiek op het multiculturalisme, en het Franse team dat bijna geheel 'Afrikaans' was, 'nationalistische' Albanische Zwitsers, is dit het volgende hoofdstuk in het Europese multiculti drama.
Misschien is het een goed idee voor de Duitsers en de Nederlanders om na te denken over een maatregel waar de Zwitsers ook over nadenken: alleen spelers in het elftal met één nationaliteit. Dan heb je niet meer die ruzie en discussies over gespleten 'loyaliteit' en andere multiculti-debatten in voetbal. Dat lijkt mij het meest respectvolle en logische om te doen. Misschien helpt het, misschien wel niet, maar nadenken erover heeft niemand nog pijn gedaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten