Werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam in het geheim zelf met lastenverhogingen naar het Kabinet

Oeps, nu valt het VNO-NCW door de mand. De organisatie zou moeten pleiten voor minder regelgeving en lastenverlichtingen. In plaats daarvan kwam ze in communicatie met het Kabinet zelf met voorstellen om de lasten te verzwaren. Op die manier zou het afschaffen van de dividendbelasting bekostigd kunnen worden, maar worden de lasten verzwaard op het midden- en kleinbedrijf.

In het memo komt VNO-NCW met een aantal voorstellen om de hogere kosten van de afschaffing van de dividendbelasting te dekken. Dat extra geld was nodig omdat het schrappen van de dividendbelasting 500 miljoen euro duurde uitviel dan in eerste instantie was verwacht.

Om een ‘evenwichtig’ lastenpakket voor bedrijven neer te leggen kwam de werkgeversorganisatie zelf met een aantal ideeën waar lasten verzwaard kunnen worden. Zo staat er in de memo: “Bij volledig schrappen van de verhoging van box 2 kan de mogelijkheid van lenen uit de BV voor privé-uitgaven worden gemaximeerd (opbrengst 50 mln).”

In een reactie zegt de werkgeversorganisatie VNO-NCW dat het nimmer akkoord zou zijn gegaan met het voorstel zoals het nu uitpakt. “Een maatregel die bestaande gevallen treft en 1,8 miljard in 2010 uit de zakken van ondernemers klopt. Een kind kan dat zien.”

Ja, zo kan ik het ook verwoorden. Eerst zelf met iets komen en dan daarna erover klagen, om dan ook nog te beweren dat je er nooit mee akkoord zou zijn gegaan. Hoe groot is de geloofwaardigheid? Niet erg groot, sterker nog, hopelijk wordt de organisatie door het bedrijfsleven afgestraft, want dit kan zo niet langer. Heel veel ondernemers hebben hier last van en van reciprociteit is totaal geen sprake.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. hans-e-pans

  Ja, dan moet het maar uit de zak van de consument kloppen. Dat kan elk kind zien. Persoonlijk vind ik de ondernemers niet zo zielig omdat ze de gelden van de groeiende economie vrijwel niet in de zak van de arbeider maar in hun eigen zak geklopt hebben.

  Vrij naar Calimero, ik ben groot en zij moeten klein blijven.

 2. HW

  Die de Boer van VNO-NCW is een onderkruipsel en verrader van zijn collega’s.
  Het wordt tijd dat de leden hem laten verdwijnen, nu hij stelling kiest voor de multinationals ten koste van de ondernemers in Nederland.
  En geen baantje voor hem bij Unilever, Shell of Akzo.
  Nee, een vuurpeloton heeft hij verdiend, de NSB-er

  1. Top

   En dat heb je al door op het moment, dat je hem ziet en hoort praten

 3. sonar

  De Boer is een smerige potentaat ,past wel bij Rutte in de leugen club.

 4. Bes Tolen

  Veel belangrijke posities worden ingenomen door mensen voor wie de materie, die ze moeten behandelen te moeilijk is. Helaas begrijpen de personen in kwestie dat zelf niet maar er zouden toch toezichthouders in zo’n organisatie moeten zijn, die geschikt genoeg zijn om wel het nodige begrip bij te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.