snapshot6

Marokko houdt eigen vluchtelingen (54.000) tegen en schiet op boot, doodt studente

Geen categoriesep 29 2018, 12:00
De Marokkaanse marine beschoot een boot met migranten waardoor een 20-jarige studenten om het leven is gekomen. De migranten wilden de oversteek richting Spanje maken. Dat meldt de Volkskrant.
Volgens de Marokkaanse marine gaf het schip geen gehoor aan diverse waarschuwingen en leek het schip verdacht gedrag te vertonen. Uiteindelijk werd het schip beschoten, raakte een 20-jarige studente dodelijk gewond en werd de Spaanse schipper gearresteerd. De migranten zouden niet te zien zijn geweest omdat ze in de kuip van het bootje lagen.
De Europese Unie betaalt de Marokkaanse overheid fikse geldbedragen voor het tegenhouden van vluchtelingen. Marokko zou, zo zegt het zelf, al 54 duizend vluchtelingen hebben tegengehouden. Compleet debiel om een overheid te betalen voor iets wat het uit zichzelf hoort te doen, maar ja, die Marokkanen zijn ook niet gek natuurlijk en de EU hoeft zo geen verantwoording af te leggen voor dergelijke dodelijke ongevallen.
Het Spaanse ministerie telde tot half september zo'n 31 duizend migranten die over zee aankwamen. Één op de vijf is Marokkaans. Zij krijgen gratis boottochten aangeboden door speedboten. De verklaring hiervoor lijkt een hekel aan de Marokkaanse overheid te zijn óf een chantagemiddel zodat mensen achteraf alsnog moeten betalen, bijvoorbeeld door de familie onder druk te zetten.
Marokko zegt meer geld nodig te hebben om hun werk beter te kunnen doen. 'We doen wat we kunnen' zegt de Marokkaanse directeur migratie en grensbewaking op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit zou de waarheid kunnen zijn maar voor hetzelfde geld zetten ze hun situatie in om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen, want hoeveel is het de EU waard om die vluchtelingen weg te houden? Hoeveel kosten ze om in Marokko te blijven of uit te worden gezet? Beide partijen maken ergens een kostenplaatje maar Marokko heeft op het moment de betere kaarten in handen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten