Nederland reageert luchtig op de terreuraanslag in Amsterdam: Nederlandse nuchterheid?

Voor het eerst sinds een hele lange tijd, al is er een verdeelde mening over de steekpartij in Den Haag, is er een terreuraanslag geweest in Nederland. We zijn als volkje al jaren lichtelijk gespannen over een eventuele aanslag in Nederland. Ook ik moet bekennen dat ik mij in sommige treinritten richting Amsterdam mij niet erg veilig voelde. Des te opmerkelijker is de luchtige houding van Nederland op dit moment. 

Vanochtend zat ik met mijn bakkie pleur de nieuwsmedia te lezen en ik kwam een goed artikeltje tegen van het AD. Daarin wordt uitgelegd waarom Nederland zo nuchter reageert op de terreuraanslag in het centraal station van Amsterdam. De krant merkte terecht op dat het vrij weinig in het nieuws is geweest (dus niet dagenlang intensief) en de politiek ook vrij kalmpjes reageert.

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren komt het door het kordate optreden van de autoriteiten, de goede communicatie (in tegenstelling tot de messentrekkerij in Den Haag), het feit dat het Amerikaanse slachtoffers waren en tenslotte dat het een Duitse asielzoekers was. Deze factoren zouden ervoor zorgen dat we als Nederlanders ons minder druk maken om deze terreuraanslag.

Van Buuren stelt zelfs dat het een kleine aanslag is en dat we daarom een beetje opgelaten reageren. We zouden al zo lang in spanning afwachten op de eerste terreuraanslag, zo lijkt hij het te stellen, dat de angst ervoor zorgde dat we iets ‘groots’ zouden meemaken. Dan valt deze aanslag volgens Van Buuren wel mee. Hij bedoelt het natuurlijk ‘relatief gezien’, niet dat hij het bagatelliseert.

Het engste zinnetje vond ik deze:

Ook speelt mee dat afgelopen tijd in Europa vaker ‘kleine’ aanslagen zijn gepleegd door eenlingen, zegt de Leidse terrorismeonderzoeker. ,,Het lijkt erop dat we met z’n allen beter snappen en kunnen plaatsen dat zo’n steekincident kan plaatsvinden. Hoe erg het voor de slachtoffers ook is.”

Dit soort aanslagen lijken dus het ‘nieuwe normaal’ te worden. Het wordt even luchtig in dit interview geponeerd, maar het is juist dit fenomeen dat mij zorgen baart. Naar mijn mening is het helemaal niet goed dat we dit soort dingen normaal gaan vinden. We lijken wel steeds meer lamgeslagen door alle verschrikkingen in deze wereld, dat we dit soort aanslagen minder interessant vinden. Al helemaal omdat het niet om Nederlanders ging en ook niet om een asielzoeker die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen. Blijkbaar halen we dan onze schouders op. Kleingeestig en vooral heel zorgelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Capo

  “Het lijkt erop dat we met z’n allen beter snappen en kunnen plaatsen dat zo’n steekincident kan plaatsvinden. Hoe erg het voor de slachtoffers ook is.”

  De islamisering van Nederland is nog steeds in volle gang, vandaar het begrip.

  1. Siemien

   @Capo de Nederlandse politiek is laconiek, onverschillig, arrogant, koppig en hoogmoedig, dit soort nieuws moet vooral onder de pet worden gehouden..
   De term “nuchterheid” is totaal misplaatst, nuchterheid, in dit geval, betekent “ze steken hun dikke vette volgevreten koppen in een meter dik beton want dan is het er niet”

  2. hans-e-pans

   Dat noemen ze ook wel wegkijken, of denken aan de toekomst. Het is bekend dat moslims een, je zou het niet verwachten, goed geheugen hebben. Lees het ontstaan van de geschiedenis van de Islam er maar opna.

 2. Benny

  Inderdaad weinig in het nieuws geweest,en het was ook niet dat de linkse talkshows er dikke items van maakten….nee nu niet nee …was het een blanke geweest… die 2 baardmannetjes had geprikt dan was er zendtijd te kort geweest. en was er een npo 4 in het leven geroepen voor extra uitzendingen ….wake up

 3. Benny

  Dus mijn punt is : media is machtig…. en manipuleert, dicteert,creëert. En belicht maar continue een zeide ( de linkse ) want de multiculti zal en moet slagen zelfs als het ons allen meer kwaad doet als goed….

 4. Ni28

  Men beseft nog steeds niet dat de verkeerde plek op de verkeerde tijd voor iedereen mogelijk is. Het idee went ook wel het is niet anders, dit is het nieuwe normaal. Wir schaffen das, althans de overblijvende deel.

 5. Adriaan

  Nederland zou zich juist ernstig zorgen moeten maken. Elke aanslag is er een te veel. Ik heb geen cijfers, maar gevoelsmatig zijn de meeste aanslagen in Europa toe te schrijven aan de ongebreidelde immigratie. Zelfs een onschuldige tekenwedstrijd roept bedreigingen op die zijn weerga niet kent. En Nederland zwicht daarvoor. Of dat terecht is, laat ik maar even in het midden. De aanslagpleger op Amsterdam CS was niet in beeld van de AIVD. Het is dan ook niet te voorkomen dat iets dergelijks gebeurt. Maar mijns inziens moeten IS-aanhangers die wel in beeld zijn continu in de gaten worden gehouden. En dat gebeurt niet. Nederland heeft daar de mankracht niet voor. En daarom moeten ons ernstig zorgen maken.

 6. HierBenIk

  Dader is opgepakt, dus meteen executeren zou ik zeggen. Goedkoop simpel en doeltreffend. Wit of zwart, Islam of Christen maakt me niet uit. Opruimen zulke mensen, zeer zeker wanneer ze op heterdaad zijn betrapt.

 7. Ritter

  Ik denk eerder dat het een kwestie van gewenning is aan islamitische terreur. Immers we hebben al veel islamitische aanslagen gehad over de jaren heen.

  Een soort gelatenheid dus omdat de islamitische terreur die gewoon is in islamitische landen nu ook “gewoon” word in de landen waar de islamitische migranten naartoe zijn gereisd.

  Eigenlijk dus een trieste constatering.
  ————-

  “De islam deelt de wereld op in het Huis van Islam (huis van vrede) en Huis van Oorlog (landen die nog niet vallen onder islamitisch bewind).

  Volgens deze tweedeling is de islam in oorlog met het Westen: er is althans een ongemakkelijke vrede – die vrede kan omzwenken zodra de krachtverhouding wijzigt in het voordeel van de islam.

  De vraag is nu of het Westen het morele recht heeft om via een gerichte bevolkingspolitiek te zorgen dat deze krachtverhoudingen niet veranderen ten voordele van de islam.

  Voor een moslimfundamentalist is het voldoende als een gematigde moslim de bronnen van zijn geloof gaat bestuderen. Want die bronnen gaan altijd terug op de tijd van Mohammed – vroeg of laat komt de noodzaak van oorlog tegen de ongelovigen naar boven.

  Zo belandt de gematigde moslim vanzelf op het pad van de letterlijke islam.” Wie hier geen actief beleid op voert – ook beleid qua bevolkingspolitiek – kan eindigen zoals Libanon. Vroeger waren katholieken daar de meerderheid, vandaag zijn dat moslims. Dit heeft alles te maken met vruchtbaarheidscijfers.

  Velen zullen benadrukken dat zij vriendelijke moslims kennen – dat raakt het punt niet.

  Het gaat niet om de moslim als individu maar om de onderliggende doctrine. Wat nu als die vriendelijke ondernemer bijvoorbeeld vindt dat zijn kinderen niet met niet-moslims mogen trouwen? Kan dat een voorbode zijn van wat zal volgen?

  De existentiële uitdaging voor het Westen komt niet vanuit jihadisten.

  Die komt vanuit de subtiele culturele en demografische invloeden die worden toegepast vanuit de moslimgemeenschap om islamieten steeds rechter in de leer te duwen, wat gepaard gaat met een desecularisering en islamisering.”

 8. Ritter

  Uiteraard besteden de media hier liever geen aandacht aan. Want deze gebeurtenis past niet het beeld dat de media willen scheppen.

 9. monach

  Zoiets als dit? Stop een kikker in een pan met heet water en hij springt er uit. Maar zet je een pan met koud water en de kikker op het vuur, dan blijft de kikker zitten en door de langzame verandering van temperatuur wordt de kikker langzaam gekookt en sterft.

 10. VarAway

  Heb ik iets gemist?
  DUITSE asielzoeker? Dat schrijft u tenminste….
  Een geschifte Afghaan die een Duitse asiel pas heeft.
  Het blijft dus gewoon een moslim Afghaan.

  Dat er niet meer opwinding is in Nederland?
  Komt door het gewennen, het niet willen zien waar het kwaad vandaan komt.
  Heeft u de islam terroristen paaltjes al kunnen bewonderen rondom het Centraal Station in Rotterdam? Overal NS politie in de hal….
  We zijn onze onschuld kwijt. En dit is nog pas het begin…
  Multi Culti Knuffelaars zijn we geworden.
  Als je ook maar 1 woordje van kritiek durft te hebben, ben je een rechtse rakker, facist en nazi.
  Ga goed doorrrrr zo, mooi Nederland, het zal een ruw en pijnlijk ontwaken worden!

  1. Capo

   De gemiddelde Nederlander komt pas in beweging als z’n Facebook-account offline is. De meerderheid van de kiezers heeft immers op partijen als D’66, VVD, CDA en GroenLinks gestemd.

 11. Karel de Grote

  U zei:”We zijn als volkje al jaren lichtelijk gespannen over een eventuele aanslag in Nederland”. wilt u voor uzelf spreken en niet voor de gemiddelde Nederlander. Die zijn alleen maar geïnterreseerd in Ron’s honeymoon quiz, Ajax en heel Nederland bakt. Verwacht geen intelligentie en inzicht bij de gemiddelde Nederlander, overigens wie zijn dat, ik zie alleen maar buitenlandse namen om me heen en in de tweede kamer. Nederland bestaat voor 70% uit import tegenwoordig, begin 1900 waren er maar 4 miljoen ECHTE Nederlanders, dus tel uit je winst. Een z.g. Nederlander is geen Nederlander en snapt de cultuur niet. Welterusten allemaal en kijk naar Duitsland of Frankrijk die snappen het nog.

 12. fusilier

  Zou zeggen kom uit je luie stoel ,en ga de straat op, net als in Chemnitz.

  1. HierBenIk

   Precies dat is nu net wat ontbreekt!

 13. worstcase

  Inderdaad. De laffe media hebben er voor gezorgd dat er nog geen grootschalige demonstraties hebben plaats gevonden. Zoals in Duitsland. De media hebben bewust de berichtgeving verzacht en vertraagd. We zijn dus gewoon beduveld. Pas laat werd het een “mogelijke aanslag met een terroristisch motief” genoemd. Wat een humor. Het was al meteen bekend dat het een sadistische moordaanslag van een merkelmoslim was. Zeg dat meteen en maak er een drama van. Want dat is het. En roep de burgers op massaal de straat op te gaan om te gaan protesteren tegen die moslimmalloten.
  En om het goede optreden van de autoriteiten zo te roemen. Nou, nou. Alsof dat jezelf complimentjes geven indruk maakt. We weten allemaal hoe beroerd de overheid optreedt en hoe vaak ze steken laat vallen. Bekijk de beelden nog eens van het heldhaftige optreden van onze gendarmes toen zo’n moslim een joods restaurant onder handen nam.

 14. Jantje

  De dag die heel normaal denkend Nederland wist die ging komen.
  Met dank aan de politici die dit willens en wetens hebben veroorzaakt, met Rutte voorop.
  Ze hebben bloed aan hun handen.
  De mossels zijn uit hun vieze holen gekropen en hebben het eerste bloedvergieten veroorzaakt.
  Op hun geweten hebben ze dit niet, want ze hebben geen geweten.

 15. Willem Alexander

  Deze geliefde en getalenteerde migrant, met stralende vooruitzichten op een academische carriere en als Europeaan in spe, is waarschijnlijk geestelijk verward. (zoals alle moslims, want een normaal mens wil niks te maken hebben met die pedofiele psychopaat Mohammed). Och, het was er maar eentje. Als we geluk hebben zijn het Trump stemmers.
  Nuchtere Hollanders? Laat me niet lachen. Lafbekken en angsthazen. Kudde dieren die zich door Pauw’s experten aan tafel verder laten wijsmaken dat dit op zichzelf staande incidenten zijn.
  Naar het volgende onderwerp: zwarte piet.

 16. Two Ravens Black Kettle

  De gemiddelde Nederlander is een laffe en verachtelijke kwezel die het nageslacht heeft veroordeeld tot de middeleeuwen.
  Virtue signalling wordt verlangrijker geacht dan het leven van hun kinderen.
  Een ziekelijke mentaliteit.

  1. Capo

   Stemmen op partijen (VVD, CDA, D’66, GL, PvdA, ect…) die de motie Halsema (27-10-2010) hebben gesteund moet sowieso tot ernstig nadenken stemmen. Actief akkoord gaan met de islamisering van je land betekent toch dat er een draadje in je hoofd los zit.

  2. Frits Jansen

   Bent u een buitenlander dan? U zet zich zo af tegen Nederlanders? Of valt u even uit uw trol-rol?

   1. nogmaals

    @frits jansen
    Leg svp eens uit waarom TRBK uit zijn trol-rol zou vallen.

 17. Ad Infinitum

  De gemiddelde Nederlander reageert nuchter en realiseert zich dat een paar politieke potsenmakers reuring maken. Eenmaal los van deze ruis is het best toeven hier. Althans dat is mijn idee.

 18. Morales

  Je verwacht het niet hè? Bleek dat ze die Moslim toch al eerder in het vizier hadden. Niks dat er geen aanwijzingen waten dat hij meer en meer op zelfontbranding afstevende.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2516649/duitse-dienst-was-gewaarschuwd-voor-jawed-s?utm_source=twitter&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed

 19. Frits Jansen

  Wat DDS en al die islamhaters niet begrijpen is dat haat haat oproept. En dan kan een keer een moslim zijn geduld verliezen.

  Ach, de vrijheid van meningsuiting is wel een paar levensgevaarlijke gewonden waard, zeker als het Amerikanen zijn. Chirurgen smullen van zulke gevallen want krijgen verder zelden meer de kans op oorlogsgewonden te oefenen. Gewonden van verkeersongelukken hebben vaak slechte wonden, maar een professionele terrorist gebruikt een vlijmscherp mes dat prachtige, diepe wonden maakt.

  1. Holland

   Frits, je bent een gevaarlijke, gestoorde gek.

   1. Floris

    Misschien niet gevaarlijk, maar wel degelijk gestoord.

  2. sjun

   Wat Frits maar niet wil begrijpen is dat het systeem van islam uit wortels van haat, afgunst/jaloezie, geldzucht, egoïsme, dubbele binding en trots bestaat die tot in het uiterste doorgevoerd leiden tot onderdrukking, verdoving, luiheid, onaanspreekbaarheid, extremisme en moordzucht. Alleen redenen voor grote groepen mensen om uit de wereld van islam te migreren naar het Westen waar vanwege een hee andere cultuur veel meer individuele kansen voor het oprapen liggen. Meer sinds de infiltratie op grote schaal plaatsvindt beginnen ook in het Westen de kansen te slinken en wordt de samenleving aan de randen als behoorlijk gelijkvormig aan de samenleving die verlaten zijn om hier de eigen problemen en zorgen te kunnen parkeren. Gelukkig radicaliseert niet iedereen die islam met de paplepel kreeg ingegoten. Er zijn er zelfs die voor rede vatbaar blijken al moet dat alles met oog op het eigen leven wel buiten oog en oor van de eigen broeders in Mohammed gebeuren. Er is immers altijd wel een heethoofd te vinden die zijn eigen mohammedaanse paradijs met 72 maagden per kamer en 72 kamers in een klap denkt te kunnen verdienen door ongelovigen of afvalligen (die Mohammed beledigen door zijn woorden niet te geloven) om te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.