Nederland zeer verdeeld over het uitzetten van de Armeense kinderen Howick en Lili

Maurice de Hond heeft onderzoek gedaan naar een paar onderwerpen en in de ‘peilingdrieluik’ van vandaag hebben we al twee onderwerpen behandeld. Het derde onderwerp is het uitzetten van Howick en Lili, twee Armeense kinderen die weer terug moeten naar het land van herkomst. De media zijn flink in de weer geweest om het onderwerp op de maatschappelijke agenda te krijgen. 

Nadat veel mensen met begrip, maar ook met afschuw hebben gereageerd, heeft onze premier duidelijk aangegeven dat de uitgezet worden. Mark Rutte heeft benadrukt dat alle procedures op de juiste manier zijn gevolgd en dat heeft de Raad van State ook bevestigd. Hij hield dus voet bij stuk en gaf aan de emoties te begrijpen. Uiteindelijk is hij wel een premier die zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de procedures en regels moeten gevolgd worden, anders blijf je aan de gang om uitzonderingen te maken. Die uitzondering kan een staatssecretaris, in dit geval de VVD’er Mark Harbers, vanuit zijn bevoegdheid creëren.

Als we naar de peiling kijken, dan laten de resultaten zien dat Nederland heel erg verdeeld is:

Peiling Horwick en Lili

Geen echte meerderheid voor de ene of de andere keuze, de onthoudingen maken het verschil. Als je kijkt naar de ja/nee verdeling dan heeft de ‘nee’ de meerderheid. Die meerderheid komt vooral door de VVD, CDA, PVV en FvD. Het is interessant om te zien dat FvD-stemmers zelfs minder een tegenstander zijn dan de VVD, al komt dat vooral doordat meer FvD-stemmers ‘weet niet/geen antwoord’ hebben ingevuld.

De polarisering valt goed op en aan deze resultaten kunt u zien dat, als dit onderzoek echt representatief is, Nederland minder streng is m.b.t. immigratie en uitzettingen dan vaak wordt beweerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Ni28

  Voel met je hart maar denk met je hoofd. De oneindige procedure’s waarbij men zich kan blijven beroepen maken deze hartverscheurende situaties mogelijk. Uitgeprocedeerd na de eerste ronde moet betekenen dat het einde oefening is. Het is al ruimhartig genoeg en dat wordt alleen maar misbruikt.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Ni28 schreef:

   “…Uitgeprocedeerd na de eerste ronde moet betekenen dat het einde oefening is. Het is al ruimhartig genoeg en dat wordt alleen maar misbruikt…”

   Duidelijk!
   Perk en paal stellen.

 2. Promeush

  Dat eindeloze procederen, en ook nog op kosten van de belastingbetaler, moet afgelopen zijn. Eenmaal is meer dan genoeg. Misschien dan nog 1 keer hoger beroep maar dat moet het dan wel zijn.

 3. Frits Jansen

  Dat men zo verdeeld is wijst op een gebrek aan informatie.

  Mijn eigen ervaring in Armenië is dat daar best te leven is, en er geen enkele reden is om Armeniërs asiel te verlenen.

  Hieronder staan (nu) drie reacties van mensen die bezwaar hebben tegen de vermeende mogelijkheid om “eindeloos” door te blijven procederen. Dat gaat er echter aan voorbij dat Nederland sinds 2000 een veel strengere vreemdelingen wet kent (product van de linkse staatssecretaris Cohen!) die al is geschreven om dat te voorkomen.

  Waarom deze familie in Nederland wist te blijven is mij niet duidelijk.

  Regel is echter dat in zo’n complexe situatie de belangen van kinderen voorop staan. Deze kinderen zijn in ons land geworteld, en tegenover hen is het onmenselijk om ze nu, als aankomende tieners, naar Armenië te deporteren.

  Politici zullen wel vrezen voor voorbeeldwerking voor economische migranten en andere kansloze asielzoekers: maak kinderen en zorg dat je de procedure zo lang rekt tot die hier geworteld zijn. Staatssecretaris Harbers zal wel terugdeinzen gebruik te maken van zijn recht op een “discretionele beslissing” uit angst voor het verwijt een precedent te creëren met aanzuigende werking.

  Maar dan blijft de vraag hoe ze hier zo lang wisten te blijven, ondanks de huidige strenge regels.

  Armenië was ooit een machtig rijk, maar daar is nu nog maar een klein landje van over, een van de oudste christelijke naties, ingeklemd tussen islamitische landen als Turkije en Azerbeidzjan. Armenië lijkt wat op Israël: er is een enorme Armeense diaspora over de hele wereld, en ik verwacht zo dat die deze kinderen zal opvangen, in de VS of zo. Ook lullig voor die kinderen, maar niet zo erg als het weeshuis waar nu in de media over gesproken wordt.

 4. Ego-non-solus

  Hoezeer ik compassie ook bewonder, het toont dat ook veel Nederlanders moeite hebben met de rug recht te houden. Bang als ze zijn voor een inhumaan en niet-correct gevonden houding. Slecht gedrag belonen is als hardrijders na 10 overtredingen niet meer bekeuren, immers ze willen zó graag.

 5. Gerlos

  Triest maar terecht.

 6. Rosasolis

  Als het 2 volwassenen zouden zijn, zou ik zeggen stuur ze terug naar Armenie. Het dagelijks leven in dit land is niet in gevaar. Maar deze 2 zusjes kamen als heel jonge kinderen naar ons land, door hun moeder die een illegale migrant was — geen vluchteling. Zij werd vorige jaar terug naar Armenie gestuurd. Maar die 2 jonge meisjes zijn opgegroeid in ons land. Zij kennen alleen Nederland en onze taal. Zij zijn helemaal
  ingeburgerd, en doen het goed op school. Laat ma-lief blijven in Armenie; zij heeft nooit aan haar dochters gedacht toen zij hen via Rusland naar ons land sleepte. Hopelijk kan een echtpaar voor die meisjes opkomen en voor hun zorgen. Zij vinden hun onderwijs belangrijke dan het leven samen met hun gestoorde moeder.
  Omdat ik nog steeds veel van onderwijs hou, zou ik zeggen: laat zij hier blijven en in alle rust opgroeien. Het zijn niet moslim meisjes…Enkele jaren geleden was er een jongen die Mauro heet, uit een Afrikaanse land gevlucht, en werd geadopteerd door een
  Nederlandse echtpaar, (niet moslims). Omdat hij zouden uitgezet worden, heeft dit echtpaar voor hem opgekomen. Ik was toen niet een voorstander van zijn recht op verblijf…omdat wij een kleine land zijn, maar Mauro was geen moslim, en had pleegouders die van hem hield. Dus de rechter zei eindelijk dat Mauro kon blijven bij zijn nieuwe ouders. Mag er nooit uitzonderingen komen, voor vooral alleenstande
  kinderen? Ik heb jaren geleden besloten om kinderloos in mijn huwelijk te blijven.
  Mijn carriere stond voor, behalve vreselijke herinneringen aan het gevolg van een gebarsten blindedarm toen ik 5 jaar was. Maar er zijn vele vrouwen en mannen die een kind willen maar niet kunnen krijgen. In plaats door de hel te gaan met afschuwelijke pillen of nog ernstigere vormen van ingrepen, kan je nog steeds 1 of 2 kinderen adopteren. En waarom niet? Ik wou dat doen jaren geleden, maar de adoptie vereniging vertelde dat ik te weinig verdiende, en mijn man was rond die tijd werkeloos. Als ik kon, zou ik mijn deur open doen voor die 2 meisjes…als zij zouden beloven dat ALS zij hier van de rechter mogen blijven, dat zij niet zouden terug gaan
  naar hun old lady in Armenie.

