Genant voor Asscher! Oud-directeur wetenschappelijk bureau PvdA wil partij opheffen: 'Geen bestaansreden meer!'

Geen categorieokt 26 2018, 10:00
De PvdA is nogal voor joker gezet door oud-Kamerlid en voormalig directeur van het wetenschappelijk bureau Joop van den Berg. In de vandaag verschenen podcast van Jaap Jansen vertelt de man dat het beter zou zijn als de partij van Wim Kok de overleden oud-premier achternagaat het graf in. Zeg maar dag met je handje!
Vrijwel heel Nederland vond het al na het megaverlies bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 - van 38 naar 9 zetels - maar nu eindelijk begint ook de PvdA zélf overtuigd te raken van het feit dat het beter is om er het sociaal-democratische bijltje bij neer te gooien. Ingewijden in de partij beginnen langzaam te ontwaken uit hun hallucinatie en zien de realiteit onder ogen: het wordt nooit meer iets met de PvdA. De partij putte altijd kracht uit het 'verbinden' van arbeiders en de "intellectuele middenklasse", maar beide groepen zijn inmiddels weggetrokken naar electorale alternatieven. Wat overblijft is een groepje beroepsbestuurders, ambtenaren en 75+-jarigen.
Tijd dus om de boel op te doeken, aldus Joop van den Berg:

"Volgens Van den Berg is het angstig dichtbij dat er voor de PvdA geen bestaansrecht meer is; dat het over en uit is voor de sociaaldemocratie: ‘De PvdA is nu één keer kleiner geworden dan GroenLinks en SP. Als dat vaker gebeurt, dan is er klaarblijkelijk voor de sociaaldemocratie in deze vorm geen bestaansreden meer’, zegt Van den Berg. ‘De PvdA is vanouds een alliantie van intellectuele middenklasse en arbeidersklasse. Als je die uit elkaar trekt, krijg je GroenLinks aan de ene kant en SP aan de andere. Als de PvdA die groepen niet meer kan verenigen, dan moet ze ophouden. Dan verliest ze principieel haar bestaansrecht. Je moet ook groot genoeg zijn om invloed te hebben. Het is heel leuk om met een clubje bij elkaar te zijn, maar als dat nooit meer dan vijftien zetels oplevert of eens een keertje wat meer, wat stel je dan eigenlijk politiek nog voor?’"

En Joop kan het weten hè? Hij was immers Eerste Kamerlid in de jaren '90, en later nog directeur van het wetenschappelijke bureau van de partij. Geen kleine jongen dus.
Lodewijk Asscher zou er vermoedelijk verstandig aan doen om het advies van ome Jopie op te volgen. Heus, echt. Nederland zou er gigantisch van opknappen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten