Exitpoll Beieren: harde tik voor CSU en halvering van de SPD

14182592746_34798858ef_o
Foto: Bron: Flickr / Photo YourSpace

Eigenlijk geen verassing, maar Merkel’s zusterpartij CSU zou het niet schaffen deze verkiezingen. In Beieren zijn vandaag deelstaatverkiezingen en een exitpoll zet de partij van Merkel op een verlies van 12,2%. Een flinke klap voor Merkel, die daarmee behoorlijk wat steun vanuit de periferie van CDU/CSU verliest. De allergrootste verliezer is echter niet de CSU, maar de SPD van eurofiel Martin Schulz. Zijn partij verloor de helft van de stemmen en staat nu op een schamele 10%.

Bij de vorige verkiezingen in 2013 haalde de CSU bijna de helft van de stemmen. Beieren staat bekend als de periferie van de CDU/CSU, een unie van twee partijen die gezamenlijk in de grote coalitie van Merkel plaatsnemen. Nu de periferie van Merkel onder druk staat zal dit ook z’n weerslag hebben op de zetel van de regering in Berlijn. De CSU stond in een spagaat tussen enerzijds groene liberalen en anderzijds conservatieven. Door verder naar rechts op te schuiven stond vast dat ze een aantal kiezers zou verliezen aan een meer liberale partij.

Maar, het allergrootste verlies moet PvdA-zusterpartij SPD verteren. De SPD werd in Beieren gehalveerd en gaat van 20% van de stemmen in 2013 naar slechts 10% van de stemmen dit jaar. Daarmee wankelt ook de SPD in Beieren, al is het verlies daar minder ernstig. Voor de SPD is Beieren minder belangrijk, omdat die partij het historisch goed doet in het industriële hart van Duitsland: Nordrhein-Westfalen.

De nieuwe partij Alternative fur Deutschland (AfD) pikte behoorlijk wat kiezers weg, waarschijnlijk een deel van CSU, maar ook vanuit SPD. De partij deed voor het eerst mee en haalt nu direct 11% van de stemmen binnen. Hiermee begint de AfD aan een lange mars door de Duitse politiek. Hun agenda bestaat voornamelijk uit anti-immigratie standpunten en hun politieke momentum wordt gevoed door angst voor het verliezen van der heimat door massa-immigratie. Om te voorkomen stemmen aan AfD te verliezen was de CSU al enigszins naar rechts opgeschoven, maar dit bleek tevergeefs. Verder doen Die Grünen het bijzonder sterk. Ze zijn nu met 18,5% van de stemmen de tweede partij in de deelstaat Beieren.

Update: waar komen de kiezers van de AfD vandaan?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

111 reacties

 1.   

  Het loopt allemaal wel los. Het verlies van de CSU valt mee en de SPD blijkt communicerend vat met Die Grunen.

  De uitslag voor de AfD zal voor deze racisten teleurstellend zijn en die kunnen de komende met een kluwen aan schandalen jaren rustig verdampen in de oppositie.

  Er lijkt me een voldoende en gezonde basis voor een fatsoenlijke coalitie met een stevige meerderheid.

  Reden om weer rustig uit te ademen.

  1.   

   Onzin en gewauwel. Er bestaat geen enkel overtuigend bewijs voor jou stelling. Allemaal flauwekul.

   1.   

    U kent zijn blablabla toch wel? Kom op zeg!

    1.   

     @Top: Zeker, ik ken het principe en het systeem. Reactie plempen, puur mono, vragen ontwijken en liegen. Dat zou je inderdaad ook blablabla kunnen noemen.

 2.   

  De AfD heeft het erg goed gedaan: vanuit niets naar 11%. Zoals Michael zegt – hiermee begint de AfD aan een lange mars door de Duitse politiek. Dat ze verder gaan met winnen zolang de rampzalige immigratie politiek van Merkel voortduurt, is volstrekt duidelijk.

