Illiberaal plan van Dijkhoff voor probleemwijken is te vaag en lost niets op

Voor de algemene politieke beschouwingen kwam Klaas Dijkhoff met een plan voor probleemwijken. Hogere straffen en kinderen moeten verplicht naar de kinderopvang om Nederlanders te leren. Het is gebaseerd op een Deens model, maar veel verder komen we concreet niet echt. Dijkhoff had zelf moeite met het uitleggen van zijn eigen plan en hij kreeg vooral het verwijt naar zijn hoofd toe geslingerd dat het een bliksemafleider zou zijn met betrekking tot de dividendbelasting.

Of het ene bliksemafleider is of niet, dat maakt in dit geval niet uit. De partijleider van de liberalen stelt een beleidsmaatregel voor die regelrecht tegen het liberalisme en vrijheid in gaat. ‘Om de vrijheid te vergroten, moeten we soms vrijheid afpakken.’ Dat is zijn argumentatie achter dit voorstel. Zo een argument kan je natuurlijk voor alles gebruiken. Daarnaast is het dwingen van kinderen om naar een kinderopvang te gaan alles behalve liberaal.

Moet hij dan per se liberaal beleid voorstellen? Neen, dat is niet per se nodig. We weten allemaal dat de VVD conservatieve en liberale tendensen heeft. Sterker nog, Arjen Lubach heeft het over PVV-corvee. De VVD doet dan ineens heel ‘stoer’ en komt met hard autoritair beleid. Op deze manier wil de VVD zich dan op rechts profileren. Het heeft in dit specifieke geval wel als gevolg dat Dijkhoff niet geloofwaardig over komt en de VVD voor paal staat. Hij heeft zich slecht kunnen verdedigen in de Tweede Kamer en wat an sich een interessante discussie had kunnen zijn, is ondergesneeuwd door geneuzel over de details. Als je die details op orde had, dan had je direct over kunnen gaan op de inhoud.

We zijn allemaal gelijk voor de wet, maar met het plan van Dijkhoff wordt dat principe aangetast. Als een persoon per ongeluk in een probleemwijk is, wordt die dan harder gestraft? Gaat het alleen om bewoners? Zijn vergrijpen an sich zwaarder als ze in een probleemwijk plaatsvinden, of zijn er uitzonderingen? Allemaal vragen waar geen duidelijk antwoord op is gekomen. Een ballonnetje dat niet lang in de lucht zal blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ni28

    Het Deense model, ook door de socialisten gesteund, dus luisteren naar de burger i.p.v. eigen beelden opleggen zou een winst zijn voor het land en de migratie politiek. Daar hebben zij het begrepen. Hier wil de VVD alleen maar zetels van Wilders afsnoeppen maar meent het niet echt want op de pluche bliven zitten is de voornaamste doel van deze partij. En het trekt kiezers en daar gaat het om.

  2. Gerlos

    Een vaag plan kan je ook aanpassen en dat wordt wel tijd om die totale mislukte MULTI CULTI SAMENLEVING eens goed op te schudden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.