Diversiteitsbeleid Korps Mariniers heeft gefaald: enige vrouw stopt met de opleiding

Bij Defensie hebben ze nogal wat problemen met de diversiteit, aangezien de vrouwen die daar werken vooral op ‘vrouwelijke’ functies zitten, zoals verpleegkundige. Sinds januari mogen vrouwen ook bij de Korps Mariniers en tot nu toe was er maar 1 vrouw geselecteerd. Door persoonlijke omstandigheden en blessures, stopt ook deze enige vrouw met haar opleiding.

Vanwege een beenblessure nam ze eerder al even pauze van de opleiding, maar nu heeft ze besloten om definitief te stoppen. “De problemen met haar schenen bleken alleen hardnekkiger dan ze hoopte”, zegt een marine-woordvoerder tegen De Telegraaf. “Omdat ze de groep niet wil ophouden en door een verandering in haar thuissituatie die invloed heeft op haar motivatie, besloot ze afgelopen vrijdag te stoppen. Dat is in goede harmonie gegaan.”

De woordvoerder schat dat er een goede kans is dat ze bij defensie blijft werken. Minister Bijleveld van Defensie vindt het “heel jammer” en zegt dat ze veel respect voor haar heeft. “Jammer dat ze moest besluiten te stoppen, respect dat ze het lef had te beginnen. Voor zo iemand is binnen defensie altijd een plek!”, twittert ze.

Je moet niet iemand aannemen, omdat iemand een vrouw is of een man. Je moet iemand aannemen omdat diegene een goed individu is en iets toe kan voegen. Toch is het diversiteitsbeleid een gevoelig onderwerp bij Defensie, ook met betrekking tot het pesten van vrouwen en verbale aanranding. Het blijft moeilijk om vrouwen en mannen in zo een positie bij elkaar te zetten, omdat je niet de mens kan scheiden van de functie.

Dat wordt extra moeilijk in het leger, als je een leger wil hebben waarin de focus optimaal moet zijn. Natuurlijk, disciplineer je mensen, dan kan je echt wel een goed functionerend leger hebben met mannen én vrouwen. Maar op sommige gebieden, ook fysiek, blijft het moeilijk. Daar moeten we niet van wegkijken. De uitdaging aangaan!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ritter

  Het is interessant te zien hoe Israël ( een land omringt door vijanden) het doet op dit gebied. Daar hebben ook vrouwen dienstplicht.

  In onderstaande docu zien we een gemengd (Karakal) battalion die de grens bewaakt. (bestaat uit 60% vrouwen)
  https://youtu.be/2XH5bq-do2o

 2. fusilier

  Als je op missie gaat en je word gevangen genomen, kan een vrouw het hele peloton in gevaar brengen. Bij zware verhoren.

  1. Rosasolis

   @fusilier. Een man kan dit ook doen!

 3. Capo

  De verspreiders van het gelijkheidsevangelie willen graag dat wij geloven dat man en vrouw gelijk zijn.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Hoeveel heeft dit ‘diversiteits-grapje’ de Defensie al gekost ?

  Vrouwen kunnen uitstekend dienen in defensie.
  Hoge uiterst belangrijke functies
  denk bv. aan een drone piloot.
  Maar niet bij de commando of mariniers.
  Kwestie van fysiek.

  Aan de andere kant
  De laatste jaren heeft het leger alleen maar aan de verkeerde kant van de geschiedenis gediend. Hetzij als ondersteuner van de tiran uit Constantinople genaamd Erdogan of als luchtvloot voor Al-Qaida zoals in Libya.
  Dat hou ik logischerwijs de militairen niet voor verantwoordelijk
  Maar de door en door verrotte politiek en hun hysterische woordvoerders van de MSM.

 5. toetssteen

  De kop boven het artikel is een tikkeltje raar. Niet het Korps heeft gefaald, de dame in kwestie kon het niet aan. (ik zeg niet dat ze gefaald heeft).

  Het is lichamelijk een loodzware opleiding (weet ik alles van, zelf marinier geweest). Dat moet je aankunnen anders val je af, man of vrouw, het maakt niet uit.

 6. Ni28

  Quota’s zijn enorme onzin van linkse hobbyisten. Een van de ‘vele gekte’s van deze tijd. Mensen moeten beoordeeld worden naar hun capaciteiten en geschiktheid en niet op gender of kleur. Totale onzin die nergens goed voor is.

  1. Peter Loosduinen

   Ni28
   Zo is dat !

 7. Zeeuw

  Een opleiding als die van de mariniers is zwaar .
  Maar diversiteit en krijgsgevangenen praat slaat nergens op .
  Deze vrouw heeft meegedaan aan 1 van de zwaarste opleidingen bij defensie alleen de moed om deel te nemen vind ik al groots .
  Er zijn in die opleiding vast ook weer een aantal mannelijke rekruten afgevallen .
  En praat van “als ze gevangen worden brengen ze het peloton in gevaar” dat doen zwakkere in het peloton dat hoeft geen vrouw te zijn .Mijn ervaring is , in ondervraging breekt iedereen .
  Als een vrouw sterk genoeg is moet zij meekunnen doen.
  Er zijn vrouwen waar ik eerder mijn leven aan vertrouw dan menig Wannabee Rambo .

 8. HEM

  Ik denk dat er meer mannen afvallen dan vrouwen bij dit soort opleidingen. Of het nu de commando’s zijn of de mariniers, het is lood en lood zwaar.
  Ik denk ook niet dat deze organisaties vrouwen wegpesten of onheus behandelen. Maar de fysieke uitdaging is hier enorm. Deze dame zal haar hele leven een voordeel hebben van het feit dat zij het geprobeerd heeft. Zij kent haar grenzen, en dat kun je niet van iedereen zeggen. Dus: Petje af, geprobeerd, jammer, maar helaas.

  1. Rosasolis

   @Hem. Nog steeds wordt de bekende film “G.I. Jane” op TV uitgezonden. Dit is een ware verhaal over een jonge vrouwelijke luitenant die een kantoor baantje krijg aangeboden, terwijl haar vriend mocht opklimmen als officier, alleen omdat hij een man is. Om het verhaal kort te maken, wenste zij haar vriend geluk, en onder protest ging deel nemen aan het eerste klas van de mariners opleiding in Amerika. De film laat zien hoe vaak Jane werd steeds gepest door haar mannelijke collega’s. Terwijl dagelijks steeds meer “toffe jongens” afvielen was Jane nog steeds erbij met de gruwelijke training. En zij werd een van de weinige die het uiteindelijk redde. Ze verscheen in een prachtige uniform om een wel-verdiende onderscheiding te krijgen, met promotie.

 9. Two Ravens Black Kettle

  De westerse boost van de Vooruitgang eeuwen geleden ?
  Meritocratie
  Kun je een taak uitvoeren
  Wie je ook bent
  Van welk geslacht, se.xuele orientatie, afkomst, kleur et cetera ook
  De beste mensen op de beste plek
  Zeker bij defensie

  Bij de politietop komt er nooit iemand (meer) met kwaliteit naar boven borrelen
  Louter politiek
  Louter D’66
  Gekonkel
  Louter de PC-bijbelaars
  Dus ligt de politie op hun pathetische gat
  Thought Crime Police
  Net als de magistratuur.
  Vandaar dat in R’ham duizenden kinderen verkracht konden worden terwijl de autoriteiten (van PC-kelder tot PC-zolder) toekeken.
  (en de totale NLse (kwaliteits)media nog steeds stug zwijgt)

  Enfin
  Defensie
  Dus meritocratie
  Ik heb ontzettend veel vertrouwen in de vrouwen die werkzaam zijn bij Defensie
  Maar logischerwijs is de commando en marine opleiding extreem
  Ik zou het niet kunnen halen
  Zelfs niet in mijn prime time
  (en allemaal 9tjes en 10tjes bij sporten maar dat zegt bitter weinig tot helemaal niks)
  Dus ultra respect voor deze vrouw

  Maar
  Diversiteit opleggen vanuit de staat is de dood in de pot.

 10. sjun

  Diversiteitsbeleid? Geen queers, queens of andere zich achtergesteld voelenden bij de Marine. Hoe divers is het dan eigenlijk? Overigens lijkt het me ook een slecht idee om diversiteit na te jagen die eerder opdrachtondermijnend dan versterkend uitwerkt. Eigenlijk werkt diversiteit helemaal nergens versterkend uit en wordt er slechts een mantra keer op keer herhaald in een poging het gezonde verstand van wie zelf nadenkt uit te schakelen. https://www.youtube.com/watch?v=l_xkgRwXvcE

  1. Capo

   Het gelijkheidsevangelie werkt inderdaad niet, net als de liberalisering van islam.

 11. Peter Loosduinen

  Diversiteitsbeleid Korps Mariniers heeft gefaald ??
  Neen hoor , er zitten waarschijnlijk ook homo’s en zwarten bij !!
  Natuurlijk geen vrouwen .
  Pardon geen vrouw.

 12. Frits Jansen

  Beetje jammer dat deze vrouw nou juist een afdeling heeft opgezocht waar het nog wel op fysieke kracht aankomt, want defensie heeft steeds meer mensen nodig die ingewikkelde apparatuur kunnen bedienen en die in cyberspace kunnen vechten met computers, en daar zijn vrouwen minstens zo sterk zo niet sterker.

 13. Zeeuw

  @frits

  Fysieke ? ingewikkelde apparatuur ?
  Weleens gekeken hoe er geselecteerd word bij de beide korpsen en welke apparatuur zij hebben ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.