Trumphaters helemaal van de leg omdat hij niet inziet waarom de NAVO Montenegro zou moeten verdedigen

Geen categoriejul 19 2018, 12:00
"Een heel agressief volk."
Haha, leuk! Zo zie je maar weer dat Trumps visie op buitenlands beleid écht voor flink wat stress zorgt, zeker in Europa. Want wat blijkt? Men is hartstikke boos en geschokt dat de Amerikaanse president onlangs liet weten dat het wat gek is dat zijn land mogelijk Montenegro zou moeten verdedigen als dat landje werd aangevallen door Rusland. 650.000 inwoners, geen belangrijke grondstoffen. Waarom zou Amerika daarvoor door het vuur moeten gaan, aldus Trump? Alleen maar omdat het land vorig jaar lid werd van de NAVO?

"So, let's say Montenegro, which joined [NATO] last year, is attacked. Why should my son go to Montenegro to defend it from attack? Why is that?"

Het antwoord van Trump:

"I understand what you're saying. I've asked the same question. Montenegro i sa tiny country with very strong people. They have very aggressive people. They may get aggressive and congratulations, you're in World War III."

En dat zorgt natuurlijk voor onrust, met name in Europa, waar men denkt dat dit Vladimir Poetin het groene licht geeft om lekker los te gaan in dat kleine landje en het in te lijven bij het Groot Russische Rijk.
Misschien is het inderdaad niet zo handig van Trump, maar laten we niet doen alsof Amerika zo'n land daadwerkelijk in de steek laat als Poetin iets doms doet. Zelfs Trump, die echt wars is van grote, langdurige allianties als de NAVO voegde namelijk toe aan bovenstaande:

"But that's the way it was set up."

Met andere woorden, ook hij voelt zich gebonden aan het verdrag van de NAVO en de plicht om lidstaten te verdedigen als die worden aangevallen; een aanval op één lidstaat is een aanval op het hele bondgenootschap.
Eigenlijk is het niet eens zo gek dat Trump dat merkwaardig vindt. Dat is het namelijk ook, zeker aangezien de NAVO zich de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid heeft. Volgens de experts die geciteerd worden in het Time artikel waar ik naar link in dit stuk is het lidmaatschap van Montenegro zo belangrijk omdat het Rusland 't signaal geeft dat de NAVO ook in Poetins achtertuin actief is. Of meneer zich dus even kan inhouden.
Maar wacht even: de NAVO was bedoeld om het Westen te beschermen tegen Rusland. Het was nooit bedoeld om de hele invloedssfeer van Rusland teniet te doen. En je moet werkelijk knettergek zijn om te geloven dat een regionale supermacht als Rusland dat zomaar even accepteert, dat de EU en Amerika het opeens voor het zeggen denken te hebben in die achtertuin.
Helaas is het probleem dat Montenegro tegenwoordig lid is en we dat landje dus wel moeten verdedigen als Poetin iets doet, ook als we dat eigenlijk maar belachelijk vinden. Doen we dat niet, dan kunnen we het hele bondgenootschap maar beter opheffen... en dat zou wél een vergissing zijn.
Kortom, ook ik -- iemand die wel achter het NAVO-bondgenootschap staat -- ben kritisch over het lidmaatschap van Montenegro. Ben ik nu ook opeens gevaarlijk 'pro-Poetin' bezig? Of geldt dat alleen voor Trump, omdat zijn hysterische critici besloten hebben dat hij een trekpop van Poetin is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten