Geweldig: door Europese politieactie zijn er 25.000 historische kunstobjecten in beslag genomen

Kunst is een van de grote pilaren van beschaving. Voor mijzelf doet het altijd een beetje pijn als ik klassieke kunst verloren zie gaan. Een voorbeeld zijn de tempels en beelden die IS kapot maakte een aantal jaar geleden. Historische kunstwerken en architectonische hoogstandjes zijn in veel opzichten belangrijker dan mensen. Ze hebben ook vaak vele generaties meegemaakt en overleefd.

Daarom was ik ook zo blij dat door een grootschalige politieactie er 25.000 terug zijn gevorderd van criminele organisaties.

Om wat voor vondsten het precies gaat, is niet bekendgemaakt, maar de politie in de betrokken landen heeft foto’s vrijgegeven van overblijfselen van beelden. Verder zijn zo’n 1500 apparaten in beslag genomen die de bende gebruikte om de archeologische vondsten te ontvreemden. Het gaat volgens Europol onder meer om metaaldetectors.

Bij de actie tegen de bende waren 250 agenten betrokken die gisternacht in Italië, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk invallen hebben gedaan. 23 mensen zijn gearresteerd. De Europese actie volgt op een onderzoek van vier jaar door de Italiaanse autoriteiten. Die werden daarbij ondersteund door de politie in de andere landen.

Het Europese onderzoek wordt door de politieorganisatie gezien als een van de grootste onderzoeken ooit naar diefstal van archeologische opgravingen in Italië. “Handen af van ons erfgoed!”, twitterde de politieorganisatie.

Heel goed hoor, politieorganisatie! Meer dan 40 miljoen euro aan waarden geconfisqueerd. Ik vraag mij nu af wat ze ermee gaan doen en aan wie al die kunstwerken toebehoren, zitten er Nederlandse stukken bij? Enfin, het heeft een intense complexe samenwerking moeten zijn om zoiets groots binnen te halen. Allemaal voor het goede doel!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Meester Kong

  De rechtgeaarde PVV’r zal zeggen, wat een verspilling van geld voor kust en cultuur.
  Bestrijding van de islam heeft hoge prioriteit….

  1. Jantje

   Als rechtgeaarde PVV-er vind ik dat je je gedraagt als een struisvogel bij gevaar.
   De islam vernietigt zoveel mogelijk geschiedenis als ze de kans krijgt. Kijk maar recentelijk naar Palmyra of een paar jaar eerder naar Bamyan.
   Islam heeft inderdaad een hogere prioriteit aangezien moslims de historie uitwissen als ze de kans krijgen, plus dat de islam nog veel meer kwaads in zich herbergt.

 2. Pescador

  Kunst???? Das een raar woord, piet maakt een schilderij en jantje vind het mooi en betaalt er 2 miljoen voor want jantje heeft geld zat en mist die twee miljoen toch niet, henkie ziet het schilderij ook en vind het pruts werk. Heel veelm kunst heeft alleen maar waarde om er geld mee te verdienen, en ik krijg buikkrampen als ik die zogenaamde expers dom hoor lullen waarom een schilderij zo bijzonder kunstig is.

  Anders ligt dat bij b.v. Piramides en dat soort zaken daar ligt historie achter waar we iets van kunnen leren. B.v. Hoe kregen ze het voor elkaar om een piramide te bouwen en hoelang deden ze daarover. Want blijkbaar waren er vroeger mensen die heel erg wakker waren, en die mooie uode tempels het is echt welm jammer dat dat vernietigt is.

  We moeten dus wel oppassen wat kunst is en wat financiele waarde heeft voor enkele sukkels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.