  Verheugend is ook dat de oude dino-partijen bijna 23 % van hun aanhang zijn kwijtgeraakt. Het gaat goed!

  1.   

   Dat het een lange mars zal worden lijkt me een understatement.

   :)

 3.   

  Betreurenswaardig dat de kiezer niet beseft dat hij/zij veel aan de eminente Angela Merkel te danken heeft. De wijze waarop zij Duitsland uit de crisis geholpen heeft. Verheugend is wel dat een nieuwe generatie zich gemeld heeft voor het doorpakken van klimaat doelstelligen. Zoals te verwachten is enkel op een populistisch standpunt t.a.v immigratie, AfD gegroeid. Niet meer dan dat. Dat standpunt doet de Britten met hun Brexit de das om.

  1.   

   @craker hoezouit de crisis geholpen?, Merkel loodst haar burgers van een ecomische naar een migranten crisis.

 4.   

  De multinickers EQ en CR (beide dezelfde persoon) zullen hun nagels wel aan het afbijten zijn nu ze hun EU godin Merkel van de troon gestoten zien worden. Binnenkort is het gedaan met Merkel, de CSU en het CDU. De 11% van de AFD is nog maar het begin binnenkort zullen zij nog veel meer gaan groeien en dan is het dag dag Merkel dag dag EU en dag dag illegale migranten.

  1.   

   Ik denk het ook, want er wordt wel heel erg geschemerd met de liefde voor nieuwe import van islamitisch cultuur

  2.   

   Het speculeren over multinicks is in strijd met het Huisreglement.

   1.   

    Waar staat dat dan? dat speculeren verboden is?
    Ik speculeer dat het er wel meer zijn.
    En daarbij in 68 jaar tijd nog nooit zo een lage uitkomst dat moet pijn doen.
    Een probleem of een punt direct aanpakken heet tegenwoordig populisme?
    Vreemde gedachten gang.

    1.   

     Dat staat in het huisregelement.

     Beschuldigingen van “multi-nicken” of het absurde verwijt dat anderen of zelfs DDS-redactieleden bepaalde accounts als sokpoppen bedienen mag u vanaf heden in uw eigen kussen schreeuwen, maar niet meer op de website. De heksenjacht op bepaalde reaguurders heeft volkomen absurde proporties aangenomen – en deze worden vanaf nu weer teruggedrongen. Soms hebben die zelfs geleid tot het publiceren van adresgegevens, al dan niet behorend tot iemand die – misschien wel, maar misschien ook niet – een DDS-comment heeft achtergelaten.

     Speculeren dat anderen zich van dubbelaccounts bedienen is door de redactie van DDS verboden.

     1.   

      “Speculeren dat anderen zich van dubbelaccounts bedienen is door de redactie van DDS verboden.”

      Flauwekul, er wordt nergens gespeculeerd. Ander brilletje opzetten!

     2.   

      Guus vroeg ik jouw iets? en ontopic is het ook al niet.
      Dus zou ik mezelf nu even op mijn hoofd krabben Guusje want doe je nu zelf fout.
      En als je de betekenis van woord niet kent zoals “speculatie”
      Ga ik er niet meer met jou over debatteren.

     3.   

      “Guus vroeg ik jouw iets?”

      Ja hij is leuk hè? Je stelt een vraag die niet wordt beantwoord en als hij wordt beantwoord gebeurt dat standaard niet door degene aan wie je de vraag stelt. Was het maar iedere dag zondag op DDS.

    2.   

     Als je de schuld afschuift op een leugenachtige manier is dat populisme. Dat is wat hier constant gedaan wordt. Was dat niet zo zou men eisen dat er wat aan redenen tot migratie zou worden gedaan. Ook jij maakt je in deze reactie schuldig aan populisme. De redenen tot migratie zijn neo kolonialisme en crony kapitalisme. Afschaffen van beide zou jou in je portemonnee raken.

     1.   

      Aytas behoort duidelijk tot het kamp van Sylvana en Afriyie, die alles wat in de verste verte herinnert aan het kolonialistische westen wil uitroeien. Standbeelden en straatnamen afschaffen, excuus- en herstelbetalingen: alles hoort erbij.

      De haat tegen het westen druipt van elke reactie af en haar zelfgecreeerde ideologie is een mengelmoes van marxisme, anarchisme en socialisme.

      Een goede raad Aytas: blijf in Rwanda en help je eigen continent opbouwen.

     2.   

      Ijscoman
      Hoe een straatnaam heet interesseert mij niets. Of je me zwarte of negerin noemt ook niet en sylvana vind ik een zeur.

      Hoe jij voor de rest de waarheid verdraaid mijn probleem niet.

      Ik ben Nederlandse en beslis zelf waar ik verblijf daar heb jij niets mee te maken.

     3.   

      Lezen is ook Aytas sterkste punt niet. Nergens noem ik haar ‘een zwarte of een negerin’.

      Er blijkt wel uit dat het slachtoffergevoel bij het minste of geringste uitgespeeld wordt.

     4.   

      IJscoman
      Degene die niet begrijpend kan lezen ben jij. Het maakt mij niet uit of iemand over negers of zwarten praat. Daar zie ik niet per definitie racisme in. Ik had gedacht dat je die context wel zou snappen.

   2.   

    Er wordt niet gespeculeerd, dat is on- en waanzin.

    1.   

     Je bedoelt constateer?

     1.   

      Ik bedoel dat er niet wordt gespeculeerd.

 5.   

  Bij mensen die – ‘vergeef het hun want ze weten niet wat zij doen…’ vasthouden aan het feit dat verlies op links toch ook weer winst is, komt rechtsreeks voort uit de prediking van de linkse kerk. Blijven volhouden dat het goed gaat, wordt ooit bewaarheid. Het is net als de kapotte klok die twee keer per dag de juiste tijd aan geeft. Het starre denken komt voort uit het brainwashen onder het motto ‘zalig zijn de armen van geest’. De kosters en diakenen van deze kerk komt men op fora regelmatig tegen.

  1.   

   Het klimaat- en gelijkheidsevangelie wordt van hun kansels gepreekt. Gelukkig luister ik alleen naar de juiste herders.

   1.   

    Zeer wijs, want klimaatsceptici- en gelijkheidsevangelisten zijn valse herders en zoals wij weten geleiden deze Farizeeers ons enkel met ons hoofd naar het hakblok. Trap er niet in!

 6.   

  “Wir schaffen das” = Wir schaffen Deutschland ab. En de kiezers hebben deze suïcidale politiek van Mutti Merkel zeer terecht fors afgestraft. En oh ja, AfD nog gefeliciteerd met hun parlementaire doorbraak! Het is zeer hoopgevend dat niet iedere kiezer hun afvoer naar hun hoofd op het hakblok laat welgevallen.

 7.   

  Wie het Duits een beetje machtig is, kan zich verheugen over onderstaande krantentekst. Het volgende land dat de stekker eruit trekt. Het gaat de goede kant op!

  Von ALSTER | Dänemark zeigt wie es geht: Erst die Grenzen schließen, Asylmissbrauch und illegale Masseneinwanderung beenden, dann neue Migrationsregeln aufstellen, die den Rechtsstaat und den Steuerzahler nicht belasten. Egal, wie eng ihre Anbindung an Land und Leute in den Jahren ihres Aufenthaltes in Dänemark ist, Flüchtlinge sollen künftig kein Bleiberecht mehr in Dänemark haben.

  Bisher hat die Dänische Volkspartei (DF), die die Minderheitsregierung von Lars Løkke Rasmussen (Venstre, Liberal) unterstützt, darauf bestanden, dass Flüchtlinge sich nicht durch Arbeit integrieren sollten – sie sollten ja schnellstmöglich wieder zurück in ihre Heimat.

  1.   

   Deze tekst is zonder bronvermelding gepikt van PI-News, een islamofoob blog.

   1.   

    Islamofobie bestaat niet Quispel, dat moet je langzamerhand toch weten. Islamkritiek bestaat wel en is een zeer nuttige zaak.

    1.   

     Is Quispel waarheidsvrezend dat hij als de Islam kritisch wordt gevolgd zo in de kramp schiet?

     1.   

      @Troelstra er zijn inderdaad mensen die zowel in de verdediging als de aanval gaan als het op de islam aankomt, deze mensen zijn zéér warme pleitbezorgers van de islam en zullen er alles aan doen om dit uit te dragen, om je vervolgens op de huisregels te wijzen..

     2.   

      “Is Quispel waarheidsvrezend…”

      Waarheden en feiten zijn de grootste vijanden van islam en degene die islam verdedigen en bepleiten.

    2.   

     Islamofobie is een synoniem voor moslimhaat, zoals IJscoman al vaker is uitgelegd.

     1.   

      @Ernst is een beetje dom want niemand haat moslims.. het woord islamofoob is een verzinsel en wordt door Ernst structureel misbruikt.

     2.   

      Islamofobie is een omstreden term die duidt op overdreven angst voor alles wat met de islam te maken heeft. Daar is in het voorbeeld van Quispel geen sprake van. Islamofobie is dus een misbruikt woord dat Quispel naar eigen goeddunken ook nog eens tot synoniem verkracht.

      En nee Quispel, islamkritiek is geen moslimhaat. Islamkritiek is nodig om de snel voortschrijdende islamisering in een juist perspectief te plaatsen. Een gezonde actie dus.

     3.   

      Ernst, Ernst, hoe vaak moeten we je het nog uitleggen dat een niet bestaand woord in de Nederlandsche taal niets met haat van doen heeft.
      Jij maakt er weer iets van met je zoveelste leugens die je tentoon spreid als zijnde de enige waarheid.

      B.V. ik heb een hekel aan jou en alles waar je voor staat maar dat wil niet betekenen dat ik je haat ik hoop voor je dat je het nu snapt.
      Voor de rest, je bent en blijft een zeer vermoeiend persoon.

     4.   

      “Islamofobie (…), zoals (…) al vaker is uitgelegd.”

      Islamfobie bestaat niet en meneer Quispel herhaalt deze pertinente onzin dagelijks een paar keer, het staat hem vrij maar weerspiegeld uitstekend wat hij hier doet en wat de reden is van zijn aanwezigheid. Zoals al vaker is uitgelegd.

     5.   

      Het lijkt er sterk op dat Baaz aantalten maakt zijn digitale bezemsteel op te pakken om weer aan de heksenjacht te beginnen. Zullen we het even centraal houden? Dank!

     6.   

      Guus je schiet op de verkeerde en beschermt ook de verkeerde. Aan Quispel is al tientallen malen uitgelegd dat islamofobie niet bestaat. Toch volhardt hij er in die leugenachtige term keer op keer te misbruiken. Wie is er dan fout?

     7.   

      Een aardige schijnbeweging, zoals we dagelijks zien. Het begrip islamofobie bestaat in elk geval niet, of beweer jij van wel, meneer Geluk?

     8.   

      Sommige mensen slaan door in de “angst” tegenover de islam, IJscoman, en dat is, in mijn ogen, de definitie van islamofobie. Zoiets is ook weleens te zien ten opzichte van het christendom.

      Moslimhaat bestaat ook.

     9.   

      Nee hoor, onzin!

     10.   

      Nonsens Guus!

     11.   

      Het is geen nonsens, want op dit forum lopen er mensen rond die er het levende bewijs van zijn.

      Een creep op dit forum verklaarde bijvoorbeeld eens niet te willen aansluiten bij een rij in de supermarkt bij een kassa waar een vrouw met een hoofddoek heeft plaatsgenomen. Of voorbij een tankstation te zijn gelopen waar een vrouw met een hoofddoek achter plaatsnam. Compleet geschift, maar zo rollen de islamofoobjes in Nederland.

     12.   

      “islamofoobjes”

      :)

     13.   

      Het begrip islamofobie bestaat wel degelijk en betekent moslimhaat.
      De term heeft niets met fobie te maken, zoals racisme ook niets met ras heeft te maken.

      Dit kwartje kan bij moslimhaters en racisten maar niet vallen.

     14.   

      Het begrip islamofobie bestaat niet en is een verzinsel. Uiteraard heeft het niets met moslimhaat te maken, dat spelden islampleitbezorgers de islamcritici graag op de mouwen. Dat komt omdat er in hun beperkte brein geen scheiding bestaat tussen de mens (moslim) en de ideologie (islam).

      Wel grappig dat meneer Quispel zegt dat islamfobie niets met fobie te maken heeft, zoals racisme ook niets met ras heeft te maken. Hier doet meneer Quispel er zelfs nog een schepje bovenop!

      Dit kwartje kan bij moslimpleitbezorgers, de racisten en de links-fascisten maar niet vallen.

     15.   

      “Het begrip islamofobie bestaat niet en is een verzinsel. “

      Dat zal dan wel de reden zijn waarom Wikipedia er een afzonderlijk lemma aan heeft gewijd.

      :)

     16.   

      “Wikipedia”

      :)

     17.   

      Ernst zweert bij Wikipedia.

      :-)

     18.   

      En Floris, het begrip islamofobie bestaat niet en is een verzinsel!

     19.   

      Islamofobie bestaat inderdaad niet en is louter bedoeld om islamcritici te intimideren.

     20.   

      Floris zette zijn argumenten ook vaak kracht bij door naar Wikipedia te verwijzen.

      Hoe het zij, het lemma bewijst toch wel dat de term islamofobie bestaat en betekenis heeft?

     21.   

      De betrouwbaarheid van Wikipedia daalt dramatisch zodra het over zaken gaat die politiek gevoelig liggen.

     22.   

      Ik koop niet bij moslims, ik socialiseer niet met hen, zit er een kopvod achter de kassa sla ik die over, ik trek hen niet uit een sloot indien nodig en zou hen allemaal het liefst gedeporteerd zien worden, maakt mij dit een moslimhater, wel het zij zo, eerlijk gezegd interesseert mij dit voor geen meter ik denk precies zo over dat volk zoals zij over mij denken!

     23.   

      Een pijnlijke illustratie van islamofobie, droef. Sterkte en probeer vannacht goed te slapen.

     24.   

      Voor reaguurders die van de leg raken van de term islamofobie is het mogelijk een goed idee om het lemma ‘islamofobie’ van Wikipedia te lezen.

     25.   

      De trieste bijdrage van Droef in deze draad maakt duidelijk dat bij islamofobie behalve zieke haat soms ook angst een rol speelt.

     26.   

      Waaruit blijkt die angst Quispedoor die je me toe schrijft, of zuig je dat uit je door moslimstront bezoedelde duim?

     27.   

      “islamofobie”

      :)

      In de oorlog hadden we Jodenhaat. Als de islampleiters denken dat ze moslimhaat menen te constateren dan moeten ze dat moslimhaat noemen en geen islamofobie. Islamofobie is namelijk een verzinsel, net als jodenfobie.

     28.   

      Ik adviseer droef zijn bedenkelijke opinies en nare scheldpartijen te uiten op het forum van Sjun. Hier zijn ze evident in strijd met het Huisreglement.

     29.   

      Je kunt van mij fijn de tyfus krijgen Quispedoor met je gezeur over de huisregels die je zelf constant overtreed, steek die maar in je door moslims uitgelubberde stinkreet…..

     30.   

      Q.e.d.

