Naaktbeeld Trump onthuld: linkse ‘kunstenaars’ creëren troep en noemen het kunst met een boodschap

Het Power of Art House in Amsterdam heeft een expositie over ‘macht en tegenmacht’, maar komt natuurlijk niet verder dan banale troep dat voor kunst door moet gaan. Via Het Parool.

Kunst had ooit een functie in de maatschappij, ons eraan herinneren wat schoonheid inhield en zo nu en dan een boodschap om eens goed over na te denken en te reflecteren. Tegenwoordig komt men kennelijk niet verder dan regelrechte drek op je netvlies te projecteren en moet de boodschap expliciet worden gemaakt omdat je anders geen hol snapt van waar je nou eigenlijk tegenaan zit te gapen.

Dit is exact wat nu in Amsterdam gebeurt. ‘Kunst’-collectief Indecline heeft voorafgaand aan de presidentsverkiezingen een lelijk, dik, en naakt Trump-standbeeld gemaakt als ‘teken van verzet tegen zijn mogelijke benoeming’. Het standbeeld had blijkbaar niet het gewenste effect. Oprichter van het Power of Art House, Saskia Stolz, legt ons uit hoe machteloos wij ons kunnen voelen tegenover wereldleiders. Het is dus voor Stolz met deze expositie de bedoeling dat de rol van kunst tussen wereldleiders en gewone mensen wordt belicht. Ook wil zij ‘mensen laten praten over dit maatschappelijke onderwerp’ waar het activisme nog maar weer eens wordt benadrukt.

Zonder dergelijke kunst praten mensen ook gewoon over deze onderwerpen. Die rol van kunst is dus zo ontzettend klein en die verklaring zo nietszeggend dat er haast wel iets anders aan de hand moet zijn.

We hebben hier gewoon te maken met een groepje dat zichzelf kunstenaars noemt om hun activisme enigszins te verhullen én een aardige boterham kunnen verdienen met het etaleren van propaganda, gericht aan mensen die al bereid zijn de boodschap op te vangen.

Waar ik dan wél enig begrip voor heb is het werk van Csar die diverse leiders (Merkel, Zuckerberg en de paus) 20 jaar later voorstelt, terugkijkend op hun leven. Hier zit nog íets van een geraakte snaar. Het is namelijk heel goed om dit menselijke aspect van zulke figuren eens te benadrukken en je in hun schoenen te verplaatsen. Het ‘heb ik wel goed gehandeld?’ vraagstuk is namelijk perfect toe te passen op je eigen leven maar benadrukt de veel grotere verantwoordelijkheden en afwegingen van zulke leiders ook. Ondanks dat is het natuurlijk nog steeds hartstikke lelijk en heb je het na vijf minuten wel gezien.

De opening van de expositie begon met een naakte oude vrouw die Trump een badjas omdoet. Die boodschap zegt mij nog het meest…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Adembenemend!

  1. Capo

   Beetje switchen tussen een paar multinickaccountjes!

  2. Crassus

   Hij gaat Thierry achterna, naar zeggen heeft Kim Jong un er al een besteld voor in de slaapkamer…@Eugenie

 2. Ni28

  Ik begin beter te begrijpen waarom niet alle kunst subsidie verdient.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Kunst is dood sinds het verworden is tot een activistische tak van The Regressive Left
  Niemand ter wereld is hedentendage zo conformistisch, zo gelijkgeschakeld, zo eenvormig, zo voorspelbaar, zo zielloos als het gros der kunstenaars. Over de gehele linie; van cabaretiers tot beeldende kunstenaars en dramaturgen tot schrijvers.
  Kunst is verworden tot plat activistische politiek.
  Buitensporig saai, laf en braaf.

 4. cornholio

  Ik ben meer fan van mohammed cartoons!

  1. sonar

   En over linkse lullo s .

 5. sjun

  Kunst is twee letters teveel gekwalificeerd.

 6. zeester

  Ha ha misschien raakt deze anonieme kunstenaar ook geinspireerd om een Rutte ,Merkel ,Erdogan,of een Junker te maken

  1. Capo

   Of Mohammed?

 7. DolleDries

  Ondertussen zie NOS en Telegraaf is de aanval op Trump weer in volle gang. Het walgelijke doorzichtig. Ondertussen gaan de verantwoordelijk in Nederland met het spekken van de IS vrijuit. Zet die maar in hun blootje.

  1. Viertel

   Dries, van de NOS verwacht je niets anders. Maar Telegraaf valt zwaar door de mand. Overigens zal het Trump aan zijn (blote) reet roesten wat NL en alle overige Europese landen van hem vinden. Hij richt zich op het Verre Oosten, daar valt voor hem meer (eer) te behalen.

   1. Ad Infinitum

    Slim, daar zullen de meeste afnemers te vinden zijn van een replica van het beeld.

  2. Elu Thingol

   De NOS heeft de steun aan Jihadisten zelf onthuld, dus wat kletst u nou?

 8. George Knight

  Of de redenering van WW dat ‘Die rol van kunst is dus zo ontzettend klein’ klopt (naar aanleiding van de in Het Parool beschreven expositie) valt te bezien. Het kan best zijn dat het hier gaat om middelmatige of zelfs pseudo-kunstenaars die de kunstenaar spelen. En politiek met kunst verwarren. Want een pamflet maakt nog geen kunst.

  Maar WW gaat de fout in door vervolgens algemene uitspraken over kunst te doen. Dat kan hij uit deze expositie helemaal niet afleiden. Laten we het er maar op houden dat het hier om pseudo-kunstenaars gaat die kunst met politiek verwarren. WW is er blijkbaar ook helemaal door in verwarring gebracht. Maar over de functie van kunst zegt dit allemaal niks.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.