Israelische gemeenschappen he-le-maal klaar met geweld: blokkeren Kerem Shalom

Geen categorieokt 29 2018, 9:15
Het Kerem Shalom-kruispunt tussen Gaza en Israël werd zaterdag door bewoners geblokkeerd uit protest tegen het geweld dat zij moeten verduren. Afgelopen weken was het weer raak bij de grens tussen Hamas en Israel. Terreurvliegers veroorzaken er bosbranden, maar ook raketten worden afgevuurd. Hierdoor voelen de bewoners van de grensstreken zich onveilig en zij tekenen protest aan. De Israëlische grensbewoners zijn er helemaal klaar mee en besloten de weg bij Kerem Shalom te blokkeren. Via dit kruispunt komen zo'n 800 trucks per dag langs, deze route bevoorraad de Palestijnse gebieden in Israël.
Wantrouwen heerst, gevoed door een religieuze strijd tussen jodendom en islam die haar weerga niet kent. De vervlechting van de staat Israël en Hamas in de wereldgeschiedenis maakt bij iedere dode de kans op stabiliteit kleiner. De spanning van islamieten komt wellicht voort uit de angst voor het verlies van hun heilige plaatsen op de Tempelberg. Deze berg is voor moslims van grote symbolische waarde: Mohammed steeg op naar de hemel en er staan twee heiligdommen: de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee. Dat deze heilige plaatsen van belang zijn in het Palestijnse-Israëlische conflict zien we overal in de propaganda van de islamieten en ook aan de naamgeving van de de Al-Aqsa Martelarenbrigade en hun logo.
Voor de Israëli's is die tempelberg ook van religieuze waarde. Plannen om de Joodse tempel te herbouwen zullen ongetwijfeld met veel wantrouwen vanuit de islamitische wereld bekeken. Waar de nieuwe tempel komt te staan is onduidelijk, maar tijdens de viering van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem sprak premier Benjamin Netanyahu vier keer over de tempel. Elke keer benadrukte hij dat de joden bij terugkeer naar hun thuisland de tempel herbouwden en ook bij de totstandkoming van de staat Israël in het huidige bestel was de Tempelberg van groot belang. Wellicht dat wantrouwen en geweld kan worden voorkomen door deze tempel uiteindelijk in de Stad van David te bouwen en niet op de Tempelberg, maar dat is een keuze niet aan ons.
Ondertussen is de helft van de bebossing rondom de Gazagrens afgebrand door de terreurvliegers, die sinds april de Israëli's teisteren. Het 70-jarige bestaan van de staat Israël en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem lijkt dermate veel symbolische impact te hebben gehad dat extremistische elementen in Gaza van geen ophouden weten. Tegelijkertijd met de demonstratie van de blokkeerjoden bij Kerem Shalom was er ook protest aan de andere kant van de Gazagrens.
Bewoners van Gaza demonstreerden diezelfde nacht tegen de dood van drie jongeren, waarvan wordt aangenomen dat zij omkwamen door een explosief van de Israel Defense Forces (IDF), geplaatst bij de zuidelijke grens. De demonstranten marcheerden langs de huizen van leiders van Hamas (Ismail Haniyeh) en Islamitische Jihad, aldus The Jerusalem Post. Het geweld waar de grensbewoners aan beide zijden mee kampen is overweldigend. Terroristen vuurden afgelopen weekend 37 raketten af op Israëlische doelen en de IDF bombardeerde vervolgens 95 Hamas-stellingen in Gaza. De demonstranten in Gaza eisten wraakacties van Hamas en Islamistische Jihad om de dood van de jongeren te wreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten