SP-leider Lilian Marijnissen haalt uit naar Rutte: ‘hij is moreel corrupt en komt op voor rijke vrienden’

In de politiek is men niet vies van elkaar voor van alles en nog wat uit te maken. Op die manier willen politici kiezers aan zich binden, want het helpt om een duidelijke politieke vijand te hebben. Kijk maar naar de jarenlange vete tussen Alexander Pechtold en Geert Wilders. Het heeft hen veel zetels opgeleverd. Sinds de laatste verkiezingen is er een links verbond en die heeft Mark Rutte uitgekozen als de nieuwe aartsvijand. 

Het verbond tussen de SP-PvdA-GroenLinks heeft de oorlog verklaard aan ‘het kapitaal’. Klassieke linkse retoriek, al is het maar de vraag of dat echt werkt in deze moderne tijd. Het gaat niet meer echt om kapitaal, maar om identiteit en migratie. Toch probeert dit verbond de klassieke arm-rijk tegenstelling weer te introduceren in het politieke discours. Lilianne Marijnissen, de leider van de SP, heeft gisteravond hard uitgehaald naar Mark Rutte. Ze noemt hem ‘moreel corrupt’ en beweert dat hij alleen maar opkomt voor zijn ‘rijke vriendjes’.

Marijnissen zette de harde persoonlijke aanval in op een manifestatie van haar partij in Rotterdam aan de vooravond van Prinsjesdag. Ze hamert erop dat het kabinetsbeleid oneerlijk uitpakt en dat het tijd is voor „moraal” en „rechtvaardigheid.” Het vertrouwen van de samenleving in de politiek en de democratie staat op het spel, waarschuwt de SP-leider. Daarom wil ze onder meer dat Tweede Kamerleden voortaan moeten opgeven wat voor aandelen ze bezitten, zodat duidelijk is welke belangen ze hebben.

Net als GroenLinks-collega Jesse Klaver wil Marijnissen een maatschappelijke beweging op de been brengen om „de vijand in het Torentje” het hoofd te bieden. „Laten wij één front vormen”, zei ze voor enkele honderden aanhangers. Ze kijkt daarvoor naar haar collega’s van de andere linkse politieke partijen, maar bovenal naar burgers „die zijn opgestaan.”

Ik heb er een hard hoofd in. Volgens mij gaat dit niet lukken. Sterker nog, waarschijnlijk is dit de laatste poging vanuit klassiek-links om toch nog kiezers aan zich te binden. Een laatste opleving. Laten we het hopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. DolleDries

  Kiezen tussen het twee kwade Rutte of Links heeft geen zin het land gaat bij alle twee kapot.

 2. Ritter

  De huidige thema’s zijn niet links of rechts in klassieke zin……………………maar islam , massale illegale! migratie (en daaraan gekoppeld identiteit politiek) en integratie. Dit zijn de thema’s van deze tijd.

  Wat je ziet is dat het politieke establishment ( dus zowel het linkse en rechtse establishment!) vaak een pot nat zijn wat sommige van deze onderwerpen betreft.

  Je ziet het ook in de VS waar Trump het moet opnemen tegen zowel het Democratische als Republikeinse establishment die b.v. op het punt van illegale migratie ongeveer hetzelfde denken en Trump tegenwerken om effectieve maatregelen te nemen om de instroom af te remmen.

  1. Ego-non-solus

   U noemt de thema’s die er mijns inziens nú toe doen. Maar Links opent liever een nieuw front dan hier te strijden. Dat schept de mogelijkheid om van genoemde thema’s weer even weg te kijken.

  2. Blue monday

   “De huidige thema’s zijn niet links of rechts in klassieke zin……………………maar islam , massale illegale! migratie (en daaraan gekoppeld identiteit politiek) en integratie. ”

   Je noemt hier specifiek Trump, maar volgens mij is hij vooral de wereld aan het weggeven op thema’s als milieu, wereldvrede, belastigverlagingen en onduidelijke handelsverdragen.

   De muur, zijn enige belofte tegen de massale illegale en vooral katholieke invasie van Mexicanen is op de lange baan geschoven.

   Kortom, Trump is dwars, maar jouw thema’s pakt ie niet aan.
   Zeker niet omdat ie de banden met de grootste islamitische sponsor (Saoedi Arabië) nog eens stevig heeft aangehaald.

 3. DolleDries

  Maar hoe kwaad ook zijn dit is de grootste kwaad.

  http://verenoflood.nu/wat-is-er-eigenlijk-mis-met-alexander-pechtold/

  1. sonar

   DD wat is er mis met Alexander Pechtold ,namelijk in een woord ALLES.

 4. Pindas

  Gelijk heeft ze!Het is en blijft een VALSE NICHT,Mr.Ed het sprekende paard!

 5. Ni28

  Rutte is een uiterste en Marijnissen een andere.

 6. Blue monday

  “de laatste poging vanuit klassiek-links”

  Lars, je maakt me erg nieuwsgierig wat er na “klassiek-links” gaat komen.

 7. wheelboy

  Wat zou het mooi zijn als eens een linkse partij het islam knuffelen en goudzoekers massaal binnenlaten zou opgeven . Zolang zij dit niet doen .Kan Rechts Nl olv VVD CDA D66 SGP en het linkse CU en helaas de PVDA . Onze sociale welvaartstaat tot op de laatste steen afbreken .Zodat straks iedereen die oud of niet gezond of om wat voor reden ook niet kan werken bij de gaarkeuken en voedselbank kan gaan staan en in een tentje langs de weg gaan wonen . Deze realiteit zie je al (heb ik zelf gezien) in de VS al jaren . Links NL zal een keuze moeten maken .Ga je voor eigen volk of voor de hele wereld . Laatste zal de ondergang zijn voor onze samenleving .

  1. Frits Jansen

   Wat een gebrek aan originaliteit.
   1) Wordt de islam “geknuffeld”? Oh, u bedoelt “niet bestreden”? Ik zou de Roomsen veel harder willen aanpakken. Ze naaien kinderen en hun leider verdomt het om het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen, zoals de brave Mohammed wel deed.
   2) Gaat onze economie kapot van de immigranten? Welnee, alleen echte vluchtelingen krijgen asiel. plus een handvol hele handige corrupte grappenmakers, maar die kunnem we reuze goed gebruiken om de VVD top aan te vullen.

 8. Duke

  Over de VVD heeft ze absoluut gelijk. De SP zelf wordt pas interessant om op te stemmen als ze die identiteitspolitiek in de ban doen en het ‘kom maar binnen-asielbeleid’ afschaffen.

  1. cornholio

   @Duke. Links beleid is alleen om politiek te scoren om vervolgens alles weer terug te draaien. Je weet nooit waar je bij de gasten op stemt.
   https://gerard1945.wordpress.com/2016/02/11/de-sp-over-moslims-in-de-jaren-80/

   1. Duke

    Alles terugdraaien van Rutte zou ik toejuichen. Als ik dan links moet stemmen, het zij zo.

  2. Frits Jansen

   Zulk beleid bestaat niet.
   Goedenavond.

 9. Frits Jansen

  De pot verwijt de ketel, op z’n minst.
  De SP is ontstaan uit een communistische splinterpartij nog links van de toenmalige CPN.
  Hoe links kun je zijn. Communisme staat voor een radicale afwijzing van de Markt, en dat lukt alleen met onderdrukking en grof geweld.
  Conclusie: Lilian is een terroriste.

 10. Gerlos

  Geef mij toch maar rechts in plaats van die linkse figuren die de geldkraan volop open gaat zetten en we weer opnieuw kunnen beginnen met bezuinigingen

 11. worstcase

  Corrupt? Vriendjespolitiek? Nou meid, vertel eens, hoe ben jij in vredesnaam op je huidige positie terecht gekomen? Waarom is je goedaardige en sympathieke voorganger van het SP toneel verjaagd? De invloed van Papa misschien?

 12. sjun

  Lillian Marijnissen heeft in elk geval nog geen dossiertje corruptie aan zich hangen. Mogelijk verandert dat nog maar tot die tijd kan ze nog een beroep doen op de moraal om mensen aan te spreken. Natuurlijk zal dit nog terugslaan op een gepraktiseerde SP-moraal die verschillende idealisten van de partij deed vlieden maar dat zijn (nog) geen zaken die haar persoonlijk aan te rekenen zijn.

  De vraag is echter welke geesten worden opgeroepen als de SP machtiger wordt. Krijgen we dan Meulenbeltse daw’a en islamiseringstaferelen?
  http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/cursus/over-islam-voor-beginners/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.