Oostenrijk gebruikt vooroordelen om 'homofiele' Afghaan af te wijzen: 'die kan niet homo zijn'

Geen categorieaug 15 2018, 10:00
De migratiedrama heeft een nieuw hoofdstuk gekregen en dat komt door Oostenrijk. Het is heel moeilijk vast te stellen wat iemand zijn of haar geaardheid is en daar zijn de Oostenrijkse autoriteiten nu achter gekomen. Op basis van cliches en vooroordelen is er vastgesteld dat een Afghaanse vluchteling niet homo kan zijn.

De immigratieambtenaar die moet beslissen over de geldigheid van zijn aanvraag, is niet overtuigd dat de jongen homo is, aldus het tijdschrift. ,,De manier waarop u wandelt, zich gedraagt en u zich kleedt duiden er op geen enkele manier op dat u homo zou kunnen zijn", staat te lezen in de afwijzing.

,,Volgens berichten hebt u vaker woordenwisselingen met andere kamergenoten gehad. Dat betekent dus dat er een agressiepotentieel in u schuilt, wat men van homo's niet zou verwachten", vervolgt de ambtenaar.

De Afghaanse man had ook aangegeven dat hij liefst alleen is of met kleinere groepjes mensen optrekt. Dat gedrag paste evenmin in het clichématige plaatje van de immigratieverantwoordelijke. ,,Veel vrienden hebt u ook niet. Ik dacht dat homo's van gezelschap hielden?", schreef hij.

Tja, het is slordig en het is ook niet gepast, maar kan je de ambtenaar het echt kwalijk nemen? Hoe kan je testen of iemand wel of niet homoseksueel is? Neen, dat kan niet, behalve als je in iemand zijn of haar hoofd kan kijken, dan kan het wel. Maar er zijn genoeg mensen die misbruik maken van het systeem door te doen alsof ze homofiel zijn. Als ze maar kunnen blijven in het land waar ze zijn aangekomen.
Op dat moment is het zeer moeilijk voor mensen om te 'controleren' of iemand oprecht op hetzelfde geslacht valt. Dan vind ik het niet zo heel raar dat je je dan maar vasthoudt aan het eerst en beste aspect van herkenning: vooroordelen. Dus voordat we weer collectief weer naar gaan doen tegen deze ambtenaar, moeten we ons afvragen hoe we het zelf zouden 'testen'. Want er moet getest worden, anders kan iedereen er misbruik van maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten