Bijleveld: Russen voeren cyberoorlog tegen Nederland

Rectificatie: volgens Bijleveld heeft ze het woord ‘cyberoorlog’ niet genoemd. Wat het dan wel is waar ze naar verwijst weten we niet precies.

Tijdens een sessie van WNL kreeg Minister Bijleveld (CDA) van Defensie vanochtend de vraag of er een cyberoorlog woedt tussen Rusland en Nederland. Hierop antwoordde zij bevestigend. Volgens Bijleveld voeren de Russen een koude oorlog via het grootste netwerk ter wereld: het internet. Het doel hiervan is het verspreiden van desinformatie en het beïnvloeden van de Nederlandse verkiezingen. Een heuse informatieoorlog dus. 

Volgens de Minister zijn dergelijke acties van de Russen geen kattenpis: “Het is echt gevaarlijk”. Zo werd een digitale aanval op de OPCW in Den Haag door de MIVD in april voorkomen. Deze hackaanval vond plaats op het moment dat ook onderzoek plaatsvond naar de vergiftiging van Sergej Skripal. De vier Russische officieren die betrokken waren bij deze aanval werden toen het land uitgezet. De relatie tussen Nederland en Rusland is al langere tijd gespannen, zeker na het neerhalen van MH17, waarvan de Russen worden verdacht het te hebben neergehaald.

De Russen zouden ook de democratische verkiezingen in de Verenigde Staten van 2016 hebben beïnvloed. Dit kan tegenwoordig veel eenvoudiger dan vroeger. In het verleden was de verspreiding van informatie meer gemonopoliseerd door grote mediabedrijven en radiostations. Tegenwoordig kan iedereen een website aanmaken en daar (foutieve) informatie presenteren aan het publiek. Die informatie kan invloed hebben op de attitudes van kiezers.

Staten gebruiken sociale media om attitudes te veranderen in hun eigen voordeel. Dit gaat zeer subtiel. Sommige landen zijn hierin meer bedreven dan andere, maar Rusland gaat erg ver. Zo bedienen de Russen zich bijvoorbeeld van online trolls, dat zijn nepaccounts, vaak tienduizenden tegelijk, die worden beheerd door één persoon/organisatie. Deze trollen worden ingezet om specifieke boodschappen meer impact te geven door gebruik te maken van het principe van sociale validatie. Een bericht dat duizenden keren wordt geliket en gedeeld wordt sneller opgepakt door kiezers. Ook als de informatie foutief is kan deze grote impact hebben op het maatschappelijk debat.

Dat de verspreiding van nepnieuws grote gevolgen kan hebben blijkt wel uit de onderstaande situatie in India, waar Whatsapp door de overheid verplicht werd een campagne over nepnieuws te organiseren:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Seneca

  ik weet het niet, de minister zal wel gelijk hebben. echter ik vraag mij af wat het strategische belang voor de Russen zou zijn, om de organisatie voor het verbod op chemische wapens te hacken. in mijn optiek is deze organisatie een ‘open’ organisatie waarvan het doel en de middelen om dit verbod te bewerkstelligen, op dit verbod bij een ieder bekend zijn. kan iemand mij vertellen wat de bedoeling van de Russen zou kunnen zijn om deze organisatie te hacken?

  1. Ernst Quispel

   De vragen van Seneca zijn begrijpelijk: wat bezielt de Russen om op z`o’n grote schaal en op zo’n roekeloze manier overal in de Westerse wereld hackaanvallen uit te voeren en zich te mengen in verkiezingen.

   Voorlopig is de hypothese dat het deels te maken heeft met anarchie en gebrek aan coördinatie en professionaliteit van de geheime diensten in Rusland. Ze doen maar wat om effect te bereiken. Anderzijds is het bewuste politiek om de EU en de constitutie in de V.S. te ondermijnen in de hoop daarmee in die machtsblokken voet aan de grond te krijgen. In Amerika is dat zonder twijfel gelukt door Trump aan de macht te krijgen. Ook in Europa lukt het de Russen om de legitimiteit van de EU en de nationale staten aan te tasten. Dat is ook op dit blog zichtbaar.

   1. Baaz

    Voor dat soort beweringen bestaat geen enkel bewijs, het is uit de lucht gegrepen en pure agitprop.

