Globale handelsconflicten hebben nog geen effect op economie: 2,9 procent groei

Met onze open economie zou je verwachten dat Nederland veel last heeft van de globale handelsconflicten en het opkomend protectionisme. Niets is minder waar, want de geraamde groei is 2,9 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei blijft doorzetten.

Aan de groei droegen alle motoren van de economie, consumptie, investeringen en export, bij. Consumenten gaven 2 procent meer uit. De consumentenuitgaven stijgen nu al meer dan vier jaar op rij. In het tweede kwartaal werden vooral meer auto’s en elektrische apparaten gekocht. Ook de uitgaven in de horeca namen toe.

De consumptieve groei is in in lijn met het feit dat de werkgelegenheid groeit en de lonen stijgen, waardoor de koopkracht toeneemt. Het consumentenvertrouwen is ook al bijna twee jaar hoog.

Chapeau hoor mensen, we hebben het maar weer voor elkaar. De regering zal deze cijfers ook gaan inzette als bewijs voor het succes van hun politieke programma. Rutte zal met een lach beweren dat de Kabinetten van Rutte Nederland uit de recessie hebben geholpen en de economie heeft laten groeien.

Misschien is dat waar, misschien ook niet. De economie is organisch, de economie is een complex samenspel tussen alle burgers en hun interacties en keuzes. Pinpointen wat voor beleidsvoorstel of wat voor politiek waarvoor zorgt, dat is erg moeilijk en geen enkel economisch model zou dat goed kunnen voorspellen of verklaren.

Daarnaast kunnen de negatieve effecten van de globale handelsoorlog nog op een later moment effect gaan hebben. De economie is misschien organisch, maar mensen willen graag denken dat het niet zo is, dus ze handelen naar vooroordelen en verwachting. Dat kan een domino-effect gaan veroorzaken.

Enfin, voor nu ziet het er alsnog positief uit, ook al zijn het maar ramingen. Gefeliciteerd Nederland, koploper in Europa.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Elu Thingol

  Met Nederland gaat het beslist steeds beter. De cijfers zijn rooskleurig, de vooruitzichten positief. En Nederland “draait” op de hardwerkende Nederlanders, die hedenmorgen voor “verachtelijk” en “bankhangers” werden uitgemaakt.

 2. Tengo Kawana

  We zitten in een topconjuctuur maar door Brexit en Trump houden we dat niet lang meer vol.

  1. Ritter

   Tengo Kawana

   Fabelachtige record kwartaalcijfers onder Trump: America is great again

   Donald Trump´s belasting- en dereguleringspolitiek is een fabelachtig succes. Na slechts anderhalf jaar presidentschap bloeit de Amerikaanse economie als sinds lange tijd niet meer. Ze groeide in het tweede kwartaal met 7,4%, de lonen stegen met 2,7% en de Dow Jones steeg sinds de verkiezing van Trump met 40%. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid onder de 4%. De opleving bereikt alle lagen van de bevolking.

   Zijn belofte “Make America great again” heeft de 72-jarige al na 18 maanden ingelost. De “Welt” spreekt zelfs tandenknarsend van een “historische economische opleving die het land meemaakt”. De Amerikaanse economie heeft zich uit de Obama-lethargie bevrijd en groeide in het afgelopen kwartaal zo sterk als sinds 2014 niet meer. Experts verwachten dat de opleving nog aantrekt en de groeicijfers de komende kwartalen nog groter zouden kunnen zijn. “Amerika is op weg naar de langste economische opleving aller tijden”, zegt Don Rissmiller van het analyse-instituut “Strategas Research Partners”. Dit record zou weinig in de weg staan.

   De opleving wordt gedragen door de Amerikanen, want ook bij hen komt de opleving aan. Hun lonen stegen met 2,7% en de druk van de belastingen daalt. Ze hebben duidelijk meer geld om uit te geven. Tegelijkertijd bloeit de arbeidsmarkt: het werkloosheidscijfer daalde onder de magische grens van 4%. Dat gebeurde in de afgelopen vijftig jaar alleen maar tijdens de New-Economy periode.

   De enorme winsten versterken ook de onafhankelijkheid van de Amerikaanse economie. Goldman Sachs voorspelt dat Amerikaanse ondernemingen dit jaar eigen aandelen ter waarde van een biljoen dollar zouden kunnen terugkopen. Zodoende zouden buitenlandse investeerders worden teruggedrongen.

   Onder Trump hebben de VS economische gezien de rest van de wereld met lengtes achter zich gelaten. Het land keert terug naar de oude welvaart, de mensen vinden goed betaald werk – en ook de rentes stijgen. In Amerika vindt, anders dan in Duitsland, geen onteigening van de spaarders plaats. America is great again.

   1. DolleDries

    Nederland lift als export land mee op de successen van Trump.

    1. Ad Infinitum

     Neen, onjuist. Nederland is ook een doorvoerland dat te maken heeft met de extra heffingen op de doorvoer naar de VS van staal o.a. (IJmuiden, Tata Steel, voorheen de Hoogovens) Trump rijdt ons land in de wielen en sommigen vinden dat prachtig, kennelijk.

    2. Blue monday

     Kim jung Dries benadrukt nog even de goddelijke status van zijn grote voorbeeld.

     Klefhans

   2. Ad Infinitum

    Neen, beste man. Het begrotingstekort is gigantisch. Dat kunt u zo opzoeken, vreemd dat u dat niet wil zien. Probeer eens een gesprek aan te gaan, met een echte Amerikaan. Geen Wallstreet boy of iemand die Trump onderhorig is. Gewoon uit de industrie, een trucker of een gepensioneerde die in een camper woont, zijn leven slijt op 6 m2

    1. DolleDries

     Van Nederland ook 25000 euro per inwoner.

     1. Capo

      @Dries: Ad Infinitum = Tengo

     2. DolleDries

      Dacht ik al gezien de bijval van Kong.

     3. Capo

      @DD: “Dacht ik al gezien de bijval van Kong.”

      En van multinicker, die ondersteund zijn eigen nicks of laat zich laat zich ondersteunen door z’n eigen nick.

    2. DolleDries

     Die zelfde gespreken kun je in Nederland ook voeren.

    3. DolleDries

     Ik ben met je eens de staatsschuld is onder Obama enorm gestegen dat draai je niet in een jaar terug.

     1. Ad Infinitum

      42,500 is het laatste wat ik heb gezien. Hoe het nu actueel is weet ik niet.

     2. Meester Kong

      @DD faf mij laatst de oplossing van staatsschuld- gewoon geld bij drukken.

     3. Meester Kong

      Lul toch niet zo dom @DD.
      Terug draaien door Trump is van geen sprake.
      In tegendeel, het stijgt met enorme vaart.

     4. Tengo Kawana

      Het is nadien versneld gestegen en dat is ernstig omdat dit gebeurt in een tijd van hoogconjunctuur.
      Obama moest in de economische crisis schulden maken om, ondermeer, de banken te redden. Trump zou nu de staatsschuld gemakkelijk kunnen terugdringen maar dat doet hij niet integendeel. Hij laat de staatsschuld in sneltreinvaart oplopen ten gunste van de rijken.

      Over een paar jaar kunnen de Amerikanen beginnen met het likken van de wonden van drie jaar Trump.

     5. Blue monday

      Je verzint het ter plekke….stumper

     6. wheelboy

      Die staatsschuld Dries neemt bij alle presidenten toe .Nu onder Trump nog harder .Dat gaat een keer opspelen als div partijen hun geld willen zien .

     7. Capo

      @wheelboy: Je voert multinicker en zijn actieve supporters, daardoor maak je het mede mogelijk dat DDS gesaboteerd wordt door flaming.

