Het Amsterdam Dance Event staat voor de deur en overal wordt drugsafval gevonden

Het is ondertussen de dagelijkse standaard: drugsafval, criminaliteit en meer ellende. Allemaal het gevolg van het feit dat de politiek boter noch vis biedt als het gaat om het landelijke drugsbeleid. Vandaag was het weer eens raak in Brabant, waar de politie in het holst van de nacht een voertuig aantrof met duizenden liters aan chemisch afval. Afval dat ontstaat bij het productieproces van de drug xtc. Een drug die veelgebruikt wordt op zogenaamde dance/techno feestjes, zoals bijvoorbeeld volgende week bij het Amsterdam Dance Event (ADE). 

Volgende week staat voor dansliefhebbers ADE op het programma: het jaarlijkse feestje waar velen dansjes gaan doen, maar ook het feestje waar drugsconsumptie plaatsvindt. En, die consumptie kan alleen plaatsvinden als er ook drugs wordt geproduceerd. De Politie heeft in de afgelopen weken al meerdere grote drugsvondsten gedaan en meerdere vrachtwagens vol met afval gevonden. Dit afval is zeer chemisch en schadelijk voor mens en milieu. Tijd dat de politiek dus iets gaat bedenken op de huidige situatie, want dit kan niet zo doorgaan. Op deze manier ontstaan gevaarlijke en ongezonde situaties in woonwijken en natuur. Herzien van het drugsbeleid zou voor het kabinet dus een belangrijke doelstelling moeten zijn.

Afgelopen week werd zuidelijk van Rijn al een vondst gedaan van honderden kilo’s synthetische drugs in Sittard. In Vlissingen werd ruim 800 kilo aan cocaïne ontdekt, dat handig was verstopt tussen de bananen. In Elst werd ook een vrachtwagen gevonden met daarin chemisch afval, het liep de wagen uit het riool in: goed voor het drinkwater. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf al eerder een reactie op de vondsten en noemde deze ‘gevaarlijk’. Het is bemoedigend dat de minister dit inziet, maar het wordt dus echt tijd dat het kabinet eindelijk eens gaat kijken naar de legalisering van bepaalde drugs.

Dat is niet alleen goed voor het herstellen van veiligheid, het minimaliseren van criminaliteit en het voorkomen van gevaarlijke situaties, maar is ook goed voor de schatkist. De drugsmarkt is ondertussen gegroeid tot een miljardenmarkt, maar de instanties onderscheppen slechts een klein deel van de criminaliteit. De oorlog tegen drugs heeft dus eigenlijk geen enkel wezenlijk effect in termen van het voorkomen van drugsproductie en consumptie. Tegelijkertijd kost het ingrijpen van Justitie ook nog eens miljoenen euro’s. Veel beter zou het zijn als de politiek partydrugs legaliseert en belasting heft op de verkoop (via bijvoorbeeld apothekers en/of drogisten). Die miljarden kunnen onder meer worden aangewend om drugsconsumenten van voorlichting te voorzien en verslavingszorg te verbeteren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Adriaan

  Hallo

  1. Adriaan

   Mijn reactie wordt niet opgenomen. Wat gaat er fout Teunis?

   1. Baaz

    Het woordje d r u g s mag niet

    1. Crassus

     Stuf mag wel, zoute bol mag ook.

 2. FLP

  Bij mij doet ie het ook niet.

 3. FLP

  Ja leuk ….waardeloos!!

 4. Heinz

  De site is waarschijnlijk gecaapt.

  1. robroy

   ik denk het ook mmmmm hoe zou dat toch komen hahahaha

  2. robroy

   gecaapt … dat zal het hem zijn lo lol lol

   1. Heinz

    Verbaazd over mijn suggestie ?

 5. Siemien

  Je zou het niet verwachten natuurlijk in Nederland, onze regering wil dat iedereen stopt met roken oh uh wacht, maar koffeeshops en de aanvoer moet worden gelegaliseerd.
  Wat is dit een enorm schijtland geworden een regering die haar burgers aan de druks wil hebben..

 6. rujoleki

  Oplossing? Legaliseren!!!

 7. rujoleki

  Door roken van tabak gaan jaarlijks 23000 mensen dood.Door XTC nog geen 4 doden.Alcohol jaarlijks honderden doden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.