Externe docenten inhuren, daar gaat het onderwijsgeld naar toe!

We hebben het nu al een aantal weken voorbij zien komen, die 8000 leraren te weinig in het onderwijs en allerlei instanties die ernaar aan het gapen zijn en niets anders kunnen dan roepen om meer geld. Dit is het effect. Aldus Het Parool.

In Amsterdam komt het basisonderwijs zo’n 300 leraren tekort als gevolg van werkdruk, slecht loon, kut kinderen en debiel onderwijsbeleid. Een leerkracht aannemen kost zo’n €60.000 bij voltijds dienstverband. Via een uitzendbureau komt daar makkelijk €40.000 per jaar bij, maar werkt men via detachering, dus geen vast contract.

Het gevolg is onzekerheid voor de schoolleiding, de leerkracht, geen binding met de klassen en véél meer uitgaven voor in essentie hetzelfde wat men al wil.

Ergens kun je het de docenten niet kwalijk nemen dat zij ervoor kiezen via deze kanalen hun beroep uit te oefenen, helemaal niet met zúlke verschillen in loon. Natuurlijk zou passie en ambitie de boventoon moeten voeren maar wanneer je ruim 60 procent meer kunt verdienen voor hetzelfde werk is de keus snel gemaakt.

Een schrijnend probleem, en dat erkennen ze in het artikel ook, zijn de zogenaamde ‘golddiggers’, mensen die zoveel mogelijk willen profiteren van het tekort máár niet de kwaliteit leveren waarom wordt gevraagd. Absolute parasieten dus.

Het wordt dus al met al hoog tijd dat er eens flink meer geïnvesteerd wordt in het onderwijs. En het feit dat D66 dat altijd heeft gezegd betekent niet dat je er op moet stemmen, zij zijn al langer in een positie hier iets aan te doen maar Pechtold is meer met z’n eigen hachje bezig op het moment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. EU kok

  Heerlijk, die vrije marktwerking.
  Zal menig reageerder wel zijn vingers bij aflikken.
  Niks geen overheidsbemoeienis.
  Niks geen links geneuzel.
  Heerlijk die vrijheid.

  1. Rechtsaf

   @EU dick dag centjes..

 2. Rechtsaf

  Nederland is wereldkampioen “externe inhuur” kijk maar naar Den-Haag je wordt er knettergek van, bakken met geld wordt er verspild..

 3. lugar

  Ik heb een paar jaar rondgewandeld in onderwijsland en één van de grootste problemen is dat ‘moeder onderwijs’ zichzelf om de zoveel jaar opnieuw wil uitvinden, niet zelden aangevoerd door de regenten van 1968, zie Martin Bosma’s “De schijn-élite van de valse munters”

  Een ander probleem is/was de zee aan incompetente managers die vaak omhoog zijn gevallen, bijvoorbeeld de muziekjuf die zich, na een paar seminars, opwerkt tot afdelingshoofd en dan ineens personeel moet gaan ‘managen’ Dat geeft enorm veel schade en kan nog jaren voor naweeën zorgen. Omgaan met personeel is iets héél anders dan muziekles geven aan ongeïnteresseerde pubers. Dat soort ongeschikte managers kosten de scholen vaak honderdduizenden euro’s en het spektakel gaat gewoon door.

  Het onderwijs in Nederland is geïnfecteerd en de genezing is nog ver weg, ik vraag mij wel eens af of ze nog wel te redden zijn. Zelf ben ik van richting veranderd, tot nu toe de beste keuze.

  1. EU kok

   U heeft duidelijk ook te lijden gehad onder het falende onderwijssysteem.
   Maar gelukkig paste deze pet vrijwel iedereen, zelfs u.

 4. Florissa

  In de zorg precies hetzelfde ,eerst dure iterim managers inhuren om de boel verder om zeep te helpen ,dan externe personeel inhuren omdat ze al het goede personeel met regeltjes en werk uren inkorten hebben weggetreiterd .
  Managment ,daarmee moeten ze kappen ,die nemen het grote geld mee .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.