Ondernemers, tijd om werk te maken van energiebesparing

Duurzaamheid, energiebesparing en groene oplossingen zijn de afgelopen jaren in het bedrijfsleven steeds belangrijkere thema’s geworden. Niet alleen gestuurd vanuit de maatschappij, ook steeds meer vanuit de overheid. De wet milieubeheer verplicht ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen.  De energiebesparingsplicht bestaat al sinds 1993 maar werd eerder niet gehandhaafd. Daar komt nu verandering in.

De energiebesparingsplicht

Volgens de energiebesparingsplicht is (nog) niet ieder bedrijf verplicht om energie besparende maatregelen te nemen. Het gaat voorlopig vooral om winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. De maatregelen moeten binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. De meest voorkomende maatregelen die bedrijven nemen zijn de overgang naar ledverlichting en betere isolatie.

Ook als ondernemers niet verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen kan het toch interessant zijn om het wel doen. Enerzijds vanwege de besparing op energiekosten en anderzijds vanwege de aantrekkelijke subsidie maatregelen vanuit de overheid.

Praktische bespaartips per branche

Energie besparen is niet moeilijk. Zelfs de kleinste maatregelen kunnen effectief zijn. Ondernemers, het is nu echt tijd om werk te maken van energiebesparing. Geen idee hoe? Met behulp van onze praktische bespaartips per branche helpen wij u op weg.

Horeca
In de horeca is het gebruikelijk om direct al het apparatuur aan te zetten na opening, dat is echter helemaal niet nodig. Elektrische platen en gasbranders staan hierdoor vaak onnodig aan en verspillen energie. Ook de aanschaf van energiezuinig apparatuur levert een flinke besparing op. Een horeca koelkast met een energiezuinig energielabel verbruikt een stuk minder energie dan een oudere koeling. Naar verwachting doet het energielabel A+++ in 2019 zijn intrede. Verder is het belangrijk om koelingen altijd goed af te sluiten na sluiting. Daarmee kan de helft van het verbruik worden bespaard

Kapsalons
In kapsalons is goede ventilatie belangrijk voor de afvoer van geuren en stoffen afkomstig van haar- en verfproducten. Ventileren kost echter wel gewoon stroom. Is het rustig in de salon? Dan kan de ventilator wel wat lager. Daarnaast is het slim om te kiezen voor thermostaatkranen bij de wasbakken. De juiste temperatuur wordt hierdoor snel bereikt waardoor minder (warm) water wordt verspild.

Kantoren
Ieder kantoor heeft ze: mensen die het altijd warm of juist koud hebben. Het komt hierdoor vaak voor dat meerdere mensen de thermostaat gebruiken wat kan leiden tot een hoger energieverbruik. Voorkom dit door de thermostaat (gedeeltelijk) te blokkeren. Ook het overstappen op led-verlichting en het automatisch uitschakelen van apparaten, zoals beeldschermen en koffieautomaten, kan zorgen voor energiebesparing.

Detailhandel (non food)
Een winkel hoeft voor openingstijd niet helemaal verwarmd te worden. Voor een deel doet de verlichting dit namelijk al. En alhoewel etalage verlichting een belangrijke functie heeft voor uw winkel, is het zonde om de verlichting de hele nacht aan te laten staan. Kies voor dynamische verlichting waarbij een tijdstip ingesteld kan worden wanneer de verlichting uitgaat.

Al die kleine aandachtspunten maken samen toch een behoorlijk verschil op de energierekening. Nu dus écht tijd om aan de slag te gaan met energiebesparing.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. hans-e-pans

    Verdorie dacht ik toch altijd dat de komkommertijd wat dit soort artikelen in de zomer was.

  2. Bes Tolen

    Energiebesparing doe ik en dat mee omdat energie duur is. Dus vanwege enorme belastingopslagen. Gerekend het grote aantal buitenlanders migranten dat zich ten onrechte in het land heeft gevestigd (meer dan de helft van de immigratie, stel op 2,5 miljoen ten onrechte) waarvan het aantal met de dag stijgt, heeft energiebesparing geen zin. De achtereenvolgende regeringen hebben daarmee totaal gefaald op het gebied van energie besparing en dus is de politiek niet serieus te nemen op dat onderwerp. Hun beleid is er alleen op gericht de autochtone bevolking uit te knijpen en te minimaliseren. Dat kan niet anders dan de conclusie zijn na al die jaren van immigratie en lastenverhogingen en massa immigratie. Een regering is dus een minne club bij elkaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.