Groot deel van de ‘onverantwoordelijke’ Nederlanders laten hun ouderen miserabel achter in de hitte

In ons ‘vrije’ landje, Nederland, hebben we het blijkbaar te druk om ons te bekommeren om onze ouderen. Dan heb ik het niet over ouderen als maatschappelijke entiteit, maar als ‘ouders’ en ‘grootouders’. Je hoeft je als land niet per se te bekommeren om ouderen in het algemeen, maar het lijkt mij meer dan redelijk dat je je bekommert om je familieleden. Een zeer klein deel van het Nederlandse volk doet dat blijkbaar, de rest doet er niets aan.

Slechts een kleine groep Nederlanders bekommert zich om oudere familieleden of buurtgenoten tijdens de warme dagen van deze zomer. Maar 18 procent vraagt aan familie of ze extra hulp kunnen gebruiken en bij ouderen uit de buurt ligt dit percentage maar op 9 procent, dat blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis.

Uitdroging en oververhitting liggen in deze tijd vanzelfsprekend op de loer, maar vooral ouderen vormen een kwetsbare groep. Reden genoeg voor het Rode Kruis om Nederlanders op te roepen wat extra te zorgen voor ouderen familieleden of naasten. In het geval dat het Nationaal Hitteplan binnenkort van kracht wordt, gaat het Rode Kruis zelf actief hulpverleners inzetten.

Het is toch belachelijk dat we in ons welvarend landje niet meer omkijken naar onze oudere familieleden? Het lijkt überhaupt alsof de individualisering van de maatschappij ook zeer slechte gevolgen kan hebben. Dit is een aspect van de gevolgen van de ontbinding van de maatschappij. Hier moeten we echt op letten, want vrijheid kan niet zonder verantwoordelijkheid. Let op uw omgeving, zeker in dit soort tijden, u gaat er niet dood aan om wat meer energie te steken in uw familieleden of uw ouderen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Ernst Quispel

  “Dit is een aspect van de gevolgen van de ontbinding van de maatschappij.”

  🙂

  1. C.von Gelbkirchen

   Oh…
   …Lars.
   😉

   1. lugar

    Grappig hè?

     1. lugar

      Geinig hè?

    1. Onno

     Leg eens uit in uw eigen woorden wat er zo grappig is. Gebruik elk woord wat u te binnen schiet.

     1. C.von Gelbkirchen

      Onno,
      Hij heeft geen idee.
      Lugar trolt maar wat.

  2. Holland

   Taalnazi Quispel heeft assistentie gekregen van Feldwebel Geelkerkje.

   1. Ernst Quispel

    Holland is weer met het goede been uit bed gestapt.

    🙂

   2. Heinz

    Toch heb ik van U het een en ander opgestoken. Het gebruik van kleine en hoofdletters in een zin, accent aigu. Dat is ook weer waar. Na de komma een spatie van de heer Ernst en van de weledele heer Lugar, toen hij nog anders heette, uitleg over het beletselteken.

    1. Viertel

     Dat heet kommaneuken, Heinz, ook wel mierenneuken genoemd. Ernst Kwispel en zijn trollenvriendjes (Breukman, EU-kokhals, Guus Gelul) zijn daar erg goed in.

  3. denk eens na

   ernie kan wel eens gelijk hebben, op een parkeerplaats zag ik 3 bejaarde in een kokend heete auto op gesloten zitten .

  4. meijer61200

   Namens duizenden volgers van DDS een vraag: Wanneer ga jij eindelijk eens in staat van ontbinding? De hoogste tijd!

 2. struisvogelpolitiek

  Als je als kind van je ouders niet om jouw ouders bekommert dan is er duidelijk iets mis met jouw opvoeding geweest.

 3. Ernst Quispel

  “Het lijkt überhaupt alsof de individualisering van de maatschappij ook zeer slechte gevolgen kan hebben. “

  Lars is terug, dat wordt weer genieten van taalkundige pareltjes!

  1. Heinz

   Wout op z’n Wouts kan er ook wat van. De stijl van Winchester en Colt 45. Gemakkelijker kun je het niet lezen. 🙂

 4. Viertel

  Ouderen zijn de hittejaren van 1947, 1959, 1976 en 2003 doorgekomen.
  Ze zullen zich ook in 2018 wel redden.

  1. Fortiori

   Die ouderen van 2003 hebben het 15 jaar later weer wat moeilijker. Maar niettemin is de situatie slecht. Andere aandachtspunten zal ik maar zeggen.