    1. Anticmaster

     @Baaz de huidige politiek probeert met deze onzin onze aandacht af te leiden van de problemen binnen de EU en de huidige politiek. Ook zullen ze deze ‘cyberoorlog’ als excuus gebruiken wanneer de PVV en de FVD gaan winnen in de komende verkiezingen. Dezelfde onzin die Hillary Clinton probeerde te verkopen dat de heer Trump zou hebben samengewerkt met de russen (waar nog steeds geen flintertje bewijs voor is) en ja dan heb ik het ook over het zogenaamde rapport van de Britse ex spion (waar uit onderzoek is gebleken dat dat rapport is betaald en gemaakt door de Hillary foundation volkomen onbetrouwbaar dus) en ook over die zogenaamde bekentenissen van mensen die met Trump samen hebben gewerkt (uche uche HC foundation en veel geld uche uche) Maar ja de Nederlandse politieke elite (het partijkartel) zal hier niet in slagen, hun tijd is permanent voorbij.

     1. Baaz

      @Anticmaster: Ik ben blij dat de achterban van FVD & PVV (andersom mag ook) vooral zelf nadenkt!

   2. Seneca

    @eq
    ik zeg niet dat de Russen zich in verkiezingen mengen. mijn vraag is: wat is het doel van de Russen om deze organisatie te hacken. gaarne een terzake dienend antwoord en geen kretologie a.u.b.

    1. HierBenIk

     Ik zou zeggen, ga dit eens ‘open minded’ bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=zSYvEfV3Ed0&t=2622s

    2. Siemien

     Krijg je geen antwoord op.

     1. Baaz

      Klopt, meneer Quispel poneert alleen, hij discussieert in feite niet.

    3. Adriaan

     Quote: ‘Zo bedienen de Russen zich bijvoorbeeld van online trolls, dat zijn nepaccounts, vaak tienduizenden tegelijk, die worden beheerd door één persoon/organisatie.’
     Zou dit mogelijk het antwoord kunnen zijn?

    4. Adriaan

     @Seneca, nu even zonder dollen. Bij het OPCW wordt op dit moment het gif onderzocht dat gebruikt is bij de aanslag op Sergej Skripal. De Russen hebben er mijns inziens alle belang bij dit onderzoek te dwarsbomen. Er voor zorgen dat de waarheid nooit boven water komt.

     1. Guus Geluk

      Zo is het precies, Adriaan, maar de Russen hadden niet gerekend op de Nederlandse inlichtingendiensten. Laten we eerlijk zijn: de Westerse inlichtingendiensten staan ver voor op die van de Russen en zijn bovendien in de meerderheid.

      Een handig plaagstootje van Bijleveld om de Russen zo voor lul te zetten. Een pijnlijke afgang, maar goed: dat krijg je als je loopt te knoeien in Europa.

     2. Seneca

      @Adriaan
      Dank u wel! Dit wist ik niet.

 2. J.Rademaker

  Vijandbeeld van Rusland langzaam opbouwen, anders moet je andere zaken aanpakken en misschien wel goedkoop gas van dat land kopen.
  Rusland heeft nog nimmer een offensieve oorlog gevoerd misschien krijgen we hen zover.
  Geheimen achter de WIFI hoor ik geen vragen over, cyberoorlog mooie vondst.

  1. Baaz

   @J. Rademaker: Ik denk dat inderdaad dat het met de agressieve aspiraties der Russchen wel meevalt. Het is natuurlijk wel in het belang van de ongekozen EU-vertegenwoordigers, want budget, begroting, angst en macht.

 3. Nuts

  Dit is fake nieuws.

  Deze schrijver is een trol van de EU Deep State.

  Fake news!

  Bravo DDS! Jullie zijn geinfiltreerd.

 4. Bes Tolen

  Vroeger was er militaire dienstplicht en dan ging je als dienstplichtige in de kazerne ’s avonds vaak naar een film. Zo nu en dan kwam een hoge militair op bezoek in de filmzaal en dat betekende een aanmerkelijke vertraging van de uitvoering van de film. Dat namen de jonge dienstplichtigen niet in dank af en ze lieten dat dan weten ook. De hele tijd was het tijdens de periode van toespraak door de hoge militair steeds op andere plaatsen luidruchtig geroffel met de voeten en en paar onderofficieren moesten dan proberen de schuldigen vast te stellen. Merkwaardig genoeg lukte dat nooit. De hele zaal deed mee. Het gaf de dienstplichtigen immens plezier. Uiteindelijk kwam zo’n hoge militair tot zijn donderpreek. Dat ging er altijd over dat de communisten nu West Berlijn heel erg bedreigden. Zo erg, dat de waakzaamheid dadelijk moest worden vergroot. Zo’n hoge militair deed zijn uiterste best maar de jonge militairen geloofden het verder wel. Ze namen het verhaal met een flinke korrel zout. Ook al zagen ze de communisten op zich niet zitten. Minder fake dan wat tegenwoordig door een minister van defensie wordt voorgehouden. Maar de dienstplichtigen van lang geleden waren naar mijn idee heel wat nuchterder dan een minister van heden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.