Spanning tussen Duitsland en Italië nadert een einde: akkoord over terugsturen van migranten

Duitsland en Italië zijn tegenwoordig niet de beste vrienden, want de populistische regering van Italië ligt zwaar in de clinch met Duitsland vanwege het immigratiebeleid. Volgens de Italianen is het ‘Wir schaffen das’ van Merkel het symbool voor het falen van het Europese migratiebeleid. Vooral de landen aan de Middellandse Zee hebben er last van.

Boten vol met migranten steken de binnenzee over om Italië, Griekenland, of Spanje te bereiken. Dat heeft voor nogal wat spanningen gezorgd. Niet alleen tussen Duitsland en Italië, maar ook in Duitsland zelf. De regering viel bijna, omdat de zusterpartij van Merkels CDU, het CSU, dreigde om te stoppen als het beleid rondom migratie niet werd aangescherpt.

Duitsland heeft volgens minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) een akkoord bereikt met Italië over het terugnemen van migranten. ,,Alleen de handtekeningen van mijn Italiaanse collega en mijzelf ontbreken”, zei de CSU-politicus vandaag in de Bundestag, de Duitse Tweede Kamer. Door het akkoord kan Duitsland voortaan migranten terugsturen die al in Italië zijn geregistreerd. Duitsland maakte eerder al dergelijke afspraken met Spanje en Griekenland.

Seehofer zei dat het vermoedelijk nog een paar dagen duurt tot de ondertekening een feit is. ,,Om reiskosten te besparen, wisselen we de papieren uit”, aldus Seehofer. ,,Maar het is gelukt.” Bronnen rond het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zeggen overigens dat de onderhandelingen pas zijn afgesloten als de deal is ondertekend.

Dit zal overigens een kortstondig einde zijn van de frictie tussen deze twee landen. Ze hebben allebei een fundamenteel ander beleid en Italië probeert samen met Oostenrijk en de Visegrad-landen een andere Europese richting te verkrijgen omtrent migratiebeleid. Stukje bij beetje verandert Duitsland. Dat is maar goed ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Niet terugnemen !!!
  Dit is niet Italië maar Frau Merkel’s probleem.

  1. Bloem

   Volgens mij is de enige oplossing ze terugsturen naar de plek waar ze met hun bootje zijn vertrokken. Tevens lijkt het mij een goed idee om alle kosten bij Artzen zonder (moraal) Grenzen te declareren.

 2. Ni28

  Orban heeft het in begin al tegen Merkel gezegd, het was haar probleem door haar gecreëerd en niet die van een ander. Zij is de oorzaak van alle ellende. Ik hoop dat de Italianen niet gaan tekenen. Laat Merkel gaarkoken in eigen sop.

 3. sjun

  Merkel is te laat, ontmaskerd als ondergangspolitica en kan al stevige oppositie tegemoet zien. n diverse `Duitse staten breekt veel meer politiek bewustzijn door en is intussen de roep Merkel muss weg ook op straat te bespeuren. Intussen verschuift de Europese macht van de as Duitsland-Frankrijk waarvan de legitimiteit onder de eigen bevolking slinkt naar Italie, Oostenrijk, Hongarije , Tsjechië, Polen, Roemenië en Slowakije waar de zittende regering aanzienlijk meer electorale goedkeuring hebben voor hun politieke beleid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.