Europese Centrale Bank weigert rentestanden te verhogen

De Europese Centrale Bank verhoogt dit jaar niet de rente, zo liet bestuurslid François Villeroy de Galhau doorschemeren. Hierdoor blijft het geld goedkoop en garandeert de bank dat commerciële banken in de zuidelijke eurolanden niet te snel weer in de problemen komen. Deze lage rentetarieven zijn echter ook een risico voor de inflatie, een spook dat soms zomaar hard en onverbiddelijk kan toeslaan zoals de geschiedenis laat zien. De kans dat de ECB de mist in gaat met deze beslissing is aanwezig, maar dat risico neemt de ECB op de koop toe: alles om het europroject te redden.

Heel anders gaat het eraan toe in de Verenigde Staten waar de centrale bank de rentes verhoogt. Nadat ook daar enkele jaren lage rentestanden door de Federal Reserve werden genoteerd, kreeg de bank felle kritiek van Donald Trump na een verhoging. De zoveelste rentestijging in korte tijd zou effect hebben op de stand van de belangrijkste economische graadmeter van het land: de Dow Jones-index. Trump noemde de bestuurders van de bank “Out of control”. Volgens hem maakt de Amerikaanse bank een fout om de rente te verhogen en gaat het “te snel”. En inderdaad, voor Trump is het op dit moment allerminst handig dat de rentes omhoog gaan, maar ‘better safe than sorry’ denken ze bij de Fed.

In Europa gebeurt op dit moment dus het tegenovergestelde. De rentes zijn hier nog steeds historisch laag en hoe langer de rente laag blijft, hoe eenvoudiger het is om aan kapitaal te komen. Tenminste voor banken. Maar dit heeft ook een keerzijde. Het geld is goedkoop en economen waarschuwen voor hogere inflatie in de Eurozone. Hierdoor worden producten duurder en neemt de koopkracht van de Euromunt af. Maar de huidige inflatiecijfers suggereren dat er op dit moment weinig inflatie is.

Historisch lage rentestanden voor banken die via de ECB kapitaal bemachtigen.
Historisch lage rentestanden voor banken die via de ECB kapitaal bemachtigen.

Zo was de inflatie in september lager dan verwacht (1,9%). Ook in augustus was de inflatie (2,0%) lager dan in juli (2,1%). Maar deze cijfers schetsen een vertekend beeld. Zo kan het zijn dat de inflatie al aan het toenemen is, maar deze nog onder de radar verborgen blijft. Dit komt omdat beleidsbeslissingen, zoals de stand van de rente’s, pas na één soms zelfs twee jaar zichtbaar worden in de economie. Daarnaast is men bij de bureau’s voor statistieken, zoals het CBS, ook erg goed in het verbloemen van inflatie. Zo beschrijft econoom dr. Edin Mujagic in zijn boek ‘Het Inflatiespook’ op welke wijze de bureau’s de methodologie en criteria voor het tot stand komen van het inflatiecijfer steeds weer aanpassen. Natuurlijk om ‘een realistisch beeld’ te geven.

In tegenstelling tot banken en financiële ondernemers kunnen gewone burgers niet aankloppen bij de ECB wanneer zij kapitaal nodig hebben. Zo betalen particulieren altijd een hogere rente dan de rente’s die de ECB aanbiedt. Het verschil wordt door de bank als winst beschouwd. De kunstmatige rentestanden van het moment zijn vooral voor de banken in Zuid-Europa van levensbelang, zij kunnen nu tegen lage rentes hun schulden herfinancieren. Of zoals prof. dr. Lex Hoogduin tijdens een gesprek op Café Weltschmerz zei: “De zuidelijke landen hebben Europa overgenomen!”. Als dat waar is dan is Europa in voor een ‘rough ride’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Aytas

  De wereldeconomie begint dankzij Trump tot stilstand te komen dus die inflatie komt echt wel. De gemiddelde staatsschuld van Europa bedraagt 110%van de economie ongeveer hetzelfde als in Amerika. Het word tijd voor leiders die de toekomst voor de jeugd enigzins serieus gaan nemen. Europa is het enige continent dat geen belangrijke groei doormaakt. Het word echt tijd dat rechts wordt teruggedrongen, een megacrisis is in zicht. Ook links moet een poosje buiten spel, er is meer dan genoeg socialisme. Weinig overheid veel ondernemerschap en geen loonstijgingen is wat op dit moment nodig zijn. Ondernemers die kunnen investeren, dit is in het belang van de werkgelegenheid en vaste banen zouden een uitkomst zijn omdat dit voor zekerheid zorgt

 2. jasper38

  De problemen uit 2008 zijn nooit aangepakt. Begrotingstekorten van zuid Europese landen zijn veel te hoog je kan er op wachten dat crisis binnenkort weer komt.Trump daar van de schuld te geven is onzin die wil alleen eerlijke deals sluiten.

 3. Meester Kong

  @Jasper
  Trump veroorzaakt een steeds hoger oplopende begrotingstekort, tel daarbij op de door Obama opgelegde regels aan de banken die door Trump worden versoepeld.
  Tja, in de VS begon de crisis en daar begint het nu weer.
  Kapitalisme in zijn pure vorm, prediker Trump.

  1. Siemien

   @Kong Trump zorgt o.a. voor werkgelegenheid, Amerikanen eerst

   1. Ernst Quispel

    Nee hoor, werkgelegenheid is niet zijn doel, dat is de verdere uitbouw van zijn dynastie.

    1. Siemien

     Onzin en dat weet Ernst natuurlijk zelf ook wel, ondanks de structurele tegenstrijdigheid die Ernst continue laat zien..

     1. Ernst Quispel

      Heb je nog inhoudelijke argumenten, beste man?

 4. jasper38

  Geen loonstijgingen is wat op dit moment nodig zijn. Inflatie van 2 procent en komende jaren 4 tot 5 % . Dan kun je beter econoom worden dat iedereen jaarlijks erop achteruitgaat aan koopkracht .Het inflatiespook van Edin Mujagic beveel ik van harte aan om keer te kopen . Dan weet je namelijke echt wat inflatie met je koopkracht doet

  1. Aytas

   Wat een onzin. Als je ondernemers stimuleert mensen veel meer in vaste dienst te nemen is dat een plus voor de koopkracht. Interessant dat jij al weet wat de inflatie is. Inflatie is niet te voorspellen, voor het zelfde geld hebben we al inflatie stijging maar het kan ook nog 2 jaar duren.

 5. jasper38

  Dat klopt dat dat Trump zijn begroting op laat lopen daar ben ik ook geen voorstander van vind domme zet van Trump plus de opgelegde regels versoepelen voor banken .Maar dat de volgend crisis in Amerika begint dat kan niemand voorspellen .De banken in Amerika hebben wel betere buffer dan Europese banken

  1. Ernst Quispel

   Trump kan niet anders dan het Begrotingstekort laten oplopen. Zo koopt deze populist zijn kiezers.
   Zo deed hij ook zaken: hij maakte krankzinnige schulden en liet de bedrijven vervolgens failliet gaan.

   1. gekkeguus

    Bronnen?

 6. jasper38

  Kiezers kun je niet kopen.

  1. Ernst Quispel

   Jawel, je kunt met allerlei beloften en maatregelen kiezers paaien. Dat kun je ook op de Staatspof doen, en dat is wat Trump doet.

   1. Baaz

    Daar bestaat geen enkele aanwijzing voor, het pure onzin.

    1. Ernst Quispel

     …argumenteerde Baaz.

     🙂

  2. Troelstra

   Kijk naar Nederland! Waarom denk je dat links al dat geïmporteerde stemvee nodig heeft? Om aan nieuwe kiezers te kunnen komen. Want hun eens trouwe kiezers hebben hen de rug toegekeerd omdat ze zich terecht verraden voelen. En aan dat geïmporteerde stemvee kleeft een naar maatschappelijk prijskaartje van cumulatieve meerkosten voor rekening van ’t algemeen. Links koopt dus hun nieuwe kiezers met andermans geld.

 7. jasper38

  Noem mij 1 kiezers belofte waar die 50 miljoen Trump stemmers rijker zijn mee geworden dan.De elite in Amerika bestaat maar uit 3 tot 5 % van de bevolking of bedoel de populist Mark ruttos

 8. jasper38

  Noem mij 1 kiezers Belofte waar Obama stemmers rijker mee zijn geworden dan. Maar als je eigen onzin gelooft kun beter morgen vroeg naar de dokter.

  1. Aytas

   Obama heeft de rotzooi van Bush opgeruimd, Trump lift mee op wat Obama begonnen is. Straks mag een ander de rotzooi opruimen. Trump heeft het ondanks z’n familiekapitaal gepresenteerd het familiebedrijf op de rand van de afgrond te brengen. Wat interessant is hoe hij het heeft opgelost. Denk je dat putin de portemonnee gaat trekken?

   1. Baaz

    Trump doet wat hij zegt.

    – De Amerikaanse economie groeide in 2017 met 2,6% terwijl die tijdens Obama rond de 1% bleef dobberen. Het aantal banen is met ruim 1 miljoen gegroeid sinds zijn aantreden.

    – Trump pakt de open grenzen aan waarmee hij zijn land beschermd tegen economische schade

    – De tekorten op de US handelsbalans zijn en worden omgebogen.

    – Deregulering want voor iedere nieuwe wet of reglementering moeten er inmiddels twee worden geschrapt.

    – Het optimisme van de Amerikaanse ondernemer en consument is groot, door belastinghervormingen is het BBP tot >6% gegroeid.

    – Illegale immigratie is met ruim 70% teruggedrongen.

    – Zero tolerance op het gebied van het uitzetten van zware –illegale- criminelen.

    – De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Z’n voorgangers zeiden het en Trump deed het!

    – Vredesgesprekken met Noord Korea. Niemand kon het Trump doet het. Vrede met NK is steeds dichterbij.

    – Het inreizen vanuit een 6-tal islamitische landen is verboden

    – Trump heeft continue laten zien dat als er niets gebeurt de Obama-care vanzelf zal imploderen (kosten exploderen, forse premiestijgingen en oplopende eigenrisico limieten voor verzekerden) Trump zal dit blijvend aanpakken onder het mom van ‘niet lullen maar poetsen’.

    – De infrastructuur van de V.S. wordt grondig vernieuwd.

    – TTIP met de EU ging de vrieskist in.

    – Trump kapte met het klimaat akkoord van Parijs.

    – Beter voor de VS: Trump heeft ervoor gezorgd dat Amerika niet meer betaalt voor de verdediging van Duitsland, Japan, Korea, Saoedi Arabië, en heel veel brandhaarden in de wereld, inclusief Midden Oosten.

    – In januari 2018 besloot de Amerikaanse president Donald Trump de financiële bijstand van de VS aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te verminderen. Mahmoud Abbas weigerde het eens te worden over een onderzoek naar de manier waarop het geld wordt besteed en ook weigerde over vrede te praten.

    1. Troelstra

     In nog geen twee jaar tijd een zeer puike palmares. Nog niet door ooit een andere president overtroffen.

    2. wheelboy

     Baaz
     Je betoog klopt niet helemaal .
     Toen Obama president werd erfde hij een kapotte economie .Banken die over de kop gingen grote fraude zaken bij banken (leeman brothers) .Zelfs wij hier in NL kregen een klap mee . Dan heb je niet in een jaar een economie opgebouwd .Dat heb ik hier al meer verteld . Obama heeft de fundamenten gelegd voor de economische groei van de VS .Trump vaart daar wel bij .
     Hier even een stukkie uit het FD

     Het illustreert hoe Trump voortbouwt op de fundamenten die Obama legde, ook die onder de Amerikaanse economie. Obama kreeg samen met de centrale bank (Fed) de economische motor weer aan de praat, waardoor Trump een zeldzaam gunstige startpositie erfde. Trump kreeg bovendien rugwind van de gesynchroniseerde groei van de wereldeconomie. Met zijn belofte over belastingverlagingen en deregulering wist Trump de ‘animal spirits’ in de VS aan te wakkeren, ondanks zijn uithalen naar vrijhandel en immigratie. Het vertrouwen van ondernemers en consumenten floreerde, de economische groei steeg boven 3 procent in het tweede en derde kwartaal, terwijl de werkloosheidsgraad verder daalde van 4,8 naar 4,1 procent, het laagste peil in 17 jaar.

     Alleen vertaalt die lage werkloosheid, die overeenkomt met quasi volledige tewerkstelling, zich nog altijd niet in stevige loongroei. De lonen groeiden vorig jaar met een bescheiden 2,5 procent, net als onder Obama. Enkele grote bedrijven kondigden de jongste weken loonsverhogingen of bonussen voor hun werknemers aan nu hun belastingtarief daalt van 35 naar 21 procent. Maar het grootste deel van die belastingmeevaller vloeit naar aandeelhouders via hogere dividenden en eigen aandeleninkopen, wat de koersen stuwt.

     Bovendien maken sommige Fed-bestuurders zich zorgen over het oplopende begrotingstekort door de belastingverlaging. Die dreigt de economie slechts een korte boost te geven, met een inflatieopstoot op langere termijn die de Fed kan dwingen de rente verder op te trekken. De vraag is dus hoe lang de expansie nog duurt, net als Trumps geliefde aandelenrally, die hij tijdens de verkiezingscampagne nog een ‘lelijke zeepbel’ noemde. Trump moet ook de kiezers overtuigen. Hoewel een peiling van Quinnipiac leert dat 66 procent van de Amerikanen de economie ‘excellent’ of ‘goed’ vindt, krijgt Obama daar het meeste krediet voor. Slechts 37 procent meent dat Trumps beleid een verschil maakt.
     Kris Van Hamme,
     Redacteur Beleggen

 9. sjun

  Hierdoor worden Zuid-Europese belangen het beste gediend. Nederlanders betalen wel weer. Verstandige mensen denken intussen serieus na over lokaal geld en lokale uitruil van goederen en diensten om de lokale verdiensten tenminste lokaal beschikbaar te houden in plaats van deze naar de bodemloze put van Zuid-Europa afgevoerd te zien worden.

  1. Troelstra

   We lijken wel een transferunie. Van de betalende working belt naar de lurkende siesta belt.

 10. Nuts

  Allemaal spelletjes van de Deep State Cabal.

 11. Troelstra

  De rek is er zo langzamerhand wel uit wat betreft het renteverlagingsinstrument, want de rente is al zo goed als nul. Die bubbel gaat dus weer eens een keer spatten, want er is maar weinig geleerd uit 2008. Een schuldenprobleem los je vroeg of laat niet op met nog meer schulden.

  1. Baaz

   Zoek maar eens op internet: “Money as debt”

 12. Bes Tolen

  Voorzichtigheid met de inhoudelijke commentaren van economische redacteuren is geboden. Als ze al van de juiste cijfers uit gaan dan is het nog de vraag of ze die goed in het gelid zetten. Dat is vaak niet het geval. Politieke voorkeuren overheersen vaak in hun verhalen. Ik ben ook niet gecharmeerd van de vertoonde kennis op financieel economisch van volksvertegenwoordigers, ministeries, van allerlei grote en kleinere werkgevers, enzovoort. De lacunes in hun kennis zijn blijkbaar te groot. Kennis ontbreekt ook op veel aanverwante gebieden.

 13. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Het werd met veel bravour en bombarie aangekondigd : De EURO!!!!!!!!
  De munt van de grote vooruitgang, de munt van het millennium.
  Gevolg : alles werd 2x zo duur, Eurocrisis, Griekenland, banken krijgen nog meer macht.
  Politici riep op naar de burgers om te consumeren en niet te gaan sparen om uit de crisis te komen. De bank gooit de rente omlaag om de burgers dwingen te consumeren, nou zijn we al een tijd uit de crisis maar ze houden de rente nog steeds laag, de RATTEN!!!!!
  En wat is er van de EURO terecht gekomen ??? NIET een grote vooruitgang, maar een nog grotere afgang, een drama, 1 grote mislukking, de EURO is naar mijn mening een kapitale blunder van de 1e categorie. De landen die NIET in de Euro gingen en hun eigen munt behielden zijn slim en verstandig. Naast dat alles 2x zo duur wordt is er natuurlijk ook 2x zoveel armoede. We hebben nu 16 jaar de Euro, maar ik reken alles nog steeds om naar guldens en dan kom ik er achter dat alles extreem duur is, maar ook echt ALLES!!!! bijvoorbeeld een achterband van een motor, het is dat je korting krijgt bij banden hoger dan 300 Euro, had ik die niet betaal ik 300 Euro voor een achterband iets meer dan 600 gulden, als ie van leer was bij wijze van spreken kon ik me er nog iets van voorstellen, maar het is maar rubber,dit terzijde. Tja 1x trek je de conclusie de Euro is -net als de EU- een illusie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.