Trumphaters helemaal van de leg omdat hij niet inziet waarom de NAVO Montenegro zou moeten verdedigen

“Een heel agressief volk.”

Haha, leuk! Zo zie je maar weer dat Trumps visie op buitenlands beleid écht voor flink wat stress zorgt, zeker in Europa. Want wat blijkt? Men is hartstikke boos en geschokt dat de Amerikaanse president onlangs liet weten dat het wat gek is dat zijn land mogelijk Montenegro zou moeten verdedigen als dat landje werd aangevallen door Rusland. 650.000 inwoners, geen belangrijke grondstoffen. Waarom zou Amerika daarvoor door het vuur moeten gaan, aldus Trump? Alleen maar omdat het land vorig jaar lid werd van de NAVO?

Het begon allemaal met een vraag van Fox News presentator Tucker Carlson:

“So, let’s say Montenegro, which joined [NATO] last year, is attacked. Why should my son go to Montenegro to defend it from attack? Why is that?”

Het antwoord van Trump:

“I understand what you’re saying. I’ve asked the same question. Montenegro i sa tiny country with very strong people. They have very aggressive people. They may get aggressive and congratulations, you’re in World War III.”

En dat zorgt natuurlijk voor onrust, met name in Europa, waar men denkt dat dit Vladimir Poetin het groene licht geeft om lekker los te gaan in dat kleine landje en het in te lijven bij het Groot Russische Rijk.

Misschien is het inderdaad niet zo handig van Trump, maar laten we niet doen alsof Amerika zo’n land daadwerkelijk in de steek laat als Poetin iets doms doet. Zelfs Trump, die echt wars is van grote, langdurige allianties als de NAVO voegde namelijk toe aan bovenstaande:

“But that’s the way it was set up.”

Met andere woorden, ook hij voelt zich gebonden aan het verdrag van de NAVO en de plicht om lidstaten te verdedigen als die worden aangevallen; een aanval op één lidstaat is een aanval op het hele bondgenootschap.

Eigenlijk is het niet eens zo gek dat Trump dat merkwaardig vindt. Dat is het namelijk ook, zeker aangezien de NAVO zich de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid heeft. Volgens de experts die geciteerd worden in het Time artikel waar ik naar link in dit stuk is het lidmaatschap van Montenegro zo belangrijk omdat het Rusland ’t signaal geeft dat de NAVO ook in Poetins achtertuin actief is. Of meneer zich dus even kan inhouden.

Maar wacht even: de NAVO was bedoeld om het Westen te beschermen tegen Rusland. Het was nooit bedoeld om de hele invloedssfeer van Rusland teniet te doen. En je moet werkelijk knettergek zijn om te geloven dat een regionale supermacht als Rusland dat zomaar even accepteert, dat de EU en Amerika het opeens voor het zeggen denken te hebben in die achtertuin.

Helaas is het probleem dat Montenegro tegenwoordig lid is en we dat landje dus wel moeten verdedigen als Poetin iets doet, ook als we dat eigenlijk maar belachelijk vinden. Doen we dat niet, dan kunnen we het hele bondgenootschap maar beter opheffen… en dat zou wél een vergissing zijn.

Kortom, ook ik — iemand die wel achter het NAVO-bondgenootschap staat — ben kritisch over het lidmaatschap van Montenegro. Ben ik nu ook opeens gevaarlijk ‘pro-Poetin’ bezig? Of geldt dat alleen voor Trump, omdat zijn hysterische critici besloten hebben dat hij een trekpop van Poetin is?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Uiterst Links

  Dit is dan ook precies een scenario waar ik (en waarschijnlijk veel anderen) zich zorgen om maken. De bevolking van een land als Montenegro komt niet eens uit op een kleine fractie van de wereldbevolking, maar volgens de NAVO regels moet je dit land beschermen als het aangevallen wordt? Waarom moeten we de hele aarde van 7 miljard mensen opofferen voor Montenegro? Eigenlijk geeft zo’n scenario de krankzinnigheid en gevaar van de NAVO perfect aan.

  Daarbij moet wel gezegd worden dat het buitengewoon dom en gevaarlijk is om zoiets hard op te zeggen. Op deze manier moedig je een land als Rusland juist aan om aggressief te handelen in de regio

 2. Ries

  @ Uiterst links: Dacht je echt dat Poetin wakker geschut zou zijn wegens de Montenegro-suggestie? Poetin is slimmer dan je denkt. Net zo min als de NAVO weinig heil ‘zou’ zien in het verdedigen van Montenegro, ziet Putin er geen heil in om wegens Montenegro een wereldoorlog te riskeren. Maar als je iemands IQ staaft aan dat van je eigen dogmatische hersenlozenkerk, dan hoeven we met jou geen medelijden meer te hebben, maar gewoon afwachten tot de mannen met de witte jassen je afvoeren. Wat een intelligentie!

  1. Ritter

   DolleDries

   Je zult de gevestigde media er niet over horen. Die hebben het te druk met het demoniseren en ondermijnen van Trump.

 3. Ritter

  Waarom zouden Navo (vooral Amerikaanse soldaten) sterven voor een corrupt en klein land als Montenegro?

  Putin is geen lievertje maar de Navo moet wegblijven uit de achtertuin van Rusland en niet provoceren. Als de Navo zo doorgaat voelt Rusland zich steeds meer omsingelt.

  Een leider zou gek zijn om een wereldoorlog te riskeren (en de levens van veel soldaten en burgers) voor een zo’n klein en corrupt land.

  Trump is eerlijk en zegt waar het op staat.

  Typisch is dat veel criticasters van Trump (ter linkerzijde) de Navo wilde opdoeken in het verleden en wilde ontwapenen.

  Nu blijken ze het tegenovergestelde te willen doen; oorlog met Rusland.

  Trump zoekt de dialoog op. Dat is een goede zaak. Ik denk dat met Putin best redelijke zaken te doen is en ontspanning mogelijk is.

  De besprekingen tussen Trump en Putin hebben al tot resultaten geleid. Maar je zult de media er niet over horen.
  ————–
  Laat de criticasters maar hysterisch reageren op Trump…………..ondertussen voert Trump zijn beleid uit en bereikt resultaten.
  ———-

  Trump en Poetin bereiken akkoord over veilige grenzen voor Israël met Syrië op de Golan

  “Als we de commentaren in de westerse pers moeten geloven, heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Putin in Moskou helemaal niks opgeleverd (voor Europa).

  De reguliere media in de landen van de Europese Unie, die per definitie anti-Israël zijn, zullen uiteraard geen jota schrijven over wat goed voor Israël is, maar in Moskou werd door de twee grote tenoren van de wereld wel degelijk gepraat over Israël’s veiligheid én een akkoord werd bereikt!

  De Russische president Vladimir Poetin zei op maandag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump overeenstemming hebben bereikt over het veiligstellen van de grens van Israël met Syrië, in overeenstemming met de terugtrekking van de strijdkrachten uit 1974 na de Yom Kippur-oorlog.”

  https://brabosh.com/2018/07/17/pqpct-jgm/

 4. Bloem

  Wat is er zo bijzonder aan de uitspraak over Montenegro? Sinds 1975 houdt Turkije het mooite deel van Cyprus bezet. Er is nooit een soldaat vanuit de NAVO heen gestuurd om de bezetters te verdrijven en lid Griekenland (de bakermat van de democratie) is sindsdien verboden om actie te ondernemen om de bezettingsmacht van de Turken buiten te bonjouren. Wanneer we als Navo niet bereid zijn om al decennia lang de Cyprioten te beschermen tegen een Islamitische bezettingsmacht, waarom zouden we dan Montenegro verdedigen tegen één van ‘s-werelds sterkste legermachten?

  1. Vit

   @Bloem

   Yep dat is waar ook.

   Navo, een wassen neus die heel veel geld kost, net als de EU.

   1. Guus Geluk

    Vit,

    Dat is te kort door de bocht: vergeet niet dat direct na 9/11 artikel vijf van het NAVO-verdrag werd geactiveerd.

  2. Dubbele Komma

   Bloem, +100

  3. Frits Jansen

   Het zijn allebei NAVO landen
   De Turken haalden hier een oude truc uit: een hoop Turken naar Noord Cyprus, dan verturkst het vanzelf.
   Nicosia is een gedeelde stad maar het is doodeenvoudig naar de andere kant te komen. Naam en paspoortnummer op een vodje invullen en klaar = Kees.

 5. Ni28

  Al dit soort organisaties(NAVO, VN, ook de EU)verzwakken zichzelf door de ongecontroleerde stijging van het aantal leden. Met velen worden wij niet sterker maar juist zwakker. Groei werkt averechts.

 6. Nasrani

  De VS doen er goed aan om na te denken over hoe en wanneer ze uit d NATO kunnen stappen. De levens van jonge amerikanen op het spel zetten om een europees land te verdedigen is een strategie uit het verleden. De landen van Europa hebben na WO II tijd en geld genoeg gehad om zlf een solide defensiemacht te creëeren. Mochten ze daar toch nog niet helemaal zeker van zijn, dan moeten ze dat maar vlug gaan doen. Maar niet ten koste van amerikaanse levens en/ of belastinggeld profiteren van vrijheid.

  1. Ritter

   Nasrani

   Onderstaande video gaat over dat onderwerp.

   http://video.foxnews.com/v/5810934687001/?#sp=show-clips

 7. Ni28

  De meeste Balkan landen vormen een wig in welke organisatie ook die opgezet is tegen de Russische gevaar.

 8. Ritter

  Hier is de video van Tucker over de kwestie Montenegro
  http://video.foxnews.com/v/5810934687001/?#sp=show-clips

 9. Guus Geluk

  Kennelijk heeft de Verenigde Staten zelf geen moeite met uitbreiding van lidstaten. Men had Montenegro immers buiten de alliantie kunnen houden. Als men in Montenegro geen Amerikaanse levens op het spel wil zetten, had men een veto moeten uitspreken.

  1. Ritter

   Guus Geluk

   Dat is precies het punt wat Trump maakt. Maar Trump (en veel Amerikanen) vinden de uitbreiding niet juist en niet in het belang van de VS.

   Maar het politieke establishment in de VS ,waartegen Trump vecht, is nog steeds machtig. Precies een van de redenen waarom Trump heeft gewonnen bij de verkiezingen.

   1. Guus Geluk

    Ritter,

    Het politieke “establishment” in de Verenigde Staten kreeg de meeste electorale stemmen bij de presidentsverkiezingen. Derhalve valt er op die winst van alles af te dingen.

    Het punt dat Trump hier maakt is niet zozeer over een veto, maar betreft de inwerkingtreding van artikel 5 van het verdrag.

    1. Ritter

     Guus Geluk

     Het punt dat Trump maakt is dat je om Montenegro geen wereldoorlog gaat beginnen. Dat is een kwestie van gezond verstand.

     De Navo breid maar uit en is haar doel daarbij voorbijgeschoten. Dat is ook een punt wat Trump maakt.

     1. Guus Geluk

      Ritter,

      Uiteraard wil niemand een wereldoorlog beginnen, maar als Montenegro wordt bedreigd is de onvermijdelijke consequentie dat artikel 5 in werking treedt – waarbij niet alleen Amerikaanse levens op het spel worden gezet, maar ook Europeaanse.

     2. lugar

      @Guuslim: “Europeaanse”

      Een vrouwelijke inwoner van Europa.

 10. Florissa

  Montenegro verdedigen ,en je daar druk over maken ,terwijl via de achterdeur heel Europa overspoelt wordt met Afrikanen .Brussel is stapelgek .

