Autoriteiten hebben blinde vlek voor Turks extremisme

Geen categorieaug 04 2018, 12:00
Oeps! De Turks-Nederlandse prediker Abdullah Özütürk blijkt gewoon een jihadronselaar te zijn! Overheid richt zich te veel op Marokkaans extremisme en ziet Turks extremisme over het hoofd. Via Elsevier Weekblad.
Het NRC blijkt geheime documenten te bezitten waarin staat dat Özütürk mogelijk een ronselaar is. De man opende een eigen koranschool in Amsterdam-Sloterdijk. Het kwam met enige regelmaat voor dat zijn leerlingen naar Syrië vertrokken. Ook blijkt de man in een Turkse moskee propagandamateriaal te verspreiden voor een Al-Qa'ida leider.
De prediker zelf ontkent alles en is ook nooit aangeklaagd, maar dit lijkt eerder door een gebrek aan juridisch correct bewijs dan door daadwerkelijke onschuld. Hij zou twee jongens hebben afgeraden om naar Syrië te gaan. Ze gingen toch.
Een groot probleem voor de autoriteiten is het gebrek aan kennis van de Turkse taal. Bij Marokkanen is dit schijnbaar een minder groot probleem omdat de nadruk daar altijd al op lag. Al met al lijkt het erop dat er flink gefaald is bij het terrorismebestrijdingsbeleid van de overheid. Vooral gemeente Amsterdam lijkt het probleem niet adequaat het hoofd te kunnen bieden.
Dikke kans dat er komende maanden nog vaker mafkezen een aanslag proberen te plegen en 'bekenden waren van de politie' als de autoriteiten zo blijven falen. Dat deradicaliseringsbeleid schijnt ook lang niet zo goed te werken. Wat een faalhazen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten