Zo, zo! NRC wordt wakker: “VK kán EU economisch de oorlog verklaren”

Barnier_1
Foto: Michel Barnier, de eurofiel die namens 'Europa' de gesprekken met de Britten over de Brexit leidt. Bron foto: screenshot video Euronews

Joh. Is dat misschien waarom de Britten al vanaf dag 1 riepen dat de EU hen meer nodig had dan zij de EU?

Het heeft jaren geduurd, maar bij het NRC Handelsblad is er blijkbaar ook iemand wakker geworden. Ene Caroline de Gruyter — wie kent haar niet? — legt namelijk uit in een nieuw artikel voor die, emh, krant dat het Verenigd Koninkrijk de EU wel degelijk economisch de oorlog kán verklaren. Dit terwijl eurofielen natuurlijk sinds jaar en dag volhouden dat dit niet zo is en dat de Britten Brussel veel meer nodig hebben dan andersom.

Op alle fronten grijpt het Verenigd Koninkrijk Brexit aan om niet alleen economisch zijn eigen weg te gaan, maar ook keihard te concurreren met de Europese Unie. Omdat Londen vrijhandelsakkoorden heeft gesloten met economische grootmachten als Amerika en China, krijgt deze competitie snel een moordende intensiteit. Voor deze landen wordt het VK een offshore platform van waaruit ze de economische EU-gigant eindelijk een kop kleiner kunnen maken.

Het Verenigd Koninkrijk dat samen met de rest van de wereld de EU economisch de oorlog verklaart? Het lijkt complete fictie. Maar het zou best eens werkelijkheid kunnen worden, zelfs als er een minder harde Brexit komt dan sommigen vrezen.

Om dat duidelijk te maken kijkt mevrouw zelfs naar een rapport van het Cato Institute, een “ultraliberale denktank in Amerika” (eigenlijk: een libertarische denktank, maar blijkbaar gaat de NRC ervan uit dat haar lezers geen idee hebben wat dat is, libertarisch). Dit “Ideal Free Trade Agreement” is samen met verschillende conservatieve denktanks ontwikkeld, en meerdere Britse politici zoals handelsminister Liam Fox, David Davies en Jacob Rees-Mogg hebben het hun zegen gegeven. Dit plan is “gebaseerd op de meest extreme vorm van vrijhandel,” aldus de NRC in doodsangst:

De vrijheid van mensen om transacties te sluiten zoals ze willen, wanneer ze willen, met wie ze willen en zonder enige tussenkomst van politici of bureaucraten als poortwachters.”

Dit betekent onder meer dat handelstarieven worden afgeschaft, dat veel publieke bedrijven geprivatiseerd worden, en dat de meeste bankreguleringen, milieuwetten en consumentenregels per direct in de prullenbak gegooid worden. Het gevolg?

Het Verenigd Koninkrijk kan hét handelscentrum van Europa worden, maar dan dus buiten de EU. Zeg maar een Singapore-aan-de-Theems.

En dat is natuurlijk een ware nachtmerrie voor eurofielen, en zeker voor de eurocraten in Brussel. Die vertellen ons steeds maar weer dat Brexit prima is voor de EU, maar dat de Britten er zelf flink onder zullen lijden. Nou, dat hoeft dus allerminst. Sterker nog, als de Britten hun kaarten slim spelen — geeft zelfs de NRC nu toe! — kunnen ze er véél rijker en sterker uitkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

34 reacties

 1.   

  Als dit kan gelden voor VK na een Brexit, kan dat ook gelden voor NL na een Nexit.

  1.   

   Als u het artikel had gelezen had u ook kunnen weten dat dit theretische scenario alleen voor de Britten denkbaar is.
   Ik heb de indruk dat het artikel hier door weinigen is gelezen.

   1.   

    @Becker: Vervelend hè? Dat gewissel met nicks…

   2.   

    Het doet zich sterk aanzien dat u hem alweer weggeeft Willem. Daarnaast lijkt u evenals Caroline de Gruyter van de Volkskrant zelf ook iets niet helemaal goed te hebben doorgenomen: https://object.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/ideal-us-uk-free-trade-agreement-executive-summary-update.pdf

  2.   

   NEXIT!

   STEMP PVV!

  3.   

   Mee eens en HR Becker ik heb het hele artikel dus wel gelezen. En wat wij voorgelogen krijgen door de Staatsomroepen is niet mis. Daar ligt een groot probleem. Meer mensen zullen toch een moeten kijken en luisteren naar andere media wellicht gaat men dan weer een andere mening vormen. En ach de Peilingen…..stel de vragen anders….neem een andere groep en………uitslagen anders. Men kan heel selectief een groep mensen benaderen met een vragenlijst.

 2.   

  Haha, wat een leuk bericht. Precies zoals de pro-Brexiteers dat voorspeld hebben en exact het tegenovergestelde van wat een arrogante EU-adept zoals Tengo voorzag en van wie ELKE voorspelling altijd foutief is.

  Waar is Tengo trouwens? O ja, die heet nu Aytas.

  1.   

   “Waar is Tengo trouwens? O ja, die heet nu Aytas.”

   Ik hou rekening met meer nickers, dat doet hij altijd als hij in de knoei zit. Becker is ook ineens terug, bijvoorbeeld. ;)

   1.   

    Ja Capo, dat was mij ook al opgevallen. Hij volgt altijd hetzelfde scenario. Veel creativiteit zit daar niet bij.

 3.   

  In het NRC-artikel wordt ook uitgelegd dat dit evenzeer een nachtmerriescenario is voor de Britten. Het is absoluut geen realistische optie.

  1.   

   Je hebt helemaal gelijk Willem. Proest.

   1.   

    De goede verstaander heeft slechts een halve reactie nodig. ;)

   2.   

    Heeft u nog een inhoudelijke reactie beschikbaar?

    1.   

     Niet voor jou Willem.

     1.   

      Laat verder maar zitten.

    2.   

     Hollabd had een slechte dag en kan hier vandaag uitsluitend om te trollen. Een inhoudelijke reactie zit er niet meer in.

     1.   

      #sneeuwvlokje

    3.   

     Heb jij al een inhoudelijke reactie gegeven dan dopper elu tengo blue Mongol?

     1.   

      Hij is hier vandaag wezen zuigen met een aantal verschillende nicks, zoals het een multinicker betaamt.

 4.   

  Als VK de Economische Handelsbelangen goed weet te bundelen met de landen buiten de EU gaat die dictatoriale club een zware pijp roken en zijn zij nagel aan hun doodskist.
  De handel laat zich niet boycotten en zal altijd een weg vinden hetzij rechts of links om .
  Dat clubje EU denken dat zij de macht hebben ,maar als zij die andere groep tegenover krijgt piepen zij wel anders en valt de hele club uiteen,kan niet snel genoeg gebeuren.

 5.   

  ANALYSE BREXIT – Volkskrant 28 sep 2018
  De hardste Brexit voelt als een sprong van de witte kliffen van Dover

  Voor duidelijke informatie kan het beter zijn FD te lezen. Beter dan de “folderlectuur” dat het VK er beter voorkomt te staan qua economie dan de EU. Of de mening van enkele DDS forummers.

  European Reform (CER).
  De schatkist verloor 26 miljard euro aan belastinginkomsten door Brexit. De oorzaak is volgens het CER dat de onzekerheid door het vertrek uit de EU zorgde voor een economische dip van 2,1 procent. De misgelopen inkomsten zijn hoger dan het contributiegeld dat het Verenigd Koninkrijk (VK) bespaart door uit de EU te stappen.

  1.   

   Lukt het Willem?

 6.   

  De doom scenario van Brussel lijkt te kantelen. Logisch is dat de EU en zeker Nederland getroffen worden door een Brexit zonder afspraken. Alleen dacht Brussel dat zonder hun geen leven mogelijk is en vandaar hun arrogante houding tegenover VK. Het zal de komende weken blijken of May het redt of gewipt wordt en dan zal een harde Brexit een feit worden. Gezien de vrije handel buiten Europa en zelfs zonder politieke inmenging alleen kan gaan bloeien zal het voor de EU een harde noot worden. De EU met haar arrogantie dreigt grond onder de voeten te verliezen en uiteindelijk een buitenbeentje te worden. Zij hebben nog tijd om de tij te keren want bij mogelijke succes van VK zullen ook andere EU landen zich afvragen wat beter is. De EU verkeert in een zelf geschapen crisis door niet genoeg buiten haar grenzen te kijken. Zo dreigen wij de boot te missen zoals ook het Palestijn-Israëlisch project van de Amerikanen door de starre houding. Een starre houding is de teken van over de hoogtepunt heen te zijn geweest. De volgende punt is aftakeling en dan het einde. Elke project heeft zo bepaalde levensduur.

 7.   

  Dopper grijpt naar oude nicks. Ook hij is over de hoogtepunt heen.

  1.   

   Het roepen om inhoud is tegelijk zijn zwakste punt.

   1.   

    De trol automaat is op hol geslagen en roept oude nicks terug.

   2.   

    “Dopper grijpt naar oude nicks.”

    Ik heb de nieuwe nicks van Willem een tijdje gemonitord en ik zie ze inderdaad verschijnen met het verdwijnen van Tengo.

    1.   

     Hij blijft herkenbaar als 24/7 trol met vaste geprogrammeerde zinnen en stellingen. Alleen radiostilte kan het oplossen maar hij weet dat de irritatie die hij wekt het praktisch onmogelijk maakt en desnoods zet hij nog iemand zelf bij die op hem reageert. Dat weten wij inmiddels ook al.

   3.   

    “Heeft u nog een inhoudelijke reactie beschikbaar?”
    Deze zin is een automatisch gegenereerde antwoord.

    1.   

     ;)

 8.   

  Wel eens bedacht, daar hoef je geen denktank voor te zijn, dat de interne markt van de US máár 230 miljoen mensen kent tegenover de EU met 350 miljoen???

  1.   

   Groot-Brittannië kon inderdaad niet zonder de Europese Unie. Deze denktank stelt een ultra-liberaal handelsverdrag met de Verenigde Staten en China. De Britten hebben dus supermachten nodig om overeind te blijven, want zelf zijn zij al lang geen supermacht meer.

 9.   

  De muis waarschuwt de olifant voor de laatste keer. De Engelsen voelen zich w4l trots, maar kunnen echt niet onvoorwaardelijk rekenen op de steun van de Amerikanen. Al willen die de EU kapot maken. Waar het in de sport en de handel niet sportief is op de man te spelen kent Trump God noch Gebod. De concurrentiestrijd winnen is voor hem onvoldoende: de EU moet kapot! En de collaborateurs van DDS vinden dat ook, al was het maar uit vandalisme.

 10.   

  VK kán EU economisch de oorlog verklaren, Nou dat kunnen ze helemaal niet want ze hebben geen poot om op te staan. Alleen bluf. Als je daar eenzaam op een eiland zit en het Britse imperium is ingestort kun je alleen nog meer afwachten of het goed kompt (expres gedaan). Zelfs Canada en Australië willen niet meer zoveel bemoeienis met het niet meer zo verenigd Koninkrijk en Schotland wil zich ook al afsplitsen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!