    3.   

     Oveigens Guus, ik slaap prima en als
     kers op de taart denk ik precies eender over dat zwartekousenvolk waar jij deel van uit maakt, smeerlappen van de bovenste plank.

     1.   

      Dat vindt ik heel treurig voor u, droef.

   2.   

    @Ernst het is en blijft een harde tik voor de csu en halvering van de spd

    1.   

     Zeker, Siemien, maar de politieke gevolgen zijn beperkt.

     1.   

      @Ernst helemaal niet, het is een zeer grote schok in politiek Duitsland en gaat alles veranderen..

     2.   

      “(…) maar de politieke gevolgen zijn beperkt.”

      Nee hoor, helemaal niet.

   3.   

    @ernst heeft elke dag hier op dds de mond vol van islamofobie racisme fascisme.
    Op de 1e plaats hebben deze woorden geen enkele betekenis meer vanaf ZIJN toetsenbordje.
    Op de 2e plaatsalles wat met 1 mm afwijkt van extreem links(het antifa gedachtegoed) staat onze ernst te stampvoeten en te piepen met een zakdoekje in zijn handje en een snottebel op zijn bovenlip.

  2.   

   Geef de Denen eens ongelijk. Het voorbeeld van hoe hun Zweedse oosterburen op hun eigen afschaffing afstevenen is niet navolgingswaardig.

 8.   

  Hopen dat de puinhoop die rechts altijd achterlaat dit keer niet te dramatisch zal worden. Ik verwacht geen herhaling van de vorige eeuw maar het drama zal weer enorm zijn. Het zijn altijd anderen waarop de schuld wordt afgeschoven terwijl achteraf altijd blijkt dat het eigen falen is. Het is jammer dat rechts niet direct kan overnemen, dan is de ellende sneller over.

  1.   

   “Hopen dat de puinhoop die rechts altijd achterlaat…”

   Kun je een paar voorbeelden geven van die stelling? Doe er maar twee.

  2.   

   2e wo en bush

   1.   

    O ja joh?

   2.   

    WOII gevolg van rechts? Aytas, Aytas, je verzuipt in verdwaasde wartaal als gevolg van het ontbreken van elk historisch besef.

   3.   

    Aytas
    Nationaal socialistische partij . Klinkt niet echt rechts hoor . Socialisme is nog altijd Links . De partij bestond al voor Hitler er lid van werd .Was toen een splinter partij die destijds Vanalles voor de Duitse bevolking wilde doen . En als je eens stukkie geschiedenis er op loslaat dan was de aanstichter van het Nazi vuur de gealieerde die de weimar republiek lieten opdraaien voor alle schade die uit de 1e ww voortvloede daardoor storte de economie in en kwam er een hyperinflatie werkeloosheid enz . Daardoor heeft Hitler de kans gekregen om aan de macht te komen . En als hij rechts was .Ooit gehoord waar je kinderbijslag vandaan komt .Juist Hitler en zijn consorten .De volkswagen naam zegt het al Hitler wilde een wagen laten maken door ferdiand Porsche die betaalbaar was voor iedere duitser .Klinkt ook niet echt rechts .

    1.   

     @ Wheelboy

     Vreemd eigenlijk dat Extreem rechts altijd gekoppeld wordt met de oude Duitse Nazies. Alles op 1 hoop. Nationaal Socialistisch, naam zegt het al maar volledig verpest door Hitler.

     1.   

      Hitler was ultralinks!

     2.   

      Als jullie de geschiedenis willen herschrijven ga je gang. Het enige wat je ermee bereikt is dat niemand je serieus neemt. Ik kan me ook socialist noemen en niet tegen de natiestaat zijn, dan noem ik wel socialist maar ben het niet. Het is het fascisme wat de nazi’s kenmerkte, de schuld bij minderheden leggen en dat is per definitie rechts

    2.   