  1. Ritter

   Florissa

   Inderdaad.

   Het grootste probleem voor Europa is de illegale massa instroom van illegalen wat grote demografische gevolgen heeft die onomkeerbaar zijn.

   Daar zou men zich druk over moeten maken.

 11. Ernst Quispel

  Deze stupide uitspraak onderstreept mijn stelling dat de V.S. met Trump geen betrouwbare partner meer is. Morgen kan de clown in het Witte Huis hetzelfde roepen over Letland en weet Putin dat hij dit land zonder problemen kan inlijven.

  Trump werkt voor Putin. Het wordt tijd dat we de realiteit onder ogen zien.

  1. Bloem

   Is uw afgod dhr. Obama ooit de Cyprioten te hulp geschoten?

  2. meijer61200

   L.U.L.

  3. Nasrani

   Zenuwachtig aan het worden? Terecht. De VS gaan een realistischer buitenlandbeleid voeren en druk zijn’vrienden’ met de neus op de feiten. Europa moet zich van de luier ontdoen en een beetje volwassen worden. ( wel lastig met een zuipschuit aan het roer).

 12. Ni28

  Dat is de kracht van kleine landen. Ook met een kleine Jan Klaasen kunt je een groot theater maken.

 13. Frits Jansen

  Wat een dom gelul.
  Trump heeft waarschijnlijk geen benul waar Montenegro ligt, en DDS ook niet, maar in het denkbeeldige geval dat de Russen dat landje z jij een veroveren dan is heel ex-joegoslavië plus buurland Albanië on gevaar plus Italië dat aan de overkant ligt.

  In de jaren 50 waren communisten wat de moslims nu zijn, en toen kwamen nota bene de VS zelf met de “dominotheorie”: als één land ten prooi zou vallen aan het communisme dan zouden andere landen omvallen als dominostenen.

  Bedenk verder dat Montenegro de laatste deelrepubliek van voormalig Joegoslavië is die zich van Servië losmaakte, en dat land voelt zich als broedervolk verbonden met Rusland, en kan nog steeds het verlies van Kosovo niet verkroppen.

  Kortom een Russische inval in Montenegro zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

  Nog los van het feit dat de criminele Thaise oud-premier Thaksin een Montenegrijns paspoort kreeg, de ultieme vluchteling.

 14. Bes Tolen

  Bloem, wat de NATO en Turkije betreft is het nog erger. Toen Turkije al lang lid was, werden in het noorden, Trabzon (Trébizonde) viel er onder, liefst 650.000 christenen gedwongen over te gaan naar de islam. Dat was nog ver voor de troebelen tussen Griekenland en Turkije.
  350.000 Grieken moesten gedwongen Istanboel verlaten.
  Montenegro heeft als deelstaat de beslissende stem gehad in de afscheidingsproblematiek van deelstaten en autonome gebieden in Joego Slavië. De beslissende stem kwam van de Montenegrijnse leider Bulatoviç. Dat nadat Italië Montenegro vlak voor de stemming 650 miljoen dollar beloofde. Italië zal meer vertegenwoordigd hebben dan alleen Italië.

  Ach ja, Turkije is een multiculturele samenleving als lieden als Ploumen zich voor Nederland wensen. Ploumen vergeet bovendien dat in Nederland de rechtstaat om die reden al enkele tientallen jaren onder druk staat en op punten er finaal doorheen is gezakt. O ja, ik vergeet de NATO even.

 15. Bes Tolen

  Het is een oud probleem, dat leiders van militaire organisaties er irreële ideeën op na houden. Vaak geheel versleten ideeën. Je moet ze niet lang in functie houden en hun visies heel kritisch benaderen en veelal verwerpen. Duitsland, dat weinig ervaring had met dit soort, is aan de militaire leiding ten onder gegaan. Of Duitsland dat ooit weer te boven is gekomen? M.i. niet. Komt ook niet meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.