Algemene politieke beschouwingen: de toon is gezet, maar het Kabinet krijgt het niet moeilijk

Gisteren vond het eerste deel van de algemene politieke beschouwingen plaats. Het debat na de stukken van Prinsjesdag. Het is een traditie die sinds jaar en dag bestaat, maar elk jaar niet nuttig lijkt te zijn. Het zou zeer handig kunnen zijn en zelfs een goede democratische toevoeging, maar het in praktijk monistische stelsel van onze parlementaire structuur maakt van dit soort dagen een slechte grap.

Elke fractieleider in de Tweede Kamer heeft gisteren zijn of haar zegje mogen doen, maar het verviel in clichés en af en toe zelfs ruzie. Zo had Geert Wilders ruzie met Alexander Pechtold, aangezien eerstgenoemde de affaire van Pechtold erbij haalde. De D66-leider hekelde deze actie, waarna Wilders terugkaatste dat Pechtold het privéleven van PVV’ers erbij haalde in 2010.

Sybrand Buma kwam terecht met zijn oproep tot meer respect voor elkaar. ‘Er kijken kinderen naar dit debat.’ Alhoewel ik zijn kritiek op de vorm van het debat terecht vind, is dat aspect niet het enige wat er niet klopte aan het ‘debat’. Coalitiepartijen deden pogingen om ‘kritisch’ te zijn en de oppositie ging keihard tegen het afschaffen van de dividendbelasting in. De linkse oppositie kwam met een tegenbegroting (zoals het links betaamt met forse belastingverhogingen) en kwam met een clichébeeld van het verschil tussen het grootkapitaal en de normale burgers.

Het debat voelde soms wat absurd aan, omdat het niet leek alsof mensen naar elkaar wilden luisteren, maar toch vooral een show opvoerden. De ene karikatuur na het andere. De enige politicus die wederom goed naar voren kwam, was Kees van der Staaij van de SGP. Een charmante en intelligente man die oprecht het beste voor lijkt te hebben met iedereen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft die rol ook vaak op zich genomen, maar als coalitiepartner verloor heeft hij veel van zijn glans verloren.

Ik wil niet zeggen dat het een schijnvertoning was, omdat ik niet overtuigd ben van het feit dat ze het slecht voor hebben met Nederland. Wat je wel ziet is een bubbel waarin de politici zich als acteurs gedragen en een toneelstuk opvoeren. De oppositie heeft niet veel bereikt tot nu toe en de coalitie kwam er makkelijk van af. Morgen komt de reactie van Mark Rutte en het Kabinet, maar die zal het niet moeilijk krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Blue monday

  “Een charmante en intelligente man die oprecht het beste voor lijkt te hebben met iedereen.“

  Ik denk niet dat de SGP als christen-fundamentalistische partij het beste voorheeft met IEDEREEN.

  buiten Denk de partij die je met afstand zover mogelijk van de knoppen wilt houden.

 2. Blue monday

  Het kabinet, gesteund door de kleinst mogelijke meerderheid krijgt het niet moeilijk omdat klootviool Wilders liever een persoonlijke vete met Pechtold uitvecht, Baudet nog maar eens het klimaat ontkent en niet in staat zijn om zoals de rest van de oppositie de coalitie op inhoud te pakken.

  Heeft Wilders geen belang bij een sterke publieke sector, willen we geen goed onderwijs of een gemotiveerde politie?
  De zorg krijgt er een paar euro bij en Unilever en Shell bijna 2 miljard gratis geld….

  1. EU kok

   quote:klootviool Wilders liever een persoonlijke vete met Pechtold uitvecht.
   .
   Het lijkt DDS wel.
   Hier worden ook liever persoonlijke vetes, waarvan merendeel slecht eenzijdig gehoord heeft, uitgevochten.
   Een oude vete, waarvan een aantal papegaaien napraten wat ze ooit gehoord hebben maar zelf nooit bij betrokken zijn geweest.

 3. Ni28

  Tandeloze honden blaffen het hardst. Rustig aan, alles blijft bij het oude. Pas op langere termijn zullen wij de effecten van deze valse kalmte merken. Intussen genieten wij toch van de linkse lol.

 4. poldi

  De politiek is verworden tot een verwijfd stelletje zeurpieten, en dat zijn veelal die linkse watjes.

  Terug naar het debat: Je kon er op wachten dat Wilders Pechtold zou gaan pakken. Je voelde hem al aankomen toen Wilders een kleine opmerking maakte om hem uit te dagen. En jawel Pechtold ging vol op het orgel, met dat huiligere toontje van hem.
  Ik heb er volop van genoten.

  Wilders heeft een enorm groot punt over de islam gemaakt, ook ik heb het gevoel dat hier veel te veel moslims komen. Het wringt en broeit nu al in Nederland, maar vergeet Duitsland, Oost Europa en Zweden en Denemarken ook niet. Hier en daar zijn de eerste schermutselingen die tot anarchisme en chaos zullen leiden, waar vervolgens een burgeroorlog uit zal voortvloeien.

  Hoe je het ook went of keert, de voortwoekerende islam is een kruitvat die een keer tot explosie zal leiden en ik ben bang dat dan de haat zo groot is geworden dat er grote slachtpartijen zullen volgen.

  Dit is niet wat ik mijn kleinkinderen aan wil doen, maar gaat wel gebeuren omdat niemand nadenkt en wij zo graag, nu de gutmensch willen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.