     Fascisme is toch echt rechts, het uitsluiten van een bevolking groep. Hoe denken jullie dat neonazi zich noemen?

     1.   

      “Fascisme is toch echt rechts…”

      Dat komt omdat jij Martin’s boek niet hebt gelezen.

     2.   

      “de schuld bij minderheden leggen en dat is per definitie rechts”

      Als je in deze zin moslims bedoeld dan klopt dat wel. En als er wat minder van zouden rondlopen in Europa dan zou bijna niemand er moeite mee hebben. De meeste Nederlanders zijn best tolerant. Maar ik zie angst ombuigen naar woede, of deze nou gegrond is of niet. Misschien zijn het wel onderbuikgevoelens, maar het blijft gevoel.

     3.   

      Baaz, laat Aytas maar. Ze weet niets, maar pretendeert van alles. Je kunt lullen als Brugman en met feiten, cijfers en argumenten aan komen: niets wordt in dat verkokerde hoofd binnengelaten. Haar rammelende ideologie en wereldvisie is onaantastbaar: eigen gelijk eerst!

     4.   

      Baaz

      Ik heb geen idee welke Martin je bedoeld. Als hij zoals Stefan Molyneux redeneert zegt me dat niet zoveel. Ik vind het veel interessanter hoe Gabriele D’Annunzio fascisme omschreef aangezien hij als ideoloog voor het fascisme geldt. Het nationalistische gedachtegoed in combinatie met het een zondebok aanwijzen is toch echt de hoofdzaak in zijn werk. Jij of 1 of andere Martin kunnen dan heel wat bedenken en opschrijven maar het veranderd niets aan de basis. Fascisme is rechts en is eigen volk eerst.

     5.   

      Met Martin bedoel ik het gratis boek van Martin Bosma “Schijn-élite van de valse munters” Ergens op bladzijde 245 betoogt hij waarom Hitler ultralinks was.

      Als je het volgende zoekterm invult op Google dan kun je het bij GeenStijl downloaden: dit_topic_is_een_boekenbon

  3.   

   Nou dan heeft rechts nog wat goed t e maken. Als ze straks de puinhoop van links hebben opgeruimd h3bben ze het dan weer goed gemaakt? Gaat natuurlijk wel even duren zoeen gigantische rommel is niet zomaar geruimd.

   1.   

    Welke rommel?

   2.   

    Welke puinhoop van links Marco? Rechts regeert al jaren alleen wordt er nu overgestapt op extreem rechts. De verzorgingsstaat is een overblijfsel van links.

    1.   

     Hoe links is rechts en sinds wanneer regeert rechts?

     1.   

      Baaz

      Vvd is echt rechts ook hier kun je weer een draai aan gaan geven, het veranderd de werkelijkheid niet.

     2.   

      Aytas, de VVD is links: het zijn liberale socialisten. Net zoals je christelijke socialisten, groene socialisten en socialistische socialisten hebt. Het socialistische (niet te verwarren met sociale) model is standaard voor alle grote partijen, daarover bestaat consensus. De cultureel-marxistische lange mars door de instituties (media, scholen, overheid) is dan ook grandioos gelukt.

     3.   

      Ijscoman
      Hou toch op man, de vvd is gewoon rechts. Jij kunt van alles bedenken maakt het nog niet waar.

     4.   

      De VVD is economisch rechts, maar op het belangrijkste dossier van deze tijd (immigratie) wijken ze niet af van de linkse partijen. Daarom is de PVV er ook gekomen.

      De omslag bij de VVD kwam met Dijkstal. Een D66er met een VVD-stropdas, net als Rutte.

     5.   

      “De cultureel-marxistische lange mars door de instituties (media, scholen, overheid) is dan ook grandioos gelukt.”
      ————————————————————–
      Inderdaad. En dat heeft meer invloed gehad dan wie er in de regering zat.

     6.   

      Maar de VVD regeert toch niet in Duitsland?

     7.   

