Jan Roos rekent af met betutteling van de overheid: ‘Vleestaks, suikertaks, vliegtaks?! Je bent m’n moeder niet!’

Jan Roos is helemaal klaar met het web aan betuttelende maatregelen dat de overheid over de Nederlandse burger uitgooit: “Ik ben volwassen genoeg om zelf afgewogen keuzes te maken in mijn leven. Daar heb ik geen overheid voor nodig. Ik kan alleen maar zeggen: je bent mijn moeder niet.”

De overheid is er om ons leven een beetje makkelijker te maken. Ze regelen onze zaakjes, zorgen voor veiligheid, helpen de zwakkeren en laten het land in een stabiele omgeving groeien. Dat zijn haar taken, meer niet.

En dat allemaal op onze kosten. Wij zijn namelijk hun werkgever. Alleen dat hebben ze in Den Haag steeds minder door. Daar zijn ze bezig ons te bedelven onder regelgeving. Natuurlijk in eerste instantie om ons zoveel mogelijk geld van ons af te nemen en daar dan zo min mogelijk voor terug te hoeven doen. Als het daarbij zou blijven is het al erg genoeg, maar de rol van de overheid wordt steeds groter. En nu zijn zover gekomen dat ze ook de rol van mijn moeder overnemen.

Want het rijtje van alles wat we niet meer mogen of wat nog verboden moet worden is oneindig lang. Ze willen door de prijzen op te drijven dingen zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Zo komt er een vleestaks, een vettaks, een vliegtaks, een suikertaks en wordt rookwaar weer duurder. Er moet een vuurwerkverbod komen, internet wordt aan banden gelegd, en wordt appen op de fiets verboden. Zwarte Piet moet verdwijnen. Referenda zijn al verdwenen. Pakjes sigaretten moeten onherkenbaar worden gemaakt, naast alle smerige plaatjes en alarmerende teksten die er nu al op staan. En dan moeten ze straks ook nog achter een paneel verstopt worden, zodat ze niet meer zichtbaar zijn.

Steeds vaker wil de staat ons leven bepalen. Steeds meer regels duwen ons in een door hen als goed gepresenteerd keurslijf. Maar ik wil helemaal niet leven in een land waar de machthebbers bepalen hoe ik moet leven. Zolang iets legaal is wil ik niet gecriminaliseerd of gepamperd worden. Vandaar dat ik met de anti-betuttelingscampagne Nee-derland ben begonnen. Want ik ben volwassen genoeg om zelf afgewogen keuzes te maken in mijn leven. Daar heb ik geen overheid voor nodig. Ik kan alleen maar zeggen: je bent mijn moeder niet.

Kijk op nee-derland.nl voor de actie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Scaldis

  Kom op zeg, men heeft toch heus wel door dat dit slechts om de extra belastinginkomsten draait.

  1. Baaz

   @Scaldis: Nederland belastingland! Op 1 januari 1969 werd de BTW ingevoerd, 4% laag en 12% hoog. Negenenveertig jaar verder zijn we aangekomen bij 9% laag en 21% hoog!

   Er wordt zelfs BTW geheven op accijnzen!

   1. Crassus

    Dat is op zich niet verkeerd. Roken en drinken moet ontmoedigd worden als waarschuwingen niet helpen. De kosten van de gezondheidszorg stijgen jaarlijks.
    Ik betaal dan wel de hogere premie, maar niet door niet te roken de BTW op de accijns.
    Daarom heb ik daar geen probleem mee. Hoe meer hoe beter in dit geval.

    1. wheelboy

     Crassus
     Verder nadenken over of het wel klopt wat politici zeggen als aannemen is ook een kunst . Vettax oa is een onzin verhaal . En waar leg je dan de grens . Dieet inzichten veranderen met de dag .Tegenwoordig zijn niet vet maar koolhydraten de boosdoener . zo werd er gezegd 10 jaar geleden je moet geen of weinig eieren eten .Nu liefst elke dag .Dan bv licht of dieet etenswaar zit dan wel minder vet in maar weer meer suikers .Werd er vroeger gezegd pak magere melk .Nu wordt volle melk geprezen . Wat de EU moet gaan doen (ja niet NL) is de voedingsindustrie verplichten tot minder suikers en zouten in voedsel .En verbieden van E621 .Dan ben je al een eind .

