Kabinet onderzoekt Nederlandse migrantenschip Sea Watch 3 voor ‘illegale praktijken’

De Nederlandse regering gaat eindelijk toch iets doen aan de problematiek in de Middellandse Zee. Eerst wilde de regering niets doen aan het feit dat ‘Nederlandse’ schepen van Duitse hulporganisaties onterecht de Nederlandse vlag gebruikten. Nu heeft staatssecretaris Harbers er toch voor gekozen om een Nederlands schip in Malta te onderzoeken of het niet gebruikt wordt voor oneigenlijke praktijken waar het schip niet voor bedoeld is.

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea Watch pikt migranten op die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa. Het vaart onder Nederlandse vlag en valt daarom onder de verantwoordelijkheid van Nederland. Malta heeft de bemanning verboden nog uit te varen. De autoriteiten daar zijn van mening dat de bemanning van Sea Watch 3 verder gaat dan het redden van drenkelingen en actief meewerkt aan mensensmokkel. De praktijken hebben volgens hen een aanzuigende werking op migranten.

Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport ‘zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan’, zegt staatssecretaris Harbers. Hoelang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben.

Het is belangrijk dat elk land in Europa probeert om zijn eigen schepen onder controle te krijgen en actief beleid te voeren op het moment dat schepen onder een land’s vlag migranten meevoert. Als dat niet gebeurt is er een anarchistische sfeer waar boten van aparte organisaties of individuen gebruikt kunnen worden voor het moveren van migranten.

Dat zou een onhoudbare situatie zijn. Daarnaast zou het een status van respect en verantwoordelijkheid uitdragen naar de landen rondom de Middellandse Zee, waardoor je daar beter zaken mee kan doen. Een passieve houding zal uiteindelijk meer slechts dan goeds veroorzaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Hermann Fegelein

  Verbiedt al die NGO’s gewoon dan zijn we daar meteen klaar mee

 2. Vit

  Dat je 400 km gaat varen terwijl de kust maar 20 km ver is geeft dat wel te denken.

 3. NoDoubt

  Het zeerecht geeft aan dat als je drenkelingen/vluchtelingen redt, deze naar de dichtstbijzijnde veilige haven moet brengen. Er kan geen sprake zijn van een pendeldienst. Boten en vliegtuigen aan de ketting, voor het gerecht omdat ze aan mensensmokkel doen. Tevens degenen die ze grof gefinancierd hebben, strafbaar stellen.

  1. Peter Loosduinen

   NoDoubt.

   Geen twijfel !

 4. Vit

  Ik ben reuze benieuwd wat onze andersdenkende halve tamme hierover verklaard.

  1. denk eens na

   een storm in een glas water?

   1. Adriaan

    Heel goed dat de Nederlandse regering dit gaat onderzoeken. Dan zullen ze constateren dat deze arme vluchtelingen nodig in Europa moeten worden opgenomen.

    Dit zou onze ‘vriend’ Ernst gezegd kunnen hebben, maar hij laat verstek gaan. Hij is toch niet met vakantie?

 5. DolleDries

  Vreemd dat deze mensen handelaars door links op handen worden gedragen/Met het slavernij verleden staan ze vooraan

 6. Pescador

  Hé hé er worden er weer eens een paar wakker, heb effie geduurd, dat die gasten actief met die handelaren meewerken had ik allang door, en ze verdienen er ook aan.

 7. Ni28

  De slager keurt zijn eigen vlees. Benieuwd naar de uitkomst? Niet echt!

 8. Bes Tolen

  Al tientallen jaren worden we geteisterd door allerlei al dan niet gesubsidieerde internationaal werkende clubs, die hard van de toren blazen en roepen dat ze alle naar hun bevinding erge gevallen van hulpbehoefte gaan en moeten redden, of te wel van het kleinst mogelijke schrammetje en de grootst mogelijk zelfverwonding. Dat met behulp van alle achtereenvolgende regeringen waarvan de onwil en onwaarschijnlijk hoge mate bedrog nog steeds zou moeten worden vastgesteld. Bedrog dat waarschijnlijk altijd al immigratie omvat. Het wil dat werkelijk nu een staatssecretaris Harbers kwaliteiten heeft die de meeste van zijn voorgangers ontbraken. Het is de vraag of het aangekondigde onderzoek werkelijk ernst is. Het is de vraag of zo’n onderzoek niet moet leiden tot de zoveelste misleiding van het Nederlandse volk. De vraag of Harbers daar dan mee akkoord gat. Om politieke redenen zoals gewoonlijk. Toedekken is immers regeren in Nederland.

 9. Gerlos

  Lekker aan de ketting laten liggen in Malta.

  1. palko

   @Gerlos, naast aan de ketting leggen mag het ‘heen en weer veerpontje’ wat mij betreft ook verbeurd verklaard worden. Je vraagt je af wie deze zgn. hulpverleners eigenlijk betalen? Net als al die zgn. ontwikkelingswerkers door de belastingbetaler van een bepaald land?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.