Exitpoll Beieren: harde tik voor CSU en halvering van de SPD

Geen categorieokt 14 2018, 21:00
Eigenlijk geen verassing, maar Merkel's zusterpartij CSU zou het niet schaffen deze verkiezingen. In Beieren zijn vandaag deelstaatverkiezingen en een exitpoll zet de partij van Merkel op een verlies van 12,2%. Een flinke klap voor Merkel, die daarmee behoorlijk wat steun vanuit de periferie van CDU/CSU verliest. De allergrootste verliezer is echter niet de CSU, maar de SPD van eurofiel Martin Schulz. Zijn partij verloor de helft van de stemmen en staat nu op een schamele 10%.
Bij de vorige verkiezingen in 2013 haalde de CSU bijna de helft van de stemmen. Beieren staat bekend als de periferie van de CDU/CSU, een unie van twee partijen die gezamenlijk in de grote coalitie van Merkel plaatsnemen. Nu de periferie van Merkel onder druk staat zal dit ook z'n weerslag hebben op de zetel van de regering in Berlijn. De CSU stond in een spagaat tussen enerzijds groene liberalen en anderzijds conservatieven. Door verder naar rechts op te schuiven stond vast dat ze een aantal kiezers zou verliezen aan een meer liberale partij.
https://twitter.com/juhuls/status/1051504082895167489
Maar, het allergrootste verlies moet PvdA-zusterpartij SPD verteren. De SPD werd in Beieren gehalveerd en gaat van 20% van de stemmen in 2013 naar slechts 10% van de stemmen dit jaar. Daarmee wankelt ook de SPD in Beieren, al is het verlies daar minder ernstig. Voor de SPD is Beieren minder belangrijk, omdat die partij het historisch goed doet in het industriële hart van Duitsland: Nordrhein-Westfalen.
De nieuwe partij Alternative fur Deutschland (AfD) pikte behoorlijk wat kiezers weg, waarschijnlijk een deel van CSU, maar ook vanuit SPD. De partij deed voor het eerst mee en haalt nu direct 11% van de stemmen binnen. Hiermee begint de AfD aan een lange mars door de Duitse politiek. Hun agenda bestaat voornamelijk uit anti-immigratie standpunten en hun politieke momentum wordt gevoed door angst voor het verliezen van der heimat door massa-immigratie. Om te voorkomen stemmen aan AfD te verliezen was de CSU al enigszins naar rechts opgeschoven, maar dit bleek tevergeefs. Verder doen Die Grünen het bijzonder sterk. Ze zijn nu met 18,5% van de stemmen de tweede partij in de deelstaat Beieren.
Update: waar komen de kiezers van de AfD vandaan?
https://twitter.com/zeitonline/status/1051555762101768192
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten