Europese Unie: ‘China, Rusland en VS, breek alsjeblieft de wereldorde niet op!’

De wereld staat onder spanning en de grote machten reageren agressief op elkaar. De laatste Koude Oorlog ging over twee grote wereldmachten, maar nu zijn dat er alweer vier geworden: EU, VS, China en Rusland. Twee keer zo veel spelers, twee keer zo veel kans op totale escalatie. Dat ziet de Europese president, Donald Tusk ook. Die smeekt dan ook zowat de andere machten om de wereldorde in stand te houden en niet op te blazen.

“Europa en China, Amerika en Rusland, vandaag in Peking en Helsinki, hebben samen de verantwoordelijkheid de wereldorde te verbeteren, niet te vernietigen”, zegt Tusk. “Ik hoop dat deze boodschap Helsinki bereikt.”

Tusk verwijst naar de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de andere machtsblokken. “Het is onze verantwoordelijkheid geen handelsoorlogen te starten, die in het verleden zo vaak uitliepen op zware conflicten, maar om dapper en verantwoordelijk onze op regels gebaseerde internationale orde te hervormen.

Is de werelddynamiek van deze tijd wel geschikt voor zo een type wereldorde? Je kan stellen dat de op regels gestoelde wereldorde kon bestaan, omdat er toen twee grote partijen waren en nu zijn het er meer geworden. Dat betekent dat er meer belangen zijn en afwegingen. Die schuren zwaar met elkaar en het is ook nog afhankelijk van de leider die aan het roer staat. . Als er een iemand is die de wereldorde als ‘ongeschikt’ ervaar, dan verliest die orde haar balans.

Daarnaast heeft Trump wel ergens een punt, namelijk dat zo een wereldorde nadelig kan uitpakken voor bepaalde actoren. Dan kan je niet verwachten dat die het erbij laten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Ernst Quispel

  De EU moet haast maken om zich tot een zelfstandige federale staat met politieke, economische en militaire autonomie te ontwikkelen voordat het te laat is.

  De EU zal in staat moeten zijn zich buiten internationale conflicten te houden, zeker nu er een narcistische dillettant in het Witte Huis zit.

  1. lugar

   Second

  2. Mariposa78

   Je kan hopen wat je wilt maar dat zal niet gebeuren W.i.M.
   En wat het ander aan gaat jij bent de enige narcistische dilettant hier.

   Offtopic het is dilettant ipv “dillettant”

   1. lugar

    @Mari: Bedankt, deze blunder is natuurlijk weer toegevoegd aan het taalneuqers-lijstje waarmede islambeciel zo gaarne om de oren wordt geslagen als hij weer eens op de stoel van de schoolmeester gaat zitten. 😉

   2. Ernst Quispel

    ‘Offtopic het is dilettant ipv “dillettant””

    Juist, dank voor de correctie.

    1. Ernst Quispel

     p.s.: zie je nog mogelijkheden voor een inhoudelijke reactie?

     1. lugar

      “Juist, dank voor de correctie.”

      –> Niet meer, nooit meer op de stoel van de schoolmeester gaan zitten.

     2. Mariposa78

      Misschien wel zodra jij je, niet als een narcistische dilettant orakel gedraagt.

   3. Nasrani

    Oei, dat komt hard aan bij een narcist.

  3. Nasrani

   Gedeeltelijk mee eens. Europa moet haast maken met zich te ontdoen van de de militaire en handelsbanden van de de VS. Daar worden beide partijen beter van.
   De VS kunnen zich militair richtten op belangrijker regio’s dan Europa en kan onderhandelen over nieuwe en eerlijke handelsverdragen met iedereen die dat wil.
   Europa kan eindelijk zelf op militair gebied gaan investeren in onafhankelijkheid van de VS. ze kunnen zelfs, net als Turkije, bij de Russen gaan shoppen. Waarschijnlijk veel voordeliger en op militair gebied ook veel beter…….

  4. Guus Geluk

   Haast bestaat niet in het woordenboek van de beurocraten. Voordat er ook maar één Defensie-akkoord is opgesteld zijn we alweer dertig jaar verder.

   1. Mariposa78

    Hee Guust Pssst het is bureaucraten of gewoon ambtenaren en meer keuzes zoals ambtsdrager, beambte, bestuurder, dignitaris, diplomaat, functionaris, klerk, landsdienaar, magistraat, overheidsdienaar, referendaris, rijksambtenaar, staatsambtenaar, staatsdienaar.

    1. Guus Geluk

     Mariposa78,

     Ziet u de woordspeling echt niet?

     Beurocraten.

     1. Mariposa78

      Neeeeeeeeeee

     2. Guus Geluk

      Jammer.

  5. Ben Zine

   “De EU moet haast maken om zich tot een zelfstandige federale staat met militaire autonomie te ontwikkelen voordat het te laat is.”

   Ernst is kennelijk een voorstander van een nieuwe wapenwedloop, die de EU sowieso nooit kan winnen van de VS, laat staan van China. Nog meer geld voor wapentuig… Dat is pas een zinvolle besteding van financiële middelen ! Laat mensen maar creperen van de armoede, laat bedreigde diersoorten in Afrika maar lekker uitsterven. who cares ? Oceanen schoonmaken en al die plastic kankerzooi eruit halen ? Ben je gek… Zonde van het geld ! Geld reserveren voor biotechnologisch onderzoek, zodat er medicijnen kunnen worden ontwikkeld en mensen kunnen eindelijk kunnen worden genezen van chronische pijn en aandoeningen ? Welnee ! WAPENS ! Tanks, mortiergranaten, bommenwerpers, luchtafweergeschut ! Ernst weet wel hoe je geld uit moet geven, laat dat maar aan hem over.

  6. Rosasolis

   @Ernst. ik heb altijd de EU gesteund. Hoewel het in de laatste jaren veel te stil is geweest. En de hele EU assemblee leidde onder stagnatie. Maar nu weten ze dat dit niet langer kan. Als Europa iets zou gaan betekenen in de wereld. Wij moeten veel harder optreden. Anders worden wij uitgelachen. Omdat wij zoveel landen hebben met eigen taal, wetten, en tradities, is de Europese Unie een fusie van vele heel oude landen van de Europese continent. Zonder de Europese Unie gaat onze hele continent kapot. Geen Europese land kan het helemaal alleen doen. Wij moeten elkaar steunen, en een sterke Europese Unie opbouwen…voordat het inderdaad te laat is.

  7. Frits Jansen

   Ter aanvulling: de EU is al lang een federale organisatie. Dwarskijkers hebben het woord “federaal” in de ban gedaan, een ultieme subversieve daad, want in federaties als de VS, Duitsland en België hebben de deelstaten juist veel onafhankelijkheid. Omdat Nederland al ruim twee eeuwen een eenheidsstaat is kunnen Nederlanders zich dat moeilijk voorstellen, maar Washington, Berlijn en Brussel hebben over allerlei wetgeving in de deelstaten niets te zeggen.

   Zwak punt is wel dat de EU het nogal abstracte “subsidiariteitsbeginsel” kent, d.w.z. dat alleen samen moet (en mag) dat beter samen gedaan kan worden. De Duitse en Amerikaanse grondwetten bevatten expliciete lijsten van de bevoegdheden van de federale overheid in die landen.

 2. Paaldanseres

  Haha… de elitaire Tusk loopt het dun door de broek. Hij weet dat bij een dergelijk afwijkende wereldorde zijn EU rijk in elkaar zal donderen als een kaartenhuis. De EU heeft trouwens nooit mee gedaan op het wereldtoneel. Alleen maar tegenwerken op alle fronten. Even een zgn vibe naar Helsink sturen. Een loze holle kreet van een bange schijtluis zul je bedoelen. Daar gaan ze echt niet naar droegtoeter Tusk luisteren. Haha.. hij weet als ook maar ietsje niet zijn kant opvalt, dat de hele EU kan inpakken en oprotten. #GOTRUMP #MAGA and #KAG!

  1. Meinoud Marinus

   Door Trumps achterste te kussen, laat paaldanseres zien, dat ze toch stiekem vreest voor die oranje vlaskop.

   (*ja, ik weet het ook niet, volgens Dubbele komma is deze tactiek logisch)

   1. lugar

    @Maranus: Laten we ons beperken tot de feiten, ik noem er enkele:

    – De Amerikaanse economie groeide in 2017 met 2,6% terwijl die tijdens Obama rond de 1% bleef dobberen. Het aantal banen is met ruim 1 miljoen gegroeid sinds zijn aantreden.

    – Het optimisme van de Amerikaanse ondernemer en consument is groot, door belastinghervormingen is het BBP tot >6% gegroeid.

    – Illegale immigratie is met ruim 70% teruggedrongen.

    – De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

    – Vredesgesprekken met Noord Korea.

    – Het inreizen vanuit een 6-tal islamitische landen is verboden

    – De infrastructuur van de V.S. wordt grondig vernieuwd.

    – TTIP met de EU ging de vrieskist in.

    1. Meinoud Marinus

     @Lügen.

     “– De Amerikaanse economie groeide in 2017 met 2,6% terwijl die tijdens Obama rond de 1% bleef dobberen. Het aantal banen is met ruim 1 miljoen gegroeid sinds zijn aantreden..”

     Heel erg goed van Trump! Die Obama was toch ook maar een clown.

     “– Het optimisme van de Amerikaanse ondernemer en consument is groot, door belastinghervormingen is het BBP tot >6% gegroeid.”

     Ja.. dat zeggen ze ja..

     “– Illegale immigratie is met ruim 70% teruggedrongen.”

     Dat betwijfel ik..

     “– De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.”

     ..is net zoiets als het erkennen van Narnia of Disneyland.

     “– Vredesgesprekken met Noord Korea.”

     Hier zette hij zich mooi voor aap, ja. Haha. Er werd nog lang om gelachen in NK.

     “– Het inreizen vanuit een 6-tal islamitische landen is verboden”

     Ja, staat ‘m goed. Het riskeren van meer terroristische aanslagen op eigen bodem.

     “– De infrastructuur van de V.S. wordt grondig vernieuwd.”

     De beste en makkelijkste om mensen aan werk te helpen. Credit.

     “– TTIP met de EU ging de vrieskist in.”

     Ja… handige beslissing ja.

     Al met al lijkt het mij een goed plan dat jij ons kleine koude kikkerlandje verlaat, in je gaat vestigen in the USA…f*ck yeah!

     1. lugar

      @Maranus: Wapenfeiten blijven wapenfeiten, zelfs als jij daar anders over denkt, arme sloeber.

  2. Ernst Quispel

   “loopt het dun door de broek”

   Ik zie dat de anale metaforen hier weer schering en inslag zijn.

   1. lugar

    “Ik zie…”

    Fout!

 3. lugar

  “wereldorde”

  Als ik dat lees weet ik meestal genoeg.

 4. Ritter

  De Europese leiders worden geleid door een dronkaard en tonen zwakte na zwakte.

  Kijk maar naar het migratie beleid waarbij ze toestaan dat Europa word overspoeld met illegalen die Europa fundamenteel zullen veranderen omdat de meeste illegalen moslim zijn.

  En deze Europese leiders staan dat toe.

  1. Frits Jansen

   Een dictator zou veel meer kunnen bereiken, want die heeft geen hinderlijke oppositie.

 5. Ritter

  Ze bibberen voor Trump omdat hij zich aan zijn verkiezingsbeloften houd.

  De wereld elite dacht dat Trump na de verkiezingen zich bij hun zou aansluiten en zijn kiezers zou bedriegen.

  Maar dat is niet gebeurt en Trump blijft opkomen voor de Amerikaanse werker zoals hij heeft beloofd tijdens de verkiezingen.

 6. Ritter

  “EU, VS, China en Rusland. Twee keer zo veel spelers, twee keer zo veel kans op totale escalatie. ”
  —————–

  Daarom is het goed dat Trump praat met Rusland.

  Trump probeert een relatie op te bouwen met Rusland maar word juist tegengewerkt door de Europese politieke elite en hun vriendjes in de media die dagelijks tekeer gaan tegen Rusland.

  1. lugar

   “Trump probeert een relatie op te bouwen met Rusland maar word juist tegengewerkt door de Europese politieke elite en hun vriendjes in de media die dagelijks tekeer gaan tegen Rusland.”

   Exact, follow the money! Binnen de EU-krochten heeft de zelfgekozen macht belang bij conflictueuze verhoudingen met Rusland.

 7. lugar

  Nog meer EU-zegeningen:

  De ANWB waarschuwt de circa 230.000 Nederlandse vakantiegangers die jaarlijks Kroatië bezoeken goed op te letten als ze daar hun auto parkeren. De bond is afgelopen winter overstelpt met klachten van toeristen die na twee tot vijf jaar ineens een brief in de bus krijgen van een deurwaarderskantoor dat ze geen of onvoldoende parkeergeld hebben betaald in het Zuid-Europese land.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2307737/woede-om-naheffing-parkeerboete-kroatie

 8. Ni28

  De wereldorde moet zo gerangschikt zijn dat iedereen zich in kan vinden. Dat is duidelijk nu niet zo maar de EU durft geen confrontatie en blijft liever de betrekkelijke rust van nu te steunen door niet tegen vijandige regimes op te treden. Pappen en nathouden is de stijl van de EU. Trump gooide de knuppel in de hoenderhok om zaken recht te zetten en dingen bij naam noemen. Er is teveel ongelijkheid in het zaken doen en dat gaat zich op den duur toch wreken. Dan is het beter om het nu nog op tijd te bespreken.

 9. meijer61200

  Is er werkelijk nog iemand die de EU serieus neemt? (Dan bedoel ik natuurlijk niet de infantiele sneuneuzen die 24/7 achter het toetsenbordje zitten op hun bedompte zoldertje) Ik ken er weinig, zeker na de volslagen belachelijke en schandelijke vertoning van Juncker die als een losgeslagen en stomdronken proleet rond loopt. Wat een reclame voor de EU dit soort dwaze alcoholisten.

 10. Rosasolis

  Donald Tusk komt nu op als een zeer waardig President van de EU Assemblee. Zijn waarschuwing voor de wereld economie is helemaal terecht. Wij moeten elkaar helpen en steunen, in plaats van alleen voor eigen belang opkomen. Anders gaat de arme landen nog verder achteruit. En binnenkort zal er niets meer over zijn van zoveel arme landen…en planeet Aarde.
  Trump wil boven op de wereld economie staan, want het moet zijn: “Amerika First”.
  Terwijl zijn grootvader Drumpf, Duitse immigrant was, en zijn moeder immigrant uit
  Schotland was. Inderdaad moet niet Een land — Amerika — bepalen hoe het moet gaan met de wereldhandel, met Trump’s Amerika First Policy.
  Fijn is het dat er eindelijk een echte leider opkomt voor het belang van de EU.
  In samenwerking met alle EU landen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.