Ook Spanje is nu om en wil migranten terugsturen: de Raad van Europa wijst met een boos vingertje

Daar komen ze dan in op een toeristenstrandje in Zuid-Spanje. Bron: Screenshot AP
Foto: Daar komen ze dan in op een toeristenstrandje in Zuid-Spanje. Bron: Screenshot AP

Spanje is de afgelopen tijd de eindbestemming geweest voor veel migranten. Italië werkt niet meer, Griekenland werkt niet meer, Malta werkt niet meer, dus de route is nu verlegd naar Spanje. De Spaanse enclaves in Marokko zijn de voornaamste doelwitten van deze migranten en het gebeurt al vaker dat hordes mensen over de hekken heen walsen bij de grens.

De Spanjaarden willen hard ingrijpen bij de enclaves in Marokko, Ceuta en Melilla. Migranten die daar over de hekken klimmen, moeten wat de Spaanse regering betreft meteen terug. Maar de Raad van Europa heeft Spanje alweer teruggefloten. Die vindt dat het onmiddellijk terugzetten van vluchtelingen moet stoppen.

Spanje is dit jaar de voornaamste bestemming geworden van Afrikaanse migrantenbootjes. Bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schoot de teller deze week de dertigduizend migranten voorbij. Ruim een derde van deze groep kwam Spanje binnen via Ceuta en Melilla.

Ook groepen mensensmokkelaars hebben de enclaves als nieuwe springplank ontdekt en zitten achter de bestorming van de metershoge hekken, zeggen politiediensten. Ze rekenen migranten momenteel 200 dirham (iets meer dan 18 euro) om mee te mógen doen aan de aanvallen op de grensposten.

Deze herziening van beleid is ingrijpend, maar dat is vooral te danken aan de acties van het land zelf, want ze hebben de afgelopen maanden migranten in bootjes welkom geheten. Dat heeft natuurlijk een aanzuigend effect. Op dit moment heeft de Spaanse regering noodmaatregelen getroffen, maar de mensenrechtenorganisaties vallen nu over elkaar heen om met hun vingertje naar het land te wijzen.

Een van die organisaties is de Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Raad. Die organisatie buigt zich bijvoorbeeld over het schenden van mensenrechten. De Raad van Europa is woedend over de maatregelen van Spanje en geeft aan dat het land onmiddelijk moet stoppen met het terugsturen van migranten. Het gaat hier om ‘mensenrechten’.

“Ieder persoon die aankomt in Spanje moet worden beschermd tegen collectieve uitwijzingen en heeft recht op een eerlijke asielprocedure. Dat geldt ook voor mensen die over grenshekken in Melilla en Ceuta klimmen”, zegt Tomás Bocek, speciaal afgezant migratie en vluchtelingen bij de Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Unie.

Bocek bezocht de twee omstreden stukjes land die Spanje in het noorden van Marokko nog bezit en publiceerde deze week zijn bevindingen. In het verslag noemt hij het hanteren van de migrantenstroom een uitdaging voor alle Europese lidstaten. “Dat is niet anders voor Spanje.”

Als het er op aan komt kan de Raad van Europa vrij weinig, alleen rapporten schrijven en publiekelijk landen ‘vernederen’. De Spaanse regering heeft nog niet gereageerd en ik denk dat er ook niet veel gaat veranderen. Uiteindelijk staat de soevereiniteit van Europese landen voorop, tenminste in de praktijk, en net als met de Visegrad-landen zal er vrij weinig gebeuren verder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Die bestormingen zullen snel voorbij zijn als je de hekken op het lichtnet aansluit. Maar buiten dat, ze klimmen over een hek dat op grondgebied van Marokko ligt. Verder komen ze toch niet? Als je ze geen water en voedsel geeft, dunt dat de populatie vanzelf wel uit.

  1.   

   Adriaan

   Het probleem is dat er bij de Europese leiders geen echte wil is om de illegale massa migratie te stoppen. Anders was het probleem al opgelost.

   Kijk naar Australië waar ze jaren terug werden overspoeld met bootvluchtelingen. De Australisch regering heeft toen het probleem opgelost door consequent de bootjes terug te slepen en geen illegalen toe te laten tot Australië. En dat heeft geholpen. Na maanden dit gedaan te hebben nam het aantal bootvluchtelingen sterk af.

   Alleen leiders zoals in Italië, Orban in Hongarije en andere Oost-Europese landen willen de illegale massa migratie stoppen. Maar die worden tegengewerkt door de Europese leiding.

 2.   

  “Die vindt dat het onmiddellijk terugzetten van vluchtelingen moet stoppen.”
  ———–

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” maar illegale immigranten die worden aangetrokken voor het “gratis geld” ( = ons sociaal stelsel) dat in Noord/West Europa is te krijgen.

  Een van de gevolgen van deze illegale massa migratie uit Afrika is de import van Afrikaanse criminaliteit die nu meer zichtbaar word.

 3.   

  250 op het hek zetten en meteen de hele eu erook opzetten smijten met geld van anderen dat is het enigen wat ze kunnen.

 4.   

  Onze kritiek spuien op deze websites is leuk, maar als het daarbij blijft zal het bewustzijn onder de Nederlanders niet echt substantieel groeien.
  Dan hebben ze ons precies waar ze ons hebben willen, in de marges waar we ongehoord blijven behalve in eigen kring.

  Zorg dat je niet genaaid wordt, maar probeer als de messias de waarheid te verkondigen.

  1.   

   Ik weet dat onze kritiek hier niets uithaalt maar niemand kan later beweren, waarom heb je toen niets gezegd?

 5.   

  Het wordt tijd om de Raad van Europa terug te fluiten. Het is geen Raad van Europa meer maar eerder van Afrika en Arabische landen. Een bende verraders.

 6.   

  Uiteindelijk zal de hele Raad van Europa voor een tribunaal gesleept moeten worden.

  1.   

   Het zal uitlopen op een burgeroorlog daarna begint heel vrolijk WOIII en als dat voorbij is dan kijken de overlevenden mooi dom uit hun uitgeholde oogkes .

 7.   

  Snap niet dat ze er ooit aan begonnen zijn. Lezen ze daar geen kranten ?

  1.   

   Ze lezen daar kranten, net als wij doen. Vervolgens wordt de wil van het volk genegeerd.

 8.   

  Van onze Nederlanders in UK wordt de Nederlandse nationaliteit afgepakt. De Europese Raad zag dat het goed was. Welkom tuig!

 9.   

  deze meneer Bocek is een Tsjech. ik denk dat hij even een bezoekje moet brengen aan de president van zijn land: Milos Zeman. ergens ben ik het wel met de raad van europa eens. een voorwaarde: elk lid van de gehele raad van europa dient 5 ‘vluchtelingen’ te huisvesten in de eigen woning. binnen drie maanden is de zienswijze van Bocek en de voltallige raad compleet gekeerd. dit advies geef ik eveneens geheel gratis aan alle trollen die dit forum verzieken. zij zijn zo begaan, maar niet heus…

 10.   

  Het is toch wel duidelijk dacht ik dat het migranten zijn op zoek naar luilekkerland en GEEN vluchtelingen.

 11.   

  Goed besluit en per omgaande uitvoeren. Afsluiteñ die bootjes routes.

 12.   

  Eerlijkheid komt altijd maar van een kant, nl de Europese. De mensen die hier binnen willen komen doen niks anders als liegen en bedriegen, spreken niet de waarheid en gooien hun paspoort en papieren weg.

  1.   

   Staat in de koran: belieg/besodemieter de niet moslim.
   Dus geloof nooit een moslim, dan leef je een stuk rustiger/fijner.

 13.   

  Zolang wij (zoals ik al jaren doe) de moslimlanden nu eens als vakantieland boycotten. Eens zien waar zij dan blijven (economisch). Geen eurocent van mij meer in die dictatoriale en religieus geregeerde landen. Zou dat een optie zijn?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!