    2. Baaz

     Roken en drinken moet ontmoedigd worden als waarschuwingen niet helpen.
     Het is de kip met de gouden eieren! De accijnzen op alcohol en tabak leveren de schatkist jaarlijks meet dan 4 miljard euro op. De staat zit die accijnsbetaler vervolgens wel van harte dwars maar strijkt wel vol genoegen de miljardenbelastingen op. Als het ze echt aan onze gezondheid is gelegen dan neem je andere maatregelen, dan maak je het onbetaalbaar en je gaat het verbieden of illegaal maken.

     De kosten van de gezondheidszorg stijgen jaarlijks.
     Dat schijnt te kloppen. Al heb ik werkzaamheden verricht voor een instantie die miljarden achter de hand (reserves) had vanwege onze premiebetalingen, vreemd want dat is jouw en mijn geld. Ook is de vraag of er causaal verband bestaat tussen de stijging van de gezondheidskosten en het roken en drinken. Het schijnt dat zulke mensen eerder doodgaan, dat is niet duur want de meeste hebben een begrafenisverzekering.

     Daarom heb ik daar geen probleem mee. Hoe meer hoe beter in dit geval.
     Ik rook niet en drink geen alcohol. Ik drink thee en water en af en toe een glas vers (zelf geperst) vruchtensap. Van huis-uit vierde ik geen Sinterklaas en mij werd al vroeg uitgelegd dat het om een verkleedfeest ging omdat mijn vader er niet van hield om zijn kinderen (als het ware) voor te liegen. Zo zijn er veel voorbeelden van dingen die ik niet doe of nalaat, maar waar Jan het over heeft is van een andere orde! De bemoeienis van de staat begint te overstromen, hij noemt dat de betutteling. Wel betalen en daarbovenop ook nog eens lastig gevallen worden met allerlei bemoeienis.

     1. Blue monday

      U kiest om gezond te leven…

      Dan is het toch een goede zaak dat de staat het gebruik van bv. fossiele brandstoffen wil ontmoedigen?

      Het inademen van fijnstof kunt u zelf niet bepalen en om het gebruik van deze schadelijke stoffen nog verder aan te moedigen wilt u toch ook niet?

    3. Arie B

     Dan moet je sporten juist btw vrij maken dus. Want niet bewegen is een nog groter gezondheidsrisico. En dan moet je ziektekostenverzekeringen op maat laten maken. De extra centjes aan de ene kant worden niet gecompenseerd door stimuleringsmaatregelen aan de andere kant. Het is alleen maar meer meer meer.

 2. fockingworst

  Hear hear jan roos is goed bezig.
  Belicht het maar goed dat onze overheid zich ontpopt als een soort big brother en betuttelaar in een.

 3. Pescador

  Waarheid als een koe

 4. Heinz

  Orde moet er zijn. De overheid bepaalt en de burger betaalt. Als je niet rookt of vliegt, dan betaal je niet…Trouwens, zwarte Piet maximaal 2 dagen in ons land.

  1. Baaz

   Maar dan het liefst op de bakfiets, toch Heinz?

   1. Heinz

    Nou, @Baaz, daar zegt u wat. Niet zo’n slecht idee. Een flink paard stoot CO2 uit, en de stoomboot? Wat denkt u daarvan? Misschien kan de milieu tax dan wel afgeschaft worden.
    Tja…

    1. Baaz

     Zonder CO2 geen bomen Heinz, en de meeste bakken op de fiets zijn van hout. 😛

     1. Heinz

      Leerzaam, zo’n forum. Ik ben gaan zoeken…Eendenkroos vangt de meeste CO2 op. Nooit geweten. Bedankt ! 🙂

 5. Aytas

  De ongezonde levenstijl is een zeer grote kostenpost, de ontmoediging hiervan is zeer terecht. Het is erg gemakkelijk te zeggen dat het betutteling is terwijl het in werkelijkheid een poging is om het eigen risico in de zorg niet verder te laten oplopen. Het is net als dat geroep over dat tientje zorgpremie, zonder zou het eigen risico omhoog gaan wat voor de lage lonen in geval van ernstige klachten een groot probleem zou betekenen. Het zou een stuk schelen als het laagopgeleide volk eens een keer om hun gezondheid gaat denken en ouderen niet ten koste van alles in leven worden gehouden. Het socialisme is doorgeslagen en de laagopgeleiden moeten leren hun eigen broek ophouden

  1. Baaz

   “het laagopgeleide volk”

   Geinig dat jij het prototype linksaffer bent die dus inderdaad wil bepalen wat een ander wel of niet moet doen en met welke opleiding hij/zij dat doet.

   1. Scaldis

    Dit soort uitspraken worden vaak aangewend om zichzelf te verheffen boven datgene wat men werkelijk is.

    1. Aytas

     Scaldis

     Dit zegt wat over jou. Dat besef je toch?

     1. Scaldis

      Nee je begrijpt het niet. Het zegt wat over jou.

   2. Aytas

    Baaz

    Het zal lastig zijn voor jou om te begrijpen, zodra jij mij niet opzadelt met de kosten doe je lekker wat jij wilt. Jij legt mij jouw wil op. Ik rook niet, drink niet, sport, eet gezond ik maak alles bewust zelf en toch draai ik op voor de ongezonde levenstijl van anderen. Het CBS heeft onderzocht dat ongezonde levenstijl hand in hand gaat met laagopgeleid. Wie legt wie zijn wil op?

    1. Baaz

     “Het zal lastig zijn voor jou om te begrijpen…”

     Nog zo’n prachtige uitspraak!

     1. robroy

      Laat het gaan #Baas die doos is nog erger dan onze dorpsgek ernst

    2. wheelboy

     Aytas
     Sporten en huisartsen bezoeken door blessures? komt niet voor ? je wil niet weten hoeveel bezoeken zaterdags en zondags op de artsenposten door sporters bezocht worden .Dan kan je een gezond mens zijn en slechte genen hebben . Wat doen we daar mee ook extra premie laten betalen? En sporters ook . Of erger nog we presenteren hun zelf de rekening als ze dmv sporten een blessure krijgen .En die gast met slechte genen ook .Want daar moet jij toch ook voor betalen? Wat ik hier mee wil aangeven is waar leg je de grens . Iemand die nooit ziek is betaald ook voor een ander . Iemand die jong is betaald ook voor een bejaarde die elke 5 minuten in het ziekenhuis ligt . Dat noemt men een solidariteit .En ik ben blij zon systeem te hebben. Want anders krijgen we Amerikaanse toestanden . En dat moet je echt niet willen .En dat het niet perfect is .tja wat is wel perfect .

     1. Aytas

      Wheelboy
      Ik ben tot op zekere hoogte voor solidariteit. De zwakkeren en ouderen onderhouden prima maar er worden nu operaties op ouderen uitgevoerd die niet zinvol zijn.

      Ik voel geen enkele solidariteit met mensen die bewust hun lichaam vergiftigen, hogere ziektekosten en ziekteverzuim. Als jij een ongezonde levenstijl hebt, bewust ook een hoger eigen risico. Waar je een 70 jarige roker niets kwalijk kunt nemen kun je dit een 40 jarige wel. Kennis genoeg. Hetzelfde geldt voor suiker en vet maar ook conserveringsmiddelen.

     2. Baaz

      “(…) maar er worden nu operaties op ouderen uitgevoerd die niet zinvol zijn.”

      Dat is een ethische vraag maar ik stel ‘m toch. Welke operatie is volgens jou zinvol en welke niet?

     3. Aytas

      Baaz

      Dat hangt van veel factoren af. Bv algehele gezondheid ook geestelijk maar dit moet je per patient bekijken. De ene 80 jarige is de andere niet.

   3. robroy

    Ik ben voor een spuitje voor ayayaya tas wat een genot zou dat zijn .
    Wat kun jij veschrikkelijk dom lullen leer je dat in Kenia ???

  2. PMG

   @Aytas

   O, oproepen om ouderen niet ten koste van alles in leven te houden?

   Ik neem aan dat DDS dit account nu cancelled, iemand die oproept tot in feite moord met voorbedachte rade hoort hier niet thuis. Geef eens het goede voorbeeld DDS want zoals het nu lijkt zijn al die zogenaamde regeltjes van jullie alweer een miljard keer overtreden maar gebeurt er ondertussen niks.

   1. Top

    Gelukkig! Ik ben dus niet de enige, die dat constateert. Ik heb er meer van verwacht. Dus? Veel geblaat, weinig wol.

   2. Aytas

    Pmg

    Iemand die begrijpend kan lezen begrijpt dat ik bedoel dat een hartoperatie op een 80 jarige vaak niet zinvol is. Alleen de verdoving vergroot de kans al om als een kasplant verder te gaan. Moord je bent niet wijs.

  3. wheelboy

   Aytas
   Dat verhaal van jou slaat nergens op . Juist door beleid van de overheid om bv 9% btw op fruit en groenten te zetten maakt juist dat de onderlaag keuzes moet maken .Een goedkope pizza of te dure groenten en fruit . Vaak zijn gezonde producten voor mensen met een laag loon niet te betalen . Ga eens kijken in de super na bv gewone pasta of volkoren pasta allerlei producten die gezond zijn zijn vaak stukken duurder dan ongezonde dingen .Een vet stuk verse worst is goedkoper als een magere kipfile of rundvlees . Als je dan van een minimum loon of uitkering rond moet komen dan telt elke euro. Maak je de dingen duurder door een tax dan kan de onderlaag het stukkie vlees vergeten . Eten moet voor iedereen betaalbaar blijven . Wel ben ik met je eens dat in de hele bevolkingslaag een stuk gemakzucht heerst .Pak het maar kant en klaar dan heb ik niet zoveel werk . En dat krijg je weer als beide partners moeten werken om hun hoofd bovenwater te houden .Wat ik met dit wil zeggen is dat het meer is als onbekendheid oid .

   1. Aytas

    Onzin. Ga naar de markt voor 15 euro heb je een tas vol groente waar je met een gezin een week van eet. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het te bereiden en je kunt ervoor kiezen wat voor kruiden je gebruikt.

    Het is een beetje werk. Wat de doorslag geeft is het werk. Als je je dan eens verdiept in de werking van suiker en conserveringsmiddelen op je energie niveau begrijp je waarom steeds vaker de makkelijkste weg wordt gekozen.

    1. Baaz

     @Aytas: En gezinnen die van 40 euro in de week moeten rondkomen? O wacht… laagopgeleiden.

     Het zit je wat hoog in de bol, geeft niet Aytas, laat daar maar lekker zitten.

     1. Aytas

      Baaz

      Wie is daar verantwoordelijk voor. Ik? Voedselbonnen kunnen ze krijgen. Lastig iemand die rechts is maar voor vrijheid?

  4. Alarmbel

   @Aytas: Een simpele voorstelling van de werkelijkheid. Mensen aan de onderkant van de samenleving houden niet veel geld over. Te weinig om echt gezond te gaan eten, want ongezond is vaak goedkoper. En dan gaat de BTW op voedsel ook nog van 6 naar 9 procent.
   En goede vetten (omega 3 en 6) zijn zelfs noodzakelijk daar ons lichaam deze zelf niet kan synthetiseren maar wel nodig heeft.
   En ouderen ten koste van alles in leven houden? Heb al meerdere keren gezien en gehoord dat dit zeker niet het geval is. En je bent helemaal in gevaar als oudere als je geen naasten hebt die jou steunen. Maar ik gun je van harte dat iemand klaar staat met de pil van Drion, mocht jij op leeftijd gekomen zijn.

 6. Baaz

  Mooie actie, geeft keurig aan waar de schoen wringt.

 7. wheelboy

  Komt bij dat heel de dieet menig veranderd is .Zo mocht je 10 jaar geleden totaal geen eieren eten wat die waren slecht voor je cholesterol .Nu wordt er gezegd pak vooral een ei .Dan Vet is niet het probleem .Koolhydraten zijn het probleem . Ik ben er zelf nu ea weken onder begeleiding van een diëtiste mee bezig en ben er al 11 kilo mee afgevallen . Dus vettax is onzin . Verbied E621 oftewel MSG en div andere namen dat het heeft .Zit overal in bekenste is bij de chinees Vitsin daar krijg je vreetbuien van . Dan vliegtax ook zon GL ding maar wel vluchtelingen met vliegtuig willen ophalen . En ipv tax oplossingen .Minder suikers en zout in eten door producenten enz lost meer op als tax

 8. Blue monday

  Gisteren nog een item over fijnstof….

  Ik denk niet dat Jantje een keuze heeft wat hij allemaal aan fijnstof inademt en sterker nog, zijn oh zo vrije keuze voorop stelt als het gaat om de gezondheid van onze kinderen.

  Vergeet de klimaathysterie, maar dat wil niet zeggen dat we zsm van fossiele brandstoffen af moeten of onbeperkt plastic in het milieu mogen blijven dumpen.

 9. Guus Geluk

  Jan, de overheid bemoeit zich niet met Zwarte Piet. Dat de overheid zover is gegaan zich te mengen in deze volkstraditie is onjuist. Toen minister Van de Steur een poging deed het debat te faciliteren werd hij teruggefloten door Rutte en Zijlstra.

 10. Job Jansen

  “Zolang iets legaal is wil ik niet gecriminaliseerd of gepamperd worden.”

  Illigale migratie is crimineel. De kosten hiervan komen ook voor de samenleving.

 11. Robert Leiden

  In het AD, copy/paste:

  “…Tabaksindustrie betaalt Jan Roos 42.200 euro voor ‘betuttelingscampagne’
  De betuttelingscampagne van BN’er Jan Roos tegen onder meer de strenge aanpak van tabak wordt betaald door de tabaksindustrie. De domeinnaam van de campagne, Nee-derland.nl, is geregistreerd door de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) en het idee voor de campagne komt mede uit de hoek van de VSK…”

  Lig je als sector onder vuur, wat is dan je plan? Jan Roos… HAHAHA!!!

  1. Ernst Quispel

   Schokkend.

   Gaat DDS nu afstand nemen van Jan Roos?

   1. Robert Leiden

    Welnee. Doodse stilte en de aandacht op andere zaken richten. Kijk maar eens hoeveel posts er ineens zijn over Guy Verhofstadt.

   2. Baaz

    “Gaat DDS nu afstand nemen van Jan Roos?”

    Natte dromen zijn ook dromen.

 12. Ernst Quispel

  Inmiddels is bekend geworden dat deze actie van Jan Roos wordt gefinancierd door de tabakslobby. Hij is er in de Telegraaf eerlijk over, hij benaderde op eigen initiatief de Tabakslobby, maar ook een lobbygroep van vuurwerkbedrijven, om financiering van zijn kwalijke actie.

  Jan Roos is tragisch door de mand gevallen. Ik hoop dat DDS afstand van hem neemt.

  1. Baaz

   “Inmiddels is bekend geworden dat deze actie van Jan Roos wordt gefinancierd door de tabakslobby”

   Klopt, was dat een geheim?

   1. Baaz

    En heeft Jan Roos een punt of ben jij voorstander van betutteling?

    1. Robert Leiden

     Jan Roos heeft geen punt want hij laat zich stevig betalen door de vuurwerk- en tabakslobby.

     1. Ernst Quispel

      Sterker, Robert, hij maakt zich medeplichtig aan duizenden extra doden door roken en overgewicht en vuurwerkgewonden.

     2. gekkeguus

      Dat is een eigen keus! Weet je hoeveel mensen een hartproblemen krijgen van voetbal kijken Ernst? waarom zie ik daar geen waarschuwing? Let op spanningen verkorten uw levensduur?

 13. Robert Leiden

  “…Met een paar uitspraken op de site zijn we niet zo blij, het is wat te snel gegaan allemaal…”
  Leo Groeneveld namens de vuurwerkbranche

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.