     8. Elu Thingol

      omschrijving trol “Capo”

      “Capo” verscheen meer dan negen maanden geleden op dit forum onder de nickname “Ba*z”. Als gebruiker viel hij direct op door enerzijds diens adoratie ten opzichte van Thierry Baudet (hij kopieerde teksten van FvD letterlijk naar het forum) en anderzijds door zijn hyperactiviteit. Vaak navigeerde Baaz van ’s morgens vroeg tot middernacht over het forum.

      Vervolgens verscheen hij onder zijn dubbelnick “Rechtsaf”. Met deze nick viel hij zijn eerste nick, dus: “Baaz”, herhaaldelijk bij, alsof het twee verschillende personen betrof. Deze nick werd ook ingezet om afgeronde discussies over de islam opnieuw aan te zwengelen, teneinde het populistisch rechtse geluid te verkondigen. “Rechtsaf” wordt thans nog ingezet om anderen uit te schelden dan wel te besmeuren. (Voorbeelden: Jij moet je islamitische rotsmoel houden, vals betichten van antisemitisme, etc.).

      “Baaz” ontwierp “Siemien” als een nieuwe alias. Siemien moest een rechtspopulistisch-christelijk geluid laten horen. Met “Siemien” viel hij zijn hoofdaccount “Baaz” ook bij, alsof het twee verschillende personen aan het woord waren.

      Nog een vierde persoon verscheen ten tonele, waarvan niet zeker is of hij ook in verband kan worden gebracht met “Capo/Baaz”, maar van wie het wel waarschijnlijk is. Het betreft “eRik2017”, een gebruiker die naast veel herrieschoppen weinig toevoegde, en uiteindelijk werd verbannen. “eRik2017” kwam terug als “W**elsunCode”: dit account was evident bedoelt om te provoceren, aangezien er op dat moment een andersdenkende genaamd Code actief was. Sinds vorig jaar is “eRik/W**elsunCode” niet meer gesignaleerd, hetgeen natuurlijk doet vermoeden dat “Baaz” klaar was met dat typetje en het heeft “gede-activeerd”.

      Kort daarna werd personage nummer zoveel gelanceerd, genaamd “Abri079”. Dit figuur doorspekte zijn commentaren met kleinerende opmerkingen ten opzichte van andersdenkenden.

      Hoofdaccount Baaz werd er uiteindelijk afgegooid. Kennelijk een bericht té veel geplaatst; de redactie was het zat. “Zout” kwam opdraven als nieuw hoofdaccount. Toen deze er ten langen leste eveneens werd afgegooid noemde “Zout” zichzelf “Pit”. Onder “Pit” begon hij dubbelaccounts aangemaakt om te trollen. Zo immiteerde hij met de nickname “Control” andere gebruikers, op een wijze dat reageerder Floris op een gegeven moment in de veronderstelling was met Ernst van doen te hebben, maar in werkelijkheid was het dus “Capo” die zat te zieken.

      Ook Pit werd er door de redactie afgegooid. Terug kwam hij als Lugar, met als dubbelaccounts Thee, Dirk van Jurie en gister. Onder deze nick werd hij lange tijd niet echt serieus genomen. Af en toe gooiden Holland en consorten hem een koekje toe als hij hen weer eens met een inhoudsloze reactie nawauwelde.

      Nu is het dus Capo. Capo heeft zich inmiddels ontpopt tot de nieuwe Websitegestapo. Hij hangt de internetmoderator uit. Het is misplaatst dat uitgerekend dit individu de ander de maat neemt wat multi- en dubbelnicks betreft. Zelf is hij immers consequent actief onder meerdere nicks en heeft hij in het verleden herhaaldelijk geprovoceerd en gestookt. Dat ging toen weken achtereen door.

      Hierbij is te noteren dat “Capo” “geniet” van zijn rol als “politie-agentje”. Waarom zou hij immers de “trollen” niet negeren, zoals hij dat van anderen vraagt? Het beeld rijst van een man die in zijn eigen wereldje leeft. Dat is ook af te leiden uit het glashard liegen als hij met zijn andere nicks wordt geconfronteerd. Anderzijds is er een mogelijkheid dat “Capo” geniet van de controle en macht die hij op het internet bezit, hetgeen er wederom op wijst dat “Capo” in zijn “eigen wereldje” leeft.

     9. Capo

      @Wheelboy: Hierboven zie je wat ik bedoel, Elu is zo’n actieve supporter.

     10. Tengo Kawana

      @Wheelboy,

      Trump heeft gezegd dat hij met de enorme belastingverlagingen voor de rijken de economische groei zo wil oppompen dat het begrotingstekort kan worden bestreden. Dat zal echter niet gebeuren. Hij heeft in de korte periode dat hij president zit het begrotingsplafond al twee keer moeten verhogen.

     11. Capo

      @Wheelboy:

      Een multinicker is iemand die meerdere gebruikersnamen aanmaakt die hij tegelijkertijd gebruikt.

      Tengo c.s. (multinicker) is een bewezen multinicker. De afgelopen (meer dan) 15 jaar is hij bezig geweest met het frustreren en ondermijnen van de verschillende forums en reactieplatforms in Nederland. Multinicker doet dit door zichzelf, via zijn multinicks aan te moedigen en gelijk te geven. Ook gebruikt multinicker zijn multinicks om flamings op te starten, te trollen en de multinicksupporters aan te jagen.

     12. Elu Thingol

      Het is misplaatst dat uitgerekend dit individu (Capo) de ander de maat neemt wat multi- en dubbelnicks betreft. Zelf is hij immers consequent actief onder meerdere nicks en heeft hij in het verleden herhaaldelijk geprovoceerd en gestookt. Dat ging toen weken achtereen door.

     13. Capo

      Voor de volledigheid, de actuele lijst groeit nog steeds omdat multinicker niet van ophouden weet: Svetlana = Becker = Johnny Roest = Suzanne = Tengo = JanKlaasen = Onno = Elu = Duijndam = Fortiori = IJsbrand Koudvuur = Hermann = Ad Infinitum = Ky = Eminem2 = Karel de Grote = Steiner = Natte scheet = HEM = Etc…

     14. Elu Thingol

      Voor de volledigheid: Capo = Baaz = Dirk van Jurie = St*ork = Rechtsaf = Control = Thee = gister = Pit = Zout = etc etc.

     15. Tengo Kawana

      Uit de lijst van namen die Capo mij allemaal toeschrijft mogen we wel opmaken dat de arme man aan pathologische paranoia ten prooi is gevallen.

     16. Rechtsaf

      @Capo begrijp ik goed dat Elu als een hondsdolle bezig W.I.Msülsün uit de wind aan houden is..?!

     17. Elu Thingol

      Vervolgens verscheen hij onder zijn dubbelnick “Rechtsaf”. Met deze nick viel hij zijn eerste nick, dus: “Baaz”, herhaaldelijk bij, alsof het twee verschillende personen betrof. 

     18. Capo

      @Rechtsaf: Klopt, als een pitbull die met hondsdolheid is besmet beschermd hij multinicker. Ik concludeer daaruit dat hij een multinick-kloon moet zijn. Je ziet ze ook altijd in duo.

      Hoe dan ook, Tengo c.s. (multinicker) is een bewezen multinicker, zegt het voort! 😉

   3. wheelboy

    Ritter ,
    Dat de US economie loopt als een tierelier klopt .Alleen je vergeet er bij te vertellen dat de fundamenten door Obama zijn gelegd . Bush had er een puinhoop van gemaakt .In 2007 stortte heel de US economie in (vergeten zeker) .Veel Amerikanen moesten hun huis verkopen of kwamen letterlijk op straat te staan .Bergen met werkelozen daar . Dat was de situatie die Obama erfde van Bush . Zelfs Europa zat toen diep in de Shit daardoor . Trump erfde van Obama een redelijk gezonde US . Dan de doorgevoerde belasting verlagingen gaan verdampen voor de middenklasse .Zij krijgen een inflatie om de oren van die handelsoorlog . As september gaan de ziektekosten polissen tussen de 30 en 50% omhoog . Her werkt hier exact het zelfde als het om leugens aangaat . Als ik het goed begrepen heb gaan ze ook hier met ingang van 1-1 de belasting verlagen .En aan de andere kant gaat de BTW omhoog en div andere dingen . Trek je die kosten af van wat je meer krijgt hou je per saldo niets over of ga je er op achteruit .

   4. Rechtsaf

    @Ritter feiten die zichtbaar zijn, ik vind dat Nederland ook zo’n president moet krijgen..

 3. Ad Infinitum

  Gezien de overvolle treinen, metro’s en bussen als om 07:00 uur in de ochtend een teken dat Nederland onderweg is. De kilometers lange files completeren het beeld. Koploper in Europa.
  En toch nog wagen sommigen nog te beweren zich geen Nederlander te willen noemen. Het hardwerkende land te verketteren. Het land dat je niet afbrandt maar trots op bent. Als je teminste in beetje goed in elkaar steekt.

  1. Tengo Kawana

   De wonderlijke paradox hier is dat veel reaguurders niet in Nederland willen wonen en vanuit het buitenland hier de ganse dag ons land zitten te belasteren.
   Mensen die wel met plezier in Nederland wonen noemen ze landverraders.

 4. DolleDries

  Het is het Turkije effect miljarden Euro’s er bijgedrukt rente enorm laag. De klap die komt is enorm en gaat de EU diep in een financiële crisis storten

 5. DolleDries

  De laatste tijd zakt de Euro steeds verder weg en de inflatie stijgt.

  1. DolleDries

   Van de hele beschuldiging van Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 blijft intussen steeds minder over. De verhalen over uitgebreide en met grote Russische concentratie bereikte inmenging kreeg gisteren een doodsklap toen een 11–jarig meisje bewees dat elk kind met enige kennis van computers in staat is de Amerikaanse stemmachines te manipuleren. Het hele verhaal vindt u hier, maar het enige argument dat overblijft is dat er geen Russen nodig waren, het niet bewijst dat ze er niet waren. Maar dan zijn we terug bij± als er iets is gebeurd moeten het de Russen zijn geweest, en dat Trump verkozen werd kon eigenlijk niet.

   1. Meester Kong

    @DD je bent zo glad als een aal in een emmer met snot.
    Moet ik dit ook nog uitleggen?

    1. Tengo Kawana

     Je kunt DolleDries beter negeren, Kong, de man knipt en plakt teksten van islamofobe sites en spreekt, als hij zelf probeert iets te zeggen, bizarre onzin.

     Hij spoort eenvoudig niet. Laat hem lopen.

 6. Frits Jansen

  Na de NLEXIT die DDS zo vurig wenst zal dat heel anders lopen. Dan komen er hoge invoerrechten voir de buitenlandse handel. Multinationals als Shell, Unilever, AKZO en Philips zullen pijlsnel naar het buitenland vertrekken. De Rotterdamse haven zal verzanden. De Zuidas wordt een pretpark, voor zover je bij schrijnende armoede van pret kunt spreken.
  Nederland wordt radeloos, redeloos en reddeloos, net als in 1671, en zal om een Sterke Man roepen. En dan is Wilders er klaar voor. Dat was van het begin af de opzet: de eerste dictator van Nederland worden.
  We worden straatarm, hongersnood dreigt, maar Nederland wordt weer soeverein.
  En blank, want geen moslim heeft nog zin in dit armoedige zootje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.