      Denk jij dat groei aan de andere kant van angst begint?

 9.   

  Ook een deelstaat als Bayeren ontkomt er niet aan. Tradities worden overwoekerd door nieuwe stromingen en oude waardes worden bij grof vuil gedeponeerd. Dat de CSU gigantisch onderuit ging zal hard merkbaar zijn in de nabije toekomst van Bayeren. De enorme opkomst van de Groenen is tekenend voor de massa hysterie over het klimaat. Bayeren is de rijkste deelstaat van Duitsland en dankt de rijkdom aan de vooral auto-industrie. Met de invloed van de groenen kan dit in het toekomst veranderen. De oude boeren die de CSU in stand hielden worden meestal door hun kinderen niet vervangen want deze trekken naar de steden. En daar heersen moderne meningen en men weet dat modern niet automatisch beter is. De CSU probeerde in de migratie politiek te redden wat te redden valt maar te laat en te weinig en dus ongeloofwaardig. Deze verkiezingsuitslag zal voor Duitsland veel veranderen en vooral tegenstellingen vergroten. Dat men elkaar in een verteerbare midden vindt is bijna uitgesloten.

  1.   

   Het is Beieren of Bayern.

   Bayeren bestaat niet.

   1.   

    Demonstratievriheid bestaat niet.

    Bron: (peter-r-de-vries-cartoonwedstrijd-wilders-valt-buiten-vrijheid-van-meningsuiting-is-haatzaaien-en-provoceren)

   2.   

    Het is Quispel of Kwispel. De betekenis van Quispel is kwast.
    Zeg maar rustig ‘verwaande kwast’.

    1.   

     Viertel het is meer een bokkepoot dan kwast,want een kwast wordt meestal gereinigd maar een bokkepoot gaat de kliko in.
     Zijn reacties kunnen ook gelijk de kliko in ,het alleen onzin en treiteren wat bokkepoot doet.

   3.   

    :)

  2.   

   Mooie analyse Ni28.

   1.   

    Dank u. Ook de opponent had geen inhoudelijke commentaar kunnen verzinnen en moest zich troosten met een grammatica correctie.

    1.   

     Waarmee hij zijn eigen onzinnige aanwezigheid bevestigd omdat er talloze verschrijvingen van zijn hand bewaard zijn gebleven, die dan ook direct van stal worden gehaald. ;)

  3.   

   Een feit is dat de namen Merkel en Seehofer bij de volgende verkiezingen zullen ontbreken. De steun voor Merkel is tanende ook bij haar fans en de discussie is al gaande. Bij de Duitse oosterburen zit de pers al vol mee. Hun kijk op de zaak is in deze veel opener en objectiever dan de onze hier.

 10.   

  Een zwaar principieel verlies voor CSU en SPD. De CSU verliest aan de realistische kant AfD en SPD aan de ideologisch kant aan de Grünen. De betekenis van deze uitslag is waarschijnlijk, dat de kiezers voor AfD en Grünen een zo principiële keuze hebben gemaakt, dat ze bij een volgende verkiezing niet meer bij de verliezers van nu zullen terug keren.

  De emotioneel geradicaliseerd lijkende Quispel gelooft blijkbaar laster waarbij hij zich automatisch aansluit bij lieden, die het volk duperen. Ik heb het dan wel over Duitse politiek.

 11.   

  Ook hier weer meer van het zelfde commentaar.
  Wat veroorzaakt toch de enorme blindheid van de wereldverbeteraar?
  Wat is het toch dat hij/zij absoluut niet kan zien dat er steeds meer mensen een andere mening hebben dan zij?
  Waar halen ze het recht vandaan om de andersdenkende te demoniseren en te kleineren.

  Hoe dan ook boontje komt om zijn loontje. Er is geen betere manier om de extremen in de hand te werken dan de gewone burger te negeren.
  Je weet wel de “gewone burger” die uiteindelijk ver in de meerderheid is.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!