 5. wheelboy

  Tja hoe zou dat nu toch komen .Stel je hebt alleen een AOW dan is een airco aanzetten er niet bij want dit kost je stroom en laat onze volksvertegenwoordigers daar nu vette belasting op hebben gezet .In de US gaan ze dan naar de shopping mall zowel in de zomer als winter . Om zich te verkoelen of op te warmen .En in het slechtste geval liggen ze doodgevroren in huis . Dat zie ik hier in de toekomst ook gebeuren met het verhogen van de energie prijzen .

  Dan steeds meer mensen kijken niet om na de ouderen .Ook weer zon overheids verhaal .Als je zo belast wordt dat je met 2en moet werken om je hoofd boven water te houden hou je weinig tijd over voor je ouders . Want tja werken boodschappen huis poetsen de was doen eten klaar maken enz .Gaat best wel wat tijd in zitten . Dan ben je blij wat vrije tijd te hebben . Ik denk niet dat het niet willen is denk dat het meer weinig tijd is bij velen

 6. Ni28

  Op de foto de man die laatst nog werk zocht:)
  In onze solistische maatschappij is weinig ruimte om voor elkaar nog iets over te hebben. Ook de regering liet de laatste jaren de ouderen volkomen zakken als oude vuil en daarmee een slechte voorbeeld gegeven. Volgens hun willen de ouderen liever in eigen beheer, verlaten en verwaarloosd thuis creperen. Wie heeft vandaag de dag nog oog voor een oude en mogelijk lastige iemand die alleen thuis zit. Even aanbellen en vragen of alles goed gaat wordt misschien misbruikt om gelijk wat klusjes op te knappen, dus dan maar liever niet doen. En daarentegen niet elke oudere is ook perse leuk dat moeten wij ook niet vergeten. Leeft nog bij u in de straat een oudere iemand die alleen is? Wat ga u doen?

 7. Ni28

  Quispel houdt zich liever bezig met taalfoutjes dan met andere ouderen. Die mogen wat hem betreft creperen want hij zelf zit er warmpjes bij. Asociaal, hé?

  1. Onno

   Als ik nu zeg dat de actualiteit van de dag meer gaat over een immigranten kwestie dan ouderenzorg, zeg ik dan iets heel verkeerds?

   1. Viertel

    Ja, Onno, dat zie je verkeerd. De grootte van de pruim, dàt is de actualiteit van de dag. https://nos.nl/artikel/2242826-pruimen-drie-millimeter-te-klein-60-000-kilo-mogelijk-verloren.html

    1. Onno

     Tja, en het mais ! Veel te laag, het scheelt de lengte van een kleuter.

   2. Ni28

    Nee, het is zelfs met elkaar verbonden. Hoe meer immigranten hoe minder ouderenzorg.

    1. lugar

     @Ni28: Klopt, migranten eten belastinggeld.

  2. Ernst Quispel

   “ Quispel houdt zich liever bezig met taalfoutjes dan met andere ouderen“

   🙂

   1. Steve Van der Vekens

    Triest figuur.

 8. nienke

  1moeder kan 15 kinderen aan maar 15 kinderen niet 1 moeder.
  Begrijp dat de kinderen tegenwoordig allebei moeten werken om het hoofd boven water te houden en dat ze het druk hebben maar gewoon elke dag een belletje, is alles okay doet een mens al goed maar ook daar schort het vaak aan.
  Ze lopen de hele dag met de i-pad bellen de hele wereld zowat dus 1 belletje naar de oudjes lijkt mij wel kunnen.
  Ik ben een gelukkig oud mens heb nog een autootje dus ik heb geen klagen, hoop dit nog even vol te houden want afhankelijk zijn van wie maar ook is echt vreselijk.
  Gelukkig heb ik ook nog een hond is goed voor de sociale contacten.
  Maar nogmaals mijn gezondheid laat het nog toe maar al degene die alleen zitten en afhankelijk zijn van anderen hebben het echt niet makkelijk, dus laat af en toe wat van je horen 1 telefoontje kost niet veel tijd.

  1. wheelboy

   Nienke
   Dat telefoontje ben ik helemaal met je eens . Ik ga elke woensdag middag even op bezoek bij mijn ouders . En zeker met dit hete weer neem ik regelmatig eea te eten voor ze mee . Afgelopen week macaroni saus zodat ze alleen even wat pasta hoeven te koken en klaar . Zelf kom ik uit een woonwagen cultuur en bij ons worden de ouders nog wel verzorgd . Andersom staan ook zij voor mij klaar . Winters komen ze met Erwtensoep aandraven .Ze weten dat ik die graag heb . Ik ben blij beide ouders nog te hebben en blij wat voor ze te kunnen betekenen . Vele beseffen niet wat ze missen als ze er niet meer zijn .

   1. struisvogelpolitiek

    Mijn ouders zijn er niet meer, overleden op 85 en 93 jarige leeftijd, helaas. Het waren prachtmensen waar ik en mijn broers altijd op konden rekenen ondanks hun hoge leeftijd. En inderdaad wees blij dat uw ouders er nog zijn en houd ze in ere.

   2. Onno

    Dat is een felicitatie waard, @wheelboy.! Maar dat had ik al opgemerkt.

    1. lugar

     O__O

 9. nienke

  Wheelboy@

  Geweldig, wat boffen jouw ouders.

 10. Steve Van der Vekens

  Het paadje is zoek, te dom om te beseffen dat ze zelf niet jong blijven en dan ook verzorging nodig hebben.

 11. EllyD18

  Zorg voor de ouderen in de buurt ? Nee die is er niet meer. Of nog erger, als alleenstaande oudere wordt je zelfs buitengesloten, je bent niet meer interessant.

  1. van Urk

   Vroeger was het niet beter en was het meestal arm en stroef. Maar toen had men tenminste nog een oog en oor voor elkaar en hielpen we mekaar. Nu wij dankzij de welvaart alles kunnen veroorloven vergeten wij het belangrijkste; Onze dierbaren. Bij velen is de participatie samenleving nog niet echt doorgedrongen. voordat Den Haag de participatiesamenleving bedacht had, was dit al jaren actief in mijn dorp.

 12. meijer61200

  Gelukkig hebben de papa’s en mama’s van Quispel, Guus G, en Frits J. dit probleem niet!
  Ze zijn blij dat hun kinderen nog thuiswonen op de muffe zolderkamers volop zwetend om wat centjes bij elkaar te harken op DDS met hun getrol. Ze zijn wel al heel lang aan het zoeken naar een woning, maar geen huisbaas wil ze hebben. Tja…. Ook al zijn de kids rond de 70, ook zijn hebben recht op een woning.

  1. Ernst Quispel

   Maar wij hoeven slechts een trap af om voor onze zorgbehoevende ouders een lekkere macaronisaus te maken, meijertje.

   🙂

   1. cornholio

    Beste Quispel,

    Hoe kan u weten dat Guus en Frits nog thuis wonen en maar een trap af moeten om saus te maken?

    1. Ernst Quispel

     Dat werd zojuist gemeld door de heer Meijer.

     1. lugar

      Blablablabla. Blaaskaak/pisvlek/pedolover en ranzige kale vette speklap.

  2. Ni28

   Zijn ouders eten elke dag macaronisaus zo hoef je maar een keer per week te koken.:)

 13. Ni28

  De DDS redacteuren laten zich openlijk schofferen door trollen en nog doen zij niets. Ongevoelig geworden door de tijd.

 14. Rosasolis

  Na het vroege boodschappen doen vandaag in het zalig koele supermarkt, blijf ik nu binnenshuis. Tot het einde van dit week.
  Gelukkig zijn mijn kasten nu vol, en ook de vriezer. Als het je lukt, ga nu niet later dan 9:00 boodschappen doen. Dan kan je een parkeerplaats vinden, zodat je niet te ver moet lopen in dit tropische hitte. Doe geen werk buiten als het echt niet noodzakelijk is. Als je AOW- er ben, let op je bloeddruk, en als je duizelig bent of astma heb, dan vraag de
  lokale zorg om iemand naar je te steuren om boodschappen voor je te doen. Maar blijf binnen, uit de hitte van buiten. Zorg dat je een fan heb, voor een beetje koeling.
  Gedurende de hele dag verteld de radio 4 nieuws dat wij moeten voor zwakke mensen opletten tijdens het boodschappen. En niet alleen bejaarden. Er komen nu steeds meer gevallen van spoed-gevallen in onze ziekenhuizen. Aldus de waarschuwing van de nieuws-dienst. Maar over deze dagen kan ik het volgende vertellen:
  volgens de ouwe Engelsen: Only Mad dogs and English men go out in the midday sun.
  De Amerikanen hebben het over “Dog days”. Want ook de waak honden liggen stil in huis. Veel plezier met onze wekenlange heat wave. En tip van mij: ga vroeg slapen en vroeg opstaan voordat de hitte het van je overneemt.

  1. meijer61200

   Rosalosis; Wat een fantastische avonturen beleef jij weer!! “Boodschapjes gedaan, parkeerplaats zoeken, en het is warm, dus ik blijf binnen tot eind van de week”. Wat een spanning weet je op te bouwen!! Je mag best binnen blijven hoor, maar vrijdag graag wel bidden op je knietjes in je haathut. Niet vergeten, anders jij kaffir!!

 15. JanKlaasen

  Tja, wij zijn toch de beschaving? Ga eens in Marokko kijken, daar wordt gewoon door de kinderen voor hun ouders gezorgd.

  1. Ernst Quispel

   In islamitische culturen is dat inderdaad vanzelfsprekend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.