   1. DolleDries

    Het verschil, kleurtje.

 7. Duckday

  Laten we nu eens stoppen met dit gezeik Ze moeten er uit klaar De dader zijn de asiel advocaten die alleen geld zien De ouders die steeds maar door gaan De regering met een zeer slap beleid Eenmaal afgewezen er uit geen papieren bij zich geen enkele kans Nu kost het miljoenen DE kliek blijft maar door gaan de media blijft maar zeiken en hangen zielige verhalen op Stop er mee

 8. Tengo Kawana

  Hier wordt cynische immigratiepolitiek bedreven over de rug van weerloze kinderen.

 9. Bloem

  De mensen die nu bezwaar maken mogen wat mij betreft wel wat meer bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Als we nu eens registreren wie er voor en tegen opvang is waarbij de tegenstemmers niet langer hoeven bij te dragen in die kosten en het geheel door de voorstemmers wordt opgebracht. Volgens mij blijven er dan maar weinig voorstanders over. Behalve dan Dopper die leeft toch van een uitkering

  1. Tengo Kawana

   Ik dacht dat ik directeur van een zorginstelling was.

   🙂

 10. scherpschutter1943

  Regels zijn regels en die gelden voor iedereen. Laten we in dit land eens ophouden sentimenteel te doen en onderscheid te maken tussen mensen voor wie de regels niet gelden en voor wie wel. Dat is pure willekeur. Door die willekeur worden de regels zelf ongeloofwaardig en steeds moeilijker te hanteren. Dus, wie weg moet, moet weg. punt uit.

  1. AS210854

   Scherpschutter, zo is het maar net.

 11. henk vintage

  De moeder moest terug naar Armenië met de kinderen.
  Ze heeft de kinderen laten onderduiken en is alleen terug gegaan, hopende dat de slappe overheid de kinderen een verblijfsvergunning zou geven.
  Om later met de gehele familie op basis van de gezinshereniging regels naar Nederland te komen.

 12. janszm

  Deze kinderen waren niet zielig geworden als het procederen door de ouder(s) bij een jaar na de aanvraag stopt.
  Overheid neem je verantwoording!

 13. Bes Tolen

  Degenen, die menen dat die kinderen hier kunnen blijven, zouden we ook moeten kunnen uitzetten. Daar wordt Nederland dan een beter land van. Want al die lieden, die menen zonder nadenken, dat alles maar kan als je je maar helemaal laat beïnvloeden door een oeverloze eenzijdige extreme TV indoctrinatie, zijn mensen zonder eigen verantwoorde moraal. Dat is heel verontrustend. Aannemelijk is dat ze ook in veel andere kwesties fout zitten. Zij hebben onfrisse leiders nodig om tot een standpunt te komen. Die NPO e.d. zijn toch wel schandelijk.

 14. Bes Tolen

  Heel veel adoptie ouders zijn als ik Rosasolis lees, zielig en dat zou dan maar de reden moeten zijn om kinderen uit de vreemde te adopteren. Wel die adoptie ouders weten blijkbaar niet wie of wat ze in huis halen of anders deugen die adoptie ouders niet. In ieder geval zijn er in Drenthe de laatste jaren een flink aantal ontsporingen te melden, die een aantal Drenthen, geheel willekeurig slachtoffer, het leven heeft gekost. Er zijn overigens nog zoveel bezwaren tegen adoptie te noemen, dat ik die hier niet ga opsommen.

 15. P.Sisterons

  Flikker toch op met die kutjong. Ze zijn slachtoffers van een drammende moeder die de boel in NL op stelten heeft willen zetten door te blijven procederen.
  NL is vol. Hoe meer lui uit het Midden Oosten oprotten, hoe beter voor het leefklimaat voor de Nederlanders, die al jarenlang door de eigen regering ondergespuugd worden.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.