Oostenrijk gebruikt vooroordelen om ‘homofiele’ Afghaan af te wijzen: ‘die kan niet homo zijn’

De migratiedrama heeft een nieuw hoofdstuk gekregen en dat komt door Oostenrijk. Het is heel moeilijk vast te stellen wat iemand zijn of haar geaardheid is en daar zijn de Oostenrijkse autoriteiten nu achter gekomen. Op basis van cliches en vooroordelen is er vastgesteld dat een Afghaanse vluchteling niet homo kan zijn.

De immigratieambtenaar die moet beslissen over de geldigheid van zijn aanvraag, is niet overtuigd dat de jongen homo is, aldus het tijdschrift. ,,De manier waarop u wandelt, zich gedraagt en u zich kleedt duiden er op geen enkele manier op dat u homo zou kunnen zijn”, staat te lezen in de afwijzing.

,,Volgens berichten hebt u vaker woordenwisselingen met andere kamergenoten gehad. Dat betekent dus dat er een agressiepotentieel in u schuilt, wat men van homo’s niet zou verwachten”, vervolgt de ambtenaar.

De Afghaanse man had ook aangegeven dat hij liefst alleen is of met kleinere groepjes mensen optrekt. Dat gedrag paste evenmin in het clichématige plaatje van de immigratieverantwoordelijke. ,,Veel vrienden hebt u ook niet. Ik dacht dat homo’s van gezelschap hielden?”, schreef hij.

Tja, het is slordig en het is ook niet gepast, maar kan je de ambtenaar het echt kwalijk nemen? Hoe kan je testen of iemand wel of niet homoseksueel is? Neen, dat kan niet, behalve als je in iemand zijn of haar hoofd kan kijken, dan kan het wel. Maar er zijn genoeg mensen die misbruik maken van het systeem door te doen alsof ze homofiel zijn. Als ze maar kunnen blijven in het land waar ze zijn aangekomen.
Op dat moment is het zeer moeilijk voor mensen om te ‘controleren’ of iemand oprecht op hetzelfde geslacht valt. Dan vind ik het niet zo heel raar dat je je dan maar vasthoudt aan het eerst en beste aspect van herkenning: vooroordelen. Dus voordat we weer collectief weer naar gaan doen tegen deze ambtenaar, moeten we ons afvragen hoe we het zelf zouden ‘testen’. Want er moet getest worden, anders kan iedereen er misbruik van maken.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. bifbof

  Nou goed geen homo dan . Morgen is hij een vervolgde christen.

  1. Capo

   Net als de rest van Europa heeft Oostenrijk kennelijk een probleem. De vraag is of zij dat probleem gaan oplossen. Weet je wat het probleem is? De islam in Afghanistan.

  2. DolleDries

   Of zo.

   In Perigueux, een stadje in het zuid-westen van Frankrijk, zijn maandagavond 4 gewonden gevallen nadat een Afghaanse asielzoeker willekeurige mensen begon neer te steken. Twee broers van 64 en 68 jaar moesten met zware verwondingen worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De Afghaan werd gearresteerd en zit in voorhechtenis.

   1. Capo

    Of zo:

    Een 30-jarige Afghaanse man heeft afgelopen zaterdag op klaarlichte dag een jong meisje (14) verkracht in de Duitse grootstad Hamburg. De Afghaanse man kon dezelfde dag nog gearresteerd worden. Hij was gekend bij het Duitse gerecht voor onder meer mishandeling, bedreigingen en zware geweldpleging. Voor dat laatste kreeg hij 2 jaar geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf.

    https://sceptr.net/2018/08/illegale-afghaan-verkracht-meisje-14-in-duitsland/

 2. Elu Thingol

  Ik vraag me af hoe het IND placht te onderzoeken of iemand homofiel is. Hoewel het Nederlabdse toelatingsbeleid inzake Afghanistan buitengewoon strikt is, zijn homo’s in Nederland welkom.

  Hoe gemakkelijk is het om de boel te belazeren door te zeggen dat men homo is.

 3. Elu Thingol

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2205202-asielprocedure-voor-homo-s-de-ind-wilde-niet-naar-me-luisteren.html

  Interessant hoe het IND dit aanpakt, maar er zijn gevallen van onzorgvuldig handelen bekend. Dit probleem speelde dus ook in Nederland.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Afghanen kunnen standaard terug naar het thuisland. Die hebben niets in Europa te zoeken. Duizenden Westerse jongens zijn er inmiddels gesneuveld; elke Afghaan dient zelf te knokken voor zijn land en het helpen opbouwen.

 5. Ni28

  Die Afghaanse man blijkt later een gezin met 12 kinderen te hebben met drie vrouwen die dan herenigd moeten worden. Ergens moet je een grens trekken. Een doorsnee homo herken je zo en de wat meer ingewikkelde gevallen zullen pech mee hebben. Maar dan nog een ander toekomstige probleem, wat als alle afwijkende minderheid groeperingen in Europa opgenomen worden? Wat brengt het voor de toekomst voor problemen? De samenleving gaat vanzelf op een ongezonde wijze krimpen. Wordt daar over nagedacht? Van mij hoeft het niet Spartaans te worden maar trek ergens een grens om ook de toekomst veilig te stellen. Vergeet de klimaat en bemoei je liever met gezonde menselijke samenleving.

  1. Bloem

   Homoseksualiteit is in Afghanistan geen enkel probleem. Daarentegen het praktiseren van homoseksualiteit wel. Aangezien hij alleen is gekomen lijkt het mij geen gevalletje van praktiseren

   1. Elu Thingol

    @ Bloem

    Meent u dat Afghaanse homo’s moeten worden teruggestuurd? Ze zullen in elk geval weinig bijdragen aan de gevreesde islamisering.

 6. Gerlos

  Wederom een goed bericht uit Oostenrijk, tijd dat Nederland daar eens een voorbeeld aan gaat nemen.

 7. henk vintage

  Homo of geen homo, de grenzen sluiten voor moslims.

  1. Capo

   @Henk: De islam tegengaan lijkt mij beter als je de bron wil aanpakken. Helaas zitten wij opgescheept met een regering die het tegengaan van de verdere islamisering van ons land buiten het regeringsbeleid houdt.

   https://gerard1945.wordpress.com/2017/09/03/motie-halsema-inzake-islamisering/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.